Martin Kloos
Head of Strategy & Consulting Isobar

Head of Strategy & Consulting bij Isobar. Isobar is een internationaal digitaal creatief bureau met social DNA. Ik adviseer en begeleid merken op het gebied van digital en socialmediamarketing, vanuit de visie dat creativiteit en technologie inspiratie (branding) en transactie (performance) dichter bij elkaar brengen.
-
Luister naar Mark Ritson!
Er gaat me al een tijdje iets aan het hart in marketingland en dat is de steeds verder toenemende druk op kortetermijnresultaten. Of dat nou is ingegeven door de CFO of door een investeringsmaatschappij, er lijkt een tendens waar kortetermijnwinst de voorkeur krijgt boven groei op lange termijn. En dat is zonde.
-
Het belang van een digitale bedrijfscultuur
Digitalisering verandert organisaties in rap tempo. Nieuwe businessmodellen en werkwijzen worden geïmplementeerd om de winstgevendheid en het voortbestaan van de organisatie veilig te stellen. Een belangrijke succesfactor voor een geslaagde digitale transformatie is dat medewerkers de nieuwe modellen, technologieën en werkwijzen omarmen. Sterker nog, die moeten onderdeel gaan uitmaken van de bedrijfscultuur. Uit diverse onderzoeken blijkt dat zo’n digitale bedrijfscultuur niet van de ene op de andere dag tot stand kan worden gebracht. In dit artikel gaan we in op de vraag wat een digitale bedrijfscultuur is en hoe je medewerkers mee kan krijgen in de digitale transformatie van je organisatie.
-
Brand commerce in het hart van je digitale strategie
Tijdens Digital Marketing Live mocht ik samen met Laura van Riggelen van KARWEI presenteren hoe het merk brand commerce in het hart van haar digitale strategie heeft gezet. Maar wat is dat eigenlijk, brand commerce? En waarom is dat zo interessant voor KARWEI en heel veel andere merken? Dat en meer lees je in dit artikel.
-
Marketingfacts en Social Embassy lanceren eerste Snapchat-onderzoek onder merken in Nederland
Snapchat is de nieuwe held als het gaat om social media. In Nederland is de app inmiddels meer dan twee miljoen keer gedownload. Kortom: tijd om beter te begrijpen hoe merken in Nederland omgaan met Snapchat. Om die reden ontwikkelt Marketingfacts in samenwerking met Social Embassy het eerste Snapchat onderzoek van Nederland. Met het onderzoek brengen we in kaart welke merken in Nederland actief zijn op Snapchat (en hoe lang), hoe succesvol ze zijn, waar ze Snapchat voor gebruiken, op wie ze zich richten en welke barrières ze zien ten aanzien van het gebruik van Snapchat. En we willen jouw input!
-
Klanten op Facebook niet vies van een beetje marketingcontent
Facebook is de afgelopen jaren sterk veranderd voor merken. Waar het platform eerst werd ingezet om bijna dagelijks en vrijwel gratis content te delen met volgers, is het nu een platform dat niet meer zonder advertising kan om bereik en engagement te realiseren. Facebook zet met veel onderzoek en geavanceerde producten en diensten zwaar in op de unieke waarde die het platform op zowel branded als performance advertising realiseert. Merken zullen daardoor steeds commerciëler met de inzet van het platform om moeten en kunnen gaan. Een ontwikkeling die we al langere tijd zien. Voor de gebruikers daarentegen, blijft Facebook in de eerste plaats een sociaal netwerk voor vrienden en entertainment. Of zoals Zuckerberg het zegt: je dagelijkse persoonlijke krant.
-
#SMM7: social media in de praktijk bij Natuurmonumenten, WNF en Coolblue
Waar blinken de top-10-merken van Nederland op het gebied van social media in uit? Dat is de vraag die centraal staat tijdens de Social Media Inspiration Day. Voor de tweede keer organiseerden we het event waar deze 10 merken van de Social Media Monitor hun socialmedia-inzet aan het publiek en het panel presenteerden. Overeenkomst van de dag voor alle merken: social media zitten bij alle merken in het DNA. Keer op keer werd dit door de sprekers herhaald tijdens de presentaties. Een volle bak, sterke presentaties en een betrokken jury maakten deze dag met recht tot een dag vol inspiratie. In deze blog de hoogtepunten op een rij.
-
De Social Media Agenda 2014: nadruk op kwaliteit
Wat kunnen we dit jaar verwachten van de socialmedia-inzet door merken? Minder focus op likes, meer focus op beïnvloeding en resultaat op merkniveau. Minder focus op de grote van fan- en followerbases, meer focus op bereik. De inzet van social niet langer inzetten als apart ‘eiland’, maar integreren in de overige (offline) marketingactiviteiten. Minder focus op ad-hoc content, meer focus op storytelling. Minder focus op kwantiteit en meer focus op kwaliteit. Dit zijn de belangrijkste insights uit de Social Media Agenda 2014.
-
Privacy en social media nog onvoldoende op de agenda van merken?
Privacy, je zou denken een hot topic in social media. Belangrijk voor de consument, merken en daarmee ook voor ons als agency. Gedreven door de explosie aan data en de ontwikkeling van techniek ontstaan er immers steeds meer commerciële mogelijkheden. Maar is het onderwerp wel zo top-of-mind onder marketeers? En hoe kijken zij inhoudelijk tegen dit vraagstuk aan? Om het beeld te schetsen van de status quo en de discussie te starten, organiseerden wij vanuit Social Embassy een debat onder brand leaders met merken als Brunel, C&A, Essent, wehkamp.nl, Cloetta en Unilever. Geïnspireerd door gastsprekers Sander Duivestein en Peter Olsthoorn kwamen we in Amsterdam bijeen om dieper in het thema te duiken en de discussie aan te gaan. Als basis voor het debat voerden wij een kwalitatieve survey over privacy uit onder een kleine groep marketeers van A-merken. Hierbij enkele uitkomsten.
-
Onderzoek Social Media Monitor 6 van start
In oktober 2013 publiceert Social Embassy alweer de zesde editie van de Social Media Monitor. Vorig jaar hebben we het onderzoek fors gewijzigd met onder meer het openstellen van het onderzoek voor merken buiten de Nielsen top 100 adverteerders en het toevoegen van een panel van experts. Met uiteindelijk een bijzonder resultaat. Ook dit jaar ontwikkelen we het onderzoek weer verder door.
-
NEXT Berlin 2013: hoe drakendoders de wereld veranderen
Dinsdag en woensdag waren wij aanwezig bij NEXT Berlin, een geweldig evenement over de digitale revolutie en de interactieve consument. Een nog vrij kleinschalig event ook met dansende robots, Robert Scoble met de eerste Google Glass in Europa, nachtlampjes die met elkaar verbonden zijn zodat je je moeder op afstand kunt laten weten dat je aan haar denkt, een politicus die Angela Merkel will ass kicken, publiek dat gebeamd wordt naar een Life after Death-community via een showspel van lampjes, mannen met enge snorren en cynische sciencefictionschrijver die ook de uitvinder was van de cyberpunk.
-
De invloed van Facebook op brand commitment
In 2013 kunnen merken er niet meer onderuit: de ROI aantonen van hun social media-activiteiten. Om het effect op merkniveau te meten, is brand commitment een sterke basis. Na een nulmeting voerde UPC een tweede brand commitment-meting binnen de community op Facebook uit om de progressie te meten. De resultaten mogen wij van UPC exclusief op Marketingfacts publiceren.
-
Stoor je niet aan Edgerank, maak er gebruik van!
Sinds de recente wijzigingen binnen Facebook zijn veel merken geconfronteerd met een flinke daling in het bereik van hun Facebookpagina’s. Met Edgerank gaat Facebook de toenemende concurrentie in het nieuwsoverzicht te lijf door te bepalen welke content relevant is voor een gebruiker en welke niet. En alleen de meest relevante posts worden door de gebruiker gezien. Tips om te optimaliseren voor Facebook circuleren er genoeg op het web. Een van de mechanismen die wij recent bij een aantal merken hebben getest is post targeting.
-
Verdubbel de Facebook updates, verdubbel de fun!
Hoe vaak moet je als merk posten op Facebook om maximaal effectief te zijn? Typisch zo’n onderwerp waar de meningen sterk over verdeeld zijn. Om de dag zou volgens sommigen (2011) de meest optimale frequentie zijn. Fans worden immers moe van (te) veel content, waardoor je een groter risico loopt op negatieve feedback (een Facebook term voor unlikes en hides). Anderen claimen weer dat je er minimaal 3 uur tussen moet laten. Weer anderen zeggen dat beiden totaal niet gerelateerd zijn. Ook Volkswagen vroeg zich dit af. Tijd dus, om de proef op de som te nemen.
-
Promoted Posts op Facebook: meer bereik én engagement
Dat een update op Facebook nooit alle fans bereikt is geen verrassing. Facebook stelt zelf dat het Egderank systeem ervoor zorgt dat je met een post gemiddeld 16% van je fanbase bereikt. Om op een makkelijke manier meer bereik te genereren binnen je fanbase lanceerde Facebook eind mei de ‘promoted posts’. Het klinkt als een slimme feature, maar wat is nu het effect van promoted posts op bereik en, interessanter, engagement en viraliteit? En hebben promoted posts ook een lange termijn effect? Hoogste tijd om dat eens uit te zoeken.
-
Social Media Monitor #SMM5 ‘Geen evolutie, maar een revolutie’
Deze zomer publiceert Social Embassy de vijfde editie van de Social Media Monitor. Daarmee is het onderzoek een van de langstlopende social media onderzoeken van Nederland. Het doel van de Social Media Monitor is om het overzicht te geven van de inzet van social media door merken. Omdat er binnen social meer dan ooit gebeurt, pakken wij het onderzoek dit jaar anders aan. Lees je even mee?