Peter Olsthoorn
journalist PeO

Peter Olsthoorn (1960, historicus) is journalist en onderzoeker. Hij is oprichter van onder meer Netkwesties.nl, webmagazine over maatschappij en internet, en maakt voor het genoegen met Anton van Elburg de kwaliteitsuitgave Rethinking Media magazine.
Peter doet veel interviews voor Intermediair Magazine, werkt voor Villamedia en Immovator, maakt toneelrecensies voor The Post Online en publiceert soms in dagbladen (NRC, Trouw, Telegraaf).
In 1997 schreef hij het boek ‘Intranet & Internet’ en in de afgelopen vijf jaar boeken over Google, Facebook, nieuwe privacy (als ruilhandel) en big data (voor de WRR).
Peter publiceerde sinds 1978 voor achtereenvolgens, lokale, regionale en landelijke kranten, later ook voor vak- en managementbladen in Nederland, Duitsland en de VS, en was op radio en tv om uit te leggen hoe het zit met internet, andere media en geschiedenis van Oost-Europa. Tussen 1987 en 1990 versloeg hij de omwentelingen vanuit Oost-Europa.
Van 1995 tot eind 2007 maakte hij Planet Multimedia, voor het inmiddels opgeheven Planet Internet. Hij was toen lang voorzitter van de NVJ-sectie Internet en daarna acht jaar lid van de Raad voor de Journalistiek.
‘Doctorandus’ Olsthoorn is tevens dagvoorzitter van seminars en congressen, roeptoeter als het zo uitkomt en coach van onzekere sporters en dolende dameszielen…
-
RTL voorloper in big data met eigen platform
De afdeling data-analyse van RTL Nederland bouwde haar eigen technisch platform voor dataverwerking. Nu nog leren de data nuttig toe te passen. En ten dienste van de creatieve geesten, zonder hen voor de voeten te lopen. In aanloop naar Mediapark Jaarcongres sprak Peter Olsthoorn met Geoffrey van Meer, manager consumer intelligence bij RTL Nederland, over de manier waarop RTL in dit videotijdperk omgaat met data bij de productie van content, marketing en verkoop.
-
24i grote kleine speler op de IPTV-markt
24i in Alkmaar is één van de belangrijkste partijen in interactieve televisie in Nederland. Het bedrijf ontwikkelt en beheert diensten en applicaties op IPTV-platforms als Philips NetTV, Samsung Internet@TV en LG Smart TV voor klanten als Tom Tom, Telegraaf Media Groep en diverse omroepen. Voorafgaand aan het Cross Media Café interviewde ik Hans Disch, lid van de directie van 24i.
-
De victorie van Iphion begon in Eindhoven
Ilse werd verslagen door Goliath Google, maar tien jaar later komen Merien ten Houten en Robert Klep opnieuw als David om de Goliath te bevechten met hun vinding om televisie direct via internet op het tv-scherm te brengen. Voorafgaand aan het Cross Media Café Connected TV interviewde ik Merien ten Houten van Iphion. Het eerste slagveld heet Eindhoven, de stad waar Ten Houten en Klep beiden studeerden toen ze in ‘95 aan hun zoekdienst Ilse begonnen, evenals de derde partner Willem Jan Withagen, 15 jaar geleden medeoprichter van internetserviceprovider IAE. Opnieuw is de TU Eindhoven de leverancier van toptalent dat sleutelt aan de tv-distributie van de toekomst, en niet binnen Philips.
-
Internet op tv 4: SBS, Vara, VPRO, Avro, Eurosport, Rabo
In aanloop naar het Mediapark Jaarcongres, dat in het teken staat van ‘oog voor het scherm’, doe ik onderzoek naar de ontwikkelingen rondom web-tv. In dit artikel geven SBS, Vara, Vpro, Eurosport en Rabobank hun visie. Over connected tv, consumer payments, Iphion, Zomergasten, Google TV en investeren in mobiele kanalen in plaats van in tv-bankieren.
-
Internet op tv 3: UPC, Ziggo en KPN
In aanloop naar het Mediapark Jaarcongres, dat in het teken staat van ‘oog voor het scherm’, heb ik onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen rondom web-tv. In dit artikel komen de distributeurs UPC, Ziggo en KPN aan bod. Wat zijn hun verwachtingen en plannen? De komst van IP naar de TV leidt, zegt Ivo Lochtman van UPC, op de eerste plaats tot lagere distributiekosten: “Wij brengen ook zo veel mogelijk van onze processen naar IP. Dat bespaart kosten. Video-on-demand is bijvoorbeeld veel goedkoper aan te bieden via internet dan via de traditionele tv-kabeltechniek.”
-
Internet op televisie 2: Philips, Sony en Samsung
Philips verwonderde ons in 2009 al met zijn Net TV (zie ook dit verhaal van Albert Treur), om twee redenen: een browser met voorgeprogrammeerd eBay, Dailymotion, Wannahaves (failliet nu) en MeteoGroup en inmiddels ook YouTube, NOS Video, Speurders, RTL Gemist, Iens en Picasa; en daarnaast reclame-exploitatie in samenwerking met media- en reclamebureaus die als partners willen aanschuiven. In aanloop naar het Mediapark Jaarcongres, dat in het teken staat van ‘oog voor het scherm’, heb ik onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen rondom web-tv.
-
Internet op televisie 1: Vooral video
Bij tv-kijken kwam de videoband. De toename van het kiezen door de kijker nam toe met de dvd. On-demand was voorbehouden aan de pc, maar komt nu ook naar de huiskamer. TV kijken wordt video kijken. Zenders worden onnodig, tv-producenten dringen zich op met IP. Wat doen intermediairs als de kabelaars, zenders en omroepen? In aanloop naar het Mediapark Jaarcongres, dat in het teken staat van ‘oog voor het scherm’, doet Peter Olsthoorn in een vierdelige serie onderzoek naar de ontwikkelingen rondom web-tv.
-
Vara bouwt aan Social Media Videoplayer
Dankzij het internet delen we steeds meer televisie ervaringen. Dat gaat van tegelijkertijd kijken en via Twitter commentaar leveren, tot het delen van je voorkeursprogramma’s via sociale netwerken. Morgen, 27 april, is het Immovator Cross Media Cafe in Hilversum gewijd aan sociale televisie ontwikkelingen (gratis toegang na aanmelding). Daar zal uitgebreid aandacht gegeven worden aan de combinatie van Twitter en TV, omroepen en Hyves en nieuwe mogelijkheden van ‘genetwerkte’ televisie. In de aanloop naar deze bijeenkomst onthult de VARA een bijzonder plan, namelijk een ‘’social media player’’ die alle sociale netwerken rond programma’s bij elkaar brengt. Daarnaast laat Edwin Valent aan de hand van de Vara activiteiten zien hoe programma’s op nieuwe manieren het publiek betrekken.