Peter van der Schaar
Directeur/Eigenaar bij Marketing Makers & Basedriver Basedriver

Ik ben oprichter en marketing opperhoofd bij Basedriver: een online platform waarmee we de verbinding leggen tussen campagnes, content en data.
Met Basedriver heeft jouw marketing team:
- Altijd actuele en accurate marketingdata
- Zelf de mogelijkheid om campagnes te verzenden
- Minder tijd nodig voor campagne management
- Meer relevante en persoonlijke communicatie
Hierdoor hebben marketeers de mogelijkheid om onafhankelijk te werken van andere (IT) afdelingen, creëeren ze persoonlijke campagnes en verstuuren ze die naar de juiste ontvangers.
Database marketeers die met Basedriver werken hoeven zich niet meer druk te maken over handmatige lijstjes. data wordt automatisch toegevoegd en gecontroleerd. Je houdt dus meer tijd over voor analyse.
Door de uniforme werkwijze van het marketing team met Basedriver zijn marketeers sneller ingewerkt en behalen meer resultaten behalen, tegen lagere kosten.
-
Zo werk je aan betrokken en actieve ontvangers van je e-mailcampagnes
Het is niet altijd makkelijk om nieuwsbriefontvangers betrokken en actief te houden. Het gevolg? Openingsratio's dalen, de bezoekers en de omzet dalen nog harder. Met een lifecycle-aanpak ben je in staat om mensen gedurende lange termijn aan je te binden, met hoge open-ratio's en stijgende bezoekersaantallen als gevolg. Bij onze nieuwsbrief resulteerde deze aanpak in een forse stijging van de open-ratio en een verviervoudiging van het aantal online bezoekers uit e-mailmarketing.
-
Hoe ga je om met disruptie? Leer van bladenmakers die tegen de stroom in winst maken
Tijdschriftoplages zijn in twintig jaar met 50 tot 70 procent gedaald. Vrijwel nergens heeft de digitalisering zo hard toegeslagen als bij de overgang van geprinte media naar digitale media. Een logische ontwikkeling, voor de prijs van een abonnement op de Libelle heb je immers ook een abonnement op Netflix met vrijwel onbeperkte content. Toch investeerde DPG in Sanoma en maakte uitgever New Skool Media onlangs bekend nog steeds winstgevend te zijn. Hoe doen ze dat toch?
-
Hoe laat je een scale-up verder groeien met content en data?
Als scale-up (B2B) heb je een beperkt marketingbudget gecombineerd met de ambitie om snel te groeien. De eerste klanten van een scale-up komen vaak uit het netwerk, daarna is het noodzakelijk om buiten het netwerk een klantenkring op te bouwen.Na een aantal mislukte pogingen om sales te versnellen kozen we bij Basedriver voor een aanpak gebaseerd op content en data. Dit leidde tot tien keer meer online traffic en tien keer meer wekelijkse inschrijvingen op de nieuwsbrief. Hoe we dat deden, lees je hier.
-
Welke kansen biedt blockchain aan e-commerce?
Blockchain is uitermate geschikt om transacties tussen mensen of bedrijven onderling te faciliteren. En omdat een blockchain bestaat uit een groot netwerk van computers die informatie met elkaar delen en controleren, is het onmogelijk om de informatie te kopiëren of te vervalsen. Op welke manieren kunnen e-tailers gebruikmaken van blockchain om hun klanten beter van dienst te zijn?
-
De trends voor 2018
Vijf ontwikkelingen waar je in 2018 beter niets mee kunt doen
Het is weer die tijd van het jaar. Rond de jaarwisseling gaan we allemaal weer werken aan onze lijstjes met nieuwe ontwikkelingen die volgend jaar door gaan breken. Jarenlang heb ik ze gemaakt en misschien komt het doordat ik volgend jaar 40 word, maar ik ben er klaar mee. Voor veel van die voorspellingen geldt namelijk dat ze nooit uitkomen. En als ze dat wel doen, dan heb je over het algemeen nog tijd zat om actie te ondernemen.
Dus het is tijd voor wat tegengas. Deze keer geen ronkende trends, maar vijf ontwikkelingen waar ik, als ik jou was, mijn centen volgend jaar niet aan zou uitgeven.
-
Diepteanalyse: de marketingstrategie van Sinterklaas
Je hebt het vast al vernomen, Sinterklaas is weer in het land. Al meer dan 100 jaar weet de Goedheiligman impact te maken. En dat nog wel in de drukste periode van het jaar en met de kerstman als grote concurrent. Daar moet wel een uitgekiende marketingstrategie achter zitten. Tijd dus voor een diepteanalyse.
-
Zo organiseer je succesvolle persoonlijke campagnes
Onlangs schreef ik op Marketingfacts een blogpost over het dilemma van personalisatie. Het onderwerp: personaliseren zorgt misschien wel voor conversie, maar als je het te ver doorvoert, zorgt het ook voor irritatie en afhakende klanten. De kunst is om breed en diep af te wisselen: eerst communiceer je interesses en intenties en daar zoom je vervolgens op in. Dat gaat uiteraard niet vanzelf. Om succesvol persoonlijke campagnes te maken heb je een werkwijze nodig waarbinnen marketeers gestructureerd werken aan content, zoeken naar de juiste data en leren van het resultaat.
-
Het dilemma van personalisatie
De filterbubbel, je kent ’m wel. Gepersonaliseerde content die door een algoritme aan de gebruiker wordt voorgeschoteld met als doel hem zo lang en zo vaak mogelijk te mogen begroeten. Of aanbiedingen die hem tot in lengte van dagen blijven achtervolgen. Het gevolg: een steeds dieper wordende echoput van dezelfde content of producten. Hoe voorkom je dat je klanten telkens hetzelfde voorzet?
-
Wat autobedrijven kunnen leren van uitgevers en telecommers
De afgelopen jaren hebben we in Nederland de opkomst gezien van private lease. In plaats van een auto te kopen, maak je gebruik van een lening - in combinatie met onderhoud en verzekering. Het voordeel van private lease? Rijden in een nieuwe auto en geen zorgen over de aanschaf, de prijs en het onderhoud. Abonnementen stellen andere eisen aan het marketingteam. Gelukkig kunnen automobielbedrijven leren van de 'traditionele' abonnementsverkopers zoals telecombedrijven en uitgevers.
-
De ironie van de online advertentiemarkt
Vrijdag stond het weer in het FD: de leugen van de internetreclame. We krijgen steeds meer berichten over slecht presterende en onduidelijke advertentiemarkten. Adverteerders dreigen om hun middelen terug te trekken van online en terug naar de traditionele media. Mijn mening? Reclame blijft reclame. Schimmige deals, oppoetsen van cijfers en overbodige vertoningen zijn van allen tijden en niet echt relevant voor adverteerders. Het draait uiteindelijk toch alleen maar om rendement.
-
Wat er niet mag missen in jouw campagnebriefing
Nu de vakanties over zijn begint iedereen aan de eindsprint, de laatste maanden van het jaar waarin de meeste omzet binnengehaald moet worden. Wij in ieder geval wel, ieder jaar zien we weer dat marketeers in de laatste drie maanden veel meer campagnes draaien dan gemiddeld.
Iedere ervaren marketeer weet ook: de basis van een succesvolle campagne is de briefing. Het maakt niet uit hoe goed je partners of bureaus zijn: als je ze vooraf niet goed instrueert, wordt het niks. Wij helpen een aantal grote bedrijven met het opstellen en verspreiden van hun campagnebriefings. Daarin zien we inmiddels veel overeenkomsten; in iedere goede briefing zitten namelijk een aantal vergelijkbare elementen. Moet jij ook vaak campagnebriefings maken? In dit artikel heb ik de belangrijkste elementen opgesomd die in een goede briefing niet mogen missen.
-
Hoe vaak benader jij je klanten? Haal het optimale resultaat met de juiste contactdruk
Iedereen is bezig met marketing automation. Vaak komt dat neer op het automatisch versturen van persoonlijke e-mails, uitgelokt door bepaalde triggers bij de klant. Marketing automation komt bovenop de reguliere 1-op-1 kanalen voor marketing en sales, zoals e-mail, direct mail, telefonische verkoop en door-2-door verkoop. Daarnaast zijn er nog steeds de oude kanalen die bediend moeten worden, zoals de huis-aan-huisbladen en advertentieruimte op televisie.
Bij veel organisaties zijn verschillende mensen hiervoor verantwoordelijk. Daardoor is het erg lastig is om alle kanalen op elkaar af te stemmen, met als gevolg dat er een irritatiegrens bereikt wordt bij de klant: de contactdruk is te hoog.
-
Futureproof e-commerceplatformen: integratie, integratie, integratie
Het is alweer 27 jaar geleden dat de eerste webwinkel in Nederland startte en rond het jaar 2000 begon e-commerce een flinke groei door te maken. Veel e-commercemanagers zullen inmiddels aan de tweede of misschien wel derde versie van hun e-commerceplatform bezig zijn.
-
Campagnemanagement: zo krijg je je interne organisatie mee
Er was een tijd dat ik niet zo’n fan was van campagnes. Ongeveer tien jaar geleden was ik verantwoordelijk voor e-commerce bij Hi, een merk met veel grote en creatieve campagnes. Als online salesman vond ik die veel te weinig gericht op verkoop. Wij deden onze eigen communicatie, zowel online als offline, met als doel verkopen! Als marketeers bij ons kwamen om te vragen naar onze campagneplanning dan vertelde ik ze dat wij één campagne hadden met een duidelijke planning: de 365 dagen per jaar maximale verkoopcampagne.
Zonder het te weten, droeg ik bij aan een probleem dat nu bijna alle marketeers van grote organisaties raakt.
-
Spraakherkenning: first movers advantage
Het is je vast niet ontgaan, de grote technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in technologie voor spraakherkenning en voice assistants. We hebben Siri (Apple), Cortana (Microsoft), de Assistant van Google en natuurlijk Alexa van Amazon.