-
I want my Mf.tv: de video’s die je gezien moet hebben
Welkom bij een nieuwe editie van de Marketingfacts.tv zapservice. Een overzichtje van de mooiste, interessantste, spannendste en/of grappigste video die we de afgelopen week deelden.
-
I want my Mf.tv: kijkvoer voor je zondag
En kijk je al elke dag op Marketingfacts.tv? Nee? Geeft niet joh. Volg ons anders op Twitter, like ons op Facebook, sleep MF.tv naar je bookmarks of zet MF op je homescreen. Dan komen al die lekkere video's vanzelf bij je langs. Hier alvast een selectie video's van de afgelopen week. We gaan van kort naar lang.
-
Uitgaven aan mobiele zoekadvertenties bijna verdubbeld in 2016
Adverteerders uit de reis-, retail- en financiële sector hebben in 2016 samen 25 procent meer aan zoekmachinemarketing uitgegeven dan in het jaar daarvoor. Daarnaast zijn de uitgaven aan mobiele advertenties bijna verdubbeld (92 procent). Op tablets zijn de advertentieuitgaven op alle fronten (CPC en Ad Spend) juist met gemiddeld 3 procent gedaald. Ook opvallend: deze groep adverteerders heeft in 2016 hun uitgaven voor Google Product Listing Ads verdubbeld. Dit en meer blijkt uit het rapport van IAB en DDMA over paid search advertising. Ik zet in dit artikel de belangrijkste trends en data op een rij in 13 grafieken.
-
Webcare & Monitoring
Dark social: uitdagingen en kansen voor webcare
Soms lijkt het wel of marketing gereduceerd is tot een numbers game. Clicks, views, likes, interacties, engagementpercentages: als we het maar in een cijfer uit kunnen drukken, is het net of we alles weten. Toch meet je alleen wat je weet en daarmee niet wat je niet weet. In dat kader is dark social een interessant begrip: al het verkeer waarvan de herkomst niet of nauwelijks te herleiden is. En het aandeel dark social groeit, mede dankzij de tijd die we spenderen in chatapps. Juist dat gegeven maakt het ook relevant voor webcare. In gesprek met specialisten van KLM, Lidl, Cendris/PostNL en Allsecur over de gevaren én de kansen van 'dark social webcare'.
-
Demy de Zeeuw (BALR.): “Op Snapchat zien we een hogere conversie dan op Instagram”
Demy de Zeeuw speelde 407 wedstrijden in het betaalde voetbal en 27 interlands voor Oranje. Officieel is hij nog niet gestopt, maar het is duidelijk dat voetbal momenteel niet meer zijn belangrijkste tijdsbesteding is. BALR., het kledingmerk dat hij samen met collega-voetballers Eljero Elia (Feyenoord) en Gregory van der Wiel (Fenerbahçe) runt, loopt als een trein. BALR. is niet het eerste uitstapje naar het digitale domein voor De Zeeuw. Hij zit ook achter 433, een online voetbalplatform met nieuws, uitslagen en verhalen. Een succesvolle webshop-only filosofie, gratis pr van sterspelers als Di Maria, Fernando Torres, Mario Götze, Pepe, Dani Alves en een enorm bereik op social media plaveien de weg van het gras naar de e-commerce.
-
Onderzoek: het gebruik van social media en smartphones in Nederland
Je verwacht het niet, of toch wel. Ja, je verwacht het wel. De hoeveelheid online aankopen die we doen blijft toenemen. En steeds vaker doen we dat via een smartphone. Ondanks dat we nog steeds de meeste aankopen via een laptop of dekstop doen, is de smartphone bezig aan een inhaalrace. Vooral onder jongere shoppers. En op Facebook zijn we merkgerelateerde content best wel zat. Dit en meer blijkt uit het ‘Whats Happening Online’-onderzoek van Ruigrok NetPanel.
-
Dit doen Nederlandse merken op Snapchat
Snapchat telt in Nederland meer dan 2 miljoen mobiele downloads en groeit snel. Wat betekent dit voor de socialmedia-inzet van merken? In samenwerking met Marketingfacts heeft Isobar Social Embassy een onderzoek opgezet om inzichtelijk te maken wat de eerste ervaringen van merken op Snapchat zijn. Naast ervaringen van actieve merken op Snapchat werden in het onderzoek ook niet-actieve merken meegenomen om te zien waarom zij (nog) niet actief zijn. Engagement en awareness zijn de belangrijkste pijlers op Snapchat, uitdagingen liggen er rond contentcreatie en analytics.
-
Mobile
Apps zijn helemaal niet dood
Uit de hysterie rond chatbots van de afgelopen tijd kwam een nogal fundamentele vraag bovendrijven: zijn apps dood? Niemand downloadt namelijk meer nieuwe apps, we gebruiken überhaupt maar een stuk of drie apps regelmatig en we brengen meer en meer tijd door op chatplatformen. Ja, apps zijn dus dood, concludeerde een deel van de experts. Maar is dat wel zo? Het korte antwoord (tl;dr) is: nee. Wel is er een duidelijke verschuiving gaande waarin apps en het mobiele web dichter naar elkaar toe bewegen, zowel in functionaliteit als gebruikerservaring.
-
Casey Neistat: “Eyeballs kijken alleen naar wat ze willen zien” #TNWeurope
Casey Neistat is de co-founder van Beme en een YouTuber met ruim drie miljoen volgers. Best een big deal dus. Hij produceerde ook twee films, series voor HBO en een aantal shorts voor de New York Times. In 2014 bouwde hij, met partner in crime Matt Hackett (voormalig head of engineering bij Tumblr), een platform voor gebruikers die ervaringen en video’s willen delen zonder moeilijk te doen over editten, creëren en uploaden. Op TNW praat Casey over hoe sociale media het medialandschap op z’n kop hebben gezet en de verschuiving in creatie van grote partijen naar individuen.
-
Google “AI + UI + I is de toekomst van mobiele ervaringen” #TNWeurope
Over vijf jaar zitten er vijf miljard smartphones in de zakken van mensen overal ter wereld. Dat levert een berg aan persoonlijke data op over dagelijkse activiteiten en de patronen die daarin zijn te herkennen. Google knijpt alvast in zijn handjes wat het allemaal met die data kan doen. Aparna Chennapragada, director of product bij Google, deelde op TNW haar kijk op de mobiele producten van de toekomst en de geheime saus die A.I. en U.I. samen kunnen vormen.
-
3 vragen die Facebook zich stelt als het iets bouwt #TNWeurope
Het bouwen van nieuwe producten, features en diensten is een uitdaging. Hoe weet je of wat je doet ook het goede is? Hoe weet je of iemand het ook daadwerkelijk gaat gebruiken? Julie Zhuo, VP product design bij Facebook, deelde op TNW Europe haar framework om teams gefocust te houden op het resultaat.
-
Gifs zijn het perfecte format voor elke boodschap #TNWeurope
Adam Leibsohn is chief operating officer bij Giphy, een online database en zoekmachine voor gifs: iedereens favoriete afbeeldingsextensie. Gifs zijn overal: fora, 9gag werd er groot mee en ook de sociale netwerken hebben gifs inmiddels via auto-play een integraal onderdeel gemaakt van hun platformen. Ze zijn ontzettend deelbaar en daarom duiken ze steeds vaker op in campagnes en feeds van merken. Volgens Leibsohn zijn gifs de toekomst. Gifs hebben volgens hem een speciaal sausje dat ze deelbaar maakt. “Er komt een revolutie aan, en ja daar zijn gifs een onderdeel van.”
-
Volg vanaf morgen The Next Web livestream op Marketingfacts
De 11de editie van The Next Web Conferentie is dit jaar op 26 & 27 mei in Amsterdam. Groter dan ooit met 8 stages, talloze interessante sprekers en een week vol events in en rond Amsterdam. De toekomst van technologie, innovatie, marketing en communicatie staat centraal en Marketingfacts is erbij. Lees de komende dagen onze blogs vanaf het event of volg de livestream hier op Marketingfacts.
-
Customer Journey
Bot or not: dit is waarom Facebook inzet op chatbots
Chatbots, het heetste buzzword dat momenteel het marketing- en technologiedomein domineert, aangejaagd door de opkomst van diensten als Slack en aankondigingen van ieder bedrijf dat iets met messaging doet: van de recente aankondigingen van Facebook en Microsoft tot apps als WeChat, Kik en WhatsApp. Messaging-apps hebben zich ontwikkeld tot de meest populaire applicaties op onze smartphones. En recente ontwikkelingen in natural language processing (NLP) en artificial intelligence (AI) leiden ertoe dat bots slim genoeg zijn om op ons te reageren en namens ons acties uit te voeren: van het bestellen van een pizza tot het kopen van een paar schoenen. Maar wat zijn chatbots? Wat moeten marketeers hiervan weten? En welke rol kunnen chatbots spelen binnen e-commerce en de customer journey?
-
Customer Journey
Marketingfacts lanceert Special over de customer journey
Na marketing automation, online video en de toekomst van transacties is het tijd voor de vierde Special van 2016: de customer journey. Die brengt ons van de verste uithoeken van de IT-afdeling van je bedrijf naar de diepste krochten van het menselijk brein. En terug. Want de customer journey is eigenlijk een rondreis die beide 'bestemmingen' aandoet. Hoe dat je organisatie en de marketing van je producten en diensten beïnvloedt, lees je in deze Special.