Remco Janssen
Founder | Director Proudly Represents | Silicon Canals

Remco Janssen is de Godfather van de Nederlandse startup scene, aldus BNR. Hij is als oprichter van tech PR-bureau Proudly Represents gespecialiseerd in corporate PR voor startups en creative PR voor scale-ups. En hij is de founder en editor-in-chief van Silicon Canals: een platform voor, door en over startups in de Benelux.
-
De successen van MessageBird’s Mayke Nagtegaal
Het is de missie van MessageBird om het overgecompliceerde 'customer communication'-domein simpeler en moderner te maken. De startup uit Amsterdam, een in 2011 opgericht platform voor cloud communication met een eigen telecom-infrastructuur, verbindt meer dan vijftienduizend bedrijven met hun klanten, via sms, voice en chat. Een gesprek met COO Mayke Nagtegaal.
-
Lief, leed, zweetsokken en leven op Red Bull: de magie van StartupBus Europe
De wereld van de startups heeft zo zijn eigenaardigheden, met zijn 24-uurs hackathons en fietstochten over de grachten. Maar niet is zo weirdly epic als de StartupBus, een 72 uur durende hackathon in... een bus die met 100 km/u kriskras door Europa scheurt. Hoewel hackathon een verkeerde omschrijving is. Het draait bij StartupBus om de community en om de reis, niet om het einddoel.
-
TMG Startups: “We gaan ons niet te veel met de zaken bemoeien”
Klassieke (print)uitgevers hebben het lastig, daarom zoeken ze naar nieuwe manier om centjes te verdienen, maar vooral ook te blijven innoveren. Sanoma heeft Sanoma Ventures, bij de commerciële omroep heb je RTL Ventures en sinds dit jaar heeft het bedrijf achter de Telegraaf, Telegraaf Media Groep, een eigen incubator-programma: TMG Startups. Manager van het programma Axel Kenninck legt uit waar de krant met de chocoladeletters heen wil met startups. “Wij zijn geen sturende partij.”
-
Waarom Twitter naar Nederland komt
Het gerucht ging al langer, anderhalf jaar om precies te zijn, maar Twitter komt nu echt naar Nederland. Inmiddels is de eerste account manager aangesteld (deze dame) en is het sociale netwerk actief op zoek naar een country manager om het lokale sales house vlot te trekken. Een definitieve kantoorlocatie is nog niet gevonden. Tony Wang, General Manager van Twitter UK, was in Nederland om te spreken op iStrategy Conference The Hague en deed tegelijk een kort rondje interviews. Gelijk dan maar de vraag gesteld: waarom komt Twitter naar ons kleine koude kikkerlandje?
-
Hoe een video viraal gaat zónder mallotige Koreaan
“Doe mij maar een viral.” Elke PR-professional is weleens in de gênante situatie terechtgekomen dat een (potentiele) klant vroeg, smeekte of zelfs eiste dat er een viral kwam om de 'geïntegreerde en duurzame oplossing uit één stuk om belangrijke documenten bij elkaar te houden' aan de man te brengen. Ik had het hier over een paperclip, maar dat terzijde. Maar hoe doe je dat nou, een viral maken? En wat levert dat op? Vorige week heb ik met mijn bureautje Proudly Represents, tezamen met PR-bureau Mediatic uit Amsterdam en creative agency Indie Amsterdam voor Domino's Pizza liefst twee prestigieuze PR-prijzen in de wacht gesleept: European Excellence Awards 2012 in de categorieën Benelux en Food & Beverages. Hun campagne Domino's Pizza Safe Sound hebben we met een uitgekiende strategie wereldwijd op een leuke manier onder de aandacht gebracht, resulterend in meer dan 2 miljoen views op YouTube. En dat zonder bijtende baby, Nyancat of een mallotige Koreaan.
-
Briljant staaltje newsjacking met #negerdag en @howardkomproe
Een klassiek staaltje newsjacking konden wij vorige week donderdagavond en vrijdag in actie zien: #negerdag. Voor wie de hele dag opgesloten heeft gezeten in zijn kantoortuin met falende WiFi of alleen de hashtag #SXSW heeft gevolg, een kleine samenvatting. De dag na Internationale Vrouwendag werd massaal via Twitter uitgeroepen tot #negerdag, de dag dat iedereen eventjes neger mag zijn (lunchen bij de KFC én je gouden tand indoen) en dat de neger überhaupt in het zonnetje wordt gezet. Vrijdag was de hashtag #negerdag trending topic op de Twitters en iedereen had het erover bij
de koffieautomaatop Ping. Brian Hirman, geboren en getogen 'übernegor' (voor de moraalfags, dat is in dit verband een compliment), legt uit. En geeft indirect antwoord op de vraag: wie heeft er nou eigenlijk écht het nieuws weten te 'jacken'? -
Hoe word ik een echte goeroe?
Aangezien de augurken in de comments hier op Marketingfacts een meester zijn in het afplassen van goeroes, maar zelf vaak de expertisestatus hebben van een eerstejaars student aan de opleiding voor toekomstige werkeloosheid, heb ik dit weekend maar eens een onvervalst lesje ‘hoe word ik een echte goeroe’ opgetikt. Het helpt natuurlijk zeer als je à la Pierre de Wind de uitstraling hebt alsof je elk moment ontvoerd kan worden door buitenaardse wezens omdat ze denken dat je ontsnapt bent van hun planeet X52, maar meer nog volg je een aantal scherpe richtlijnen die hieronder door mij beschreven worden. Het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt, mits je van nature ook beschikt over persoonlijkheid.
-
Drie social media marketing trucs die ik niet meer wil zien in 2012
Dat 2012 maar een succesvol social media marketingjaar moge worden! Want, 2012 gaat het jaar worden waarin wij het doodnormaal gaan vinden dat social media onderdeel is van de marketingmix. Sterker nog - dit is een waarschuwing - de irritatiefactor is bij een hoop mensen al toegeslagen en dat fenomeen zal alleen nog maar meer wijdverbreid worden. Tijdens de laatste Online Tuesday heb ik al gewaarschuwd voor drie zorgeliijke ontwikkeling in social media. Gelieve deze social media marketing trucs in 2012 niet meer toe te passen, lieve marketeer m/v…
-
Wat moet er gebeuren met jouw sociale netwerken na je dood?
Ik weet het, ik weet: het de titel van de blog klopt niet. Voor geen meter zelfs. Je bent dood, dus hoe kun je zelf nog je digitale voetafdruk beheren? Maar je kunt wel een boodschap achterlaten in de vorm van een laatste wilsbeschikking wat er moet gebeuren met je social mediaprofielen. Zoals in de vorm van een afscheidsbrief, getuige de intrigerende Ted-talk van Adam Ostrow, hoofdredacteur van Mashable - zie de video hier beneden. Hij beschrijft de befaamde laatste woorden van Derek K. Miller, een Canadese powerblogger, die in mei 2011 stierf aan kanker. Voordat Miller stierf, zette hij zijn leven uiteen in zijn ultieme blog op Penmachine getiteld: The Last Post.
-
Wat vinden we eigenlijk van de nieuwe Hyves?
Mensen, snorkels en augurken met een zure mening: opgelet! Hyves vaart een nieuwe koers en dat is niet onopgemerkt gebleven. Toch altijd mooi om te zien hoe de Twitters ontploft op het moment dat een sociaal netwerk een nieuw kunstje doet. Anyway, eerst even hier lezen wat er aan de hand is, dan dit blogje lezen met meningen verzameld op een 1.0 en 2.0 wijze (met dank aan Danny Oosterveer) en dan mag u in de comments VOLLEDIG losgaan op de vraag: wat vinden we eigenlijk van de nieuwe koers van Hyves?
Let wel, ik ben een kritische fan en roepen dat Hyves toch dood is - dat is echt wel een beetje geweest welles/nietes… Het volgen van de hashtag #hyves maakte gisteren volgens Daan Sip een ding duidelijk: vooral de jong en lui vinden Hyves lelijk geworden. Dit bericht ging mij helemaal aan het hart: Amber (8) kijkt vanachter de computer boos naar haar broers “Wie heeft m’n Hyves veranderd?”. Dat was #TMG schat…. Met dank aan Jeroen van der Schenk. Leest verder voor opinie uit de marketingcommunity en drop uw ongezouten meinung hieronder!
-
#PICNIC11 App marketing volgens Sanoma Media
Apps zijn het nieuwe zwart in marketingland. Maar waar een goede app vroeger vanzelf wel aandacht genereerde, behelst het tegenwoordig hard werken om op te vallen én downloads te vergaren. Ik gaf eerder al een paar waardevolle tips hoe je PR voor een iPhone app kunt bedrijven. Ook van Sanoma, bekend van succesvolle NU en Gamer.nl-apps, valt een hoop te leren, daar het bedrijf vorig jaar al de grens van één miljoen gedownloade apps verbrak.
Tim Akkerman, business developer mobile bij Sanoma Media, deelde tijdens de App Hackathon op #Picnic11 (foto’s) belangrijke tips hoe je als developer app marketing kunt professionaliseren. Zo moeilijk is het niet, niettemin blijft een belangrijk onderdeel van de strategie de timing van de PR. Elke uiting op een groot medium zorgt potentieel weer voor een hausse aan downloads, gaat je app daarbij door de grens van drieduizend downloads dan komt deze in de Top 10.
-
Weg met die beste social media expertverkiezing!
Soms is er niets lekkerder dan je even nodeloos kwaad maken over helemaal niets in het bijzonder. Zoals daar zijn, in de categorie bloed-onder-mijn-nagels-vandaan-want-het-slaat-als-een-tang-op-een-varken, de Beste Social Media Expert Verkiezing. Hadden we net van David Meerman Scott geleerd dat de titel ‘Social Media Expert’ uit de tijd is, komt ene Edwin Körver met een dergelijke verkiezing op de proppen. Vanuit het niets.
Wat ik heb begrepen heeft deze meneer flink de wind van voren gehad op Twitter en zijn er zelfs enkelen geweest die zich van de longlist hebben laten verwijderen (van horen zeggen, bron iemand?). Dat is hun goed recht. Om met ‘onze’ voormalige community manager Matthijs van den Broek op Facebook te spreken: “Heh, jasses. Dit is een lijstje opgezet voor de personal branding van de initiatiefnemer. Wie daaraan wil bijdragen of onzeker is over zijn expertstatus, ga je gang, draag voor en doe mee.”
-
Hoe Aegon met social media het kampioenschap van Ajax heeft gevierd
“Hup Ajax hup, Rood-Witte schare. Dapp’re strijders fier en koen. Geen club die ons kan evenaren.. Rood en wit wordt kampioen!” Zondag 18 mei. Het Museumplein staat bomvol, de schaal wordt in de lucht gehouden door de spelers: Ajax is in het seizoen 2010-2011 voor het eerst sinds 2004 weer eens kampioen geworden van de Eredivisie. Een dag na de huldiging waren de festiviteiten alweer voorbij. Maar niet voor hoofdsponsor Aegon. De bankverzekeraar gaf 30 limited edition kampioensshirts weg via een social mediaspeurtocht. Een interview met http://nl.linkedin.com/in/claudiadenbrabergoossen" title="Claudia den Braber-Goossen">Claudia den Braber-Goossen van Aegon over de succesvolle campagne via Facebook, Twitter en YouTube.
-
Hyves, het boek
Mag ik zo vrij zijn het succesverhaal van Hyves een jongensboek te noemen? Dan wel een jongensboek voor grote jongens die graag beleggertje spelen en internetondernemer zijn. Want voor die doelgroep - of voor iedereen die nu weleens wil weten hoe het er écht aan toe is gegaan bij Hyves, is er nu Hét Boek van Hyves-medeoprichter Raymond Spanjar. Dat het een spannend jongensboek is, is zeker. Schelmenroman, dat zou zelfs een betere omschrijving zijn. Spanjar doet namelijk letterlijk een boekje open over de dolle tocht Van 3 tot 10.000.000 miljoen vrienden, toepasselijkerwijs de titel van het boek. Spanjar verklapt hoe hij toch met een chickie van een telefoonboer in bed belandde na de MTV Awards (alhoewel hij nooit zaken met ze zou den), hoe hij zich binnenblufte op de ‘apenrots’ van ondernemer Marcel Boekhoorn, hoe het splaakgeblek van een Macedonische techie (v) leidde tot de inmiddels gangbare term ‘Krabbel’.
-
PR-professional steeds minder afhankelijk van journalist
Dat wisten we natuurlijk allang, maar het is altijd prettig om nog even extra bevestigd te krijgen: wij als PR-professionals zijn dankzij de digitalisering van de samenleving steeds minder afhankelijk van journalisten om ons publiek te bereiken. Dat is een van de, zo niet belangrijkste conclusies uit de master thesis van Jan-Walter Molemaker, getiteld: Het nieuwe werken in een veranderd medialandschap; Een kwalitatieve studie over de impact van nieuwe media op PR-professionals en journalisten.