Webloggen nog steeds verboden voor olympische sporters?

Webloggen nog steeds verboden voor olympische sporters?

Zowel in 2000 als in 2004 stelde het IOC een verbod in voor olympische sporters om online dagboeken bij te houden. Het IOC wilde daarmee voorkomen dat sporters acteren als journalisten (waarmee commerciele contracten zijn gesloten).

Ik heb de nieuwe IOC-richtlijnen voor de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn hierover nog niet kunnen vinden, maar Kyodo News meldt vandaag dat het Japanse Olypische Committee haar atleten heeft verboden een weblog bij te houden:

The Japanese Olympic Committee is telling athletes competing at the Turin Winter Olympic Games not to open web logs because the Olympic Charter bans athletes’ journalist activities when the games are on, and violators will be disqualified.

Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • - "Goeie race, Erben!"
  - "Jajaja, ik vl-vl-vloog er vo-vo-vol in en toen ik over de streep kwam bleek de he-he-hele concurrentie twee volle seconden achter me te zi-zi-zitten!"
  - "Maar we misten je op het podium! Dopinggevalletje?"
  - "Nee, m'n pies was schoon!"
  - "Wat dan?"
  - "Tja, dat klote-weblog..."

  geplaatst op
 • Dan doen ze het bij NBC met adverteerder Kleenex slimmer, die zetten de moeders van de atleten in als veredelde journalisten

  geplaatst op
 • @ Marco, de Nederlandse Turijn overeenkomsten staan op sport.nl, en wel http://www.sport.nl/attachments/torino_2006_overeenkomsten.pdf, weblogs worden niet exact genoemd, maar on-line dagboeken mogen niet volgens artikel 16

  geplaatst op
 • Dank voor de update Wouter!

  Voor de mensen die niet het pdf-bestand willen downloaden het betreffende artikel:

  Artikel 16 Publiciteit, verslaglegging (internet) en commerciële activiteiten

  1. De Atleet erkent dat het IOC verplichtingen oplegt ten aanzien van media (publiciteit), verslaglegging - waaronder mede begrepen het zich voordoen of gedragen als journalist en/of verslaggever en het gebruik van internet - en commerciële activiteiten, zoals opgenomen in bye-law 3 to Rule 41 en bye-law 3 to Rule 51 Olympic Charter en nader uitgewerkt in de Marketingrichtlijnen Olympische Spelen, waarin in hoofdstuk G is opgenomen wat de Atleet wel is toegestaan met betrekking tot de Olympische content. In ieder geval gelden de navolgende regels:
  - Persoonlijke, door de Atleet gemaakte, foto en videobeelden in Olympic venues of in het Olympisch dorp mogen niet via een publiek medium (TV, krant, internet etc.) worden verspreid en/of gepubliceerd. Camera’s zijn uitsluitend voor persoonlijk gebruik;
  - Mobiele telefoons en/of andere audioapparatuur mogen niet door de Atleet worden gebruikt om informatie (waaronder interviews) vanuit geaccrediteerde zones te verspreiden via TV, radio en internet;
  - Atleten mogen, gedurende de Spelen, geen dagboeken (zowel on-line als off-line) bijhouden wanneer dit te vergelijken is met verslaglegging van en over de Olympische Spelen. Het zowel on- als offline publiceren van interviews van Atleten met andere Atleten of Begeleiders is niet toegestaan.
  - Het is Atleten toegestaan deel te nemen aan chat sessies vooropgesteld dat het een niet exclusieve en gratis activiteit is;
  - De ‘Olympische’ content op de website van de Atleet en/of Begeleider mag op geen enkele wijze commercieel worden uitgenut. Sponsoring van ‘Olympische’ content en/of het zichtbaar plaatsen van advertenties is niet toegestaan.

  2. De Atleet erkent dat de Olympische Spelen, ondermeer voortvloeiend uit Rule 7.1 Olympic Charter, het exclusieve eigendom zijn van het IOC, welke alle rechten met betrekking tot dit evenement bezit, zoals bijvoorbeeld met betrekking tot organisatie, exploitatie, uitzending (TV-rechten) en reproductie.

  De Atleet stemt er overeenkomstig bye-law 6 to Rule 45 mee in dat hij/zij wordt gefilmd, gefotografeerd of anderszins vastgelegd, welk materiaal zonder toestemming van de Atleet onbeperkt en om niet kan worden gebruikt door het IOC.

  3. Voorts voortvloeiend uit Rule 7.2 Olympic Charter is het de Atleet en zijn eventuele privé-sponsoren verboden zich commercieel te associëren met of gebruik te maken van de Olympische Spelen, Olympische symbolen of terminologie.

  4. De Atleet zal overeenkomstig de in dit artikel genoemde bepalingen uit het Charter handelen.

  Bron:
  http://www.sport.nl/attachments/torino_2006_overeenkomsten.pdf

  geplaatst op
 • "wanneer dit te vergelijken is met verslaglegging van en over de Olympische Spelen". Dat is een persoonlijk weblog nooit!

  geplaatst op
 • Pas maar op: zodra een sporter op zijn weblog beschrijft 'wat er door hem heen ging', krijgt hij al gezeik.

  geplaatst op
 • Jeroen, het gaat om het doel van het weblog. is dat primair exploitatie dan zal men beprkingen aanbrengen die de sponsors en de pers moeten beschermen. Gaat het om persoonlijke informatie is dat geen issue....

  geplaatst op
 • Media die niet in Turijn zijn, kunnen er een 'interview' uit distilleren... en dat wringt met de strikte regels daaromtrent.

  geplaatst op
 • Bright heeft NOC*NSF gevraagd naar haar standpunt. Ook voor de Nederlandse sporters gelden beperkingen:

  (...) Wat is de sanctie op het onderhouden van een weblog? Paul Holster (marketingmanager NOC*NSF): 'Het IOC behoudt zich altijd het recht voor sporters die de regels overtreden te diskwalificeren. Maar dat hangt allemaal maar net af van de situatie. Ik kan niet zeggen hoeveel alinea's wel mogen...' (...)

  geplaatst op
 • Vandaar dat ik opzoek ben naar iemand die in Turijn zit en gewoon wat side-info kan geven over de spelen. Als je iemand weet?

  geplaatst op
 • What about her then: http://weblog.pepermagazine.nl/carien_kleibeuker/index/194/ ? Ik zie al de eerste overtreding..

  geplaatst op
 • dat betekent dat de soep niet zo heet gegeten wordt....

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.