Wat moet ik in godsnaam met ‘Podcasting’?

10 oktober 2005, 14:23

Podcasting. Je kunt geen nieuwe-mediawatcher tegenkomen of je krijgt het vol bombarie in je gezicht. Het is de toekomst, mensen, iedereen aan de audio! Podcasting-concepten schieten als paddestoelen uit de grond, ministers die computers alleen kennen van horen zeggen komen vanuit het niets uit de pod-kast en Adam Curry maakt tegenwoordig werkelijk over?een podje van.

Maar ik? Ik zie het niet. Het gaat echt langs me heen. Ik heb er het geduld niet voor. Wacht ik te weinig? Lummel ik te weinig? Heb ik te weinig tijd om te verdrijven? Ik weet het niet, maar ik hou het bij podcasts nog geen paar minuten uit voordat ik ben afgeleid. Het mist mij volledig.

Het is misschien aardig als tijddoder, maar mijn probleem is dat ik niet zo moordlustig ben wat tijd betreft. Ik sta nooit op de bus te wachten, zit niet zo gek vaak in de trein, sta vrijwel nooit in de file en zo lang ik niet zwanger raak zul je mij ook niet tegenkomen in een of andere wachtkamer.

Dus als ik dan een podcast wil beluisteren, zit ik achter m’n PC. Wellicht dat dat bijdraagt aan de dodelijke saaiheid van het afluisterritueel, ik weet het niet. Wat ik wel weet: het duurt zo godsgruwelijk lang allemaal. En daar komt bij: je kunt er niet in zoeken, je hebt geen overzicht van het gesprek, vooruit- of terugspoelen heeft geen zin want je moet elke keer een tijd luisteren voordat je weet waar het over gaat, als je tegelijkertijd iets anders doet raak je de draad kwijt, je kunt het niet uitprinten, je kunt geen quotes opslaan etc etc. Wat een ramp-medium is het zeg. Je moet stil voor je uitkijken, je afwenden van elke afleiding en de ijzeren discipline opbrengen om een podcast helemaal af te luisteren.

Nou, dat lukt mij dus niet. Maaike Schutten, de Lucy Luke van onze Dutch Cowboys, publiceerde bijvoorbeeld 29 september een podcast met David Vink, CEO van Lost Boys. Wat mij betreft ontzettend interessante kost. Maar de podcast ?uisteren, mijn god zeg, ik kom er gewoon niet aan toe. Ik raak na 1 ? minuten van de 19 telkens weer de draad kwijt omdat ik even met iets anders bezig ben. Het heeft niks te maken met de kwaliteit, interviewstijl of wat dan ook, maar alles met mijn tijdschema, todo-lijst, ongeduld. Spanningsbogen begrijpen me niet. De enige podcasts die ik na vele keren herstarten uiteindelijk heb afgeluisterd zijn die met Jeroen de Bakker (Qi) en Ronnie Overgoor. De rest staat allemaal op mijn verlanglijstje maar ik trek het gewoon niet. Mijn koninkrijk voor geschreven transcripts!

Dus wat doe ik nou fout, podcast-fanaten? Leg het mij nou eens uit. Wat is er zo geweldig aan podcasts? Moet ik mijn tijd zodanig inplannen dat ik elke dag uren uit m’n neus kom te vreten? Moet ik verhuizen, zodat ik vaker moet overstappen of heerlijk in de file kom te staan? Tell me, how beautiful is it?

Categorie
Tags

124 Reacties

    troi-op

    ;^D

    Dank je Anders, voor ook deze bijdrage die uit mijn hart gestolen is. Grappig om te zien dat de internet-hype gewoon doorgaat maar dan met andere namen.

    Tuurlijk is podcast leuk en interessant. Maar op bepaalde gebieden, lang niet alle.

    Maar er over lullen en schrijven is blijkbaar makkelijker dan het afluisteren van een Podje.

    Aardig thema voor een verkiezing : wat is een leuke Podcast ? en twee : heb je hem helemaal uitgehoord ?


    10 oktober 2005 om 14:00
    Peter

    Precies! Ook ik vraag me al tijden af wat er nou zo geweldig is aan podcasts. Tuurlijk, het is mooi dat je je audio kan afstemmen op wat jij interessant vindt en dat het downloaden een soort van automatisch gaat is ook gaaf, maar het luisteren? Ik luister nooit naar geleuter, terwijl ik dat toch al jaren kan doen (radio 2, audio books). Een muziekje okee, maar alleen gepraat? Dat hou ik op TV (met plaatjes erbij) al bijna niet vol.

    Misschien lekker om bij in slaap te vallen? Zou ik eens moeten proberen…


    10 oktober 2005 om 14:25
    sterre

    Tja zo spraken we een poosje geleden (en sommigen nu nog) over Webloggen, wat moet je daar in godsnaam mee 😉


    10 oktober 2005 om 14:25
    BasPaauw

    Op ieder podje past een dekseltje 😉 In ieder geval vinden de makers hun eigen pocast leuk, tenminste dat neem ik aan. Het gebruik van podcasten is ook verschillend per omgeving en levenspatroon denk ik. Ik verdenk menig metrozombie in New York ervan dat ze een podcast aan het luisteren zijn terwijl ze me aanstaren. Een voorgelezen boek (op CD) is in de US ook veel populairder dan in Nederland. Er worden zelfs celebrities aangemomen om een boek voor te lezen.

    Een serie leuke podcasts over Amsterdam heb ik gevonden op Slate. Ook iedere dag compleet afgeluisterd en later nog een keer gelezen. Enkele podcasts van NPR laat ik nu ook binnenkomen via de Google reader. Ik gebruik het als een soort Tivo. Wanneer ik er zin en tijd voor heb luister ik ze af, of niet. Ik bedenk me net dat ik gisteren Sixty minutes heb gemist omdat ik Yankees aan het kijken was. Even kijken voor de podcast…


    10 oktober 2005 om 14:41
    Tinus

    Voor het weergeven van informatie is het inderdaad geen geschikt medium omdat je de informatie niet snel kunt schiften, informatie niet kunt visualiseren en er geen links in aan kunt brengen naar niet auditieve informatie, zoals met weblogs wel kan.

    Ik heb nog nooit een podcast helemaal uitgehoord, maar ik kan me voorstellen dat een podcast van Hans Teeuwen leuk zou kunnen zijn om te beluisteren. Misschien is het dus meer een interessant medium voor de entertainment industrie?


    10 oktober 2005 om 14:42
    Berry

    Er zijn in Nederland nu nog maar enkele tientallen podcasts. Kwaliteit is daarom wisselend (denk ook aan technische kwaliteit – jeetje, ik kan ook niet naar dat gruis van dutch cowboys luisteren, zelfs al had ik het interessant gevonden), van grote diversiteit is nog weinig sprake. Bovendien zijn er nog nauwelijks radiomakers en journalisten bij betrokken. Momenteel ben ik een podcast aan het maken met een andere freelance journalist c.q. net afgestudeerde, sterk gericht op hoogopgeleide en in cultuur geinteresseerde Nijmeegse studenten en net afgestudeerden. Kijk, dan heb je een community. Dan kun je een aanvulling vormen op bestaande media (in ons geval: Gelderlander, universiteitsblad, studentenblad, weblogs) door mensen te interviewen, afgewisseld met politieke en culturele columns en satire. En podcasting maakt het mogelijk om voor journalisten en webloggers en studentenbladen et cetera om op een eenvoudige manier (qua verspreiding) audio te gebruiken. En audio heeft zijn voordelen: het is intiemer, je kunt mensen zelf aan het woord laten, je kunt muziek draaien, gedichten laten voordragen, enzovoort. Dat is één.

    Wat de techniek betreft: het is nu al mogelijk om chapters aan te maken. Het wordt vast ook mogelijk om van chapter naar chapter te skippen. Wanneer in het begin wordt verteld dat dit de volgorde wordt:

    1. interview met Pietje Puk over putjesscheppen

    2. Muziek: Frans van den Beerendonck met zijn nieuwste smartlap

    3. Techno-column met Spikey over de Brusselse gay-scene

    Nou, dan kun je zo het eerste interview skippen als je al weet dat je niet van putjesscheppen houdt maar wel van smartlappen en Brusselse homotechno, bijvoorbeeld. Dat wordt vast beter!


    10 oktober 2005 om 14:45
    BasPaauw

    Berry, zodra jij een interview hebt met Pietje Puk over putjescheppen, ben ik erbij 🙂 Welke URL mag ik noteren in mijn Google reader?


    10 oktober 2005 om 15:01
    Pierre

    Een verklaring die Adam Curry ooit gaf voor de vraag waarom podcasten in Europa minder populair was dan in de VS was dat in Europa de radio wél om aan te horen was (in tegenstelling blijkbaar tot wat je in de VS voorgeschoteld krijgt).

    Zelf zit ik wél dagelijks in de trein en vind ik het luisteren naar podcasts een welkome aanvulling op het luisteren naar de radiostreams via internet (die het nadeel hebben dat ik die in de trein niet ontvangen kan op mijn laptop/mp3-speler).

    En ik kan de problemen van Anders alleen maar bevestigen. Het is een onhandig medium, zowel wat betreft distributiemethode, het er (nog) niet in kunnen zoeken, of het niet kunnen vastleggen van een koppeling naar in audiofragment zoals ik dat met tekstberichten wel kan doen.

    Lijkt het niet heel veel op de cassettebandjes met talencursussen of de amateurradiomakers bij de lokale piraat? Ja, maar dan sowieso in een ander medium verpakt, met een ander distributiemodel, relatief lagere distributiekosten en groter potentieel bereik.

    Gaat het de wereld veranderen? Ik mag hopen van niet.

    Feit is wel dat ik door het beluisteren van podcasts meer voor mij onbekende muzikanten en muziek ben tegen gekomen dan daarvoor. En ja, het precies kunnen bepalen wat en wanneer ik luister vind ik persoonlijk een belangrijk voordeel. Als dat voor jou ‘niets’ en ‘nooit’ is, dan kan ik me je verwondering (verbijstering) heel goed voorstellen. 🙂


    10 oktober 2005 om 15:06
    Berry

    Mijn eerste podcast komt zondag pas online! Helaas vooralsnog gespeend van interviews met putjesscheppers, maar wie weet hiervoor aandacht in de nabije toekomst.

    Een kortere repliek op de auteur van bovenstaande column: luisteren naar audio heeft zich allang bewezen, dat heet radio. Nu hoef je geen radiopiraat met allerhande apparatuur of werknemer van de radio te zijn om dit te maken en te kunnen verspreiden. Meer radio, en analoog aan de ontwikkeling met weblogs: bloei van een nichecultuur, podcasts over diverse onderwerpen zijn mogelijk, toegesneden op kleinere doelgroepen (landelijke radio, zeker de commerciële is eenheidsworst vanwege het simpele feit dat te allen tijde een grote doorsnede van de bevolking moet worden aangesproken om uit de kosten te geraken.


    10 oktober 2005 om 15:11
    Anders

    Radio = vooral muziek. Achtergrondgeluid, afgewisseld met hier en daar een kort intermezzo. Daar hoef je je niet voor te concentreren, terwijl dat nou net mijn grote probleem is met podcasts. Je moet al het overige er voor stilzetten, wat een hinderlijke eigenschap kan zijn.

    Als een podcast alleen uit muziek/achtergrondgeluid bestaat, tsja, dan heb ik er weinig moeite mee maar of zulke podcasts nou zo spannend zijn dat de hele Web 2.0-wereld er voor op zijn kop moet staan?


    10 oktober 2005 om 15:21
    Fluox

    Podcasting is, gelijk aan blogging, een typisch sociale bezigheid. Het kan als lijm dienen tussen groepen en individuen. Upstream. De inhoud ervan kan zeer boeiend zijn als je je verbindt met- en verplaatst in de persoon achter de productie of het onderwerp waarover gesproken wordt.

    Zo kan de Marketingfacts bezoeker wellicht uit de voeten met een IT conversations, De toekomsttafel of een Web 2.0 podcast. Het is maar wat je boeit.

    Podcasts luisteren doe je vooral als je noodgedwongen moet wachten of je verveeld… in de file, aan de strijk, in de wachtkamer… etc. Try it, you’ll like it.


    10 oktober 2005 om 15:35
    Berry

    Tja, je moet ook niet te veel van die Web-2.0-jubelsites bezoeken. Technologisch determinisme wat de klok slaat. En podcasts zijn vooralsnog een hype: een verschijnsel dat zich nog moet bewijzen.


    10 oktober 2005 om 15:35
    Fluox

    Een hype is het zeker… will we ever learn 🙂


    10 oktober 2005 om 16:27
    Pierre

    @Marco: Dat betalen voor content is iets dat ook steeds weer voor tekstuele content (nieuwssites maar ook weblogs) naar voren komt.

    Juist ook daarom vind ik de Daily Source Code meestal wel interessant. Niet om te horen of Adam nu wel of niet een auto op biodiesel geregeld krijgt. Maar wel omdat hij de grenzen opzoekt van wat met het medium kan en actief op zoek is naar nieuwe businessmodellen die enerzijds er voor zorgen dat muzikanten een boterham kunnen verdienen met hun werk, terwijl aan het andere einde van de keten de podcaster er ook nog aan kan meeverdienen. De uitdaging is dan niet alleen om een model te vinden dat genoeg oplevert maar ook eentje dat de luisteraars niet weg jaagt zoals nu in de VS met de ‘gewone’ radio het geval is.


    10 oktober 2005 om 17:10
    Online Promotie

    “Audio heeft zich al bewezen: Dat heet radio.”

    “Radio is muziek”

    De eerste quote heeft gelijk. De tweede niet. Radio kán muziek zijn, en bij het overgrote deel is het inderdaad muziek omdat het een groot publiek moet aanspreken. Een podcast is ook niet bedoelt om even snel iets mee te zoeken of leren, maar heeft gewoon andere doelstellingen. Vergelijken met informatiebronnen als weblogs is dan ook appels met peren vergelijken.

    Podcasting heeft kans als er bijvoorbeeld rustig iets uitgelegd wordt. Je wordt een boek voorgelezen. Je luistert een discussie, een vergadering, een motie in de tweede kamer, of iets heel anders, iemand legt je uit wat je moet doen als je kind van 7 faalangst heeft en niet meer naar school durft. Vergelijk het met een nichemagazine. Veel magazines als Sprout, Emerce, Marketing Tribune of de Adformatie worden door sommigen echt letterlijk woord voor woord gelezen. Mensen gaan er echt voor zitten om even met een kopje koffie een magazine te lezen. Misschien is de podcast beter daar mee vergelijkbaar.

    Omdat je nu met het huidige aanbod snel afgeleid bent wil niet zeggen dat er geen markt is. Het wordt niet de nieuwe website of weblog, het is alleen uitbreiding van een huidig medium (audio) door middel van het internet. Voor veel niches als een podcast een uitkomst kunnen zijn. De toekomst zal het leren.


    10 oktober 2005 om 17:23
    Fluox

    Bij podcasting halen we vaak twee dingen door elkaar. Enerzijds de techniek, RSS, aggregators, audio on arrival. Ik vermoed dat niemand hier twijfelt aan de impact die dat kan (gaan) hebben.

    Inhoudelijk is inderdaad een andere zaak. Podcasts in Nederland woorden veelal gemaakt door enthousiaste radiomakers en hebben inhoudelijk vaak enkel een hoge ammusementswaarde. Wat slap geklets en de hits van weleer. Dit is trouwens typisch voor Europese podcasts.

    Amerikanen daarentegen podcasten veel meer als afzet tegen eenzijdige berichtgeving in de media aldaar. Dat is, ervan uitgaande dat je ook buiten de Nederlandse staatgrenzen wilt kijken, minstens boeiend te noemen. Ik kan daar mijn aandacht veel beter bijhouden.

    Ook ik luister zelden een podcast helemaal af. Snel skippen, vooral door de muziek heen, is me niet vreemd. Het hoort ook bij het medium, wat gelijk de doodsteek is voor inserts van commercials.


    10 oktober 2005 om 17:24
    Martijn

    Hype of niet, wel gebruiken of niet. Doe er mee wat je wil, zoek niet de Holy Grail of de enige waarheid. De essentie van Podcasten, Vodcasten, Webloggen, Interactieve TV en allerhande nieuwe ontwikkelingen is toch uiteindelijk content. Deze content wordt op steeds meer manieren tot je genomen, op steeds wisselende momenten en met continu wisselende media. Een film als Lord of The Rings zou ik best thuis willen bekijken maar ook op mijn PSP in de trein als ik toch onderweg ben en het spannend genoeg vind om verder te kijken. Ik bepaal steeds meer welk medium ik gebruik om content tot mij te nemen. Soms door te lezen zoals weblogs, soms door te luisteren naar die Weblogs via Talkr.com.


    10 oktober 2005 om 17:26
    S. Groeneweg

    9.000 podcasts, 10.000.000 luisteraars… toekomst!? Onduidelijk maar ’t wordt wel leuk in ieder geval.


    10 oktober 2005 om 17:30
    loket

    @Anders: jij bent verder dan ik lees ik. Jij hebt al eens een podcast beluisterd. Zover ben ik nog niet en als ik het zo bezie blijft het ook zo. Voor mij het zoveelste bewijs dat technische oplossingen niet altijd hoeven te leiden tot communicatie-oplossingen. Wat een gedrocht.


    10 oktober 2005 om 17:54
    media

    Hoe lang is het geleden dat iedereen riep dat je email niet nodig had. Je had toch post, telefoon en fax. Al dat gedoe om een electronische brief te sturen. Pffff…

    We zijn inmiddels 10 jaar verder en ik ken nauwelijks nog mensen die geen email gebruiken. Technologische ontwikkelingen en de adoptie daarvan gaan steeds sneller. Ik verwacht dat binnen 5 jaar iedereen gebruik maakt van pod- en vodcasts. Niet op de manier zoals de early adopters het nu gebruiken, het zal dan een standaard onderdeel zijn van je audio- en videoapparatuur. Die uiteraard een giga harde schijf bevatten waarop je al die casts kunt bewaren. Nog eens 5 jaar verder dan heb je die harde schijf ook niet meer nodig. Via persoonlijke accounts zijn al die bestanden overal op te vragen. Of je nu thuis zit, in de auto of op je werk.

    Okay, ik draaf door 😉


    10 oktober 2005 om 18:05
    Fred Zelders

    Voordat ik bij mijn echte punt komt eerst even dit:

    Ik hoor/lees een heleboel mitsen en maren. Ik pak er even twee uit: Het helemaal afluisteren van een podcast is een kwestie van match tussen vraag en aanbod. Ik weet zeker dat je -als je er belang bij hebt- de podcast helemaal uit luistert, net zoals je nu een artikel of boek helemaal uit leest. Het niet kunnen linken vanuit de audio naar andere plaatsen op het web is nu een issue, maar daar wordt ongetwijfeld iets op gevonden. Daarvoor moeten we alleen nog even wachten op slimmere en connected devices.

    ‘Misten en maren’ zijn altijd te bedenken. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. het gaat om iets anders:

    Wees nou eerlijk: In het begin wist er ook haast niemand wat het nut van weblogs was. Inmiddels zijn we daar wel uit. Toch? Dus laten we maar stoppen met de disussie over “het nut van …”. De tijd zal het leren. Ik verwacht overigens dat het voor podcasten net zo gaat uitpakken als oor weblogs. Wedden?

    Is het een idee om het op deze plaats eens te hebben over de mogelijkheden die er zijn vanwege het verschil tussen webloggen enerzijds en audiobloggen/podcasten anderzijds?

    Een weblog-consument is in principe online. Een audio/podcast-consument luistert en verteert de informatie als ie in de reis- of wacht-‘mode’ verkeert (de prof luisteraars uitgesloten natuurlijk). Voor heel veel mensen een ‘mode’ waar men ‘niet connected’ en ‘niet occupied’ is (geen geprek, geen vergadering, niet aan het emailen, etc). Wordt ook wel drive-time genoemd. Als we ons op DAT aspect nou eens even richten in plaats van te gaan discussiëren over het feit of de content van de huidige podcasts wel interessant is (dat laatste is namelijk een kwestie van potjes en dekseltjes) en DAN nog eens een keer goed bedenken wat podcasten kan betekenen. Dan zijn we constructief bezig.

    Ik geloof in podcasten. Een paar voorbeelden: De podcast “anytime & any place” voor amusement, voor de drukke CEO/manager in het bedrijf, voor de leerling of student die wegens zieke of andere rededen niet bij het gedreven gegeven college kon zijn, voor de pechvogel die geen toegangsbewijs voor het symposium of congres kon kopen, voor de toerist die een rondleiding door de stad wil, maar dan in zijn eigen tempo, of de toerist die niet in boekjes wil kijken als ie in die mooie kerk staat, als informatiebron/geheugen-opfrisser, als tijdverdrijf, om iemand eens te kunnen horen in plaats van zijn of haar teksten te lezen, etc etc etc.


    10 oktober 2005 om 18:07
    punkey

    Nog even over dat linken naar specifieke content: Ik hoorde vandaag (in een podcast!) dat het al wel mogelijk is met het aac-formaat van Apple wat ze in iTunes gebruiken. Het lijkt mij inderdaad een kwestie van (weinig) tijd voor het ook in MP3 of whatever formaat ook mogelijk is….


    10 oktober 2005 om 18:30
    mangold

    Oké de meeste podcasts van dit moment zijn van een bedenkelijk laag niveau. Maar tja, is dat niet met elk ‘nieuw’ medium zo? Pas na wat experimenteren komt ’t moois bovendrijven…

    Waar het in essentie om gaat geeft Fred heel goed aan: we zijn aangekomen in een ‘anything, anytime, anywhere’ tijdperk. En ‘radio on demand’ hoort daar natuurlijk bij.


    10 oktober 2005 om 18:30
    mangold

    @Frank: dat ‘AAC formaat van Apple’ is gewoon standaard MP4, hoor. De opvolger van MP3.


    10 oktober 2005 om 18:33
    loket

    podcast is wat mij betreft een stap achteruit in de hedendaagse multimedia-consumptie. het kan toch niet zo zijn dat ‘audio’ een substantieel deel van de moderne informatie/communicatie-behoefte gaat opvullen?

    radio on demand? kom nou toch. radio is een medium dat zeer passief wordt geconsumeerd, niet zap-gevoelig is en het luisteren is veelal een nevenactiviteit naast het werken, autorijden of huishouden. ja, dat klinkt ouderwets en conservatief en dat is het ook.

    het gebruik van podcasts zal over het algemeen incidenteel zijn, het gevolg van een gerichte zoekactie en hooguit marginaal aanvullend op de bestaande stortvloed aan informatie via meer volwassen kanalen. en dat voor de echte die-hards.

    hierboven staat een aantal momenten waarop je podcasts zou kunnen beluisteren. voor mij zijn dat nou juist de momenten waarop ik nou even niet gevoed wil worden door informatie.


    10 oktober 2005 om 19:15
    media

    Ik denk dat je de manier waarop we nu luisteren naar podcasts (in de auto, trein, etc) los moet laten. Straks heb je gewoon je AV-apparatuur zo geprogrammeerd dat jou favoriete programma’s worden binnen gehaald op het moment dat ze beschikbaar zijn. Hoe je ze dan gaat afluisteren of bekijken maakt niet meer uit (tv, radio, pc, ipod, mobiel). Ik zou er heel wat voor over hebben gehad als ik in de jaren 80 de mixen van Ben Liebrands automatisch kon binnenhalen ipv deze op vrijdagnacht te beluisteren (en op te nemen op casette).

    Damn, Anders je hebt ons wel weer aan het werk gezet! Kan iemand hier een samenvatting van maken zodat het ook voor anderen morgen nog is te volgen? 😉


    10 oktober 2005 om 19:32
    David Visser

    Dat ben ik nou gewoon toevallig ff helemaal niet met je eens… dit gaat om een mening, en niet om een feit. als ik in de trein zit, vind ik het heerlijk om lekker weg te zakken met een podcast. En waneer er iets gezegt wordt wat me totaal niet intreseert, zap ik gewoon door. Als er op de radio weer zo’n dikke rapcrap plaat doorheen komt, kan ik niet doorzappen… kan hooguit naar een andere zender, maar dan mis ik weer het programma…

    Podcasting is voor mij absoluut super. Ik heb nu een ipod, voorheen een Iriver. Bovendien luister ik ook veel shows gewoon online, tijdens het computeren.

    podcasting rocks.


    10 oktober 2005 om 19:35
    David Visser

    *quote*

    @Anders: jij bent verder dan ik lees ik. Jij hebt al eens een podcast beluisterd. Zover ben ik nog niet en als ik het zo bezie blijft het ook zo. Voor mij het zoveelste bewijs dat technische oplossingen niet altijd hoeven te leiden tot communicatie-oplossingen. Wat een gedrocht.

    *quote*

    hoe kan je in godsnaam meelullen over iets, en roepen dat het absoluut niets is, als je niet eens weet WAT het is? ga je dan eerst eens orienteren, luister een paar shows, en kom dan weer praten…

    maar dat vind ik dan hoor!


    10 oktober 2005 om 19:38
    Hans

    Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die niks heeft met podcasting. Geen geduld voor… De eerste die roept om beurscommentaar via podcasts krijgt een emmer met pek en veren opgestuurd. 😉


    10 oktober 2005 om 19:56
    Fluox

    😀


    10 oktober 2005 om 20:03
    Fluox

    Je kunt natuurlijk gezellig bij elkaar gaan zitten en als buitenstaanders even tot een kwaliteitsoordeel komen. Op basis van wat vraag ik me dan toch af. Mij komt het over dat er wat gebrek aan kennis is hier… en stiekum een beetje angst voor het fenomeen. Laten we eerlijk zij, de meeste mensen die nu reageren zijn niet echt ervaringsdeskundig. Duik eens even in de materie en vorm je daarna gerust een oordeel.


    10 oktober 2005 om 20:19
    BasPaauw

    Beurscommentaar op podcasts Lijkt me wel wat. De krant lezen in een volgepropte metro lukt toch niet. Radio en telefoon werkt niet ondergronds. Met ongeveer 4.5 miljoen New York City Strap hangers zie ik ook wel een markt. Mocht ik op het werk gearriveerd zijn dan kan ik het commentaar luisteren bij het bekijken van de cijfers. Kom maar op met die emmer!

    In de toeristische branche denk ik dat podcasts en vele andere Web 2.0 faciliteiten heel nuttig kunnen zijn. Het hele jaar door verschijnt er op verschillende manieren reisinformatie. Op het moment dat er een keuze gemaakt gaat worden kan al deze informatie in een klap opgevraagd worden. Foto’s, video’s en podcasts. En het mooie is dat dezelfde mensen na hun vakantie weer kunnen zorgen voor nieuwe informatie en dit ook graag doen. Reisverslagen en vakantieverhalen waren al ver voor het internet populair. Nu is het mogelijk om deze informatie whenever, whereever te consumeren.


    10 oktober 2005 om 20:22
    Caspar

    OK, voordat de discussie verder uit de hand loopt. Kan iemand aan mij 5 (of 3 of 10) voordelen van podcasten vertellen in een simpel puntenlijstje?

    Persoonlijk zit ik niet te wachten op ’time-shifted audio’. (Wanneer komt trouwens nou eens de TiVo naar NL???) Maar wellicht dat iemand mij kan overtuigen? Momenteel heb ik niet zoveel zin om pod-feeds uit te zoeken, te wachten op een download, over te halen naar een cd welke ik vervolgens in mijn cd/mp-speler moet afspelen.

    PS: Weblogs zijn niets meer dan ‘place-and-time-shifted’ forums… 🙂


    10 oktober 2005 om 20:29
    Kasper Katje

    Wees nou eerlijk: In het begin wist er ook haast niemand wat het nut van weblogs was. Inmiddels zijn we daar wel uit. Toch? Dus laten we maar stoppen met de disussie over “het nut van …”.

    Het nut van een weblog? Volgens mij verschilt dat per weblog en zo zal dat ook bij podcasts zijn. In mijn ogen zijn de meeste gevallen gewoon een moderne vorm van op je zeepkistje klimmen om je mening/voorliefde etc. te uiten en de geldingsdrang van het individu en niet (roemloos) onder te gaan in de grijze massa.


    11 oktober 2005 om 01:00
    webwolff

    Het gaat volgens mij hier over media-consumptie. Een tijd geleden toen het wat al te druk werd in mijn hoofd, ben ik er op gaan letten : continue: GSM, werk: PC/internet/emal; auto : radio. Thuis: TV/PC/DVD. Tijdens joggen : I-pod.

    Toen werd het tijd voor stilte en keuzes : ik was een bewust media-gebruiker geworden.

    De BBC longwave helpt mij erg goed, maar ideaal zou zijn als ik precies kan horen op het moment dat ik het wil horen. En daar komt podcasting, samen met TIVO en RSS om de hoek : het zijn mogelijkheden om kwalitatieve content non-random te consumeren. En dat is dan geen hype meer, noch een techisch verhaal, maar een heldere keuze voor een duidelijke behoefte.


    11 oktober 2005 om 05:04
    Tibor

    “Jij altijd met je internet…” Ik heb het erg vaak moeten horen, toen ik in 1994 razend ethousiast was over de mogelijkheden van het WWW en dat aan iedereen die het horen wilde (of niet) verkondigde. Het waren dezelfde critici die een aantal jaren daarvoor ook al zo geschokt waren toen ik een antwoordapparaat aanschafte en iets later een fax.

    Wat ik n.a.v. mijn eerste mobiele telefoon al niet naar mijn hoofd heb gekregen wil je helemaal niet weten; dat was iets voor pooiers en drugsdealers. Mobiel telefoneren in het openbaar werd beschouwd als zeer a-sociaal en werd zelfs op diverse terrassen in Amsterdam verboden omdat het de uitstraling niet ten goede kwam, zo dacht men toen. De marketingfacts (what’s in a name) hebben inmiddels wel aangetoond dat de critici van toen -op z’n zachtst gezegd- ongelijk hadden.

    Ongeveer een jaar geleden luisterde ik mijn eerste podcasts. De naam bestond nog niet als zodanig en de keuze was zeer beperkt, maar daarom niet minder interessant; Dave Winer, IT Conversations en Dawn & Drew en zelfs Adam Curry, bleken -voor mij- een bron van kennis en vermaak, te consumeren waar en wanneer ik maar wilde, op computer of mp3-speler (nee, dat hoeft geen iPod te zijn). Vooral het noemen van de naam Adam Curry leverde wederom de nodige schampere opmerkingen op wanneer ik het podcasten enthousiast onder de aandacht bracht bij vrienden en kennissen.

    Ongeveer een jaar verder is podcasting geïntegreerd in Apple’s iTunes, is er allerlei software op de markt om podcasts te downloaden en te beheren, heb je de keuze uit duizenden ‘uitzendingen’, is er een wereldwijde community van podcasters en podcatchers ontstaan…en vraagt men zich op marketingfacts -what’s in a name- af, of podcasting nu wel of geen toekomst heeft, of het interessant is en (last but not least) wanneer en hoe er naar te luisteren…tsja..het begint natuurlijk met of je wel WILT luisteren.

    Ik voorspel dat deze discussie over een paar jaar heel erg lachwekkend gaat overkomen. Wie niet horen wil…

    😉


    11 oktober 2005 om 05:13
    GAARENSTROOM

    @Anders

    Aan de (uitgebreide) reacties te zien heb je een goed onderwerp aangesneden….

    Ga zo door!


    11 oktober 2005 om 05:42
    loket

    @David Visser: dus ik kan ook niet enthousiast zijn over MSN, Hotmail of SMS. Zaken die ik verder niet gebruik, maar waar ik de eigenschappen en functies wel van ken. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat je beter kan (be-) oordelen wanneer je zelf aan den lijve hebt ondervonden wat het is. In het geval van podcasts is dat nog steeds niet gebeurd omdat het nut en de toegevoegde waarde me (ook na deze discussie) volledig ontgaan. Geldt overigens ook voor video on demand.


    11 oktober 2005 om 06:24
    David Rietveld

    Volgens mij gaat het in eerste instantie niet om wat je er aan hebt. Dat zoek je zelf maar uit. Het gaat er om dat mensen het leuk vinden om te doen. Alles wat daarna nodig is een selectiemechanisme waardoor de beste podcasts bovendrijven. Als ik naar odeo.com kijk gaat dat eigenlijk heel simpel door te kijken naar het aantal subscribers.

    Daarnaast is er volgens mij de misvaating dat een onbeperkt bereik ook betekent dat iedereen het leuk moet vinden, of dat het een groot publiek aan moet spreken. Volgens mij zijn de geringe (of zelfs afwezige) produktie en distributiekosten het belangrijkste. Dat maakt het mogelijk om een ‘show’ te maken die misschien voor maar 20 mensen interessant is. De enige die de afweging maakt of dat rendabel is, is degene die de show maakt.


    11 oktober 2005 om 06:27
    Berry

    Quote: “radio on demand? kom nou toch. radio is een medium dat zeer passief wordt geconsumeerd, niet zap-gevoelig is en het luisteren is veelal een nevenactiviteit naast het werken, autorijden of huishouden. ja, dat klinkt ouderwets en conservatief en dat is het ook.”

    Dat is een misvatting. Radio – in elk geval gesproken podcasts – wordt juist zeer actief geconsumeerd. Je kunt namelijk je aandacht niet gelijktijdig aan iets anders (niet iets waarbij je actief moet denken) besteden. Podcasts zijn ‘captivating’, nemen de luisteraars in beslag. Dat heeft nadelen, maar net zo goed voordelen.


    11 oktober 2005 om 06:29
    Anders

    @Fluox – vrijwel alle argumenten die jij noemt, komen in podcasting onvoldoende tot hun recht. Waarom knutselen met een halfbakken oplossing terwijl gevoelsbeleving pas echt tot zijn recht komt in audio en video? Vodcasting dus, of in normale termen: video-opnames. Dat lijkt mij veel interessanter, zowel voor jongeren op het speelplein als voor mensen die meer informatie over iets willen weten als voor mensen die media-on-demand willen etc. Het zal doorgaans stukken interessanter zijn, minder saai, je raakt minder snel afgeleid en je hebt niet het gevoel dat je als dood vogeltje naar een audio-bestand moet gaan zitten luisteren.

    Voor de incidentele gevallen waarin beeld geen optie is – bijvoorbeeld tijdens het joggen, fitnessen, onder de zonnebank – laat je je apparaat alleen de audio-stream te spelen.


    11 oktober 2005 om 07:53
    Fred Zelders

    @Anders: jouw statement over de gevoelsbeleving van de combi video EN audio klopt niet: Audi/Poscasting == Theater of the mind.

    Dat gaat niemand met Video nooit lukken. Erger nog: Video is Killing voor fantasie en dus voor de beleving. Alleen daarom heeft audio ‘sec’ (hoe beroerd ook gemaakt) al toegevoegde waarde, althans voor velen van ons.

    Je moet met sterkere argumenten komen waarom podcasten moet worden overgeslagen

    Let wel: ik zeg niet dat video verboden moet worden, maar om nou overal meteen maar ‘video te doen’ waar je ook met audio uit de voeten kunt, of dat video meer spreekt gaat mij te ver.


    11 oktober 2005 om 08:41
    Fluox

    @Anders: Video neemt de kracht van de verbeelding grotendeels weg en vereist zelfs visuele manipulatie om de boodschap aantrekkelijk over te dragen. Wat een boeiende podcast kan opleveren, wordt niet opeens meer aantrekkelijk door er een camera op te zetten.

    Uiteraard valt of staat alles bij een voorkeur voor auditieve of visuele informatie. Dat je snel verveeld bent bij het luisteren naar podcasts maakt nog niet dat podcasts saai zijn. Ik heb een typische voorkeur voor geluid en velen met mij. Deze groep bedien je niet met video.

    >Voor de incidentele gevallen waarin beeld geen optie is –

    >bijvoorbeeld tijdens het joggen, fitnessen,

    >onder de zonnebank –

    >laat je je apparaat alleen de audio-stream te spelen.

    Dat werkt aardig bij het Journaal inderdaad. Maar je wekt nu de indruk dat TV zonder beeld radio is…

    Luister eens naar de laatste aflevering van het VPRO programma Argos (ook als podcast beschikbaar). Zie hoe de beelden als vanzelfsprekend in je opkomen terwijl de makers je meenemen. Inhoudelijk kunnen ze veel dieper gaan dan videobeelden ooit kunnen ondersteunen. Daarnaast kunnen ze dingen ‘laten zien’ waar helemaal geen beelden van zijn (!). Absoluut een meerwaarde over video…

    Maar je hebt gelijk dat audio IN video zeer belangrijk is. De overdracht van de boodschap bij video wordt voor het overgrote deel door audio gedaan (zet het geluid maar eens uit bij een film).


    11 oktober 2005 om 08:48
    Anders

    “Wat kun je als aanbieder van content bereiken” moest dat zijn in de eerste paragraaf.


    11 oktober 2005 om 09:44
    DaBok

    Waar het allemaal op neer komt is “persoonlijke voorkeur”. Ik denk dat iedereen het er over eens kan zijn dat podcasting en vodcasting behoorlijk veel mogelijkheden kan bieden. Met een beetje fantasie zijn er talloze nuttige, waardevolle en toepassingen met amusementswaarde te verzinnen en ik zie er enkele al genoemd staan.

    Het is de persoonlijke voorkeur van de ontvangende partij die bepalend is of deze naar een podcast luistert of naar een vodcast kijkt. Ik kan mij zo een onderwerp voorstellen waar je zowel een podcast als een vodcast over kunt maken. De content is dan even interessant (of niet), maar persoonlijke voorkeur is bepalend voor welk medium gekozen wordt om de publicatie aan te zien of te horen.

    Zo ben ik persoonlijk blij dat er geen “Donner vodcast” bestaat…..


    11 oktober 2005 om 09:50
    David Visser

    ik was in den beginne ook niet enthousiast over bijvoorbeeld SMS. Todat ik mijn eerste SMSje ontving. sinds die tijd gaan er behoorlijk wat over de zendmast van mijn hand.

    @dabok; LOL


    11 oktober 2005 om 10:17
    dvdooren

    Cool, deze discussie.

    Ik moet Anders gelijk geven dat er heel wat overtuigingskracht en doorzettingsvermogen nodig is om hetgeen wat momenteel wordt geboden aan podcastst structuréél te blijven volgen. Maar, er is juist ook inlevingsvermogen nodig om in te zien wat het kán worden. Als ik de radio aan heb is het zelden dat er een programma is wat ik echt leuk/interessant/boeiend etc. vindt.

    Stel het is begin 2007. Ik stel me het volgende voor. Ik rij in mijn auto (alweer). De ene dag lijkt het me leuk om een bepaalde uitzending van de ochtenden te horen. Lekker veel praten, heftige discussies. “Catch up with the newszzzz”. Maar dan meer de achtergrond discussies. Het verhaal achter het verhaal, beschouwingen. Ik voel dat ik door drukte wat gemist heb en eens even flink bijgespijkerd moet worden v.w.b. het dossier “Terrorisme”. Snel surf ik naar Radio 1.nl, ga naar dossier Terrorisme en abonneer me op de podcasts met (delen van) uitzendingen die daarover zijn gegaan. Hoe lang terug in de tijd? Mwah, afgelopen maand moet genoeg zijn.

    En de andere dag? Leuk om eens een selectie te horen van kleine nieuwe rockbands om eens te weten wat er zoal speelt. Op podsafe.com log ik in. In mijn profiel staat ingesteld dat ik geïnteresseerd ben in bands jonger dan twee jaar, genre rock etc. In de menu optie “generate own podcast” heb ik zelf de nummers geselecteerd, of laat ik voor mij kiezen o.b.v. voorkeuren. Ik laat me af en toe graag verrassen.

    Kortom, ik bepaal wat ik wil horen en wanneer etc. Maar zoals gesteld, je moet het willen en je moet er tijd voor maken. In de auto heb ik tijd. Das dan ook het enige voordeel. Ben je geen radio / audio luisteraar, dan heb je waarschijnlijk weinig aan podcasts. Lees je liever, idem. Baal je echter van het feit dat vaak als je luistert het niet aansluit bij wat je wilt, wat is er dan beter dat je dit zelf kunt bepalen. Veel huidige mogelijkheden zijn in deze discussie al voorbij gekomen. De kwaliteit van de shows én de content van die shows neemt in rap tempo toe. En dus ook de keuzemogelijkheid. Maar ja, ik ben ook zo’n nerd die zondagochtend één van de talloze online radiocasts uit iTunes naar mij stereo streamt.

    En voor wat betreft de toekomst, bloggen stellen weinigen hier nog ter discussie. Maar nog steeds gaan aardig wat posts, nog over (het bestaansrecht) bloggen zelf. Podcasting is nog minder ver. Ik kan me weinig sites meer voorstellen die gaan over het bestaansrecht van internet.


    11 oktober 2005 om 13:38
    David Visser

    amen!


    11 oktober 2005 om 13:43
    Paul van Heel

    Denk dat de kracht van een goede podcast schuilt in de lengte en zeggingskracht van de audiostream. Het moet de aandacht vast weten te houden concentratie en een beeld te scheppen. Voor een ROC zijn we bezig om op die manier de praktijk van werkend leren onder de aandacht te brengen en verschillende aspecten van de beroepspraktijk te belichten. De audiofragmenten, lengte max 2 a 3 minuten per onderwerp, worden straks zowel als podcast en als webstream via het weblog werkendleren aangeboden. Daar kan wordt stream ondersteund door korte tekstfragmenten /quotes en foto’s. En kan het ROC de dialoog met de bezoeker aangaan.

    Ondersteund door audio kan de kern van het beroep dat belicht wordt effectiever worden overgebracht dan met video. Wil je met video dezelfde zeggingskracht realiseren, dan moet je met een professionel crew aan de slag. En dat is voor een ROC niet te betalen.


    11 oktober 2005 om 15:05
    Pierre

    Pfff, 56 reacties (57 al weer). Moet ik die helemaal gaan doorlezen. Kan er niet iemand even een podcast maken met de belangrijkste punten uit de discussie? Dan kan ik daar tenmiste morgen in de trein even rustig naar luisteren in plaats van dat ik al die priegellettertjes van mijn beeldscherm moet gaan lezen. 😉


    11 oktober 2005 om 16:27
    loket

    Gôh, hoe zou dat klinken als podcast . . .


    11 oktober 2005 om 17:10
    Pascal

    @Pierre: Inderdaad

    @Mediaonderzoek: Niet

    & Zie uit naar videocasting, maakt het allemaal wat overzichtelijker en interessanter.


    11 oktober 2005 om 17:13
    Fred Zelders

    Dat hangt er van af of je ‘m echt gaat produceren of dat je hem voor de vuist weg inspreekt.

    Ik geef de voorkeur aan de laatste vorm. Die s het meest ECHT.


    11 oktober 2005 om 17:14
    loket

    Misschien moeten we op gezette tijden thematische conference calls gaan opnemen en uitzenden via podcast (jeetje, ik raak nog enthousiast).


    11 oktober 2005 om 17:17
    Fred Zelders

    Heel goed plan!: “The eMarketing Gang”

    Volgens de formule van Steve Gillmor


    11 oktober 2005 om 17:19
    Fred Zelders

    DOEN!

    Wie stemt voor? …????


    11 oktober 2005 om 17:19
    David Visser

    wat, d’r een podcast van maken? ik vind t best, wel een hoop adempauze’s nodig!


    11 oktober 2005 om 17:20
    Pierre

    @Fred: stemde je nou net voor je eigen voorstel? 😉

    Mijn stem heb je in ieder geval.


    11 oktober 2005 om 17:21
    loket

    Ja, ik doe wel mee. Uniek materiaal lijkt me zo, gezien de discussie hierboven. Marco, nieuw business-unietje?


    11 oktober 2005 om 17:21
    David Visser

    oke, wat gaan we precies doen? 😛


    11 oktober 2005 om 17:23
    Fred Zelders

    @Pierre: Ik stemde VOOR voor wat betreft het (door mij iets concreter gemaakte) voorstel: “Misschien moeten we op gezette tijden thematische conference calls gaan opnemen en uitzenden via podcast (jeetje, ik raak nog enthousiast).”


    11 oktober 2005 om 17:23
    Pascal

    Soort online/mobile lagerhuis is ook een leuke optie!


    11 oktober 2005 om 17:23
    Fred Zelders

    Kijk! Enne … zou Anders ook mee willen doen? 🙂

    Tuuuuuuurlijk! Toch?


    11 oktober 2005 om 17:24
    loket

    Is Anders dan onze Paul of Marcel?


    11 oktober 2005 om 17:25
    David Visser

    oke, zal ik hosten en opnemen? nu? 😛


    11 oktober 2005 om 17:25
    David Visser

    via skype of teamspeak of iets 🙂


    11 oktober 2005 om 17:26
    loket

    Skype ken ik wel, maar teamspeak?


    11 oktober 2005 om 17:27
    Fred Zelders

    Heren, (dames ook?) verras ons!

    Laat Hobson en Holz eens een poepie ruiken 🙂


    11 oktober 2005 om 17:27
    David Visser

    teamspeak heeft een server nodig, kan je met meer mensen in, mindere geluidskwaliteit, lastiger…

    skype? kunnen max 5 mensen.

    ik kan knippen etc.

    idee?


    11 oktober 2005 om 17:31
    Fluox

    Fluox maakt diepe buiging voor de gehele groep 🙂 that’s the spirit!


    11 oktober 2005 om 17:32
    loket

    gewoon via telefoon toch maar. ik las net dat een beetje podcast zo’n 2 tot 3 minuten mag duren. of we zoeken sponsors. Marco heeft wel connecties tegenwoordig bij Ilse 😉


    11 oktober 2005 om 17:34
    David Visser

    ok, who’s in… posten die skypenamen! 😀


    11 oktober 2005 om 17:34
    David Visser

    waarom sponsors? ik heb een hostingprovider 🙂 ik kan t kort en klein knippen toch!


    11 oktober 2005 om 17:35
    loket

    @david: kijk, daar schiet mijn technische kennis echt te kort.


    11 oktober 2005 om 17:36
    Fred Zelders

    Kan ik The Big announcement alvast op fredscapes.nl zetten?


    11 oktober 2005 om 17:38
    loket

    @David: zeker duidelijker. Als ik naar aanleiding van ‘onze’ thema-podcasts een skype account moet aanmaken, ga ik dat zeker doen.


    11 oktober 2005 om 17:41
    David Visser

    prima. wat dachten we ervan eens concreet af te spreken waneer/wat/waar?

    Fluox=in

    david= in

    mediaonderzoek.nl = in

    anders = ?

    iemand anders nog? 😉


    11 oktober 2005 om 17:42
    loket

    Nou, Fred ook zo te zien. Het vergt enige voorbereiding en redactie, maar een productie lijkt me snel op te zetten.


    11 oktober 2005 om 17:44
    Pierre

    @David: heb jij dan al een setup voor het opnemen van Skype-gesprekken? Ik dacht dat daar ‘normaal’ wat problemen mee waren waardoor je alleen je eigen audio opnam en zo? Of is dat inmiddels opgelost?

    (mag ik effe CSI afkijken? dan kom ik wel online met Skype)


    11 oktober 2005 om 17:46
    David Visser

    ik heb een studio hier hoor…


    11 oktober 2005 om 17:47
    David Visser

    hmm, aan het enthousiastme te horen worden het er meer als 5. Denk dat we teamspeak moeten gaan gebruiken. ga ff kijken wat ik kan doen 😉


    11 oktober 2005 om 18:00
    loket

    primeurs op het web vanavond en . . . haha, ben ik opeens een topmarketeer. en jullie ook! wat een medium. als Marco vanavond thuiskomt baalt-ie dat hij de primeur niet had 😉


    11 oktober 2005 om 18:13
    David Visser

    U bent van harte welkom.

    oke, hoe komen we op deze teamspeak server;

    Download Teamspeak via deze link

    ftp://ftp.freenet.de/pub/4players/teamspeak.org/releases/ts2_client_rc2_2032.exe

    instaleer het programma, en klik op Quick Connect,

    en typ daar in teamspeak.david-visser.nl

    kijken of het gaat lukken 😉


    11 oktober 2005 om 18:34
    venturo

    Anders podcast is ‘just an other way’ Gesproken informatie is vooral absorbeerbaar als momentum en motief samenvallen. Doordat dat de podcastgebruiker zelf de content aan en uit kan zetten hebben we te maken met een vorm van narrowcasting welke zich nog moet ontwikkelen. Maar toch, na Video On Demand kan ook Radio On Demand uitgerold worden over mobiele datanetwerken. Met andere woorden woorden podcastst worden ROD streams en daarmede is het product van Apple weer waar het begon. Een slimme mp3 recorder voor in de eerste plaats muziek opname en weergave…


    11 oktober 2005 om 19:10
    David Visser

    Intresante discussie! vanavond een voorproefje gehad via teamspeak. Deze server is nu offline.

    Ik (we natuurlijk) ben(zijn) van plan binnenkort een datum te prikken waneer iedereen mee kan doen. Hou alle site’s goed in de gaten 😉


    11 oktober 2005 om 19:15
    David Visser

    voor de podcast waar we het nu over hebben, via de teamspeak, hoeven we ons geen zorgen te maken. Ik regel hosting 😉


    11 oktober 2005 om 19:51
    David Visser

    we zijn meer van plan door te praten over het onderwerp, dmv. een soort podcast-lagerenhuisidee! morgen meer info


    11 oktober 2005 om 20:34
    Pierre

    Zo’n bericht als dit zal me wel afleren om de “notify me when someone replies to this post?” aan te vinken. 😉


    11 oktober 2005 om 20:37
    David Visser

    koelere. Zelfde verhaal hier ja!


    11 oktober 2005 om 20:38
    Tibor

    Blij dat ik gmail heb inderdaad 😉

    Ik had nog niet echt de tijd e.e.a. te volgen en doe nu even mijn ochtend-update; geweldig te zien waar dit toe leidt! Ik kijk uit naar de eerste aflevering!


    12 oktober 2005 om 03:04
    Sir Duke

    Zo, even een dagje niet achter m’n pc en mis meteen de leukste discussie sinds tijden 😉

    Ik heb me altijd al verbaasd over hoe er over podcasting wordt gepraat. Alsof dit echt een nieuw medium is… Al eens een cd’tje van een cabaretier geluisterd in je auto? Toevallig afgelopen vrijdag Top Gear gezien, waar Jeremy een cd van Thatcher aan het luisteren was in z’n bloedsnelle Mercedes? Stel je voor dat dit als podcast beschikbaar wordt gesteld, wat is dan helemaal het verschil?

    Het enige verschil is dat degene die de podcast creeert nu nog bijzonder veel aandacht krijgt omdat het een podcast heet en nog niet in grote schaal wordt aangeboden. De tijd zal leren dat je wel wat in je mars moet hebben om ervoor te zorgen dat je podcasts beluisterd worden (is het pakkend of ‘entertaining’ genoeg?), en dat het type informatie dat je aanbiedt geschikt moet zijn voor het afluisteren op een mp3-spelertje.

    Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik niet zit te wachten op podcasts waarin iemand z’n mening over misstanden in de maatschappij verkondigt of een samenvatting van een congres wat ik heb moeten missen. Ik lees het liever achter m’n pc’tje, zodat ik de informatie in m’n eigen tempo tot me kan nemen en eventueel een reactie kan geven. Voor mij moet luisteren (van radio/cd/podcast) een lekker behangetje zijn, zonder dat ik essentiele informatie mis als ik even geen aandacht schenk.


    12 oktober 2005 om 05:26
    loket

    Haha, alsof de duvel er mee speelt. Zit ik vanmiddag in het Radio 1 Journaal over Talpa te praten. Kan iemand daar een podcast van maken 😉


    12 oktober 2005 om 05:53
    David Visser

    moet je ff vragen bij radio1, dan sturen ze je wel een MP3tje 😉


    12 oktober 2005 om 06:14
    David Visser

    trouwens webgek, er zijn meer verschillen tussen podcasts en een gewoon CDtje 😉


    12 oktober 2005 om 06:15
    Sir Duke

    Hoi David, een podcast bestaat uit een geluidsbestand om af te spelen op je mp3-speler, een cd bestaat uit een geluidsbestand om af te spelen op je cd-speler. Oh ja, ze kunnen ook allebei op je computer worden afgespeeld. Volgens mij zijn er verder weinig verschillen toch?


    12 oktober 2005 om 07:34
    David Visser

    er zijn een hoop verschillen. Zo heb je bij een podcast een

    RSSfeed, waardoor de PC automatisch nieuwe afleveringen binnenhaalt. Bovendien heb je vaak om een podcast een communityidee. buiten het feit dat een podcast ook nog eens over het algemeen heel anders klinkt als een CDtje van youp van het hek of wie dan ook.

    Podcasting is niet alleen het MP3tje, maar ook de hele comunity eromheen!


    12 oktober 2005 om 07:36
    media

    @Peter: uitzending is om 13 uur en niet op Radio 1 maar op Radio 3.


    12 oktober 2005 om 07:50
    David Visser

    Komen we allemaal over een half uur? hoop het! 😉


    12 oktober 2005 om 15:57
    Fred Zelders

    Dan moet je ook het hele verhaal vertellen:

    Op dezelfde event in een andere sessie een uur of drie daarna zegt Neville Hobson het omgekeerde: Er kan niet genoeg aandacht zijn voor Podcasting als één van de kanalen voor PR en business/communicatie. Dus maak niet de fout om het links te laten liggen.

    gelardeerd met tig voorbeelden van het (GROTE!) bedrijfsleven die het podcasten serieus neemt.


    13 oktober 2005 om 10:07
    Julius

    Gek, ik zie al die verschillen tussen enerzijds radio en walkmans vroeger, en anderzijds internet en mp3-spelers nu, dus echt niet. Ook niet qua tijdsindeling. De verschillen tussen de Amerikaanse radio en de Nederlandse zijn volgens mij ook niet zo groot, juist op internet niet. Ik luister al jaren naar online verschijnende afleveringen van radio-shows die alleen in de US in de ether uitgezonden werden, en worden. Dat is en was kwaliteit, en dat is dan al geen Amerikaanse radio meer. Internet heeft gewoon de grenzen opengegooid, en dat zien we in alle media, en in alle landen waar men elkaars taal verstaat. Dat CNN geen ondertiteling heeft, daar hoor je ook niemand over zeuren. Eerst was er radio, toen tv, en nu internet. Daarom heb ik nooit moeite gehad met thuis veel luisteren naar online radio.

    En dat het leuk is om dingen op te nemen en later te bekijken (VHS timer, weetjenog) of later te beluisteren, dat wisten we ook allemaal allang. Ik begrijp dus niet waar je zo’n moeite mee hebt wat podcasten betreft, Anders; Als je hobby’s of interesses hebt, dan ga je vanzelf op zoek naar medestanders, of naar tijdschriften of geluid en beeld over je hobby’s en interesses. Dat doe je hier dus ook, soortgenoten zoeken, kennis tot je nemen. Kortom, leven in een wereld met anderen dan alleen jezelf, communiceren.

    Niemand dwingt hier iemand, volgens mij, toch zijn er nu (al) maar liefst 1000 downloaders per maand die mijn dingetje binnentanken. Of ze ook allemaal geconcentreerd luisteren weet ik niet, maar al zouden het er maar 50 zijn die het begrijpen; Dat zijn toch 50 mensen die ik verander en raak, of laat nadenken, of aan het lachen krijg. Ik vind dat geweldig. Dus heeft het voor mij zin het te blijven doen.

    Dagelijkse afleveringen volgen en/of maken begrijp ik ook niet helemaal. Dat kan inderdaad alleen als er niet geconcentreerd naar geluisterd hoeft te worden, want daar heeft een mens gewoon te weinig tijd voor. Behalve misschien de mens die niet fulltime hoeft te werken. Met een overschot op de arbeidsmarkt maken vele handen licht werk. Zeker in een overbevolkte wereld die bol staat van de automatisering en industrialisatie moet er meer vrije tijd zijn, dus tijd om te luisteren. 😉


    15 oktober 2005 om 22:03
    Friso

    Als je podcasting niet begrijpt, begrijp je radio luisteren ook niet denk ik. Heb je wel tijd voor Radio 1? Of BNR? Nu Apple inmiddels aan video toe is, verwacht ik binnenkort ook een column over het feit dat je geen tijd hebt om opgenomen tv-programma’s terug te kijken.

    Wat is dat toch met journalisten die hun eigen blindheid willen etaleren? Als miljoenen mensen iets wel lijken te snappen en jijzelf niet, wie moet er dan naar zijn denkraam kijken? Op een site als deze verwacht ik iets anders. Marketing Facts toch? Marktpotentieel te over in het geval van A/V podcasting:

    Een groot deel van Nederland lijkt inmiddels permanent oordopjes in te hebben (vooral de lastige tiener doelgroep), in de trein kom je meer MP3-spelers dan treinkaartjes tegen, sites als ‘uitzending gemist’ zijn mateloos populair en Apple heeft inmiddels miljoenen iPods verkocht.

    Video podcasts kunnen daarbij de doodsteek zijn voor de dure filmpjes die je via UMTS kunt bekijken voor veel geld. In de VS koop ik een volledige aflevering van een lopende tv-serie voor een nog geen anderhalve euro, die ik vervolgens zonder stotteren kan bekijken zo vaak als ik wil. Niet nieuw, maar de distributie was nog nooit zo soepel.

    De vraag is, zoals altijd, waarom loopt er in Nederland weer eens niemand voorop in deze ontwikkelingen? Als ik de reacties op deze site zie, begrijp ik dat wel. De ‘experts’ hier gebruiken de eigen maatstaven en tijdsbesteding kennelijk als norm – voor een marketeer of journalist is dat ongewenst.

    De markt ontwikkelt zich in de rest van de wereld intussen prima en daarom nu alvast welterusten gewenst aan al die marketeers die het niet begrijpen of willen zien. Wees gerust: de wereld is niet groter dan jouw eigen kantoortje.

    Eerst het zoveelste stukje schrijven over waarom innovatie in Nederland niet van de grond komt. Misschien moeten we daar weer eens een duurbetaalde commissie van volgevreten vijftigers tegenaan gooien – die het ook niet snapt.


    19 oktober 2005 om 11:00
    Anders

    Friso, ik ben noch journalist, noch marketeer, noch expert. Ik schrijf een persoonlijk artikel op persoonlijke titel en strijk daarbij ongeveer iedereen tegen de haren in, zoals je hier kunt lezen. Het heeft dan ook geen zin om mijn visie als die van “journalisten en marketeers” te zien.

    Radio 1 en BNR staan hier zelden op, inderdaad, tenzij als achtergrondgeluid. Dat er mensen graag naar luisteren kan ik echter wel goed begrijpen, evenals ik me voor kan stellen dat de ipod een groot succes is als walkman 2.0. Maar ondertussen heb ik nog geen enkel argument gehoord wat ik – die blijkbaar zelden tijd te verdrijven heeft – er mee kan.

    In tegenstelling tot weblogs, MSN, wiki’s, iTunes en noem alle internetsuccessen maar op, is podcasting afhankelijk van gebruikers die uit hun neus zitten te peuteren en (noodgedwongen) tijd moeten zien door te komen. Daar zit wel een niche-markt in, maar het lijkt me een te smalle en risicovolle basis om iets groots op te neer te zetten.


    19 oktober 2005 om 11:30
    Fred Zelders

    Anders,

    Ik denk dat je een hele grote groep mensen -en in ieder geval mij- met bovenstaande reactie behoorlijk hebt beledigd met je opmerking “In tegenstelling tot weblogs, MSN, wiki’s, iTunes en noem alle internetsuccessen maar op, is podcasting afhankelijk van gebruikers die uit hun neus zitten te peuteren en (noodgedwongen) tijd moeten zien door te komen.”

    Voor iets dat de moeite waard is ‘maak’ je tijd. Jij toch ook?

    Welnu, ondanks het feit dat ik meer dan genoeg te doen heb en NIET (zoals jij dat zegt) uit mijn neus zit te peuteren maak ik dus gewoon tijd vrij om naar muziek en podcasts te luisteren, net zoals je tijd vrij maakt om een boek of de krant te lezen.


    19 oktober 2005 om 12:01
    Friso

    Maar Anders, wat is je punt dan eigenlijk? Jij hebt dus nooit de behoefte om tijd te verdrijven en je luistert nooit bewust naar de radio want dat is alleen achtergrondgeluid. Daarmee vertegenwoordig je zelf denk ik een niche-markt.

    Wat moet jij dan met podcasting (of een walkman, een computerspelletje of een audioboek)? Helemaal niks waarschijnlijk. Het is niet aan jou besteed en niemand dringt het je op. Wat heb je aan andermans argumenten?

    Mijn punt is alleen: beoordeel het fenomeen niet op basis van je eigen desinteresse. Dat er een enorme markt voor audioboeken is, blijkt inmiddels uit harde cijfers. Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat een audioboek iets voor jou is.

    Podcasting heeft naar mijn mening marktpotentieel; zeker met video. Ik ben benieuwd hoe het zich zal ontwikkelen. Jij ziet er niets in voor jezelf – wel voor een ander?


    19 oktober 2005 om 13:57
    Marc

    Anders: In tegenstelling tot weblogs, MSN, wiki’s, iTunes en noem alle internetsuccessen maar op, is podcasting afhankelijk van gebruikers die uit hun neus zitten te peuteren en (noodgedwongen) tijd moeten zien door te komen.

    Als dit niet bedoeld is als poging om het toppunt van chargeren na te streven, dan vind ik dit eigenlijk niet passen bij de professionaliteit die Marketingfacts over het algemeen uitstraalt. Jammer, maar zo’n opmerking slaat m.i. nergens op en is ook niet te onderbouwen.


    19 oktober 2005 om 15:46
    Marc

    Marco, doe ik ook niet hoor, ik vind wat dat betreft een levendige discussie alleen maar boeiend. Anders heeft een hele treffende blog geschreven waar ik als wel-podcast-aanhanger zelfs erg van heb genoten. Maar op een gegeven ogenblik is het wel overduidelijk genoeg m.i. wat hij betoogt. Uiteraard vertegenwoordigt hij de mening van een boel mensen. Is het alleen constructief voor de discussie om er mee door te gaan, ik weet het niet.


    19 oktober 2005 om 16:22
    Jacobien

    Ik begrijp Anders wel.

    Mijn mailtjes beginnen tegenwoordig standaard met : “Excuses voor de late reactie”

    Tegenwoordig ‘moet’ men zoveel dat rustig zitten om naar iets te luisteren en bijna niet meer bij is. En de kinderen van tegenwoordig zijn ook een stuk sneller. Ze kunnen veel meer prikkels verdragen dan ‘oudjes’ zoals ik.

    En als de kids veel tvprogramma’s al te sloom vinden, vraag ik me af of ze nu werkelijk de moeite willen en zullen nemen om naar allerlei verhalen te gaan luisteren.

    En de senioren die wel graag naar verhalen luisteren, zullen denk ik eerder gewoon de radio aanzetten.


    20 oktober 2005 om 11:31
    Julius B. Thyssen

    Anders, doe jij nog wel eens een afwas? Of een schilderwerkje, of een kleding-was, of strijk-job of ander geestdodende klus in huis? Ga je wel eens skaten, fiesten, joggen?

    Zo ja, doe die dingen dan eens met een hoofdtelefoontje op. En luister ondertussen naar iets wat je heel erg interesseert. Dat gaat echt heel goed, tenminste bij mij, bij bezigheden die niet al teveel concentratie vereisen.

    Of luister eens in bed, voordat je in slaap valt. Ook dat is een ideale plek om tot rust te komen en te luisteren naar iets wat je interesse heeft. Ik deed dat als kind al, toen was nog mono-radio of eigen opnames op een bandrecordertje.

    Voor een mooie film ga je ook zitten. Beschouw podcasts als entertainment, als korte speelfilms. Of heb je er per sé beeld bij nodig? Geen zin met je fantasie er een beeld bij te vormen? Helemaal geen fantasie-leven, soms? Heb je geen interessegebieden waar iets over te vinden is? Of is het te lastig om Engels te verstaan voor je? Wat is je probleem?

    Wie market hier wat nieuws? Het bestaat allemaal al heel lang. De overdracht is alleen wat anders, en mijns inziens erg leuk, want net als bij homepages (die eeuwig zullen blijven bestaan) vind je hier meer herkenning dan in de reguliere entertainment output, en is de censuur weg en de vrijheid optimaal.


    22 oktober 2005 om 17:13
    Fred Zelders

    Het is stil aan de overkant !


    26 oktober 2005 om 09:18
    loket

    Ja, klopt. Ik had ook al e.e.a. verwacht. Moest ik wat doen? Als we wat willen dan moet er wel wat georganiseerd worden. Tijdstippen van opnemen, onderwerpen, gespreksleider e.d.


    26 oktober 2005 om 09:23
    Fred Zelders

    Ik bedoelde eigenlijk: Waar blijft de reactie van Anders 🙂


    26 oktober 2005 om 11:11
    media

    Peter, ik ben geen dagelijkse podcastluisteraar maar luister wel wekelijks naar de podcasts van Mediazaken en Radio Online. Twee programma’s die ik steevast vergeet om ‘gewoon’ te luisteren maar die ik nu wel als podcast binnen haal. Voor de rest gebruik ik mijn iPod ook vooral voor goede muziek 😉


    29 december 2005 om 20:44
    DaBok

    Wat grappig dat deze boeiende discussie weer nieuw leven wordt ingeblazen. Wat ik vreemd vind is dat het wel of niet bezitten van een iPod reden moet zijn om wel of niet naar podcasts te luisteren. Een podcast is niets meer of minder dan een asynchroon medium. En ja: je kunt het op een iPod beluisteren, maar ook op je PC (bijvoorbeeld via podfeed.nl) of op iedere andere mp3 speler.

    Peter, als je geen geouwehoer op je iPod wilt, dan is podcasting waarschijnlijk niet jouw ding, hoewel er heel goede podcasts te vinden zijn die zeer verassende (podsafe) muziek ten gehore brengen. Maar Marco slaat de spijker op zijn kop door programma’s te downloaden die hij vergeet te beluisteren. Asynchrone media, dus. Persoonlijk vind ik een ‘herkauwde radio uitzending’ zoals genoemde programma’s minder geschikt als podcast omdat de uitzending niet is gemaakt om asynchroon beluistert te worden. Zo heb ik wel eens een spookrijder waarschuwing gehoord in Radio Online 😀


    29 december 2005 om 20:54
    loket

    Ik denk dat dat het is: Podcasts zijn niet mijn ding, niet op PC en ook niet op de i-Pod. Terwijl ik wel overweeg om een Mediaplayer of zoiets aan te schaffen. Uitgesteld kijken naar TV-programma’s. Alleen dat zijn er maar een paar, dus ik overweeg nog of het minieme aantal programma’s voldoende is voor de aanschaf van het ding. Kan ilse media niet een tweede contest uitschrijven voor het winnen van zo’n apparaat 😉


    29 december 2005 om 21:21
    Berry

    Hoe kun je nu zeggen dat podcasts niet je ding zijn? Denk even iets verder: straks is er overal vrij toegankelijk draadloos internet. Je bent met je telefoon/mp3/speler/whatever altijd online. Sterker nog, het woord ‘online’ zal verdwijnen omdat er niet zoiets als ‘offline’ bestaat, het internet is alomtegenwoordig. Hoewel het wellicht mogelijk zal blijven om live streamend uitzendingen te beluisteren of te bekijken, zal elk media-aanbod direct on demand beschikbaar zijn. Wanneer overdrachtssnelheden en opslagcapaciteiten exponentieel zijn gestegen en bestandsgroottes van media-afleveringen (en benodigde bandbreedte om te kunnen uitzenden) in verhouding miniem zijn, zal het onderscheid of je iets gedownload hebt of het streamt vanaf een server eveneens wegvallen.

    Ziedaar een glimp van de toekomst van de mediaconsumptie. Welke mediavormen spelen het volgens de nieuwe spelregels? Juist, podcasts. Als ik mijn iBook openklap of iPod aanzet, kan ik gelijk de laatste Rocketboomaflevering bekijken (of mijn eigen Berry&Uli-Show beluisteren natuurlijk). Het zal niet lang duren voordat naast de radioshows ook tv-shows als podcast worden aangeboden, er een verdere convergentie van televisie en webvideo plaatsvindt (zie Rocketboom en Tivo!), en behold: de toekomst is nog niet eens zo ver weg.


    29 december 2005 om 22:12
    loket

    Dank voor je vurige betoog Berry. De toekomst ziet er inderdaad zeer spannend uit. Voor nu heb ik eigenlijk een andere wens voor de iPod: ik wil er mee kunnen bellen. Steeds als ik onderweg ben met dat ding moet ik m’n telefoon op de trilstand zetten anders merk ik niet dat-ie gaat. Een gecombineerd apparaat dat de muziek onderbreekt als de telefoon gaat (zoals in de auto) zou makkelijk zijn. Kan ik m’n doppies inhouden en praten via een microfoon die halverwege het snoer zit. Of is er al zoiets? Heb ik weer eens iets gemist?


    30 december 2005 om 08:02
    loket

    Dat ziet er veelbelovend uit. Dank voor de tip Jan.


    30 december 2005 om 10:10
    Berry

    Onder welke rots hebben jullie gelegen het afgelopen jaar? 😉

    De Motorola ROKR is inderdaad een telefoon die ontstaan is uit een samenwerkingsverband van deze fabrikant met Apple. Hoewel je ermee kunt doen wat Mediaonderzoek wil – muziek luisteren met je telefoon, die wordt onderbroken wanneer je wordt gebeld – stelt de GSM op alle fronten teleur. De capaciteit is beperkt, het design geenszins des Apples en de gebruiksvriendelijkheid evenmin. Ik zou nog eerder opteren voor Sony’s Walkman, de telefoon met eveneens een ingebouwde mp3-speler. Maar ook zoiets kan niet concurreren met een iPod Nano, bijvoorbeeld.

    Het is ook maar de vraag of integratie the answer is. Mensen willen vaak een goede telefoon om vooral mee te bellen en te sms’en, en een mp3-speler om muziek te luisteren. Mijn oplossing: ik gebruik mijn telefoon alleen om te bellen, en dat doe ik steeds minder. Ik kies hierna niet voor een duur abonnement met gratis dure telefoon, maar voor een goedkoop internetabonnement en een tweedehands gsm van een paar tientjes. Zo spaar je geld uit voor een goede iPod.


    30 december 2005 om 10:56
    Roosje

    Heerlijk luisteren naar audioboeken, tijdens het fietsen, tijdens allerlei activiteiten waarbij ik niet hoef te communiceren. Normaal kun moet je keuzes maken, ga ik lekker lezen of ga ik …. doen. Podcasten is eigenlijk hetzelfde verhaal, jij bepaalt wanneer je een bepaald programma wil luisteren. Dezelfde basisgedachte zit toch ook achter een video-/dvd-recorder. Wat een bijkomend voordeel is, dat je niet aan een bepaalde ruimte gebonden bent.


    30 juni 2006 om 13:05
    Renee Filius

    Het is al even geleden, maar Anders schreef: “In tegenstelling tot weblogs, MSN, wiki’s, iTunes en noem alle internetsuccessen maar op, is podcasting afhankelijk van gebruikers die uit hun neus zitten te peuteren en (noodgedwongen) tijd moeten zien door te komen. Daar zit wel een niche-markt in, maar het lijkt me een te smalle en risicovolle basis om iets groots op te neer te zetten.”

    Ik denk dat podcasting vooral meer gebruikt zal worden om tijd efficienter in te delen dan om tijd te doden. En dat er helemaal geen sprake is van een nichemarkt, maar juist van een grote markt die uit een varëiteit aan doelgroepen bestaat.

    Zo zie ik in het onderwijs dat steeds meer hoorcolleges als podcasts (al dan niet in combi met video) worden aangeboden en ik verwacht dat dit alleen maar zal toenemen. Voor de studenten heeft dit als voordeel dat ze het kunnen volgen wanneer zij dit willen, en stukjes die niet duidelijk zijn nóg eens kunnen luisteren. Bovendien zijn er vaak betere zoek- en bladermogelijkheden dan bij een hoorcollege (door de podcast op te slaan als meerdere fragmenten en elk fragment een duidelijke naam te geven). Hierdoor is de (master)opleiding makkelijker te combineren met bepaalde minoren of met een bijbaan. Voor docenten heeft dit o.a. als voordeel dat een eenmaal opgenomen hoorcollege vaker te gebruiken is en er dan meer tijd overblijft voor bijv begeleiding van werkgroepen.

    Het gaat hier dus om een doelgroep die ik nog niet in eerdere reacties heb gezien én het gaat om content waarbij de noodzaak voor de doelgroep vast staat; niet gewoon om een podcast omdat dat een leuk stukje is.

    Ik verwacht dan ook dat het gebruik van podcasts alleen maar zal toenemen.


    1 januari 2007 om 20:15
    Verdou

    150 uitnodigingen en 50 zijn komen opdagen. Het is maar net hoe je succes omschrijft.

    Zelf ook een poosje podcasts gedownload. Dacht dat het de ideale oplossing was en was er aan het begin ook erg enthausiast over. Merkte zelf wel dat na een aantal maanden het aan de kant werd gelegd en niet meer werd gebruikt.


    8 januari 2009 om 06:32
    Marek

    Grappig… na 12 jaar dit artikel te lezen…


    7 februari 2017 om 11:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!