Verkiezing ‘Website van het Jaar’

Verkiezing ‘Website van het Jaar’

Deze week begon de online verkiezing voor de Website van het Jaar. Tot 1 december kan worden gestemd op honderd websites in tien categorieen. Iniatiefnemer Joost Broeren van ID Projects: “Websites worden gebouwd voor het publiek, niet voor vakjury’s.” Door de toename van het aantal websites ontstaat volgens Broeren een behoefte aan een zeker keurmerk. “Het logo ‘Website van het Jaar’ op een pagina biedt de bezoeker straks herkenning en de websitehouder erkenning.” De uitslag volgt op 7 december (bron: ReclameWeek).

Waarom nu.nl verwijst naar sitevanhetjaar.nl is mij een raadsel. Zijn er nu twee verschillende verkiezingen of hebben ze gewoon een verkeerde url in het bericht opgenomen?


Geplaatst in

DelenEr zijn 24 reacties op dit artikel

 • wat een beperkte keuze. bij nieuws staat niet één weblog, terwijl tegenwoordig veel nieuws, vooral door sites die bij de categorie "nieuws" staan, van weblogs wordt gehaald.

  wie bepaalt op welke sites er gestemd kan worden?

  geplaatst op
 • Voor zover ik weet is bij de selectie van de genomineerden gebruik gemaakt van de Multiscope Top 250. Moet eerlijk zeggen dat ik de selectie van sites ook wel erg willekeurig vind. Waar zijn bijvoorbeeld populaire sites als kaboem, anwb, wehkamp, routenet, funda (om er maar een paar te noemen)?

  geplaatst op
 • Niet perse fout, maar cu2 staat er ook tussen, terwijl dat van dezelfde maker is als van de verkiezingswedstrijd.

  Niet erg positief voor de geloofwaardigheid. Daarnaast vind ik het aanbod ook zeer beperkt.

  geplaatst op
 • Ik snap het ook niet helemaal. Wat doet een site als kranten.com nou bij "Nieuws" terwijl bv. Fok.nl maandelijks 100 keer zoveel bezoekers/pageviews trekt.

  Natuurlijk kan je het nooit goed doen, maar een beetje meer inzicht in de nominatiemethode had heel wat scepsis weg kunnen nemen.

  geplaatst op
 • Niet alleen cu2 van Media Design is genomineerd maar ook het genomineerde ElmarReizen is betrokken bij de realisatie van de verkiezing.. ik vind het toch apart.

  geplaatst op
 • "ID Projects BV is specialist op het gebied van interactieve marketingcommunicatie en realiseert zowel projecten in eigen beheer, als in opdracht van derden."

  Vreemd dat een dergelijk bureau geen eigen website heeft!?

  geplaatst op
 • waar is tweakers? fok, geenstijl? en zo zijn er legio voorbeelden. jammer. wel gestemd.

  geplaatst op
 • Zoals al eerder aangehaald hier zijn er altijd sites te betwisten, is er altijd kritiek te leveren en mis je altijd een aantal maar in mijn ogen hoort een 'website van het jaar' verkiezing toch gebaseerd te zijn op criteria als nuttig, veel gebruikt/bezocht en gebruiksvriendelijkheid en misschien zelfs baanbrekend en vooruitstrevend.

  Vanuit dat oogpunt mis ik ook behoorlijk wat sites en categorieën en blijft het bij mij bij 'leuk bedacht...'.

  geplaatst op
 • elmarreizen is betrokken bij de realisatie van website van het jaar en zelf ook genomineerd... waar is elmar reizen mee bezig? een aantal weken geleden sneden ze zichzelf ook al zo vreselijk in hun vingers met instant-net.nl: http://www.mediafact.nl/comments.php?id=P5776_0_1_0_C

  geplaatst op
 • De Website van het Jaar... Welke site dat is? Dat bepaal jij!

  Met zo'n beperkte keuze ? Geen enkele van mijn fav's is in de categorieën terug te vinden. Leuk idee, maar ik denk dat ik mijn eigen lijstje maar aanhoud.

  geplaatst op
 • opmerkelijk dat bureau beau b.v. (registrant van websitevanhetjaar.nl. site is sinds juli 2004 geregistreerd) geen inschrijving heeft bij de kvk (tenzij je zoekt op vervallen inschrijvingen)

  geplaatst op
 • Alle genomineerde websites zijn allemaal commercieel. Geen enkele website die niet van een commerciele partij is is vertegenwoordigd. Misschien is het een idee om een alternatieve verkiezing te organiseren voor not-for-profit sites danwel waar iedereen publiekelijk kan nomineren.

  geplaatst op
 • Op sitevanhetjaar.nl kunnen webmasters hun website(s) aanmelden om kans te maken op de titel 'Site van het jaar' en om kans te maken op verschillende prijzen. Van 15 november t/m 31 december kunnen webmasters hun website(s) aanmelden. Van 1 t/m 31 januari kunnen bezoekers stemmen op de aangemelde websites. Op 1 februari om 20:00 wordt de uitslag officieel bekendgemaakt.

  Is dat geen alternatief?

  http://www.sitevanhetjaar.nl

  geplaatst op
 • Nou, dat lijkt me nou ook allesbehalve ideaal. Ik vraag me af hoeveel mensen er in januari trek in hebben om zich door tal van huis-, tuin- en keuken-inzendingen te worstelen die variëren van een ode aan een overleden konijn tot een Anneke Grönloh-fansite.

  geplaatst op
 • @ Anders: Inderdaad, ik denk niet dat een criteria moet zijn of een site commercieel of niet commercieel is, maar of een site kwaliteit heeft. Ik krijg in ieder geval een heel naar smaakje als ik naar website van het jaar punt nl kijk. Het ziet er uit als een makkelijk publiciteitstruukje.

  Al gezien dat emerce als een van de mediapartners staat aangegeven? maar bij emerce is niets te vinden over website van het jaar punt nl

  geplaatst op
 • Website van het jaar. Jongens, we leven niet meer in 1995.

  Interactief medialandschap is bijna volwassen intussen, met honderdduizenden categoriën als je wilt rubriceren.

  Het woord 'website' is dan ook voor mij al jaren geen treffend label meer. Suggesties?

  geplaatst op
 • Internetproductie!

  En er zijn zelfs sites die ze in kaart brengen :P

  geplaatst op
 • Interactief Concept?

  geplaatst op
 • Het is jammer. Van de voorzitter van IPAN had ik toch een vrij serieus initiatief verwacht. Echter, hoe dieper je er op in gaat, hoe meer het zaakje in een vreemd daglicht komt te staan.

  Neem nou de categorie Fun en games. Nogal wat nominaties slaan werkelijk nergens op.

  Volstrekt absurd is de nominatie van Zylomgames.nl. Dit is niks meer dan een pagina waarop 9 links staan naar betaal-games die elders worden gehost. Zouden Broersen c.s. wellicht het populaire Zylom.nl bedoeld hebben? Maar dat verklaart de nominatie van games.ilse.nl weer niet, want de daar vermelde spellen zijn dezelfde als die op zylom.nl

  De site Belrace.nl is van één van de meest beruchte spammers van Nederland- De Heus Multi Response Media - en bestaat uit slechts een handjevol suffe spellen op staan die je ook nog eens alleen kan spelen als je eerst een duur telefoonnummer belt. Hogerlager.nl hanteert precies hetzelfde principe maar is ook nog eens een lelijke site met slechts 1 spel (waarom deze is genomineerd mag Joost weten). Beide sites hebben volgens Alexa een laag bezoekersaantal (1 2). Tel daarbij op dat hogerlager.nl toevallig van hetzelfde bedrijf is dat ook met prijsjerijk.nl een nominatie heeft, en ik heb mijn ernstige twijfels en vermoedens bij de nominaties.

  ...

  geplaatst op
 • ...

  Ook bij andere categorieën blijven de nominaties verbazen. Kijk je bij Radio en TV, dan wordt kro.nl er wel genoemd maar vpro.nl en vara.nl niet (terwijl die toch meer bezoekers trekken - 1 2). Bij Telecom wordt een minisite als studentmobiel.nl genomineerd maar wordt Telfort.nl genegeerd, ook een vreemde keuze.
  Bij vraag en aanbod wordt relatief klein grut als spullenbank.nl en kleintjesmarkt.nl genomineerd, terwijl een sites als autotrader.nl en funda.nl buiten beschouwing worden gelaten.

  Verbaasde het me na dit alles dat Cu2 als enige van alle genomineerde sites een banner heeft staan waarmee de bezoeker direct op Cu2 kan stemmen? Niet echt. Cu2 is ontwikkeld door de makers van de verkiezingssite. Natuurlijk zullen die wel reageren met "andere sites mogen zo'n banner ook plaatsen", maar Cu2 weet dondersgoed dat schoolbank.nl, match.msn.com en noem ze maar op, zo'n stem-banner niet zullen plaatsen. Als ze een beetje de schijn van belangenverstrengeling willen vermijden, halen ze per direct die banner van hun site.

  Zoals ik al eerder zei: het is allemaal wel erg ondoorzichtig zoals het nu georganiseerd is. Het is vragen om scepsis.

  geplaatst op
 • Op dit moment draait dezelfde banner ook op Emerce. Hoewel Emerce niet genomineerd is, krijgt de bezoeker daar dus nu te zien "Wij zijn genomineerd! Stem op ons"...

  geplaatst op
 • waarom niet de mogelijkheid om te kiezen voor (online) helpdesks? Dan kon ik mijn onvolprezen helpmij.nl tenminste nomineren!

  geplaatst op
 • Persbericht: (...) Na het onverwachte succes van vorig jaar, gaat vandaag wederom de verkiezing voor de 'Website van het Jaar' van start. Door een stem uit te brengen op www.websitevanhetjaar.nl bepaalt het Nederlands publiek de komende maand wie zich 'Website van het Jaar 2005' mag noemen. (...)

  geplaatst op
 • Website van het jaar is weer een van die loze kreten, die niet bijdraagt aan b.v. waardering van websites. Op basis van alleen maar bezoekers nomineren?(!) Voor mij is de website van het jaar die bepaalde website die het gelukt is de JUISTE bezoekers te trekken(doelgroep), waarvoor hij of haar diensten/produkten aanbiedt.Afgezien nog van andere relevante criteria waarop je een website kunt beoordelen.
  De postbank site genomineerd? Niet moeilijk met 5.000.000 rekeninghouders. En dan gaat notabene genomineerde Postbank ook nog de website van het jaar verkiezing beinvloeden door mailtjes toe te sturen aan zijn relaties met ik quote LETTERLIJK......
  "En u begrijpt dat Postbank deze verkiezing graag wint. Gelukkig kunt u, als klant van Postbank, uw stem uit­brengen. Kies voor Postbank en maak kans op mooie prijzen, zoals een mini-cruise naar Newcastle"

  Hee, ik heb net nog een nieuwe nominatie bedacht:

  De stad van het jaar 2005!

  Gebaseerd op het aantal auto's dat door het centrum heeft gereden. Wij hebben ze laten tellen door de burgemeester.

  waarvan akte!


  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.