URL inkort services vergeleken, wie heeft de kortste? Welke voor Twitter?

URL inkort services vergeleken, wie heeft de kortste? Welke voor Twitter?

{title}Een goede vraag waar Danny Sullivan van Search Engine Land een leuk onderzoek naar gedaan heeft. Tegenwoordig in het Twitter tijdperk telt elke letter, de URL inkort services herleven dus weer van oude tijden.

Ongeveer 10-12 jaar geleden had je bijvoorbeeld come.to: hiermee kon je een simpele en makkelijk te onthouden URL aanmaken die verwees naar de onmogelijk te onthouden URL van je eigen Fortunecity homepage:

 • http://www.fortunecity.com/homepages/users/~392930/malawi/scholtena/homepage.html
 • http://come.to/andre

In de loop der jaren is dit achterhaald omdat steeds meer mensen de mogelijkheid kregen voor het registreren van een eigen makkelijk te onthouden URL. Maar nu hebben we Twitter en moeten we weer op karakters besparen.

Welk dienst ga je dan gebruiken, welke mogelijkheden zijn belangrijk, wat zijn de voor- en nadelen? Voor het volledige onderzoek verwijs ik je naar Search Engine Land. Hier zal ik de beoordeelde punten samenvatten en de beste diensten noemen.

 

Waar moet je op letten

Type redirect
De ingekorte URL’s verwijzen bezoekers door naar lange URL’s op diverse site. Dit verwijzen gaat door middel van een redirect. En zoals velen wellicht weten zijn er 2 types: de 301 en 302. De 301 staat voor een permanente redirect, zoekmachines negeren de korte URL en gaan direct door naar de lange versie, pagerank wordt keurig doorgegeven. De 302 staat voor een tijdelijke redirect, zoekmachines zullen de korte URL gaan onthouden en daar ook de pagerank aan toekennen. Met andere woorden: de URL inkort dienst krijgt je populariteit, en niet de pagina waar naar verwezen wordt. Dat kan niet de bedoeling zijn dus de dienst moet met een 301 redirect werken.

Statistieken
Hoeveel mensen klikken op de ingekorte link? Natuurlijk kun je campagne tags meegeven waardoor je Analytics pakket de bezoekers via de link kan meten. Maar soms wil je dieper graven en uitgebreidere statistieken hebben.

Twitter client support
Omdat je niet handmatig elke lange URL om wil zetten naar een korte URL is het handig als de diverse Twitter clients dit ingebouwd hebben. Twitter zelf maakt gebruik van TinyURL en Tweetdeck ondersteund bijvoorbeeld 13 verschillende. Kies dus een dienst uit die door jouw gebruikte client ondersteund word.

Lengte van de korte URL
Hoe korter de korte URL hoe beter het is, dat is het hele idee van dit soort diensten. De kortste URL’s hebben 13-14 karakters terwijl de populaire TinyURL er 19 gebruikt. Dat kan net een woord kosten op Twitter.

Mogelijkheid tot aanpassen
Veel diensten genereren een 5 tot 6 karakters lange unieke string van willekeurige letters en cijfers. Een aantal geven je de mogelijkheid om dit aan te kunnen passen naar iets leesbaar. Vind je dit handig, zoek dan een dienst die dit biedt.

Delen
Een aantal diensten publiceren de populairste URL’s op bijvoorbeeld hun homepage. Dit kan extra verkeer opleveren, al lijkt het er op dat hier niet veel extra bezoek door gegenereerd wordt. Leuk voordeel dus, maar niet schokkend.

Nadelen

Na de mogelijkheden bekeken te hebben gaat Danny in op de nadelen van deze diensten. Een paar opvallende:

 • Korte URL’s kunnen je naar een virus leiden, je ziet niet waar de link heen gaat.
 • Als de dienst failliet gaat of stopt ben je ook al je inkomende links kwijt.
 • Als de dienst van een 301 naar een 302 gaat neemt het alle populariteit van zijn eigen links over.

De winnaar

Danny noemt 3 diensten, maar gezien zijn onderbouwing is bit.ly de uiteindelijke winnaar. Het wordt goed ondersteund, biedt goede statistieken en is kort.

Mening
Mijn eigen mening hier aan toevoegend: voor belangrijke URL’s wil je eigenlijk geen URL inkort dienst gebruiken. Je wilt niet afhankelijk zijn van een derde partij. Mijn advies is om dan zelf een soortgelijke dienst aan je eigen site toe te voegen. Danny noemt dit zelf ook nog even, en deze site legt het voor Expression Engine uit.

Tweetbare URL van dit artikel: http://bit.ly/F4bgj ;)

Mensen met overstapneigingen?


DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Ik ben zelf erg fan van http://tr.im/iZSO - mooie stats, korte url's en direct tweeten!

  geplaatst op
 • Interessant stukje achtergrond, Andre! En natuurlijk ben ik hier terecht gekomen via je tweet... :-)

  geplaatst op
 • [spam]
  Jammer dat het een buitenlands onderzoek is, en kurl.nl er dus niet bij staat... ;-)

  Dit artikel middels een keurige 301: http://kurl.nl?591D

  Net als TinyURL trouwens met de mogelijkheid om een preview-optie in te schakelen waardoor je altijd eerst kunt zien naar welke website je gestuurd zult worden.
  [/spam]

  geplaatst op
 • Ik gebruik (als het moet helaas) http://kots.nu/ . Waarom? Het is de leukste en van RoelandP :)

  geplaatst op
 • @Peter: dat noem ik geen spam maar een waardevolle aanvulling. Het mooiste zou zijn als Danny een lijst bij zou houden met alle diensten daarop vertegenwoordigd.

  Het voordeel van een in Nederlandse gehoste dienst voor Nederlanders is dat (normaal gesproken) de site sneller te bereiken is.

  @Kjeld: prachtig, die had ik nog nooit gezien :D

  geplaatst op
 • Ik denk dat vl.am toch echt de kortste is, met een 301 redirect.
  http://www.getseoshop.com/nl/ wordt http://vl.am/Ns

  geplaatst op
 • Eigenlijk vind ik het maken van een eigen korte url-functie op je site wel een mooie oplossing. Had er nog niet aan gedacht, maar zo maak je meten wel zo eenvoudig en ben je niet afhankelijk van derden.

  Eens kijken of ik zoiets voor mezelf in elkaar kan knutselen binnenkort.

  geplaatst op
 • @Elja: eigenlijk zou je dan ook een korte domeinnaam voor jezelf moeten registreren. Dan heb je helemaal zelf de controle over je eigen shorturl's.

  Voor Wordpress gebruikers: je zou iets kunnen doen met de /p=123 URL. Die werkt veelal prima om een bericht op te roepen. Moet er alleen nog een redirect op.

  geplaatst op
 • @André; Inderdaad. Ik heb even gekeken naar geschikte url's, maar uiteraard zijn alle echt korte domeinnamen al lang weg. Eén optie is verkrijgbaar via Domeinbank.nl. Ik heb maar info aangevraagd over de prijs, maar dat zal wel niet echt betaalbaar zijn, verwacht ik zo.

  Anders kom je al snel op domeinnamen met een stuk of vijf karakters (excl. extensie), dat is natuurlijk al weer aan de lange kant voor een dergelijke url.

  geplaatst op
 • @André - de spam zat hem erin dat kurl mijn website is... ;-)

  geplaatst op
 • ik ben zelf nogal onder de indruk van twi.bz. Deze laat namelijk in de url de doelbestemming zien. Dus dan heb je al een idee waar je naartoe gaat. Bijvooorbeeld:

  http://agisweb.nl.twi.bz/a

  Niet de korste url maar naar mijn idee wel de duidelijkste.

  geplaatst op
 • De korste is duidelijk. Het domein moet dan 1 karakter zijn en het top-level-domein 2 karakters. Ik vond een mooi voorbeeld tussen mijn e-mail:

  http://?.ws/?o??o?

  geplaatst op
 • Zelfde linkbaar:

  http://?.ws/?o??o?

  geplaatst op
 • Ook autofabrikant Smart doet aan url's inkorten: 'Use http://url.so-smart.be to park large url's into tiny spaces'. Niet de kortste, maar wel 'smart' bedacht.

  geplaatst op
 • @john.. dat is inderdaad wel een hele coole url verkorter ;)

  Jammer dat het nog niet in Internet Explorer werkt.. Ik ben zelf ook op zoek geweest naar zulke domeinen.. Dat is nog best lastig om te vinden..

  Ik ben ook wel happy met mijn http://vl.am

  geplaatst op
 • @John - beetje flauw. Net alsof m.nl of M! ook echt een korte URL is. De URL is in dit geval helemaal niet kort, hij wordt alleen kort weergegeven.

  geplaatst op
 • @Peter, wat jij laat zien is een link. Wat John laat zien is een werkelijk bestaand domein. @John, erg leuk! Ik stuur hem door.

  geplaatst op
 • Korter dan deze kan het niet: u.nu!

  geplaatst op
 • Voor mij maakt het niet zoveel uit of een URL 10 of 8 tekens lang is. De tweet die je typt pas je er toch wel voor aan en desnoods haal je een paar leestekens of tussenwoorden weg. Ik maak zelf altijd gebruik van Bit.ly. Enerzijds omdat de statistieken heel overzichtelijk zijn (mits je een account hebt) anderzijds omdat de API ook erg goed en vlot werkt. Op mijn website heb ik een post over de implementatie van Bit.ly.

  Voor de liefhebbers is dit artikel hier te vinden.

  Gegroet!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.