Een goede vraag waar Danny Sullivan van Search Engine Land een leuk onderzoek naar gedaan heeft. Tegenwoordig in het Twitter tijdperk telt elke letter, de URL inkort services herleven dus weer van oude tijden.
Ongeveer 10-12 jaar geleden had je bijvoorbeeld come.to: hiermee kon je een simpele en makkelijk te onthouden URL aanmaken die verwees naar de onmogelijk te onthouden URL van je eigen Fortunecity homepage:
- http://www.fortunecity.com/homepages/users/~392930/malawi/scholtena/homepage.html
- http://come.to/andre
In de loop der jaren is dit achterhaald omdat steeds meer mensen de mogelijkheid kregen voor het registreren van een eigen makkelijk te onthouden URL. Maar nu hebben we Twitter en moeten we weer op karakters besparen.
Welk dienst ga je dan gebruiken, welke mogelijkheden zijn belangrijk, wat zijn de voor- en nadelen? Voor het volledige onderzoek verwijs ik je naar Search Engine Land. Hier zal ik de beoordeelde punten samenvatten en de beste diensten noemen.
Waar moet je op letten
Type redirect
De ingekorte URL’s verwijzen bezoekers door naar lange URL’s op diverse site. Dit verwijzen gaat door middel van een redirect. En zoals velen wellicht weten zijn er 2 types: de 301 en 302. De 301 staat voor een permanente redirect, zoekmachines negeren de korte URL en gaan direct door naar de lange versie, pagerank wordt keurig doorgegeven. De 302 staat voor een tijdelijke redirect, zoekmachines zullen de korte URL gaan onthouden en daar ook de pagerank aan toekennen. Met andere woorden: de URL inkort dienst krijgt je populariteit, en niet de pagina waar naar verwezen wordt. Dat kan niet de bedoeling zijn dus de dienst moet met een 301 redirect werken.
Statistieken
Hoeveel mensen klikken op de ingekorte link? Natuurlijk kun je campagne tags meegeven waardoor je Analytics pakket de bezoekers via de link kan meten. Maar soms wil je dieper graven en uitgebreidere statistieken hebben.
Twitter client support
Omdat je niet handmatig elke lange URL om wil zetten naar een korte URL is het handig als de diverse Twitter clients dit ingebouwd hebben. Twitter zelf maakt gebruik van TinyURL en Tweetdeck ondersteund bijvoorbeeld 13 verschillende. Kies dus een dienst uit die door jouw gebruikte client ondersteund word.
Lengte van de korte URL
Hoe korter de korte URL hoe beter het is, dat is het hele idee van dit soort diensten. De kortste URL’s hebben 13-14 karakters terwijl de populaire TinyURL er 19 gebruikt. Dat kan net een woord kosten op Twitter.
Mogelijkheid tot aanpassen
Veel diensten genereren een 5 tot 6 karakters lange unieke string van willekeurige letters en cijfers. Een aantal geven je de mogelijkheid om dit aan te kunnen passen naar iets leesbaar. Vind je dit handig, zoek dan een dienst die dit biedt.
Delen
Een aantal diensten publiceren de populairste URL’s op bijvoorbeeld hun homepage. Dit kan extra verkeer opleveren, al lijkt het er op dat hier niet veel extra bezoek door gegenereerd wordt. Leuk voordeel dus, maar niet schokkend.
Nadelen
Na de mogelijkheden bekeken te hebben gaat Danny in op de nadelen van deze diensten. Een paar opvallende:
- Korte URL’s kunnen je naar een virus leiden, je ziet niet waar de link heen gaat.
- Als de dienst failliet gaat of stopt ben je ook al je inkomende links kwijt.
- Als de dienst van een 301 naar een 302 gaat neemt het alle populariteit van zijn eigen links over.
De winnaar
Danny noemt 3 diensten, maar gezien zijn onderbouwing is bit.ly de uiteindelijke winnaar. Het wordt goed ondersteund, biedt goede statistieken en is kort.
Mening
Mijn eigen mening hier aan toevoegend: voor belangrijke URL’s wil je eigenlijk geen URL inkort dienst gebruiken. Je wilt niet afhankelijk zijn van een derde partij. Mijn advies is om dan zelf een soortgelijke dienst aan je eigen site toe te voegen. Danny noemt dit zelf ook nog even, en deze site legt het voor Expression Engine uit.
Tweetbare URL van dit artikel: http://bit.ly/F4bgj ;)
Mensen met overstapneigingen?