Sterke toename splogs

Sterke toename splogs

We wisten natuurlijk al een tijdje dat steeds meer weblogs in feite niets meer zijn dan spam of fake blogs. Maar dat van gratis blog-services als blogspot.com (weblogdomein van Google’s Blogger) maar liefst 42 procent bestaat uit spam blogs (ook wel splogs genoemd), dat wist ik niet (via: Planet).

Moet eerlijk zeggen dat ik nog weinig Nederlandse spam of fake blogs ben tegengekomen. Wie kent ze wel?


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Had dit ook bij het artikel over de msn spaces kunnen plaatsen, maar kwam dit artikel tegen op een bekende Microsoft gerelateerde blog.

  http://bink.nu/Article4750.bink Splogs zijn dus hot..

  geplaatst op
 • Gezien de hoeveelheid spam bij Google's Blogger verbaasd met het niets dat ook andere gratis services zoals MSN Spaces te kampen hebben met spam blogs.

  Hoe gaat het eigenlijk met blog.nl Ayalon? Ik zie dat jullie inmiddels 147 gebruikers hebben op blog2blog.nl. Nog geen splogs ontdekt?

  Ik weet bijna zeker dat er op netwerken als web-log.nl en punt.nl ook spam blogs zijn te vinden. Ben ze alleen zelf nog niet tegengekomen.

  geplaatst op
 • Als je bij Blogger gebruik maakt van die navigatiebalk bovenin, [ next blog >> ] dan kom je onherroepelijk een stapel van zulke sites tegen. Ik verbaasde me er al over! Bovendien: ik begrijp niet dat ze niet iemand inhuren om ze eruit te halen, want het ondermijnt het hele toevalseffect van het 'door blogs van anderen heenbrowsen'...dat was voorheen best leuk om te doen, maar nu een gruwel.

  geplaatst op
 • Het zijn er als je gaat rekenen (42% van 7,5 miljoen weblogs) meer dan 3 miljoen, dus die 'iemand' is dan wel even bezig.

  Maar: die 42% is bepaald aan de hand van een experiment met de 'Next Blog' knop. Ik heb er gisteren ook mee gespeeld. Van de vijftig keer die ik erop drukte gebeurde het vier (!) keer dat er 'willekeurig' een weblog werd gekozen die ik al eerder gezien had binnen die vijftig!
  Ik vraag me dus sterk af hoe willekeurig die 'next blog' knop is...

  geplaatst op
 • @ Marco

  We hebben wel veel last van commentspam momenteel maar we treffen maatregelen.

  Wil je een goeie splog maken die bv door google goed word opgenomen dan moet je echt wel wat tijd investeren dus ik zie het nut er voor de spammer niet zo van in ?

  Ik laat mensen die commerciele logs, splogs (?) aanmaken en er wat van maken gewoon toe omdat ik het heel interessant vind hoe zich dat gaat ontwikkelen en wil dat gaan kanaliseren met http://rubrieken.punt.nl

  Je post je bericht in bv de rubriek 'wetenschap' of 'advertentie'
  en je bericht staat ook onder die rubriek wat je extra verkeer oplevert door het convergentie-effect.

  Daar komt voor het eind van het jaar een sociale-kwaliteitscontrole slag tussen zodat de kwaliteit bovenkomt drijven.

  Vaak zijn de zakelijke logs bij ons trouwens betalende klanten die via http://www.mijndomein.nl binnenkomen wat ook een dienst van ons is. (22.000 domeinen)

  geplaatst op
 • @Henkjan: Het nut van splogs op positionering in 'traditionele' zoekmachines is op dit moment inderdaad nog niet zo groot maar wel voor positionering in Technorati, Feedster en andere feed-georienteerde zoekmachines. Vooral in de PPC-industrie (porn, pills and casino) zie je op dit moment een explosie van splogs.

  geplaatst op
 • I understaand. Tnx

  geplaatst op
 • Op het gebied van de computer en het internet ben ik, als 72 jarige, een amateur. In 2004 ontdekte ik bij toeval BLOGGER. Ruim 30 jaar doe ik historisch onderzoek naar de geschiedenis van Gooiland. De eenvoudige 'methode' van BLOGGER leek mij uitstekend geschikt om mijn 'Gooise' computerbestanden op het internet te zetten. Ik wilde mijn onderzoekgegevens delen met belangstellenden. Tot mijn grote teleurstelling zijn een aantal van mijn weblogs door blogger gewist. Ze worden aangezien voor splogs. --
  Kan iemand mij vertellen hoe ik bij de opmaak van een weblog 'spogs' kan vermijden?
  Graag een reactie naar:
  .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Gebruik geen blogger.com, zorg voor originele content op je weblog (daarmee bedoel ik dat je dus geen complete artikelen van anderen moet kopieren en op je eigen weblog moet plaatsen) en verwijs naar de originele bron als je quotes opneemt.

  geplaatst op
 • Hallo Marco,
  Hartelijk bedankt voor de reactie. Eerst enkele vragen : Waarom moet ik geen blogger.com gebruiken? Wat is voor mij een alternatief? Moet ik geen links op een weblog vermelden?
  Enkele opmerkingen: Ik plaats alleen originele stukken en zet daar soms een link bij naar andere bronnen. --
  Nogmaals bedankt voor de snelle reactie. Jammer dat ik niet weet hoe ik verder moet met mijn hobby.
  Frans de Gooijer

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.