Saskia bijna niet meer van echt te onderscheiden.

Saskia bijna niet meer van echt te onderscheiden.

Tot voor kort was kunstmatige spraak nog altijd erg houterig. Nu komt hier verandering in. Via Loquendo kunnen we nu luisteren naar Saskia of Willem. Natuurlijk kan zij standaard zinnetjes als ‘Goedendag! Mijn naam is Saskia, ik ben de nederlandse stem van Loquendo’ vlekkeloos uitspreken. Maar ook kan ze met commando’s als \_Throat_01 \_Ehm \_Laugh_03 haar zinnen op een bijna echte manier uitspreken. Geweldig! En ook dat spreekt ze enthousiast uit. Als Sandra nu ook nog gaat luisteren, kunnen automatische (merk)dialogen zich weer verder ontwikkelen totdat we zelf nauwelijks meer in de gaten hebben dat we met een kunstmatig karakter te maken hebben (met dank aan Heini Withagen van Mirabeau).


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Ik was al onder de indruk van RealSpeak maar deze is inderdaad een klasse beter!

  geplaatst op
 • Als je wat verder test, dan merk je wel dat Realspeak beter is. Het lijkt erop alsof loquendo echt wat standaard zinnetjes erin verwerkt heeft, waardoor op het eerste oog het erg vloeibaar klinkt. Maar bij andere teksten wordt het weer op klank opgebouw, en klinkt het weer nergens naar.

  geplaatst op
 • Ik vind beiden nogal gruizig overkomen. Een stap vooruit, maar nog aardig wat werk voordat het menselijk wordt.

  geplaatst op
 • @Max. Eens! Het zal nog een aantal jaar duren voordat spraaktechnologie ook echt naar je kan luisteren, echt elk woord kan verstaan. De betekenis ervan zal nog weer jaren duren. Maar de impact op onze dialoogpartner, de emoties die het los maakt, zodat Saskia enthousiast wordt als je iets verteld dat zij leuk vindt, dat is echt nog een ontwikkeling voor de komende 10-50 jaar. Maar het komt. En - zoals je zegt - stap voor stap.

  geplaatst op
 • Het gebruik van spraaksynthese (Text-to-speech, TTS) moet -voorlopig- ook nog niet gezien worden als vervanging van de mens, maar als een middel om in te zetten in die situatie waarin het lastig is om een mens in te zetten. Saskia wordt nu bijvoorbeeld gebruikt voor het voorlezen van ondertiteling (http://www.komfa.nl) voor blinden en slechtzienden. Hier bewijst TTS een duidelijke toegevoegde waarde: het snel genereren van heel veel teksten op een kwalitatief goed niveau. De inzet van TTS technologie is situatieafhankelijk. TTS moet dan ook niet vergeleken worden met de stemkwaliteit van de echte mens, met als uiteindelijk doel om de mens te vervangen. De inzet y/n van TTS is afhankelijk van een groter aantal factoren die zorgen voor een toegevoegde waarde.

  Overigens: er is een demo gemaakt met Saskia als "quizmaster", nog even te bereiken op 015 2857571. Let wel: dit is een demonstratiesysteem, eigenlijk bedoeld voor bezoekers van de TCD. Geinteresseerden kunnen daar even horen hoe Saskia in die context klinkt.

  geplaatst op
 • Saskia en Willem rukken op in Nederland. Nu ook op het CDA initiatief ik ben trots op nederland. Daar kan je een ode achterlaten om je trots te uiten. Deze ode wordt vervolgens uitgesproken door Saskia of Willem.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.