Nofollow tag een zegen voor comment-spammers?

Nofollow tag een zegen voor comment-spammers?

Opmerkelijk interview van Chris Pirillo met Todd “Oilman” Friesen, voormalig search-engine spammer en o.a. verantwoordelijk voor de irritante Viagra en Texas Hold’em links in de comments van weblogs.

Naast het feit dat ik niet begrijp dat zo’n man gewoon vrij kan rondlopen en nota bene zijn eigen zoekmachine marketing bureau heeft, doet hij een opmerkelijke uitspraak in het interview.

Volgens Todd heeft namelijk de nofollow-tag nauwelijks invloed op comment-spammers. Comment-spammers zijn vooral op zoek naar inactieve weblogs om te spammen. Actieve weblogs verwijderen de spam te snel om effectief te zijn voor zoekmachine positionering. Het zullen echter vooral de actieve weblogs zijn die de nofollow-tag zullen inzetten terwijl de doelgroep van de spammers, de inactieve weblogs, deze niet of nauwelijks zullen gebruiken. Damn, moeten we toch nog iets anders verzinnen om die spammers te stoppen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Als het toch alleen inactieve weblogs zijn die gebruikt worden, zal het zoeken naar nieuwe methodes om spammers te stoppen niet veel helpen: deze maatregelen zullen toch niet gebruikt of geimplementeerd worden.

  Ik denk dat de nofollow-tag best wel iets zal helpen omdat het tenminste de inactieve webblogs uitsluit bij de grote weblog uitgevers.

  geplaatst op
 • Tijdens de Search Engine Strategies kwam dit probleem ook naar voren. Het blijkt echter dat het overgrote deel van de inactieve/ verlaten blogs gehoste weblogs zijn. Veel blogsystemen bieden immers de mogelijkheid een gratis account aan te maken voor een gehost weblog.

  Mensen zien dat weblogs populair zijn, willen er ook een, maken die aan en zien dan pas dat je er ook wat voor moet doen. Vervolgens laten ze het weblog achter.

  Het mooie is dat een aantal van de grote systemen de no-follow tag inmiddels ingevoerd heeft in de standaard templates. De verlaten weblogs met een standaard template worden dus gewoon aangepast. De spam verschuift dus naar de blogsystemen die de tag nog niet ingevoerd hebben, die vervolgens gedwongen worden de tag ook standaard in de templates toe te voegen.

  Juist die groep mensen die eens een weblog proberen maakt gebruik van de standaard templates. Ik denk dus dat de no-follow tag een deel van het probleem oplost, al zullen de spammers wel weer wat nieuws verzinnen..

  Ik berichtte al over de door Yahoo voorgestelde 'content-public' tag, omdat de zoekmachines het er wel over eens zijn dat de no-follow tag slechts een halve en tijdelijke oplossing is. Ik ben erg benieuwd wat hier uiteindelijk van komt.
  Zie ook Yahoo's Tim Mayer Proposes More Tags

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.