Mooi scherm, moeizaam project

Mooi scherm, moeizaam project
,

Op 11 mei was de lancering van de iPod voor tekstdocumenten, nog vertraagd. Maar eind juni is de fabrikant van de iLiad, iRex Technologies, een Nederlandse spin-off van Koninklijke Philips, overgegaan tot de uitlevering van de leesmachine. De iLiad is een van de eerste leesmachines met digitaal papier, geschikt voor elektronische kranten en elektronische boeken evenals technische handboeken. Het scherm heeft een witte achtergrond en de tekst en illustraties verschijnen in 16 grijstinten. Met dit scherm kun je aan het strand gaan zitten en in de zon zitten lezen; ook kunnen anderen meekijken.

Geschiedenis
Elektronische boeken kregen vorm in 1991 toen Sony een klein draagbaar apparaat van 450 gram lanceerde, waarmee men boeken kon lezen. De tekst en illustraties stonden op een mini-disc. De leesbaarheid van het apparaat verbeterde over de jaren heen, een protfolio van titels groeide tot 350 titels wereldwijd, maar het apparaat werd niet gekocht. Het apparaat was te kostbaar. De leesbaarheid van de schermen was slecht. Bovendien was er een cultureel probleem, want mensen waren nog niet echt gewend aan draagbare elektronische apparaten zoals iPods.

Tijdens de tweede golf veranderde de procedure van het aankopen van boeken, In plaats van mini-discs kopen, kon men via internet kon men een boek downloaden.De boeken waren te lezen op PCs, PDAs en speciale leesmachines. Technisch was de schermtechniek er nauwelijks op vooruit gegaan. De portfolio werd echter wel uitgebreid, mede door pdf files. Ook werd het culturele probleem verklein dankzij kleine draagbare computers. Maar de leesmachines werd geen gangbaar apparaat.

Digitaal papier
Toen kwam er beweging in de ontwikkeling van de schermtechniek. Op basis van het principe van kleine capsules met inkt, die elektronisch gearrangeerd kunnen worden, is een scherm ontwikkeld dat vergelijkbaar is met papier: een witte achtergrond en zwarte letters. Bovendien vereiste dit principe een andere elektriciteitstechniek. Om de tekst van een pagina elektronisch vast te kunnen houden, werd alleen elektriciteit gebruikt bij het pagina-omslaan.
Deze nieuwe scherm- en elektriciteitstechnieken zijn geimplementeerd in de iLiad. Dit apparaat dat nu nog ca. 700 euro kost, heeft een mooi scherm. Je kunt inderdaad in de zon gaan zitten en zonder enig probleem het 1 kilo zware boek Europa van Geert Mak lezen. Het apparaatje weegt 395 gram. Ook kun je op reis meer boeken meenemen. Afhankelijk van de omvang van de boeken kun je gemiddeld 20 boeken meenemen (128Mb intern geheugen); genoeg voor een vakantie van drie weken.

Conclusies
Ik heb zelf zo’n apparaat gekocht en ben het nu aan het testen. En dat valt niet mee. Het begon al met de ontvangst van het apparaat. Ik kreeg het apparaat met accessoires, slechts voorzien van een kleine notitie over het updaten van de software. Er zat geen quick guide bij (intussen wel) en het vinden van de aan/uit knop bleek een expeditie. Intussen heb ik deze gevonden, de software ge-update en een aantal boeken gedownload, waaronder De Piranha-economie met 346 pagina’s.

De vraag is natuurlijk of het gebruik meevalt.
a. Het scherm is mooi en duidelijk. Ik heb echter wel bij bepaalde schermen een ghost image gezien van de pagina ervoor. Maar het lezen buiten en het meelezen van andere personen werkt bijzonder goed.
b. Er is wel een probleem met de lettergrootte. De gedownloade pdfd files worden met een kleine letter (waarschijnlijk 7 punts letter) weergegeven. Dit terwijl er de nodige witmarges zijn, die gemakkelijk verkleind kunnen worden ten behoeve van een standaard lettergrootte. Bovendien zou een in- en uitzoom faciliteit de leesbaarheid vergroten.
c. Het opstarten en beeindigen van een sessie duurt lang. Dit zal wel veranderen, want er is al een verschil te constateren tussen de versies 2.4 en 2.5.
d. Van het energieverbruik kan ik nog niet veel zeggen. Ik heb de indruk dat het een aardig zuinig machientje is. Maar dat test ik in oktober wanneer ik 10 uur in een vliegtuig zit naar Zuid-Afrika.

Mijn eerste oordeel is dat de iLiad de beloftes van het schermgedeelte waarmaakt. Voor de rest zie ik het als een project, dat nog lang niet is afgelopen. Dat komt gedeeltelijk omdat de iLiad geen computertablet is, maar een elektronische leesmachine.

PS1
Ook Apple gaat binnenkort beginnen met het opslaan van boeken in een iPod. Zie: http://www.engadget.com/2006/07/22/apple-to-do-ebooks/.

PS2
Op mijn blog Buziaulane heb ik een mini-serie gemaakt van de geschiedenis van e-books en digital paper:
http://buziaulane.blogspot.com/2006_07_04_buziaulane_archive.html

Ook bespreek ik de iLiad uitvoerig op:
http://buziaulane.blogspot.com/2006_08_21_buziaulane_archive.html


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • @Jad,

  De 1e link in je blog werkt niet. Je krijgt de iliad NIET te zien.

  geplaatst op
 • Beste Freek,

  Ik had graag de openingspagina van de iLiad laten zien. Ik heb er een foto van liggen van het uploaden ervan werkt niet zoals ik wil. Overigens kun je een foto van de iliad op de site zien, door de link aan te klikken en dan naar nieuws in de linkercolumn te gaan. Je kunyt ook wat foto's zien op mijn blog.

  Dank voor je reactie

  geplaatst op
 • Freek, ik had gisteren de link al aangepast (werkte inderdaad niet).

  Jak, als ik je goed begrijp moeten we dus nog een paar jaar wachten?

  geplaatst op
 • @Marco
  Ik denk niet dat we een paar jaar hoeven te wachten. ER komt ongetwijfeld de nodige concurrentie. Sony heeft ook al een e-book op basis van digitaal papier (prijs 365 US dollar; veel goedkoper dan de iLiad). Verder is een Chinees bedrijf een aaplicatie aan het ontwikkelen. Verder kan iRex Technologies natuurlijk de restanten van het Gemstar avontuur kopen. Dat was een e-book project met goed ontwikkelde software, alleen het scherm was waardeloos.

  geplaatst op
 • Dank voor de update Jak!
  Ook Sipke heeft de iLiad getest en als ik het goed lees, dan is hij er niet echt blij mee.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.