Meeschrijflijstjes verleden tijd met het tweede scherm van Schaatsen.nl

7 maart 2012, 07:33

De Nederlandse sportliefhebber kan in het voorjaar van 2012 volop genieten van het tweede scherm. Waar Eredivisie Live vorige week Sidekick lanceerde heeft Schaatsen.nl (samenwerking tussen KPN en KNSB) nu het tweede scherm voor schaatsen gelanceerd. De nostalgie van de meeschrijflijstjes is verleden tijd, anno 2012 is het tijd voor de meeschrijflijstjes versie 2.0.

Open beta

Met de Essent ISU World Cup als decor ging het tweede scherm van Schaatsen.nl als open beta in gebruik. Met de feedback van gebruikers is het (na het eindigen van het schaatsenseizoen) tijd om het tweede scherm door te ontwikkelen. Met dat gegeven wil ik kijken naar wat het tweede scherm wel is, niet naar wat het niet is.

Meeschrijflijstjes

In gesprek met Mark Versteegen (KPN), Mascha van Werven en Ivo Wind (KNSB) was het tijd om even terug te gaan naar de papieren meeschrijflijstjes. De schaatssport is bij uitstek een sport waar statistieken (met name rondetijden en eindtijden) een grote rol spelen en nog niet lang geleden werden de tijden bijgehouden op papieren meeschrijflijstjes. Dat gepriegel is met de opkomst van smartphones en tablets niet meer van deze tijd en dus is er naast de Schaatsen.nl website en de app nu ook een tweede scherm.

Opzet

Het hoofdscherm toont een visualisatie van de baan, met de actuele tijd en het aantal rondes. De schaatsers worden weergeven door twee gekleurde diamanten en er is de mogelijkheid om daar een derde (ghost) aan toe te voegen. De 'ghost' vertegenwoordigt de snelste tot nu toe, de eigen voorspelling of eerder gereden records. Onder de baan staan de rondetijden en de vergelijkingen met wereldrecordhouders. Aan de rechterzijde wordt de uitslag, het klassement en de Twitterstream weergegeven. Aan de linkerzijde is het totale programma met alle afstanden terug te lezen.

Vertraging

Het tweede scherm speelt vooral in op het leveren van één van de belangrijkste componenten van de schaatssport, de statistieken. De liefhebbers (thuis op de bank, maar ook in het stadion) zijn benieuwd naar de rondetijden, tussentijden, het verval en naar de eindtijden. Ligt Sven voor of achter op zijn concurrent, is hij tijd aan het verliezen of is hij op weg naar een nieuw wereldrecord? Het zijn statistieken waarbij de factor real-time een belangrijke rol speelt. Er is een verschil (vertraging) tussen tv en online en tussen Nederland en Moskou. Hoe kan een tweede scherm hier de beleving versterken door precies met de actie samen te lopen? Om te voorkomen dat tijden op het tweede scherm voor- of achterlopen op het eerste scherm is het daarom mogelijk om zelf de looptijd van het synchroniseren aan te geven.

Gemis van relevante content

Door de nadruk op de statistieken mist het tweede scherm relevante content zoals bijvoorbeeld video's en biografieën of een interview met de coach vooraf. Verder mis ik de activering zoals bij Eredivisie Live Sidekick met leuke stellingen en vragen. Met name bij het lange baan schaatsen is dat een waardevolle toevoeging.

Op naar het volgende seizoen

Bij monde van de technici achter de app werd duidelijk dat het framework genoeg mogelijkheden biedt om uit te breiden en ook initiatiefnemers KPN en KNSB staan met Schaatsen.nl open voor partijen die een toegevoegde waarde aan het tweede scherm kunnen leveren. Met dat gegeven en de feedback vanuit de komende testperiode in het achterhoofd kan het schaatsseizoen wat mij betreft niet snel genoeg weer beginnen. De meeschrijflijstjes behoren dan definitief tot het verleden.

Dit artikel verscheen eerder op SportNext

Wijnand van der Waal
Account- & Projectmanager bij The Cre8ion.Lab

Accountmanager bij reclamebureau The Cre8ion.Lab. Talent bij de oprichting van Sportnext, Frontrunner bij Golazo Sports en veelzijdige middenvelder bij Triple Double Sportmarketing.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!