• Mobile
  wordt gesponsord door

Kartelwaakhond legt mobiele operators boete op

Kartelwaakhond legt mobiele operators boete op

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt vijf aanbieders van mobiele telefonie een boete op die kan oplopen tot 7 miljoen euro. Het betreft Vodafone, Dutchtone, KPN, Ben en O2.

Dat heeft NMa-directeur Anne Willem Kist aangekondigd. De exacte hoogte van de boete wordt aanstaande vrijdag bekendgemaakt. De bedrijven hebben illegale afspraken gemaakt om tegelijkertijd hun subsidies op de aankoop van mobiele telefoons af te schaffen. De kartelwaakhond bepaalde dat dit in het nadeel is van de consument.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • KPN Mobile, het mobiele telefonie onderdeel van KPN, tekent bezwaar aan tegen de boete van 31,3 miljoen euro die opgelegd wordt door de Nederlandse Mededingingsautoriteit Nma. Dit meldt KPN maandag.

  "De nu opgelegde boete staat in geen enkele verhouding tot het voorval, met name omdat het geen relevant economisch effect heeft gehad", aldus KPN, dat stelt "bijzonder verontwaardigd te zijn over de excessieve boete".

  De NMa maakte bekend alle Nederlandse mobiele operators te beboeten in verband met onderlinge prijsafspraken met betrekking tot 'dealvergoedingen'.

  Ongeacht de uitkomst van de bezwaarprocedure van KPN, neemt het bedrijf een voorziening in het lopende boekjaar 2002 voor het geval de boete uiteindelijk betaald moet gaan worden.

  De winstverwachtingen van KPN zullen door de voorziening niet beinvloed worden. Het bedrijf handhaaft de verwachting in 2002 een groei van de winst voor rente, belasting en afschrijvingen (EBITDA) te realiseren van ten minste 18 procent.

  geplaatst op
 • Consumentenbond eist 88 miljoen euro op

  De Consumentenbond vindt dat de boetes à 88 miljoen euro, die door de NMa zijn opgelegd aan de telefoonbedrijven, terug moeten vloeien naar de consument.

  Consumenten krijgen een mobieltje gratis of voor een lage prijs. De telecombedrijven geven subsidie op de toestellen en berekenen dat vervolgens door in de gesprekskosten. Inmiddels is zo’n beetje iedereen in Nederland aan de mobiele telefoon en dus worden de subsidies teruggeschroefd. Dat betekent dat de gesprekskosten naar beneden kunnen. Het probleem is echter dat de bedrijven met elkaar hebben afgesproken om de subsidies af te schaffen, waardoor de noodzaak vervalt om vervolgens op de gesprekskosten met elkaar te concurreren en dus de tarieven te verlagen. Ook wordt er dan niet geconcurreerd op de prijs van mobieltjes, wat wel het geval zou zijn als de een wel subsidie geeft en de ander niet. De Consumentenbond eist daarom dat de boetes rechtstreeks terug moeten naar consumenten en vindt dat het geld moet worden gestort in een fonds waar maatschappelijke organisaties projecten van kunnen financieren. De bond stuurt hierover een brief aan het kabinet.

  Bron:
  http://www.adformatie.nl/

  geplaatst op
 • De vijf mobiele belbedrijven in Nederland tekenen bezwaar aan tegen de beschuldiging van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat er onderlinge prijsafspraken zijn gemaakt. Eind december legde de NMa de bedrijven een recordboete van in totaal van 88 miljoen euro op. Vodafone, Dutchtone en 02 hebben hun besluit vrijdag bekendgemaakt. KPN Mobile en Ben kondigden al eerder aan in het geweer te komen tegen de NMa.

  In een verklaring zei Dutchtone vrijdag ervan overtuigd te zijn dat de NMa haar beslissing heeft gebaseerd op "een verkeerde interpretatie van de feiten".

  Volgens NMa hebben de vijf mobiele telefoniebedrijven afspraken gemaakt over de vergoedingen aan winkeliers die hun abonnementen verkopen. Verder wisselden ze informatie uit over de telefoons met beltegoed (de prepaid-kaarten). Beide afspraken zijn overtredingen van de Mededingingswet.

  De NMa zegt dat de vijf bedrijven hun gedrag onderling hebben afgestemd op een bijeenkomst in juni 2001. Volgens de toezichthouder waren Vodafone en Ben de initiatiefnemers. Zij kregen respectievelijk 24 en 15,2 miljoen euro aan boetes opgelegd. KPN Mobile moet als marktleider 31,3 miljoen euro betalen. De laagste boete, 6 miljoen, is voor 02. De boete voor Dutchtone bedraagt 11,5 miljoen euro.

  KPN en Ben hebben al erkend dat de bijeenkomst heeft plaatsgevonden en dat er afspraken zijn gemaakt. Ben stelde vrijdag dat het doel was fraude met prepaid-telefoons te voorkomen. "Dat was ons initiatief. Dat is uitgelopen op een verkeerd gesprek over afspraken. Daarvan erkennen we schuld, maar de boete die de NMa daarvoor oplegt is exorbitant hoog", vindt een woordvoerder van Ben. Ook KPN vindt de opgelegde boete niet in verhouding staan tot "het voorval, met name omdat het geen relevant economisch effect heeft gehad".

  Bron:
  http://krant.telegraaf.nl/digilink/teksten/digi.nma.ben.kpn.euro.boete.html

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.