Nu Inbox, de nieuwe e-mail client van Google, een tijdje beschikbaar is, beginnen meer details over de ontwikkeling en de gedachte erachter bekend te worden. Zo lijkt het niet Google’s bedoeling dat Inbox een vervanger wordt van Gmail: het is meer bedoeld als ‘side-project’ om e-mail na 10 jaar (Gmail werd op 1 april 2004 geïntroduceerd) op een andere manier te benaderen. Dit bleek ook uit een zogenaamde AMA (ask me anything) op Reddit kortgeleden. Zie hiervoor dit artikel op The Next Web evenals dit artikel.
Meer acties en taken, minder loslopende e-mails
Dat lijkt een van de hoofddoelen van Inbox, tot nu toe. In klassieke e-mailclients, inclusief de recentste Outlook-versies en Gmail zelf, wordt standaard een lijst van e-mails getoond met een bepaalde sortering. In Gmail is korte tijd geleden wel het tabs-deel ingevoerd, maar nog steeds was er ‘de lijst van e-mails’ om af te handelen.
Met Inbox is dat een ander verhaal. De tabs zijn doorgevoerd als aparte kopjes in de inbox, waarbinnen e-mails gegroepeerd zijn: de zogenaamde bundels. Hieronder een voorbeeld van bundels (in dit geval purchases en promos) in Inbox:
Daarnaast zijn in Inbox de highlights beschikbaar. Highlights toont de belangrijk(st)e informatie van een e-mail in een snippet: denk hierbij aan meegestuurde foto’s, bestelinformatie, attachments, etcetera.
Naast de highlights zijn vanuit verschillende e-mails acties te ondernemen, zoals het bevestigen (of afwijzen) van een afspraak. Direct, zonder een e-mail te openen. Hieronder een voorbeeld (bij het oranje 'updates'):
Naast bovenstaande features zijn er echter heel veel features uit Gmail weggelaten. Verschillende powerusers (zeker binnen Google) zullen dit in meer of mindere mate gaan missen.
“Jullie zijn niet de gebruiker!”
Dat was de naam van een interne Google-presentatie over het weglaten van de geavanceerde features. In de presentatie werden de redenen onderbouwd waarom bepaalde geavanceerde features uit Gmail weggelaten moesten worden. Het ging erom dat een overgroot deel van de Gmail-gebruikers deze geavanceerde features nooit gebruikten en dat ze de interface onnodig complex maakten.
De gemiddelde Gmail-gebruiker ontvangt dagelijks namelijk slechts 5 e-mails en vaak van het type 'promotional' (nieuwsbrieven, actiemailings en dergelijke): e-mails die niet per se een reactie nodig hebben. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde Google-medewerker die een berg van e-mails per dag te verwerken krijgt: 450 stuks, waarvan de meeste ook een antwoord nodig hebben.
Na de interne veldslag werd besloten dat Gmail met al z’n dikke features (wel voor een deel verborgen voor de gewone gebruiker) zou blijven staan, en dat een aparte e-mailclient ontwikkeld zou worden. Dit is uiteindelijk Inbox by Gmail geworden. Zowel in app-vorm, maar ook in de browser beschikbaar via inbox.google.com. Het wordt ook wel de ‘App child of Gmail and Google Now’ genoemd.
Inbox: een uitdagende evolutie van de e-mailclient voor de marketeer
Door bundles, snoozing ('Nu even niet', maar dan voor e-mail) en highlights wordt het voor de marketeer een (nog) grotere uitdaging op te vallen in de inbox van Inbox. De verschillende automatisch verzonden berichten zoals nieuwsbrieven, campagnemails en andere e-mails komen veelal in het promotions-deel van de inbox terecht – samen met alle andere bijbehorende e-maillings!
Probeer dan nog maar eens op te vallen. Meer dan ooit is de afzendernaam en de onderwerpregel van belang. Daarnaast moet het eigenlijk zo zijn dat ontvangers echt op uw communicatie zitten te wachten.
Hoeveel gebruikers Inbox tot nu toe heeft, is onduidelijk. Het aantal downloads van de Inbox by Gmail app in de Google Play store tot nu toe is 135.272, in de iTunes Store is het aantal downloads onbekend. Dit afgezet tegen de ruim 400 miljoen gebruikers die Gmail heeft, is dit nog slechts een druppel op de gloeiende plaat. Met wat meer doorontwikkeling (makkelijk e-mails verwijderen) kan Inbox nog een hele leuke e-mail client worden.
Zoals in het begin gezegd zal deze echter nooit Gmail vervangen: dat blijft dé e-mailclient voor fervente e-mailgebruikers die een flinke bups aan e-mails per dag te verwerken heeft.