Eén infographic zegt meer dan 1.000 woorden

Eén infographic zegt meer dan 1.000 woorden

Infographics: catchy illustraties die op een heldere manier informatie, data of kennis over weten te brengen. Een grafische samenvatting van een vaak ingewikkeld verhaal, gevat in cijfers en ‘nice to knows’. Klaar om gedeeld te worden. Of dat nu is in de vorm van een grafiek, een kaart of een schets. In een statische of juist interactieve opzet, digitaal of in print. Waar de één de weg naar een nieuwe website toelicht, zo verklaart de ander de werking van het brein of somt – voor de Trekkies onder ons – alle sci-fi-ruimteschepen* op. Zinnig én onzinnig: infographics hebben mijn volle aandacht. En ik durf te wedden ook die van jou.

* Alle genoemde infographics – en vele andere – staan op het Pinterest-bord Infographics van FactorTachtig.

We leven in een visuele wereld

Ik las onlangs dat er in de laatste 5 jaar méér informatie is geproduceerd dan in de 5000 jaar daarvoor. Een leuk weetje. Onderstaande infographic uit 2014 geeft weer wat dat concreet betekent, elke minuut (!) van de dag. Om in dat groeiende bos nog als boom herkend te worden is wat nodig. Mensen omver blazen met de bekende dikke rapporten, cijfers en details werkt simpelweg niet meer. Hapklare afbeeldingen wél.

Dat de mens een visuele voorliefde heeft, toont de geschiedenis, van de eerste grottekeningen tot de populariteit van Instagram en Pinterest. Het inzetten van visuele content als onderdeel van je boodschap zou wat mij betreft dan ook geen vraag meer moeten zijn. Het brein verwerkt visuals immers vele malen sneller dan tekst en slaat het overgrote deel op van wat wij zien. Daarentegen wordt er maar een marginaal deel opgeslagen van wat we lezen of horen… Zeker op de vluchtige social kanalen trekken visuals daardoor meer aandacht en presteren aanzienlijk beter dan gortdroge tekst.

Het brein wil beeld zien

"Een afbeelding maakt enthousiast", benadrukte Frits van Merode van het Maastricht UMC+ onlangs in het FD (must read, helaas wel registratie nodig). "Als ik zeg dat we de patiënt centraal moeten stellen, dan raakt dat niemand. Als ik een patiënt teken die springt van blijdschap, wordt iedereen enthousiast."

De doorgewinterde information designer David Sibbet onderstreept in zijn boek ‘Visuele meetings’ dat als mensen visueel werken, ze betere ideeën hebben, betere beslissingen nemen én gemotiveerder zijn om resultaten te behalen.

Kortom, voldoende redenen om visuals – en in het bijzonder de infographic – op de lijst te zetten van mogelijke werkwijzes en uitingen.

Van complex naar simpel

Hoe populair ook, het maken van een infographic moet wat mij betreft geen doel op zich worden. Het overbrengen van informatie op een passende manier wél. Enthousiasmeer je doelgroep. Prikkel. Sla een brug tussen educatie en entertainment en focus je op een deelbare boodschap.

Wat in grote lijnen van de input wordt verwacht, is duidelijk. De voordelen van de output ook: mits goed ingeschoten heb je een duidelijke, beknopte en makkelijk te delen uiting, die die boodschap helder over de bühne brengt.

Er zijn echter ook de nodige voordelen te bedenken bij het – niet te onderschatten – voortraject. Het opzetten van een infographic dwingt je vooral zelf om goed na te denken. Wat wil ik vertellen? Wat is de essentie? Wat is de rode draad? Hoe structureer ik mijn verhaal? En wat zijn zaken die wellicht cruciaal lijken maar niet van toegevoegde waarde blijken? Met andere woorden: om iets simpel uit te leggen moet je de materie van binnen en buiten beheersen én weten waar de doelgroep mee geholpen is.

De aanloop naar een infographic

In het dagelijkse, overweldigende aanbod van informatie biedt een infographic dé mogelijkheid om data, informatie en verhaal samen te brengen tot één overzichtelijk en aansprekend beeld. Maar hoe neem je die aanloop? Onderstaande infographic geeft je in hoofdlijnen een inkijk in de werkwijze die ik en mijn collega’s hanteren. Van het bepalen van het doel tot de keuze in stijl en uitvoering. Doe er je voordeel mee.

Ik ben benieuwd, welke content ga jij visualiseren en hoe ziet jóuw stappenplan er uit?


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Ik zou graag de laatste infographic beter bekijken/uitprinten. Waar kan ik een goede versie ervan vinden?

  Heb je nog tips om meer data te zoeken en/of filteren voor een meer complete infographic?

  geplaatst op
 • Hi Jasper, check http://www.slideshare.net/factortachtig/infographic-stappenplan-factor-tachtig of schiet me een berichtje, dan zorg ik voor een PDF.

  Wat betreft data en filtering, wat voor mij werkt is vooraf online en offline zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het topic, waarbij ik voornamelijk op zoek ga naar die punten die je meetbaar kunt maken. Waar je cijfers en data aan kunt hangen.

  Beetje een open deur maar waar mogelijk neem ik daarna de tijd om ook eens live samen te zitten met iemand die alle ins en outs weet over het onderwerp. Grote kans dat je naast de gewenste info ook veel ruis mee krijgt maar teken tijdens het gesprek een whiteboard vol en probeer na afloop de highlights daar uit te pakken.

  Nu vereist de ene infographic meer tijd aan de inputkant dan de ander, maar in hoofdlijnen werkt dit voor mij....

  geplaatst op
 • Leuk stuk! Welke, eenvoudig onder de knie te krijgen tools, zou je aanraden om infographics mee te maken?

  geplaatst op
 • Dank! Ik werk zelf al (héél veel) jaren in Adobe Illustrator (of in de tegenhanger Affinity Designer). Niet perse eenvoudig maar het biedt mij de mogelijkheden om van scratch zo'n beetje alles te maken wat ik in mijn hoofd heb. Daardoor kan ik me in het voortraject volledig op de data concentreren, wat we bedenken komt toch op eoa manier wel op papier :)

  Er zijn relatief simpel online tools beschikbaar om snel infographics mee samen te stellen weet ik. Daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee. Mocht je daar mee gaan werken hoor ik graag wat je er van vindt.

  geplaatst op
 • Goed artikel!

  Heb deze ook geplaatst op http://infographics.startpagina.nl/, onder het kopje 'uitleg infographic'.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.