Deeplinken mag

10 maart 2006, 21:13

Zonet kwam ik via Nu.nl tegen dat een rechter in Denemarken een “revolutionaire uitspraak” heeft gedaan met betrekking tot het deeplinken naar woningsites. De rechter oordeelde dat de Deense woningdatabank Ofir.dk huizenadvertenties mag tonen die oorspronkelijk op andere makelaarssites staan.

Nu hadden we hier op Marketingfacts ook al de discussie over Zoekallehuizen vs Funda (waarvan de uitslag voor zover ik weet nog niet bekend is), dus misschien is deze uitspraak relevant. Ik ben niet zo thuis in de wetgeving van Europa (en hoort Denemarken daar nou wel of juist weer niet bij?), maar deze uitspraak zou wel eens de uitslag in het voordeel van Zoekallehuizen.nl kunnen beinvloeden.

Jaren geleden was er natuurlijk al de soortgelijke discussie omtrent Kranten.com, die toen de headlines van de kranten ‘stal’. Uiteindelijk gaf de rechter ook daar de deeplinkende partij, in dit geval Kranten.com gelijk en niet de klager PCM…

Barry Kampstra
Managing director bij Daisycon

Barry Kampstra is één van de drie oprichters van Daisycon. Daisycon is in Nederland actief op het gebied van Cost-per-Click, Cost-per-Lead en Cost-per-Sale online marketing. Met ruim 30.000 aangesloten publishers mag Daisycon zich met recht marktleider op het gebied van performance based online marketing noemen. Zie ook LinkedIn.

Categorie
Tags

3 Reacties

    mangold

    In de ‘European Union Database Directive’ wordt alleen de database beschermd, niet de gegevens die erin zitten.

    Een database in spreektaal bestaat feitelijk uit twee onderdelen: de database zélf, en de gegevens die erin zijn opgeslagen. De database zélf bestaat uit tabellen, structuren en gegevens-opvraagmethodes; de erin opgeslagen gegevens bestaan uit tekst, afbeeldingen en video enzo.

    Als je de database van Funda zou jatten, deze zou leeggooien en ‘m zou vullen met een parkeerplaatsenbestand, dan ben je fout volgens de ‘European Union Database Directive’.

    Als je alle gegevens uit de Funda database in een eigen database zou kopieëren, dan ben je fout volgens de copyrights wetten.

    En als je gegevens in de Funda database op een andere manier bereikbaar maakt, dan ben je gewoon aan ’t deeplinken, en is er dus niets aan de hand.


    11 maart 2006 om 10:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!