• Mobile
  wordt gesponsord door

De nieuwe hype: microbloggen

De nieuwe hype: microbloggen
,
@rhymo

De nieuwe hype: micro bloggen“Waar ben je? Wat doe je?” Deze vragen wordt waarschijnljk snel overbodig als het aan Jaiku en Twitter ligt. Twitter en Jaiku zijn allebei voorbeelden van micro blogsites. Sites waar je op verschillende manieren (bijv. via SMS, IM) een mini berichtje naar jouw account kan sturen. Zo is iedereen op de hoogte wat je doet en soms zelfs waar je bent.

Jaiku is neergezet als een echte mobiele dienst. Zo kan je je familie en vrienden op de hoogte houden van je presence informatie (bijv: locatie en wel of niet beschikbaar). Sinds 2 maanden heb ik een account bij Jaiku. De enigen die ik eigenlijk echt ken die ook op Jaiku zitten zijn Hans Mestrum en Jyri Engeström (ppt). Dus van een kritische massa kan je nog niet spreken. Ik zou zeggen meld je dus aan en speel er eens mee!

Sinds kort heeft Jaiku ook een zeer intelligente applicatie voor Nokia’s S60 3rd edition (N73 bijvoorbeeld) telefoons gelanceerd. De applicatie is volkomen geintegreerd met de rest van de telefoon. Zo geeft de applicatie mijn locatie gegevens door. Hij onthoudt deze gegevens door middel van Cell-Id. Dus ik hoef dus bijvoorbeeld slechts één keer “thuis” in te tikken. Elke keer als ik daarna op diezelfde locatie ben herkent de applicatie d.m.v. Cell-Id mijn locatie en geeft automatisch door dat ik “thuis” ben. Hier komt dus geen operator en geen GPS bij kijken. Daarnaast integreert de applicatie mijn contactgegevens op de telefoon en mijn (mobiele) kalender. Vanuit de applicatie stuur je redelijk simpel een berichtje (micro post) naar je account. Zie foto’s ;-)

Nu concurreert Jaiku op sommige gebieden met Twitter. Twitter heeft de afgelopen maanden veel aandacht gekregen in de blogosphere. Twitter is momenteel de meest succesvolle micro blogsite waar je dus, via SMS of een Instant Message, micro posts naar toe stuurt. Locatie gegevens zijn nog niet in de dienst geintegreerd.

Het succes van deze microblog sites zit juist in de aangepaste mobiele toepassing (veel kleine berichten i.p.v. 1 grote post) en in het klein en simpel houden van de applicatie(handige tool). Daarnaast speelt de dienst in op de behoefte om constant verbonden te blijven en op de behoefte om digitaal alles vast te leggen.

De Jaiku applicatie zou theoretisch een succesvolle mobiele dienst moeten worden. De dienst voldoet namellijk aan alle 4 de belangrijke drivers: web 2.0, locatie kritisch, tijd kritisch en actie gericht. Daarnaast lijkt het er sterk op dat het delen van je locatie gegevens bij een grote groep, vooral jongeren, geen probleem is.

{title}.{title}

Nu is er nog steeds geen Nederlandse speler die deze markt heeft opgepakt. Hyves met krabbels is toch net even iets anders..toch? Gaat micro bloggen verrijkt met locatie gegevens ook in Nederland aanslaan?


Geplaatst in

DelenEr zijn 119 reacties op dit artikel

 • Zowel Jaiku als Twitter zijn interessante ontwikkelingen. Ik ben zelf wat aan het experimenteren met Twitter. Beetje afhankelijk van hoe het wordt opgepakt door de mobiele industrie zou dit wel eens heel groot kunnen worden!

  Wat vinden jullie trouwens van mijn nieuwe disco-outfit? Gevonden op één van de andere Twitterpagina's:

  geplaatst op
 • @Staat je goed! ;-)

  Micro bloggen met locatie wordt super groot...

  geplaatst op
 • Wat aardig zou zijn als je een gesloten Twitter zou kunnen opzetten. Denk aan de communicatie tussen alle bloggers van Marketingfacts. Even een melding maken dat je met een artikel bezig bent. Even snel een vraag stellen aan de experts op gebied van search. Gratis kaarten voor congres. Etc.

  Ik had eerlijk gezegd van Ernst al eerder een artikel verwacht op Marketingfacts. Ernst, ben benieuwd naar jouw visie op deze ontwikkeling!

  geplaatst op
 • Klinkt interessant! Is dit niet wat Hyves aanvankelijk ook wilde doen? "Al je vrienden op ieder moment laten weten wat je doet"

  geplaatst op
 • @Marco,

  Goed idee. Een soort "onderwater" netwerk..

  Heeft ook wel raakvlakken met het verzoek van Erwin van Lun(post-its, Fleck).

  geplaatst op
 • @Eric

  Ik weet in ieder geval dat ze het liefst een "mobiel" social netwerk zijn. Deze dienst zou een hele goede stap zijn in die richting.

  geplaatst op
 • @Marco

  Je zou toch ook verwachten dat een mybloglog zoiets zou kunnen oppakken..?

  geplaatst op
 • Bij Yme ben je meestal aan het juiste adres voor early adopting van dit soort foefjes. Hij heeft er zelfs een wereldkaartje bij.

  geplaatst op
 • Ik heb nog wel een bijpassende domeinnaam in de aanbieding ;-)

  geplaatst op
 • Ik heb ook al zitten piekeren of ik komende dinsdag bij de Dutch Bloggies niet iets met Twitter kan doen. We maken nl een mobile blog ism TMobile waar iedereen op kan posten. Het zou mooi zijn als we daar ook een Twitter-feed in kunnen hangen. Maar ik ben er nog niet uit hoe dit zelfstandig te doen. Op SXSW hadden ze ook een Twitter-feed, dus ik heb ze maar eens gemaild of er niet iets is te regelen voor dinsdag :-)

  geplaatst op
 • @Frank: moet iets mee te doen zijn zou ik zeggen!

  @Gijsbregt: tsja, als je het succes van Twitter gaat vergelijken met de populariteit van Bush dan ben je wel een early adopter. Heb eerder het idee dat Yme gisteravond te lang is doorgezakt met de jongens van Hyves. We zullen binnenkort wel een twitterende kwekker krijgen op Hyves ;-)

  @Raimo: heb het idee dat mybloglog.com een beetje stil blijft staan en zich onvoldoende richt op de echte communicatie tussen mensen. Of vergis ik me?

  Wat er in ieder geval gebeurt door diensten als Twitter en Jaiku is dat de communicatie nog sneller gaat (kortere responsetijden) en dat je een relatie kunt onderhouden met een nog grotere groep van vrienden. Kon je via de telefoon een vriendennetwerk in stand houden van ca. 10-15 vrienden; nu gaat dat al naar tientallen en wellicht zelfs honderden. Waar ligt uberhaupt de grens? Ik word inmiddels gek maar hoe zit dat bij mijn kinderen straks?

  Kathy Sierra heeft overigens een aardig plaatje vwb die steeds snellere responsetijden:

  geplaatst op
 • Vwb dat plaatje van Kathy Sierra, ik zou dus die widespread adoption vervangen door aantal contacten dat je kunt onderhouden. Just my two cents...

  geplaatst op
 • @Raimo:
  Goed artikel! Ik was ook net bezig om over Twitter te schrijven op MF, maar je bent net voor. Excuus: Ik heb je nog niet in mijn Twitter account, dus kon het niet weten ;-) Zal even wat toevoegingen geven over Twitter:

  Nederlandse bloggers met een Twitter account: Marco Derksen (Marketingfacts), Frank Meeuwsen (Frank-ly), Yme Bosma (Ymerce), Fred Zelders (frEdSCAPEs), Paul van Veenendaal (Marketingfacts), Marie Jose Klaver (NRC Next/Radio Online) , Francisco van Jole (Journalist), Tonie (Tonie.net).

  Vlaamse bloggers met een Twitter account: zie B.V.L.G

  Duitse bloggers met een Twitter account: Zie Netzstimmen blog

  Internationale bloggers met een Twitter account: Robert Scoble, Mashable, Steve Rubel (Micro Persuasion), Loic le Meur, Rusty Brick (SE Roundtable), Danny Sullivan (Search Engine Land)

  Overige Twitters: Google News US, Presidentskandidaat John Edwards, Janina Gavankar (Ms Dewey)

  Newbie Guide to Twitter

  8 punten waarom Twitter ook professioneel nuttig kan zijn. Zie ook "Hoe Twitter handig kan zijn voor bedrijven"

  Duitse poll uitslagen over nut Twitter op zakelijk en privé gebied.

  Marie Jose Klaver test Twitter op Tros Radio Online.

  Ook Forrester, Hitwise, Wall Street Journal, iMediaconnection, GigaOM, Yahoo! Techweb, Social Media Club schrijven over Twitter

  Tip: een handige functie voor je mobiel, als je niet elke seconde een SMS wil ontvangen is het commando "FOLLOW USER", dus bijv. "FOLLOW MARKETINGFACTS". Hiermee ontvang je alleen berichten van deze persoon.

  Twitterbar voor Firefox
  Twitter voor Second Life
  Autotwit
  Twitter zoekmachine

  Podcast over Twitter door Nick Wilson van Click Influence

  Six Habits of Wildly Successful Twitter Users
  5 ways to use Twitter for good
  Twitter, a useful Communication Tool of SXSW

  Technorati


  Alexa


  Nielsen Buzzmetrics

  geplaatst op
 • @Paul:
  Ik heb er dus nu ook één. Maar of ik veel ga sms-en is een volgende. Mijn IM (live messenger) krijg ik nog niet aan de praat. Mijn blog is ook (nog) niet open, dus vandaar dat ik maar half in dit rijtje pas.

  geplaatst op
 • Paul, mooi overzicht van de laatste weken. Als ik er nog even aan toe mag voegen?
  Meer bloggers in NL met een Twitteraccount: Erwin Blom, Boris Velthuijzen van Zanten, Marc Fonteijn, Robert Gaal (BlueAce), Wouter Broekhof (BlueAce), Tanja de Bie

  Dave Winer heeft ook al wat extra Twitterstreams gemaakt

  Twittermap

  Check ook de Twitter Wiki voor een lading add-ons en plugins...Alleen al met de API en alle plugins moet toch een mashup met Hyves te maken zijn denk ik zo? Die wiewatwaar-pagina van Hyves is te scrapen naar een RSS feed denk ik. Vanuit daar kun je denk ik wel een en ander aan elkaar knopen... Ben blij dat ik wat anders te doen heb anders ging ik daar weer mee knutselen

  Laatste opmerking: Die grafieken van Alexa en technorati zijn toch echt beangstigend. Ik ben benieuwd waar het stopt...

  geplaatst op
 • Ondanks de kater dan toch maar een reactie;-)

  Gebruik Jaiku sinds November (niet meer actief echter), maar vind Twitter laagdrempeliger. Werkt makkelijker.

  @ Frank, die Twitter-feed kun je met Yahoo Pipes maken lijkt me. Combinatie van verschillende feeds, filteren voor een afgesproken trefwoord? Leuke Flickr-feed er doorheen en je hebt een mooie mashup;-)

  En gister ook lang met Hyves zitten babbelen over Twitter. Hun Wie Wat Waar komt al erg in de buurt (zeker met de notificatie via Kwekker), en de voorloper van Hyves (Startphone) was zelfs de feature dat je via SMS en web je screen-name in MSN kon aanpassen om real-time aan te geven waar je mee bezig was. Net als Twitter, maar zonder de feeds en API's....

  geplaatst op
 • Pfff...het wordt tijd dat we in deze reacties Textile kunnen gebruiken...is een stuk simpeler dan die halfbakken HTML codes waar je flink mee de mist in kunt gaan

  geplaatst op
 • @Paul:
  Dank je wel voor de facts and figures.. Oja er is nog een nederlandse twitteraar (account sinds 22 februari): http://www.twitter.com/rhymo

  Dit zal niet enige post over Twitter of micro bloggen zijn dit jaar. Je hebt nog kansen genoeg ;-)

  @Marco

  Over MyBlogLog.. ja staat stil. Erg jammer. ZOOOO VEEL POTENTIE!!!! Een centrale blog community met een eigen communicatie netwerk..Powerful Stuff!!

  Trouwens de hackabiliy van de dienst met alle add-ons is erg krachtig hoor..

  geplaatst op
 • @Yme Ja daar heb ik aan zitten denken maar dan moet ik dat vooraf allemaal klaar zetten terwijl ik nog niet weet welke feeds het dan gaan worden...Het zou juist cool zijn als mensen op de uitreiking gaan Twitteren en dat inderdaad op de miniblog terecht komt. Dan weet je dus nog niet wie dat zijn dus kan je ook geen feeds in Yahoo pipes gooien...

  geplaatst op
 • Ha Marco, ik was even weg :)

  @ Raimo "Zo is iedereen op de hoogte wat je doet en soms zelfs waar je bent". Dat geldt voor de mensen in jouw netwerk die on line zijn ...

  Dan is misschien het nu tijd om de rss2mms gateway openstellen voor het grote publiek (Raimo)?

  Zoals je weet en ervaren hebt komt zo'n mobile blog communitie al aardig binnen bereik als je in staat bent om rss feeds in mms bericht te pushen. Geen client software. De gebruiker moet wel mms berichten kunnen ontvangen.

  Je kan al snel 2 toepassingen bedenken.

  1. Ik hou een bijvoorbeeld een vakantie of sport of marketing weblog bij en iedereen kan de feed opnemen in de service. Ik post via de bestaande methoden; web, mobile, voice multi media posts naar mijn blog en de feeds worden realtime of met intervals in een mms format naar de mobiele telefoons gepushed.

  2. Een weblog waarbij een (vrienden)groep allemaal auteurs rechten hebben of de comments rss enabled zijn. Postings via de bestaande methoden (web, mobile, voice). Via de rss2mms gateway worden de postings naar je mobile gepushed (realtime of met intervals). Omdat iedereen auteurs rechten heeft ontstaat er bij een levendige commnitie een soort mms explosie.

  Ik heb 2 jaar geleden al het idee gehad om mobile blog auctions te houden. Stel je eens voor ... :)

  Wordt vervolgt!

  geplaatst op
 • @Ernst

  Je pakt ook elke gelegengheid aan om de RSS2MMS gateway te promoten he ;-)

  Zullen we eerst RSS2SMS doen? (Geen settings)

  geplaatst op
 • @ Raimo,

  Goed artikel! Je weet dat iik deze ontwikkeling als de next best thing zie voor (mobile) blogging. Het zal nog wel even duren voor het echt groot wordt, maar je gaat nou toch niet beginnen over settings ed eh? ;). We moeten maar snel afspreken.

  geplaatst op
 • Na het lezen van dit bericht eerder op de avond ook een account bij Twitter aangemaakt. Vanaf browser met MDA werkt 't prima. Dus geen extra kosten voor sms.

  Had zojuist een alcoholcontrole op weg naar een feestje. Bracht me op het idee van een Twitter Radar Controle Community : realtime info over flitslocaties.

  Ik meen dat onze zuiderburen spreken van 'vallende sterren boven de snelweg ter hoogte van ...'. Zie mezelf wel even 'twitteren' over een vallende ster op de A58 bij Tilburg bij hectometerpaaltje 23,0. Al gaat dat natuurlijk niet tijdens het autorijden. Dan zou een gesproken bericht weer uitkomst bieden. voip twitter?

  geplaatst op
 • @Tom en Ernst

  Voice2RSS?

  geplaatst op
 • Raimo, is dat niet het zelfde als broadcasting, podcasting, voicecasting ... ?

  geplaatst op
 • Begint in de buurt te komen ja..

  geplaatst op
 • Marco vroeg gisteren waarom veel Nederlanders in het engels twitterde. Het is pas sindskort dat er een stortvloed aan Nederlanders is bijgekomen. En ik merk nu inderdaad dat het dan ook wel makkelijk is om Nederlands te twitteren, maar wat te doen met je engelstalige volgers?! :-)

  geplaatst op
 • Het is inderdaad in een paar dagen tijd wel erg hard gegaan met de Nederlandse Twitters. Als je al Engelstalige volgers hebt dan lijkt me Engels een logische keuze. In mijn lijst van volgers vooralsnog alleen Nederlanders dus ik blijf lekker in het Nederlands twitteren ;-)

  geplaatst op
 • Ik word oud, want ik begrijp dit echt niet. Waar zit nu de toegevoegde waarde? Gelukkig ontdek ik net wel dat ik niet de enige ben.

  Kort rondje trouwens Marco ;-)

  geplaatst op
 • Ik zie vooral toegevoegde waarde als je dit soort microblogging gebruikt binnen een beperkte groep (vriendengroep, bloggers op mf, projectteam, etc).

  Ben nog aan het opbouwen Marc dus ben meestal binnen een uurtje weer terug ;-)

  geplaatst op
 • Ik wil toch ook wel even benadrukken dat Jaiku toch ook zeer de moeite waard is.

  Ik heb nu ook mijn Twitter RSS in mijn Jaiku stream gehangen.. Waar gaat dit over..wat een wereld..

  geplaatst op
 • @ Marco,

  Helemaal eens!

  We doen dit moment intern, met de nieuwste versie van de rss2mms gateway. Ongeveer 50 personen zijn verenigd in een weblog binnen een gesloten omgeving met als doel is om de laatste bugs te vinden, nieuwe features te bedenken en usability te testen.

  Voor MF kan een vergelijkbaar model opgestart worden. Suggesties zijn welkom.


  @ Marcnext

  Stuk voor stuk sterke argumenten waarom Twitter mogelijk het einde van 2007 niet haalt.

  geplaatst op
 • @Ernst: ik zou zeggen, kom met een concreet voorstel en laten we het uitrollen. Als je nog lang wacht zitten we straks allemaal op Twitter. En ook niet onbelangrijk, als ik maar geen 700 euro per maand aan datakosten meer krijg via Vodafone ;-)

  geplaatst op
 • @Marco

  hmm..verkeerde provider?

  geplaatst op
 • Haha, tja, wat moet ik daar op zeggen. Eerlijk gezegd was ik deze maand opnieuw verrast door de extreem hoge rekening (ruim 500 euro) ondanks dat ik recentelijk een nieuw zakelijk abonnement heb gekregen waarbij meeste spraak- en datakosten gedekt zouden moeten zijn (incl. HSDPA). Mooi niet dus. Komende maand nog maar eens kijken. Kan natuurlijk nog een deel overlap zijn met oude abonnement dat ongelooflijk ongunstig voor me was gezien mijn bel/surfgedrag.

  geplaatst op
 • @Marco,

  Ik voel een voorstel van Raimo aan komen, voel jij dat ook ;)? Ik ga morgen overleggen of we MF op de trial van versie 3 kunnen zetten. Het mooie is dat we class of service hebben toegevoegd ...  Select your Mobile Service:

  Premium Multimedia Mail and Content
  This service delivers your emails and content as MMSs. All attachments are delivered to the phone (subject to the overall size of MMS your phone can handle)

  This service has a quota of 100 messages a day.


  Text Email
  This service delivers your emails in the form of text messages. Each message will show the mail sender, the subject, and the first part of the message - as much as will fit in a double-length SMS.

  This service has a quota of 100 messages a day.


  Multimedia Mail and Content
  This service delivers your emails and content as MMSs. Mail attachments other than pictures, audios and videos are usually stripped prior to delivery.

  This service has a quota of 100 messages a day.


  Email client
  This service allows your mail and content to be delivered to your phone's email client. Since push email requires specific phone capabilities, you will be notified if your phone supports it and told how to set it up.

  De volgende stap is dat we wat meer intelligentie erin stoppen en de service keuze maken op basis van de content en het phone type.

  geplaatst op
 • voorstel? hm ok. misschien een combi voorstel(critical path en KPN)? Trouwens gaat goed posten met de mijn mobiele telefoon :)

  geplaatst op
 • geplaatst op
 • Steve Rubel heeft een artikel over wat voor onderwerpen er zoal op Twitter wordt gepraat

  geplaatst op
 • @Marco, qua NL & Engels, ik heb 2 accounts aangemaakt. Eentje voor Engelstalige blog & kennisen, en eentje voor de Nederlandse.

  @Frank, je zou ook een Dutch Bloggies Twitter account kunnen openen. Meerdere mensen kunnen dan met dezelfde username tweets posten. Werkt alleen niet met mobiel, daar kun je maar 1 nummer op aanmelden.

  geplaatst op
 • Ik heb zojuist met Biz Stone van Twitter zitten mailen. Helaas is het te kort om een SXSW achtige community te maken, maar hij wist me te vertellen dat er een dergelijke feature wel aan zit te komen in de toekomst. Ik heb ondertussen met Yahoo Pipes een gefilterde feed gemaakt, maar moet nog kijken of dat het echt gaat worden.

  @Yme: Er is ook al een DutchBloggies-user, maar inderdaad, dan zit je met het telefoon probleem. Ik denk dat we de Yahoo-feed klein inzetten om te kijken of het iets wordt. We zijn in elk geval de eerste in Nederland :-)

  geplaatst op
 • @Raimo: interessant schema!

  @Paul: zal niet lang meer duren en je krijgt daarvoor automatische monitoringtools. Kijk voor de aardigheid maar eens naar Twittervision (even een paar minuten laten lopen) en denk je eens in als dit straks ook mogelijk is voor specifieke zoekopdrachten. Laat nogmaals zien wat een open API kan betekenen voor je produkt; alleen al dit weekend tig nieuwe applicaties voorbij zien komen!

  geplaatst op
 • Was Twitter Search al genoemd?

  http://www.twitter.com/search

  geplaatst op
 • Moest zijn : http://twittermap.com/search

  geplaatst op
 • @marcnext

  Zie het nut er ook niet van in om mijn hele leven via twitter te publiceren.
  Maar een twitter feed publiceren op m'n weblog is toch wel handig om bijvoorbeeld vanuit de trein via MDA (zonder extra kosten voor sms) even snel een relevant berichtje direct te kunenn toevoegen...

  geplaatst op
 • Twitter tools voor Wordpress met deze functies.

  geplaatst op
 • Twitter feed publiceren op mijn weblog vind ik een handige tool en leuk ook nog. Ook als ik alleen maar mijn mobieltje bij me heb. Morgen even testen bij DutchBloggies. Heb namelijk geen zin andere apparaten me te nemen dan alleen mijn mobieltje. Kan zo een klein 'live' verslag maken voor de lezers op mijn weblog.

  geplaatst op
 • Net even aangemeld. Wel leuk voor de marketing netwerkers en mensen met een eigen weblog. Echter zullen mijn vrienden nooit aan de twitter gaan: "We hebben toch al hyves?"

  geplaatst op
 • Wie zou de eerste Nederlander zijn die in de Top 100 Twits doordringt?

  geplaatst op
 • Zo hey! Pfffff nou ik hopelijk niet Marco. Is net zoiets wat ik zag bij Man bijt hond --> http://www.eurotracker.tk:

  Iemand die al meer dan 300.000 euro's heeft ingevoerd. Eurotracker is namelijk een site die bedoelt is te achterhalen welke reis jou eurobriefje maakt.. Pure verslaving om hoog op die lijst te komen.

  geplaatst op
 • Twitter is al een dag retetraag; nog even en ik haak af. Het lijkt af en toe Hyves wel ;-)

  geplaatst op
 • Mooi, hoe meer er weer afhaken, hoe sneller het weer wordt ;-)

  geplaatst op
 • Volgens mij is Twitter nu echt gecrashed. Zelfs Twitteriffic post niet meer. We hebben 't stuk gemaakt :(

  geplaatst op
 • Het was ook wel een beetje te verwachten na die enorme toeloop aan gebruikers. Ze zullen er ongetwijfeld een paar servers bijzetten en dan kunnen we weer even vooruit. Prachtig marketingverhaal voor ze en ik zie de eerste miljoenen aan venture capital al binnenstromen.

  geplaatst op
 • Voortaan toch maar een invite model aanhouden, op die manier kan je de toestroom nog altijd afremmen. Alhoewel MSN lag er in de afgelopen dagen ook al twee keer compleet uit. Hyves zal binnenkort ook wel weer ernstig vertraagd worden met die enorme toename van de afgelopen maand. Wanneer stop je als startup met het toevoegen van servers als deze zich niet automatisch terugverdienen?

  geplaatst op
 • Twitter Pwnd by Its Own Popularity : "Twitter was slow earlier today and it now appears to have crashed completely. It was probably inevitable given the way the service was growing. Numerous mashups and apps were also being built that probably helped to overload Twitter's current server capabilities. Bloggers are now blogging about the Twitter outage."

  Twittery Twools For Twit : "Twitter is the top search on Technorati today as its popularity continues to soar. Nearly 3,000 posts have now been tagged with the keyword: "Twitter."

  Nu op Twitter.com : "Twitter: down for maintenance - be back shortly!"

  MDA gaf telkens 'Network Error'.

  geplaatst op
 • Twitter doet het weer. Vanmorgen een interessant artikel over Twitter van Erwin Blom in NRC Next over SXWX en de snel opkomende populariteit van Twitter. Voor wie nog niet begreep waarom het in een week tijd allemaal zo snel is gegaan!

  geplaatst op
 • En Twitter heeft het weer zwaar... misschien moeten we afspreken dat jullie aan die kant van de oceaan niet twitteren als wij hier aan deze kant van de oceaan gaan Twitteren.

  Bloggertje wat twitter je vroeg,
  is de dag niet lang genoeg,
  nee, de nacht is altijd veel te kort,
  omdat het tegen vieren,
  zo 's morgens tegen vieren,
  omdat het dan pas echt gezellig wordt.

  ;-)

  geplaatst op
 • @Marco:
  Het artikel over Twitter van Erwin is ook online te vinden

  geplaatst op
 • Waxy heeft een aantal interessante statistieken over de explosieve groei van Twitter in de afgelopen maanden.

  geplaatst op
 • @Marco:
  Als je abonneert op twitter_status krijg je meer informatie over Twitter Status Updates. Erg handig en je kunt meteen zien wat er aan de hand is.

  geplaatst op
 • Ah, thx voor de tip Paul!
  Ik zag trouwens dat je het op twitter had over een twitter friends clouds; waar kan ik die vinden?

  geplaatst op
 • De bLaugh van vandaag:

  geplaatst op
 • @Marco:
  Dat was maar een ideetje, dat ik opgooide in mijn Twitter space.

  geplaatst op
 • Ook ik ben een twitterbal sinds 2 uur en 7 minuten. :-) Jammer dat het IM deel tijdelijk down is, ben wel benieuwd hoe dat werkt.

  geplaatst op
 • @Marco Wat vind je van mijn nieuwe MTNSMS-outfit? http://www.twitter.com/transform

  Kent iemand MTNSMS nog? Het is alweer even geleden. ( Ik dacht in eerste instantie rond 1997, maar het was een paar jaar later.) Computerlokalen op scholen zagen geel van de beeldschermen als scholieren en studenten via het web massaal tekstberichten verstuurden naar vrienden. Een schitterende service. Geel was de default kleur, maar je kon je mood zelf bepalen. Tussen de gele schermen was zo nu en dan een rood scherm te vinden van iemand die bv. zijn werk niet goed op floppy had opgeslagen, of een roze beeldscherm van een meisje in de wolken.

  De service was gratis, maar dat kon niet blijven duren natuurlijk. Zo plots als het er was gekomen, was het ook weer verdwenen. MTNSMS blonk uit in eenvoud. Gebruiksgemak ten top. SMSjes versturen kon gratis en anoniem herinner ik me, want daar heb ik op 1 april nog eens een vriend goed mee tuk gehad. (Die liet ik geloven dat ik dat meisje was waar hij 't weekend ervoor zijn nummer aan gegeven had.)

  MTNSMS is voor mij een soort van voorloper van Twitter. Een gemiste kans volgens mij dat er met dit merk in Nederland, met erg herkenbare look & feel, later nooit meer iets gedaan is.


  Sept. 2001:
  "In navolging van Dutchtone blokkeert nu ook KPN Mobile sms-jes die verstuurd worden vanaf enkele bekende internet sms gateways. Sinds 6 september worden sms-berichten die afkomstig zijn van het populaire Zuid-Afrikaanse netwerk MTN niet meer doorgelaten. KPN heeft de maatregel genomen omdat MTN niet bereid was een overeenkomst te sluiten. Volgens KPN was er sprake van een financieel ongelijkwaardige situatie, waarbij er veel meer sms-berichten van MTN naar KPN werden verstuurd dan omgekeerd. Telecombedrijven verdienen niets aan binnenkomend sms-verkeer, maar zijn wel geld kwijt aan de benodigde netwerkcapaciteit."
  http://tweakers.net/nieuws/18399/KPN-blokkeert-MTN-sms-gateway.html

  "Johannesburg, 4 March 2002 - The MTNSMS.com Web site is to close tomorrow, leaving its millions of users without the means to send short messages (SMS) to virtually any cellular phone."
  (...) "The site first came to public attention in SA late in 1999..."
  http://www.itweb.co.za/sections/internet/2002/0203041224.asp?S=Internet&A=INT&O=FRGN

  Overigens kom ik er net achter dat http://www.mtnsms.com nu weer de boodschap "Click Here to send Free Text Messages" bevat.. met een link naar 'CardBoardFish Short Message Service'

  http://www.CBFSMS.com:
  - All United Kingdom Networks Only
  - New improved service. We send more free texts than each day than ever before!

  geplaatst op
 • Prachtig Tom; bijna net zo mooi als mijn disco-outfit ;-)

  geplaatst op
 • Ook Planet heeft Twitteren ontdekt!

  geplaatst op
 • TwitterEarth
  http://webapp.genexis.com.au/twitterearth

  geplaatst op
 • Er worden wel vraagtekens gezet bij het business model van Twitter:
  http://plentyoffish.wordpress.com/2007/04/13/twitter-business-model/

  geplaatst op
 • Na de Duitse Twitterklonen faybl, Wamadu, Frazr, Partnr, Texteln.de, nog een nieuwe kloon in Duitsland: 1you. In China hadden we al de Twitter kloon Popwu. Hoe lang duurt het nog voor de eerste Nederlandse Twitter kloon het levenslicht ziet? (Via Dittes, Basic Thinking)

  geplaatst op
 • @Paul: eerder deze week is Numpa gelanceerd: een Nederlandse kloon van twitter. Heb er al een paar meer voorbij zien komen maar moet zeggen dat ik nog niet echt onder de indruk ben van de Nederlandse varianten.

  Iemand al ervaring met de Nederlandse twitter-klonen?

  geplaatst op
 • numpa is vooralsnog de enige bij mij bekende nederlandse twitter kloon. ik denk dat numpa zeker wel potentie heeft. wie wat waar en bloggen op hyves heeft nooit echt geleefd naar mijn inziens maar numpa kan dit gat wellicht opvullen. de enige nederlanders op twitter zijn bloggers en/of marketeers. numpa is laagdrempelig en niet te vergeten in het nederlands en zou best een breed publiek kunnen trekken.

  geplaatst op
 • @Doron: Kwid.nl was in ieder geval eerder en ook Hyves en Feeder zijn bezig met lokale varianten.

  geplaatst op
 • @Marco: de betrekkelijke waarde van het first user advantage leerden we al jaren geleden;-).

  Overigens, als de vraag 'wie eerst?' echt relevant is: reeds ruim 5 (!) jaar geleden ontwikkelden en lanceerden wij SMSdagboek (http://www.smsdagboek.nl), maar bloggen bestond toen nog niet, laat staan micro-bloggen. In feite is Numpa nu de doorontwikkelde versie van SMSdagboek, met een groeiend aantal features. Widgets, Api's, enz. zijn onderweg.

  Smaken verschillen, zoveel is duidelijk, en Kwid -een leuk initiatief- is volgens sommigen meer gericht op de jeugd. Prima; wij willen zeker niet de enige zijn, dus beproef ons en beoordeel ons.

  Wat ons betreft komt er zeer gauw een Twitkumpa, en wanneer dat daarna een Twitkumpawid wordt; uitstekend. Laten we vooral proberen dit maximaal te benutten en wij willen vooral graag goed luisteren naar gebruikers op Numpa.nl, waar het gaat om de verdere ontwikkeling.

  geplaatst op
 • RSS draait! Numpa nu ook voorzien van rss. Api volgt; onze Twitkumpa ook al snel. En wie dat wil kan op numpa.numpa.nl volgen wat er bij komt aan functionaliteiten!

  geplaatst op
 • Numpa dag 3 live, en al >1000 bezoeken!

  Niet gek voor zo'n kloon!

  geplaatst op
 • @ Marco. MF en de discussies lees ik regelmatig met veel plezier. Toch een kritische noot.

  Waar Twitter terecht met alle lof werd ontvangen en door MF uitgebreid wordt besproken (MF en Twitter), schrijf je hier dat de NL versies het er nog niet bij halen. Dat is een vreemde uitspraak voor een kenner, vind ik. Want qua bezoek en inschrijvingen heb je misschien wel gelijk, qua toepassing sla je de plank mis. De NL versies hebben bijv. wel een zoekfunctie (in plaats van het Twitter 'coming soon'), of RSS, of API's, of foto's, of SMS etc. Waar Kid, Numpa, Hyves en consorten dit nog niet hebben zijn ze er mee bezig. Dat is toch al meer dan Twitter nu biedt? Twitter versie 2, en nu van de Hollandse velden! Dat lijkt me nieuws. Een me-too is niet erg, want er is ongetwijfeld ruimte voor en zelfs in verschillende richtingen, ben ik wel met Doron eens.
  Maar niets daar van. Op Twitter roep je wel je mening en de kansen van dit alles, maar op MF hoor je er niets over. Raar, voor een objectief blog dat altijd als eerste over marketing trends schrijft. Wat schijnbaar wel goed valt, is Feeder wat je noemt. Het rare is dat dit nog niet bestaat of live is. Ja, 'ze zijn er mee bezig'. Hoe kun je dan de NL initiatieven afkraken als je er niet op post, of met iets vergelijkt wat er nog niet is? Dat eerste snap ik niet, maar dat tweede kan maar een ding zijn; belang bij Feeder? Op zich is dat prima, want ik denk echt dat er ruimte is voor meerdere initiatieven in verschillende richtingen. Alleen lijkt MF dan geen objectieve bron meer. Dat vind ik dan wel weer jammer. Ik kan het ook mis hebben natuurlijk.

  geplaatst op
 • @Eric: ah, wist niet dat jullie zoveel jaren geleden hier al mee bezig waren!

  @Jeroen: ik heb Numpa nog onvoldoende gebruikt om het te kunnen beoordelen. Mijn eerste indruk is gebaseerd op de eerste ervaringen van een aantal Twitteraars eerder deze week. Moet er nog eens goed naar kijken. Maar om heel eerlijk te zijn ben ik erg skeptisch al was het alleen maar om de naam. Numpa? Ik kan het maar niet onthouden en het bekt niet echt.

  Je opmerking mbt Feeder begrijp ik niet helemaal; leg uit!

  geplaatst op
 • Dat is een snelle reactie!

  Dat is precies wat ik bedoel. Iets beoordelen zonder te kijken en dan zeggen dat Kwid, Numpa, Hyves und die Deutsche Microfreunde etc het niet goed doen. Hoe kun je dat zeggen zonder het te kennen? Feeder is er mee bezig, maar niemand weet hoe en wat en daar ben je in elk geval niet negatief over. Das raar, want dat heb je net zo min gebruikt of gezien. MarketingFACTS? Die tegenstrijdigheid zet je aan het denken.
  Qua naam is het waar dat een goede naam goud waard is. Sla er de vakliteratuur op na en er zijn regeltjes en lijstjes voor. Maar ja, Hyves slaat ook nergens op en kent iedereen. Google was vast ook wennen de eerste keer, tot dat het gemeengoed werd en er verhip nog een reden achter de naam zat ook. Wiekse Witte doet me niet in eerste instantie aan bier denken, maar hebben nu ook een fraaie marketingcampagne online staan (wieckse.nl). Kortom, achter de naam Kwid, Numpa, Faybl, Wamadu, Frazr, Partnr, Texteln zal ook vast een gedachte zitten. Iets niet leuk vinden mag (ieder zijn smaak en daarom zijn er zoveel auto's, kleren of boeken in de omloop), maar ik meende hier objectief marketingtrends en -ontwikkelingen te kunnen volgen.

  geplaatst op
 • @Jeroen: ik heb begin deze week een hele belangrijke les geleerd over microbloggen toen ik luisterde naar de presentatie van Jyri Engestrom. Visie en passie zijn twee belangrijke kenmerken voor het succes van een platform. Bij veel van de 'nieuwe' platformen die ik voorbij zie komen mis ik deze kenmerken en bekruipt me het gevoel dat het vooral wordt neergezet om op korte termijn veel geld te verdienen. Maar ik laat me graag verrassen door de visie en passie achter de makers van Numpa. En vwb de naam, probeer er eens een werkwoord van te maken!

  geplaatst op
 • @Marco: jouw reactie bevreemdt mij hoogst en mij bekrijpt het gevoel dat Jeroen's verhaal wel hout snijdt. Jij begint nl al neer te sabelen -om later te erkennen nog nauwelijks gekeken te hebben- om nu te suggereren (want dat doe je impliciet) dat het hier in Nederland bij de makers aan visie en passie zou ontbreken ('bekruipt mij het gevoel...). Waarop baseer jij dat, als je tegelijktertijd erkent nog nauwelijks gekeken te hebben? En bleek de visie niet uit het feit dat wij al 5 jaar geleden hiermee kwamen?
  Tenslotte: het lijkt of je zoekt naar argumenten...werkwoord? Henk de Hooge was er gauw uit en schreef een stuk welwillender verhaal (http://www.dutchcowboys.nl/online/10442). En ging zelf meteen 'Numpen'.

  geplaatst op
 • @Eric: zoals gezegd, ik laat me graag verrassen maar voorlopig heb ik nog weinig gezien of gehoord dat mij heeft overtuigd. Waar kan ik meer lezen over jullie visie op microbloggen? Wie zijn jullie gepassioneerde eerste gebruikers? Waar kan ik hun verhaal horen of lezen? Kijk naar succesen als Twitter en Hyves en merk op dat ze niet succesvol zijn omdat het technische hoogstandjes zijn maar omdat er mensen met visie en passie achter zitten. Bovendien hebben beide ook goed nagedacht over de naam.

  geplaatst op
 • @Marco: Numpa drijft op visie en passie en kent al flinkt was gepassioneerde gebruikers. Maar wie niet daarnaar wil kijken, zal het niet zien.
  Ik vind dat jij op die plek een verantwoordelijkheid hebt die verder gaat dan het op voorhand neersabelen en je vervolgens op gemeenplaatsen (vsisie en passie) te baseren om je negatieve houding overeind te houden. Jij hebt nog steeds niet serieus willen kijken. Ik krijg graag kritiek en leer daar enorm van: Op http://roel.numpa.nl/index.html zie je hoe kritiek ook kan, en daar kunnen wij echt wat mee!
  Marco, ik vind het heel jammer te zien dat ook hier dat wat van verre komt bewierrookt wordt, en wat van hier is, neergesabeld wordt.

  geplaatst op
 • Numpa blijkt veel voor te hebben op Twitter, lees ik uit de paar objectieve vergelijkingen die ik zag. At the end zullen er mensen zijn die zweren bij de een, of bij de ander. Wij geloven in ons product en werken er hard aan om dat beter te maken. Zeker ook dankzij het enthousiasme van de snel groeiende groep gebruikers!

  geplaatst op
 • Het succes van een toepassingen (Twitter/Jaiku/Numpa) is niet de techniek maar de mensen die het gaan gebruiken. Oftewel als Numpa net zoveel bezoekers/vrienden krijgt als Twitter wordt het net zo succesvol.
  Vergelijk het maar met de Betamax/VHS vergelijking. Betamax was superieur qua techniek, maar uiteindelijk heeft VHS gewonnen omdat de mensen/markt dit ging gebruiken.

  geplaatst op
 • @eric: jammer dat je niet wilt luisteren naar wat ik je probeer duidelijk te maken. Numpa mist een aantal zaken die niets met techniek (kan ik nog onvoldoende beoordelen) hebben te maken maar alles met marketing.

  geplaatst op
 • @Hans: je slaat de spijker op de kop; het gaat inderdaad niet (alleen) om de techniek. Maar blijkbaar is dat voor developers niet altijd even duidelijk. En als tegenreactie gaan ze nog meer features toevoegen en vergeten helemaal te kijken naar de beleving van de gebruikers.

  geplaatst op
 • @marco. Jammer dat je mijn kritiek niet begrijpt. Nog meer jammer dat je meent 3 dagen na een softlaunch in beta al te kunnen oordelen dat Numpa een aantal zaken mist die met marketing te maken hebben. Ongefundeerd en ongenuanceerd neersabelen, noem ik dat! Jammer, en MF onwaardig. Of ik overschat MF.

  geplaatst op
 • Ik kan je melden dat het aantal aanmeldingen bij Numpa in de eerste drie dagen hoog ligt. Op dit moment komen er meer Nederlanders op Numpa bij dan op Twitter. Als het zo doorgaat, hebben we over een aantal weken meer Nederlanders aan het Numpen dan aan het Twitteren.

  geplaatst op
 • Bij deze dan ook nog even "my two cents".

  Wat ik als eerste even kwijt wil is dat ik dat verhaal over sms dagboek erg flauw vind. Gewoon toegeven dat je inhaakt op een hype en dat je idee/site is afgeleid van twitter is niets mis mee.

  Zo zullen de heren van hyves ook nooit ontkennen dat hyves gebaseerd is op de destijds sterk opkomende social sites als myspace en friendster. Ik sla hier direct even een bruggetje naar het passie en visie verhaal van Marco want ik denk niet dat die visie/passie van de oprichters van hyves destijds heel veel verschilde dan die van de heren van yellowmind momenteel. Ik ben het dan ook wel met Eric eens dat dit geen reden zou mogen om numpa geen aandacht te geven op MF.

  Waar het om gaat is dat numpa (ondanks de momenteel nietszeggende naam) best een hele grote nederlandse community van gebruikers kan gaan krijgen. Een groep die nog nooit van twitter heeft gehoord en er mischien ook nooit zal horen. Toen hyves eind 2004 live ging was het ook gewoon een myspace kloon zonder toegevoegde waarde beha;ve dan het feit dat het een nederlands talige site was. en dit is nu net wat numpa tot een succes zou kunnen maken.

  geplaatst op
 • @Doron: Volgens mij krijgt Numpa hier al meer aandacht dan op menig ander blog ;-)

  geplaatst op
 • inkoppertje ;-)

  geplaatst op
 • @Christian je zegt, het aantal aanmeldingen liggen al bijna hoger dan Nederlanders bij Twitter. Noem eens een aantal. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel Nederlandse twitteraars er zijn. Zal zo die vraag eens stellen aan Vragr :) Dit "...nog niet echt onder de indruk ben van de Nederlandse varianten.", is toch niet gelijk aan neersabelen?
  Waarom maken jullie je zo druk om Marco's subjectieve mening, het gaat toch goed met de aanmeldingen? Of zoals Guy zegt no such thing is bad PR, als je dit slechte PR vindt.

  Hopelijk zijn jullie een succesvolle NL variant op Jaiku of Twitter. Zelf blijf ik voorlopig op Twitter en af en toe Jaiku. Ik vind het wel leuk dat er ook buitenlandse Twitteraars op zitten. Verder vraag ik me af hoe het met kwid staat. Hoeveel mensen zijn er eigenlijk aan het kwitten?

  geplaatst op
 • @Eric, ik heb nu in ieder geval geen zin meer in Numpa..

  geplaatst op
 • Kom eens met cijfers mensen want ik geloof er geen bal van dat Twitter de hype is die een select groepje hier wil doen geloven. En zodoende vraag ik me ook sterk af of Numpa of andere nederlandse klonen daadwerkelijk het verwachte succes zullen brengen.

  geplaatst op
 • @Kasper: twitter is inderdaad nu nog een hype met een zeer selecte groep gebruikers. Eind april telde het ongeveer 450 Nederlandse gebruikers. Ik schat dat ze nu op een paar honder meer zitten. Jaiku en andere twitter-klonen zitten op een nog lager aantal Nederlandse gebruikers. En het zal ook nog wel een flinke tijd duren voordat het definitief doorbreekt. Heeft met name te maken met de mobiele applicaties die hiervoor ontwikkeld worden en die de komende jaren beschikbaar komen. Voor grote groep consumenten is dan ook nog eens flat fee voor mobiele data van belang.

  @Christian: kun je al wat cijfers noemen?

  @Eric: Wens je ondanks onze discussie hier veel succes met Numpa. Eén tip, kijk toch nog eens goed naar je marketing. De manier waarop je het nu in de markt probeert te zetten is volgens mij te geforceerd. Opdringen is nooit goed; zorg ervoor dat je gepassioneerde gebruikers vind die ambassadeur worden van je produkt. En wellicht aardig voor je om eens te lezen: Jyri Engestrom over sociale objecten. Kijk vooral ook naar de 5 key principles voor succes van sociale services!

  geplaatst op
 • 2007 is het jaar van Twitter. Daarna hoor je er niks meer van.

  geplaatst op
 • Twitter zou een succes kunnen worden, derhalve verwacht ik het zelf niet dat het een internationaal doorslaand succes gaat worden als msn of skype!

  Why not? Het is social media, het gebruik is te intensief om er continu mee bezig te zijn. Het gaat zeker niet vervelen, maar mensen hebben soms andere belangen dan een Tweet te plaatsen....

  let maar eens op het gemiddelde weblog van hedentendage, ze schieten als paddestoelen uit de grond, de postfrequentie is in het begin huge, maar na enkele weken zwakt het sterk af!

  Why? Wellicht commerciele belangen, een blog verdient niet genoeg mits je niche zit of groot bent?

  Ach, wie ben ik ook om te bepalen of Twitter een succes wordt? Wellicht zou http://twitter.com/jkivit er eens onderzoek naar kunnen doen?

  geplaatst op
 • @Marco en @Erno: we zullen 1 dezer dagen zeker met wat cijfers naar buiten komen. Maar omdat 3 dagen naar lancering te doen, is misschien wat vroeg. De prioriteit ligt nu bij het toevoegen van nieuwe features waar gebruikers om vragen. De voortgang van de ontwikkeling van deze features is te volgen op http://numpa.numpa.nl/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.