De 404-pagina is een unieke kans!

De 404-pagina is een unieke kans!

imageMisschien zie je ze zelf zelden, maar 404-foutpagina’s leiden vaak tot helemaal niets. Stel je wil deze bezoekers niet mislopen, dan kun je om twee redenen iets doen met deze pagina. Enerzijds waardevolle informatie verzamelen over waar het misgaat op je website en de reden daarvan. Anderzijds dwalende bezoekers begeleiden naar hun doel en ze zo gelukkig(er) maken.

De 404-pagina
Dit is een standaardpagina die op iedere webserver wordt getoond nadat een onbekend adres is ingevoerd. Deze pagina kun je zelf aanpassen en daar liggen de kansen. Voorbeelden van creatieven vind je op Lightechno.com, maar je kan hier beter slim mee omgaan.

Oorzaken van 404-fout
De oorzaak is altijd een incorrect ingevoerd internetadres. Dit kan onder andere ontstaan doordat de bezoeker:
...het adres heeft gegokt;
...er oude pagina’s zijn ge?ndexeerd door een zoekmachine;
...een interne link op website die niet meer werkt;
...vernieuwing / opschoning van bestanden op server lijdt tot problemen.

Voorkom doodlopen
Zoals je hierboven hebt gelezen, is het eenvoudig om een script te koppelen aan de 404-pagina. Dit script kun je bijvoorbeeld laten zoeken door een database naar trefwoorden, om vervolgens automatisch naar een gerelateerde pagina door te verwijzen (bijv. www.microsoft.com/ie). Ook kun je informatie verzamelen over waar ‘problemen’ ontstaan, of wensen van bezoekers door foutieve url’s te verzamelen. Voorbeelden van hoe dit technisch af te vangen vind je op A List Apart.

Sturen van bezoekers
imageHet is erg belangrijk dat je bezoekers aanknopingspunten geeft bij het belanden op dit ‘dood spoor’. Daarnaast moeten zij ge?nformeerd worden over het probleem.
Minimale onderdelen op deze pagina zijn:
- Logo van de website;
- Link naar homepage;
- Zoekfunctie;
- De ‘vertrouwde’ menustructuur;
- Gebruiksvriendelijke foutmelding en hoe dit in toekomst te voorkomen;
- Contactgegevens om probleem te melden of om hulp te vragen.

Aanpassen van 404-pagina
Het aanpassen van de 404-pagina gebeurt veelal door het tonen van een eenvoudige html-pagina met een korte melding dat er iets mis is gegaan zoals ABN Amro. Daarnaast zie je vaak dat men de spoorzoekers probeert te sturen, zoals NS. Een andere mogelijkheid is het opvangen van het ingevoerde adres en daar vervolgens een automatische actie aan te koppelen. Een goed voorbeeld hiervan is Apple: probeer maar eens een willekeurige productnaam achter apple.com te typen, zoals “mouse” dat automatisch het ‘juiste’ adres opzoekt.

Conclusie
Mensen vinden het niet fijn om in een donker bos te lopen, zorg daarom dat je ze helpt als het misgaat. Doe dit dus ook op jouw site door 1 pagina toe te voegen, die men vaak vergeet of niet waardevol genoeg vindt.


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Een goed voorbeeld hiervan staat hier.

  geplaatst op
 • Goede tips Ralph, de 404 wordt inderdaad vaak vergeten.

  Veel online shops hebben een redelijke doorloop in het aanbod. Dan zul je zien dat veel bezoekers via zoekmachines binnenkomen op producten die er niet meer zijn. Vaak zijn er wel nieuwere- of vergelijkbare producten aanwezig, waar deze mensen best in geïnteresseerd zijn.
  In zo’n geval is het raadzaam meteen de naam van het gezochte product uit de referral te halen en die op de zoekfunctie van de site los te laten. Het resultaat kan vervolgens in de 404 pagina verwerkt worden. Zo haal je toch nog een maximale conversie op deze bezoekers.

  In de praktijk wordt overigens vaak per ongeluk geen 404 header meegestuurd met de 404 pagina (jaja). Toch is dat heel belangrijk, anders blijven die oude pagina’s nog heel lang in zoekmachines staan, wat duplicate content problemen kan veroorzaken of wat indexatie van andere pagina’s kan vertragen.

  geplaatst op
 • ik heb al tijden een hele fijne error404pagina

  geplaatst op
 • Error 404 kan ook commercieel gebruikt worden. Zo had Centraal Beheer een tijdlang een campagne lopen op de 404 pagina's van een grote Nederlandse portal (Error 404...even Apeldoorn bellen). Adverteren op de 404 pagina kan onder andere op de sites van KPN. Momenteel kan je op deze pagina ook een surfbewijs halen.

  geplaatst op
 • Ook ik maak al jaren gebruik van 404's... Maar wordt inderdaad regelmatig vergeten... Wat ik me nou afvraag, waarom ga je in het artikel niet meer in op het HOE automatisch af te laten vangen van niet bestaande pagina's / directory's in een url... Dat doet Apple inderdaad. Maar hoe? Piece of cake?

  geplaatst op
 • Een mooi voorbeeld vind ik nog altijd van het Net. Adverteren net als Planet:
  http://www.hetnet.nl/404

  Een klassieker maar niet echt een 404-pagina:
  http://www.coxar.pwp.blueyonder.co.uk/

  En natuurlijk de 404 researchlab:
  http://www.plinko.net/404/

  of http://www.adformatie.nl/weblog
  hier hebben wij veel aangehad.

  geplaatst op
 • @Remi
  Voor shops is dit inderdaad een onmisbaar middel om mensen vooral te wijzen op vergelijkbare of gerelateerde producten. Kans!

  @Bas
  Zo had ik het nog niet bekeken: deze pagina commercieel exploiteren. Erg slim bekeken, maar lijkt me moeilijk vast te stellen wat het bereik daarvan is. Het blijft nog altijd onduidelijk wie er op de pagina's komen.
  Iemand enig idee?

  @Gilles
  Het lijkt me niet het juiste blog om hier inhoudelijk op in te gaan, maar tips per type webserver vind je hier: http://www.plinko.net/404/custom.asp

  @marc
  Zijn jullie er dan via de 404-pagina op adformatie/weblog achter gekomen dat er een behoefte was naar een weblog?

  geplaatst op
 • Mooi overzicht Ralph, complimenten!

  geplaatst op
 • Niet commercieel, maar wel prima aangepakt: http://www.greenpeace.org/404/

  geplaatst op
 • @Ralph: Dank! (goed artikel overigens, vergeten te melden in vorige reaktie)

  geplaatst op
 • vergeet http://www.room404.com niet! waar het allemaal begon!

  geplaatst op
 • was het niet murphey bier die al een aantal jaren geleden de 404 pagina's gebruikte voor hun muphey's law campagne, volgens mij toen zelfs een spin gewonnen

  geplaatst op
 • Ik ben nog steeds trots op mijn 404-pagina

  geplaatst op
 • @gilles: Is dat van apple niet gewoon via een redirect in de .htaccess-file op je server geregeld? Ik ben geen supertechneut maar denk dat men checkt wat er achter de / staat en op basis daarvan doen ze een redirect.

  Redirect /mouse http://www.apple.com/mightymouse

  Zo kun je een hele lijst maken die je wilt afvangen. De echte 404 krijgen een redirect naar een 404-page middels
  ErrorDocument 404 http://www.example.com/404.html

  Zie wikipedia voor meer info. Geheel is overigens wel op een apache-server.

  geplaatst op
 • Tjsa, nu kan ik inderdaad niet achterblijven met Marketingfacts. Heb inmiddels de .htaccess-file aangepast en de volgende regel toegevoegd:
  ErrorDocument 404 http://www.marketingfacts.nl/404.html

  Wie overigens meer wil weten over 404-pages (incl. voorbeelden) moet zeker ook eens kijken op 404 Research Lab.

  geplaatst op
 • Gedateerd, maar ook dit blijft een leuke: Homestarrunner

  geplaatst op
 • @ Erik: wel een leuke viral van te maken. Vinden mensen toch gewoon leuk en praten er over. Hoe oud 404 ook is, misschien goed om eens aan 404 marketing te gaan doen.

  geplaatst op
 • Ook wel een mooie
  http://www.ah.nl/website/error.jsp?trg=404_pagina_niet_gevonden

  geplaatst op
 • Marco, de link op de 404-pagina van MarketingFacts opent de homepage in een nieuw venster, niet nodig lijkt me...gewoon in het zelfde venster openen!

  geplaatst op
 • Dit is ook een leuke 404: http://www.clint.ca/oops/

  geplaatst op
 • Hmm... Oude posting dit, maar kwam 'em net tegen op Google en dacht toch even nog een berichtje achter te laten omdat ik er wel wat aan gehad heb. De tip is destijds nl. blijven hangen en heb 'em dan ook recentelijk verwerkt in de website van onze organistatie. Houden ons bezig met vindbaar maken van informatie in bedrijfsaplicaties, dus een verwijzing daarnaar op de 404 leek me wel toepasselijk. Zie de 404-foutmelding: http://www.agpsolutions.nl/notfound.html

  En enigzins aagngepast ook naar de 500-foutmelding: http://www.agpsolutions.nl/serverr.html

  En de 403-foutmelding: http://www.agpsolutions.nl/forbid.html

  Anyway, zo zie je maar dat ook oude ideeen (en dus postings) nog leven... ;-)

  geplaatst op
 • We hebben er bij Horloge-Bandjes.nl ook eentje gemaakt:

  http://www.horloge-bandjes.nl/no-route

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.