Crisiscommunicatie is een van de deelgebieden van PR. Het wordt ingezet op een moment dat een bedrijf te maken heeft met een gebeurtenis die diepe wonden kan achterlaten in de reputatie van het bedrijf. Crisiscommunicatie is een belangrijk deel van PR. Slechte crisiscommunicatie kan namelijk tot gevolg hebben dat al het goede werk van de PR-afdeling in heel korte tijd teniet kan worden gedaan. Veel bedrijven weten dat crisiscommunicatie belangrijk is. Vaak echter is niet eens een goed draaiboek aanwezig dat gebruikt kan worden in geval van een crisis.
Zijn er met alle veranderingen op het web ook nieuwe regels nodig voor crisiscommunicatie in de blogosfeer?
De blogosfeer vergroot het terrein van crisis communicatie door haar snelheid, omvang en complexiteit. Dat heeft voordelen en nadelen. Het bereik van het medium wordt steeds groter. Door de omvang van het web wordt de afstand tussen mensen kleiner. Op het internet kan veel sneller worden gereageerd dan bij traditionele media het geval is. Het duurt enige tijd voordat een bericht op de radio of televisie te horen of te zien is. Een artikel in een krant heeft veelal een nog langere doorlooptijd. Op een blog daarentegen kan heel snel worden gepubliceerd.
Zijn traditionele media wellicht nog redelijk vluchtig, in de blogosfeer is een bericht permanent. Ook lang na de crisis kunnen berichten nog eenvoudig worden teruggevonden. Fouten, die bedrijven maken, worden sneller en meedogenlozer afgestraft. De blogosfeer is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot ‘s werelds grootste en invloedrijkste vorm van interactieve media. Kleine blogs kunnen gelinkt zijn aan grotere blogs en een spraakmakend verhaal kan zich snel als een olievlek over de blogosfeer verspreiden. Het nieuws kan worden overgenomen door de traditionele media en daarna weer verder opgepakt worden op blogs. Berichten, reacties, doorplaatsingen, permalinks en RSS updates zorgen ervoor het nieuws heel snel bij de lezers terechtkomt. Voortdurend de blogosfeer monitoren en weten wat er over je bedrijf wordt geschreven, is geen vrijblijvende actie, maar iets wat elk bedrijf zou moeten doen.
Elk bedrijf zou moeten weten welke blogs invloedrijk zijn in de branche. Daarnaast is kennis van de tools om de blogosfeer te monitoren essentieel. Ook moeten de mensen die zich bezighouden met crisiscommunicatie weten hoe ze zelf kunnen bloggen. Ze moeten ervoor zorgen dat ze de weg weten in de blogosfeer en hoe ze eventueel heel snel zelf een blog kunnen beginnen om tijdens de crisis goed te kunnen communiceren. Eigenlijk zou een kant en klare crisis blog die meteen live kan gaan op het moment dat het nodig zou zijn, standaard moeten worden opgenomen in het crisiscommunicatie draaiboek.
Op de SEOmoz blog stond vorige week een bericht met de titel: Are bloggers more connected than journalists? In dit bericht staat dat bloggers gemiddeld twintig contacten meer in hun adresboek hebben staan dan journalisten. Hoewel de cijfers in het bericht in twijfel worden getrokken, geeft het toch te denken. Het feit dat bloggers sterk aan elkaar gelinkt zijn, is iets waar bij crisis communicatie in de blogosfeer zeker rekening moet worden gehouden.
Zelfs een enkele blogger kan met een simpel bericht de wereld op z’n kop zetten. Dat een blogger veel schade aan kan richten in een blogbericht heeft Kryptonite aan den lijve ondervonden toen een blogger er melding van maakte dat een van de sloten heel gemakkelijk met een balpen te openen was. Veel bedrijven denken wellicht dat het hen niet zal overkomen. Eigenlijk is het beter om te verwachten dat het wel zal gebeuren. Je weet alleen nooit wanneer. Maar dan ben je als bedrijf tenminste voorbereid. Net als bij crisis communicatie er altijd een crisis draaiboek klaar zou moeten liggen, moet een dergelijk crisis draaiboek ook op de plank liggen voor een crisis in de blogosfeer.