Houseparty: hét nieuwe sociale netwerk voor jongeren?

7 november 2016, 12:00

Ain’t no party like a Houseparty party

Hopelijk kent iedereen het: een gezellig huisfeest, een leuke housewarming of gewoon een avondje thuis met vrienden of familie. Doordat onze communicatie zich steeds meer verplaatst naar sociale media en digitale middelen, zullen dergelijke gezellige avonden steeds minder voorkomen. Bovendien raken we soms het overzicht en de tijd kwijt. Hoe sociaal zijn die sociale media nou eigenlijk? Dat is iets wat steeds meer mensen zich afvragen. De schermen lijken ons op te slokken, waarbij er steeds minder plaats is voor persoonlijk face-to-face-contact. Daarom gaat deze blogpost over wéér een sociaal netwerk, maar deze keer over een echt ‘sociaal’ netwerk.

Even terug in de tijd

Kennen we Meerkat nog, de live-streamingsdienst die moest opboksen tegen Periscope? Nadat Twitter (Periscope) en Facebook (Facebook Live) vol inzetten op live-video, werd de markt voor Meerkat steeds kleiner. Dit resulteerde in het einde van de Meerkat-app – inmiddels is de app niet meer vindbaar in de App Store en Play Store. Bij Meerkat zagen ze dat de gebruikers zichzelf niet tentoon wilden stellen aan het grote publiek, de onbekende wereld. Hierdoor ontstond het inzicht dat live-video in deze vorm niet tot dagelijks gebruik zou leiden.

Terwijl Meerkat ten onder ging, werd achter de schermen gebouwd aan een nieuwe app. Hierbij kwam meer focus te liggen op het streamen naar een kleiner publiek. Tijdens een brainstormsessie werd gedacht aan een huisfeest, waarbij iedereen het ziet als er iemand binnenkomt. Het idee van Houseparty was geboren en de eerste versie van de app werd in februari gelanceerd.

De associatie tussen Meerkat en Houseparty was er niet, waardoor Houseparty relatief onbekend bleef. Vaak maakt het onbekende plaats voor het bekende, zo ook in dit geval. Momenteel is Houseparty de meest populaire app op zowel iOS als Android en zou het naar verluid rond de een miljoen gebruikers hebben verwelkomd. Vorige week kwam deze hype ook in Nederland aan, waar het direct voeten aan de grond zette.

Maar wat is het eigenlijk?

Houseparty is een ‘synchronisch sociaal netwerk’ – “a place to be together even when you’re apart”. Het is wéér een video-app en lijkt daarom erg op Skype, FaceTime en Google Hangouts. Volgens ceo Ben Rubin kan Houseparty gezien worden als het veranderen van Skype in een sociaal netwerk waarbij live-video centraal staat.

Het nieuwe netwerk biedt een plek waar mensen met anderen kunnen zijn, maar dan online. Je kunt een klein virtueel huisfeest organiseren zonder dat er iemand over de vloer komt én zonder dat je iedereen individueel hoeft te facetimen. Net als op een huisfeest ziet iedereen wie er binnenkomt en kun je ook zelf zomaar ‘binnenlopen’.

Bron afbeelding: iTunes

Als je de app opent, ga je eigenlijk direct live in je ‘privékamer’. Op dat moment krijgen je vrienden een melding dat je ‘in the house’ bent en wordt gewacht op een connectie. Wanneer vrienden ook ‘binnen’ zijn, kunnen jullie een gesprek starten en een ‘kamer ingaan’.

Gedurende het gesprek kunnen alle vrienden van de gesprekspartners zien met wie de vriend in gesprek is en hebben ze zelfs de mogelijkheid om de kamer ‘binnen te lopen’. Als dit gebeurt, wordt het scherm opgedeeld in verschillende vensters. Momenteel is er een maximum van acht personen in één kamer, waardoor het al snel gezellig wordt.

Wat zijn de functionaliteiten?

Zoals genoemd krijgen je vrienden een melding wanneer je de app opent. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat je vrienden jouw kamer binnenkomen: het feest kan beginnen. Als je nog mensen mist, kun je gemakkelijk naar ze ‘zwaaien’, zodat ze een melding ontvangen. Ook kan er direct vanuit een groepsgesprek een externe link worden verstuurd met een oproep om deel te nemen aan Houseparty.

Doordat alle vrienden van de gesprekspartners zomaar kunnen binnenlopen, kan er ook een slot op de conversatie worden gezet. Mocht er toch een onbekende binnenkomen, dan komt de melding ‘stranger danger’ in beeld te staan. Met deze melding geeft Houseparty aan dat iemand aan de conversatie gaat deelnemen die je (nog) niet kent. Juist door deze functionaliteit waarbij onbekenden zich mengen in het gesprek, voelt het meer aan als een huisfeest. Hierdoor kunnen ongemakkelijke, maar juist ook leuke interacties en conversaties ontstaan.

Op deze manier zorgt Houseparty voor iets dat lijkt op de realiteit, waar jongeren blijkbaar steeds meer naar op zoek zijn. Door het face-to-face-contact met anderen, bekenden en onbekenden, ontstaat een nieuwe sociale werkelijkheid in de vorm van een houseparty. De app is simpel, draait volledig om de selfiecamera en zorgt ervoor dat we ons gezicht weer laten zien.

Wat is het (zakelijk) nut?

Houseparty is een app die zich onderscheidt van andere social media door de persoonlijkheid, de interactie en gecreëerde gezelligheid. Ik verwacht niet dat het een definitieve plaatsvervanger gaat zijn voor huidige grote spelers, omdat het naast elkaar zal worden gebruikt. Houseparty heeft een andere functionaliteit dan de meeste sociale media, waardoor er anders mee wordt omgegaan.

Het platform lijkt misschien niet vernieuwend en innovatief genoeg, maar het is wel simpel en effectief. Het woord sociaal staat eindelijk weer eens centraal bij een sociaal netwerk, waardoor mensen zich juist aangetrokken voelen tot Houseparty.

Voor professioneel en zakelijk gebruik zie ik weinig mogelijkheden. Houseparty is in mijn ogen te persoonlijk opgezet om te dienen als professioneel hulpmiddel. Op het gebied van netwerken kan een dergelijke vrienden-van-vrienden-omgeving erg handig zijn, afgezien van het risico dat mensen uit je privéleven zich gaan mengen. Hooguit kan Houseparty worden gebruikt voor een simpele en interactieve conferencecall tussen collega’s en/of externe partijen. Hierbij is het uiteraard erg belangrijk om de kamer op slot te doen, want je weet maar nooit wie er binnenkomt.

De verschuiving van open naar gesloten

In de wereld van social media is een trend zichtbaar die zich verplaatst van open naar gesloten. Jongeren zijn op zoek naar online plekken waar ze zelf kunnen bepalen met wie ze omgaan, zonder dat hun ouders daarbij meekijken. De populariteit van Facebook lijkt daarom onder jongeren af te nemen, waar Snapchat steeds meer terrein wint met de tijdelijk zichtbare content.

Bij deze verschuiving staan de persoonlijkheid en het sociale centraal, waardoor jongeren hiernaar op zoek gaan. Het huidige kortetermijnsucces van de app Houseparty bevestigt dit alleen maar.

Volgend jaar weer een Houseparty?

Leuk allemaal dat tijdelijke succes, maar lopen we volgend jaar dagelijks in en uit op huisfeestjes? Uiteraard is het antwoord op deze vraag afhankelijk van veel factoren. Waar Houseparty momenteel een hype lijkt te zijn, zullen de mensen achter het falende Meerkat moeten bedenken hoe ze deze app wél tot een succes gaan brengen. Houseparty zal moeten overleven in een digitale wereld waarin allerlei grote spelers dergelijke functionaliteiten gemakkelijk kunnen en zullen kopiëren.

Voor Houseparty is het belangrijk dat ze met vernieuwende mogelijkheden komen die onderscheidend en authentiek zijn, waardoor ze hopelijk hun feest niet hoeven te beëindigen.

Bronnen

Stefan_Donker
Social Media Medewerker bij Schiphol Group

Categorie

5 Reacties

    Gustavo Woltmann

    Klinkt wel leuk, maar waarin verschilt dit dan van skypen of facetimen met meerdere personen? Zou het ook kunnen gebruikt worden om een soort van vergadering te organiseren zonder dat iedereen moet langskomen?


    15 november 2016 om 15:21
    StefanDonker7

    @Gustavo Woltmann, het komt inderdaad erg dichtbij Skype of FaceTime. Houseparty kan meer gezien worden als een combinatie tussen Skype en een sociaal netwerk, zoals beschreven. Uiteraard kan het gebruikt worden om een vergadering te organiseren, zoals ook hierboven al beschreven.


    16 november 2016 om 10:06
    Gustavo Woltmann

    Bedankt voor je reactie Stefan.


    16 november 2016 om 14:37
    Ronald

    Eerlijk verhaal over een product waar geen marketeer wat aan heeft buiten de persoonlijke individuele levenssfeer. Next >


    16 november 2016 om 22:09
    Akonkwa

    Hoe komt het dat houseparty bij mij sinds die nieuwe update zo donker is ..ik kan bijna niks zien …help me met tips hoe ik dit kan fixe


    26 november 2016 om 14:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!