Cijfers: De wereld van Social Media in 2011

Cijfers: De wereld van Social Media in 2011
, Innovatie
@mdebruin

Met enige regelmaat verschijnen er mooie overzichtsvideo’s op YouTube met de laatste cijfers uit de wereld van Social Media. Op deze zondagavond kwam ik de video van World of Social Media 2011 tegen die ik jullie niet wil onthouden. Mooi moment om weer eens wat cijfers op een rijtje te zetten: de laatste LinkedIn, Twitter, Hyves, Facebook en internet cijfers in Nederland over 2011. Altijd handig voor als je een presentatie moet maken of een marketingplan 2012.

World of Social Media 2011

De mensen achter FactSpy.net hebben een paar dagen geleden een mooi videographic gemaakt van de laatste cijfers in Social Media land.

LinkedIn cijfers november 2011

Inmiddels heeft LinkedIn wereldwijd meer dan 142 miljoen leden, waarvan er iets dan 3 miljoen in Nederland geregistreerd staan. Henk Jan Geel heeft de laatste cijfers in een slideshare gezet.

Facebook cijfers november 2011

Volgens SocialBakers zijn er momenteel 5.361.200 Nederlanders ingeschreven op Facebook. We staan er mee op de 26e plek op de wereldranglijst. In de laatste 6 maanden zijn er ruim 1 miljoen leden bij gekomen vanuit Nederland. Meer statistieken vind je via deze link naar SocialBakers.

Internetgebruik in Nederland

Op Molblog verscheen deze week een mooi overzichtsartikel over internetpenetratie en gebruik, Nederland en andere landen. Volgens CBS zit inmiddels bijna iedereen op internet: 95% van alle Nederlanders heeft toegang tot internet. Slecht vertegenwoordigd zijn de 65+-ers: hiervan is ‘slechts’ 75% actief. Mensen met een laag inkomen of een lage opleiding hebben wat minder toegang tot internet: in beide groepen heeft 90% toegang. Alle cijfers van het CBS over internetgebruik vind je hier en het artikl op Molblog vind je hier.

State of Media: Social Media Q3 2011

Nielsen heeft een poosje geleden een Social Media Report gepubliceerd (zie ook de posting van Danny hierover) met cijfers over het 3e kwartaal van 2011. Iets ouder, maar zeker nog bruikbaar.

Twitter in Nederland: 60% gegroeid in 2011

Op Twittermania stond laatst een mooi artikel met de laatste Twitter cijfers vanuit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hieruit blijkt dat het gebruik in Nederland in 2011 met 60% is toegenomen. Uit ander recent onderzoek blijkt dat Nederlanders tot de actiefste twitteraars in de wereld horen. Meer over dit onderzoek vind je hier.

Hyves: 9,7 miljoen leden in Nederland

Hyves houdt cijfers bij op een apart ingerichte pagina. Het is onduidelijk hoe recent deze zijn, aangezien er bij sommige cijfers september 2011 staan en bij andere cijfers staat niets. Volgens deze statistieken hefet Hyves 9,7 miljoen gebruikers in Nederland, waarvan er 4,4 miljoen maandelijks actief zijn. Meer cijfers lees je hier.

Help elkaar aan meer cijfers

Laat in de comments graag andere bronnen achter die jullie gebruiken voor de plannen voor 2012.


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Enig idee hoeveel Google+ gebruikers er inmiddels in NL zijn? Ik kan daar nergens cijfers over vinden....
  Alvast dank!

  geplaatst op
 • @ Marca Een van de weinige sites met Google+ statistieken is socialstatistics.com van @boris. Ik heb hem gevraagd of hij NL cijfers zou willen delen.

  geplaatst op
 • ? Voor social media plannen niet op kwantitatieve social media (netwerk) cijfers afgaan, maar kijken naar gedrag, profielen, impact en relevante succescases in je sector.

  'As suspected, users are mostly male on Google Plus in the Netherlands. 80% of all accounts is held by men here.'

  geplaatst op
 • DE NL-versie van Social Media Around the World door IAB/Insites staat bomvol met cijfers over Nederland. Social en Mobile. Helaas alleen te downloaden voor IAB leden, maar dat zijn veel lezers van dit bericht vermoedelijk toch wel :) http://www.iab.nl/onze-kennis/research/iab-mcdc/ (helemaal onderaan de pagina link naar NL-report).

  geplaatst op
 • Leuke video Mark, maar jammer dat de cijfers over Twitter niet kloppen. Zo is er in het filmpje sprake van 150 miljoen verstuurde tweets per dag. Dat zijn er inmiddels 250 miljoen. Zo zijn er ook geen 230 miljoen gebruikers, maar 100 miljoen (volgens de laatste opgave van Twitter zelf).

  geplaatst op
 • Hi Mark, deze cijfers zijn inderdaad recent. Meestal houden we de Comscore-cijfers aan. Het enige is dat Comscore vanaf 15 jaar meet en bovendien geen mobiel bezoek, dus dat scheelt nogal. Foto's, chatberichten, www's e.d. meten we zelf. Daarbij is Hyves in september gestart met de nieuwe contentstrategie (Nu & Straks, Hyves Voorspellen, Hyves Hitradio, live streaming etc) dus dat levert weer veel nieuwe cijfers op. Daar gaan we aanstaande donderdag alles over vertellen tijdens de pers update.

  geplaatst op
 • @Mark Dank voor je reactie! ik ga de site van Boris ff checken!

  geplaatst op
 • @marca Ik weet dat er +/- 150.000 nederlandse G+ gebruikers zijn momenteel, heb dit pas geleden nog uitgezocht voor een training. Ik weet even niet zo uit m'n hoofd uit welke bron ik dat heb gehaald, probeer dat nog even te achterhalen en laat het je weten.

  geplaatst op
 • Heeft iemand een infograhic met de laatste social media cijfers in Nederland? Thx

  geplaatst op
 • Sinds wanneer heb je de "De wereld van Social Media in 2011" artikel als je cijfers en presentaties bijelkaar plakt die heel marketingNederland al kent.

  Had even Google gepakt en een beter gevulde, waardevol bericht gemaakt. #lui en #onzinnig

  Mijn cijfers: ik tel 10 taalfouten in deze post.

  geplaatst op
 • findpeopleonplus.com geeft inzicht in het aantal gebruikers per land. Weet niet in hoeverre deze als betrouwbare geacht kunnen worden. Iemand?

  geplaatst op
 • @Leeffers, ik tel bij jou ook een paar taalfoutjes in je comment:
  1. heb je de artikel? - vreemde zin.
  2. bijelkaar -> bij elkaar
  3. marketingNederland -> marketing Nederland
  4. gevulde -> gevuld

  Relatief gezien, op het aantal woorden, scoor jij dus hoger ;)

  geplaatst op
 • Goeiedag iedereen,

  Ik ben voor mijn profielwerkstuk erg bezig met de actuele cijfers van social media in 2011.
  Nu leek mij de bron, van @Emile van den Berg, het IAB erg waardevol.
  Alleen ik heb niet de mogelijkheid om de presentatie van het 'Country Report NL' te downloaden.
  Nu was ik benieuwd of een van jullie misschien deze naar mij zou kunnen sturen?

  Met vriendelijke groet,

  Patrick

  geplaatst op
 • Goeiemorgen!
  Zijn er ook cijfers bekend over de leeftijden van mensen die Hyves gebruiken (en Facebook en Twitter). Op Hyves staat alleen een gemiddelde leeftijd. Alleen ik wil meer weten omdat naar mijn idee veel kinderen Hyves gebruiken. Is er uberhaupt nog wel jeugd die Hyves actief gebruikt?

  Ik hoop dat iemand een antwoord heeft. Het is voor mijn onderzoek erg belangrijk!

  Vriendelijke groeten,
  Ellen Nijenhuis

  geplaatst op
 • @Ellen: ik heb hier alle cijfers uitgesplitst naar leeftijd. Er is echter wel een verschil tussen Stir en Comscore. Die laatste meet vanaf 15 jaar en Stir vanaf 13 jaar. De meest actieve gebruikersgroep van Hyves zit tussen 10 en 19 jaar, maar ook boven de 35 jaar zijn veel Nederlanders actief op Hyves. Als je alle cijfers op een rijtje wilt kan ik je die wel toesturen.

  geplaatst op
 • @Rebecca Rijnders. Mocht het voor jou niet veel moeite zijn , ik zou ook heel graag (ivm opstellen social media plan) jouw overzicht willen gebruiken met de cijfers uitgesplitst naar leeftijd. Zou me echt heel veel helpen! Dank bij voorbaat!

  geplaatst op
 • @marjolein: in principe zijn dat openbare Stir-cijfers, dus die kun je gewoon opvragen. Ik kan je ze ook mailen natuurlijk. (het is een excel-bestand dus in de comments hier niet zo handig) Waar kan het heen?

  geplaatst op
 • @Rebecca, kijk dat is nu het sociale van social media! Dank voor je snelle reactie. Gezien ik al tegen m'n deadline aanzit, kies ik voor de makkelijke weg ;-) Kun je 't mailen naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken). Thanks a million.

  geplaatst op
 • @Rebecca en @marjolein zouden jullie mij deze ook kunnen mailen aub? Ik heb ze nodig voor mijn studie! .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.