#PICNIC11 Denk na voor je innoveert

#PICNIC11 Denk na voor je innoveert

STOP met innoveren. Innovatie is verschrikkelijk, zo begon Ben Hammersley zijn presentatie op Picnic. Ben leeft in de toekomst, zo stelt hij, en in de toekomst is powerpoint bij wet verboden. Dus een verhaal zonder een slide, zonder visuele ondersteuning, maar met een mooie duidelijke boodschap. Vanaf het begin der tijden, in ieder geval zolang als we het vastleggen, is innovatie iets wat we verschrikkelijk vinden. De eerste ballet uitvoering in Parijs leidde tot rellen en het afbranden van het theater. Ballet was een verschrikkelijke innovatie voor smakeloze mensen. De wals was een verschrikkelijke dans en moest volgens velen verboden worden voor vrouwen. Die zouden op het eind spontaan zwanger zijn na zo’n seksistische dans. Innovatie is verschrikkelijk. Stop met innoveren.

Innovatie is onvermijdelijk

Het verhaal is echter ook dat innovatie onvermijdelijk is. Innovatie gebeurt hoe dan ook. Moore’s law is hier mede debet aan. Elke 18 maanden verdubbeld de computerkracht tegen dezelfde kosten. De implicatie hiervan is dat alles waarvan we nu denken: dat kan niet, dat gebeurt niet, dat werkt nog niet goed genoeg, dat over een tijdje wel doet. Voor politici houdt dit in dat de telefoon waarmee ze bellen als ze na 8 jaar ‘in office’, de politiek verlaten 64 keer zo krachtig is dan degene waarmee ze gekozen werden. Bedenk eens wat het inhoudt van de computer op je bureau als je ergens op je 25e begint en op je 40e daadwerkelijk iets mag betekenen in het bedrijf.

Alles wat we kunnen bedenken, of bijna alles, zal ooit waarheid worden. Innovatie gebeurt, of we het nu willen of niet.

Nadenken

Het probleem van innovatie is echter dat de grote massa van de mensen, laten we ze de maatschappij noemen, er niet klaar voor is. De reden hiervoor is dat de maatschappij vaak niet weet wat ze er mee moeten. Hoe het in het beeld van de maatschappij past. Eén van de redenen hiervan is dat we ook zelden of nooit stilstaan bij de vraag waar we met de maatschappij heen willen. Picnic gaat dit jaar met name over het ontwerpen van steden, dus hoe willen we dat onze steden functioneren? Laten we daar eerst een beeld van vormen voor we de innovaties een plek geven.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere zaken, zoals privacy. Laten we eens nadenken over de vraag wat we er mee willen en dan de innovaties op zijn plek laten vallen.

Het stoppen met innoveren is natuurlijk een utopie, innovatie is niet te stoppen. Maar nadenken over de fundamenten waar je heen wilt met je maatschappij, of misschien in het klein met je bedrijf, voor je besluit of innovaties goed of slecht zijn is iets dat we vaker zouden moeten doen, aldus Hammersly.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.