Gisteren stuurde de Nationalestagebank een persbericht, waardoor ik me ineens bedacht om een blogpost uit januari maar weer eens uit de kast te halen. In die blogpost, getiteld: ‘Social Media voor ons bedrijf? We nemen een stagiair’, schetste ik wat er allemaal mis gaat wanneer een bedrijf een stagiair(e) inschakelt om Social Media op te zetten. Die post bleek een schot in de roos want veel stagiaires reageerden hier op en erkenden dat zij niet op hun plaats zaten. Er is het laatste jaar al zoveel over geschreven en gesproken, dat je zou verwachten dat bedrijven wel wijzer zouden zijn. Niets is minder waar. Ze zijn massaal op zoek naar stagiaires. Oh my god!
160 social media stages, pak die kans!
Volgens het persbericht is maar liefst 1 op de 25 van de totaal 4.000 stageplaatsen op de Nationalestagebank een social media stage. Dat is best veel. Als ik nu student zou zijn, dan zou ik mijn Hyves- en Facebookkennis ook optimaal benutten en mij ervoor aanmelden. In het land der blinden is eenoog koning, dus wat kan er gebeuren? In het ergste geval krijg je geen begeleiding, word je een beetje aan je lot overgelaten en doen ze verder niets met je adviezen. Een stage is eigenlijk ook bedoeld als een leermoment in je studie en de kans is groot dat ze je op dit vlak niets kunnen bijbrengen.
Een stagiair, dat is goedkoop die generatie Y.
Ja, een student is goedkoop. Of zoals ook in het persbericht gezegd wordt door Mark Borgmans van Nationalestagebank:
‘De enorme groei in het aanbod van social media stages is heel begrijpelijk. Bedrijven realiseren zich dat ze ‘iets moeten’ met social media, maar hebben deze kennis vaak nog niet in huis. Studenten houden zich veel bezig met social media en zijn er vaak handiger mee dan de meeste werknemers. Daarnaast zijn de budgetten voor dit onderdeel vaak nog niet erg groot. Een stagiair aannemen die dit op zich neemt, is dan een geschikte oplossing.’
Natuurlijk, studenten zitten op Facebook en sommigen nog op Hyves. Daar weten ze heel goed hoe ze foto’s met hun vrienden moeten delen en allerlei status updates. Maar heeft u daar als bedrijf iets aan? Misschien wel. Maar Pingen en Whatsappen is nog geen klant-dialoog.
Social Media zijn slechts middelen.
Veel mensen vergeten dat Sociale Media gewoon middelen zijn. Middelen met heel veel mogelijkheden. Met Social Media kun je als bedrijf leuke promotie doen, problemen voor klanten oplossen, een imago versterken en zelfs een dialoog aangaan. Allemaal kansen waar legio succesvoorbeelden voor te vinden zijn. Maar kan die stagiair dat ook? Gaat die stagiair voor jouw bedrijf de dialoog met je klanten aan? Gaat hij of zij de online klachten van klanten voor je oplossen? Uiteindelijk zal de stagiaire in de zes maanden dat hij bij jouw bedrijf vertoeft een uitgebreid en goed onderbouwd adviesplan opleveren over hoe je Social Media zou kunnen inzetten.
Oh jee, en nu?
Laat die student gewoon komen. Laat hem of haar het eerste deel van de stage zich goed verdiepen in social media en de mogelijkheden. Laat de student vervolgens jou en je medewerkers opleiden. Als de student jullie laat zien wat de mogelijkheden zijn en jullie dit daarna zelf oppakken dan komt het misschien wel goed.
En leest u alstublieft dit artikel nog eens.
Heb ik het mis? Kom maar op dan met die succesvolle stageprojecten van het afgelopen half jaar.