FD.nl wordt een betaalde website

FD.nl wordt een betaalde website

Sinds vanochtend is de website van het Financieele Dagblad een betaalde site geworden. Een abonnement op de roze gekleurde website kost 175 euro per jaar. Daarvoor krijgen lezers van de zakenkrant naast toegang tot de website wekelijks de zaterdagkrant FD Weekend. Voor de krantenabonnees blijft de website gratis. Geregistreerde, maar niet betalende, gebruikers kunnen tot 10 artikelen per maand lezen. Niet geregistreerde gebruikers kunnen slechts 1 artikel per maand inzien. Het Financieele Dagblad is hiermee het eerste betaalde online dagblad in Nederland. Het gaat met dit model titels als de Financial Times en The New York Times achterna.

”Door FD.nl betaald te maken kunnen we in alle kanalen kwaliteitsjournalistiek verder ontwikkelen en blijven innoveren. Het is een eerlijk, gezond en duurzaam verdienmodel waardoor we waardevol nieuws sneller beschikbaar kunnen maken”, aldus Jacques Kuyf, algemeen directeur FD Mediagroep.

Op dit moment bezoeken maandelijks 900.000 Nederlanders de website van het Financieele Dagblad FD.nl. Per dag komt dat neer op zo’n 130.000 bezoekers. FD Mediagroep verwacht het komend jaar enkele duizenden digitale abonnees te mogen verwelkomen. De krant houdt er echter ook rekening mee dat het bezoek aan de website fors terugloopt door de betaalpoort.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Mooi, zo'n paywall! Wil je toch liever gratis het FD lezen? Geen probleem, alle content is nog steeds gratis beschikbaar:

  1. Download https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/user-agent-switcher/
  2. Zet je user-agent op: Googlebot
  3. That's it! Veel plezier! FD.nl is volledig te lezen

  geplaatst op
 • Goede content is geld waard. Of het er voor betaald wordt is altijd een afgeleide discussie. Erg stoer om te lezen dat er een (grotere) partij de stap durft te zetten. Het blijft een glazen bol, waarbij de kwaliteit doorslaggevend zal moeten zijn / blijken. De strijd en ware lakmoesproef is begonnen ...

  geplaatst op
 • Ik vraag me serieus af of er geen andere verdienmodellen zijn voor kranten. Is er geen enkel model te verzinnen waarin de drempel om voor FD te kiezen lekker klein is en er toch revenue op gang komt?

  Wat als je tegoed kunt krijgen door te sparen. Dus als vrienden van jou artikelen lezen jij 'views' krijgt. Hoe meer deze lezen hoe meer jij kunt lezen. Als je tegoed op is en je leest zelf artikelen dan kost je dat 0,01 per view bijvoorbeeld. Maar voor elke view die jij doet kunnen jouw vrienden weer een 'view' krijgen.

  Een andere constructie is dat mijn vrienden betalen voor elke 'view' die ik doe. Wat zij dus moeten doen is ook blijven lezen. Degene die FD niet meer leest betaald voor het artikel.

  Wat vinden jullie?

  geplaatst op
 • @MikevHoenselaar, interessant mode, alleen gaat het er dus vanuit dat jouw vrienden bereidt zijn te betalen om het artikel te lezen zodat jij een view verdient. Ik betwijfel of dit enigszins gaat werken.

  Oliver Reichenstein heeft over het paywall model al vaker nagedacht, aangezien er nog steeds geen succes verhalen hierover zijn. Zijn oplossing blijft een Freemium model, waarbij niet betaald voor de content maar voor de ervaring die een betaald account krijgt. Interessant model, wat veel weg heeft van het model van spotify. Om hierover een beter idee te krijgen, lees dit even door: http://www.informationarchitects.jp/en/business-class-news/

  Ik ben benieuwd of het FD hierin succes gaat behalen. Tot nu toe vind ik hun pricing schema redelijk fuzzy (http://fd.nl/?service=abonnementen)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.