Verbeterdebuurt.nl lanceert iPhone app

Verbeterdebuurt.nl lanceert iPhone app

In april 2009 werd verbeterdebuurt.nl gelanceerd, een crowdsourcinginitiatief van CreativeCrowds geinspireerd door het Britse FixMyStreet. Via Verbeterdebuurt.nl kunnen burgers op laagdrempelige manier problemen en ideeen in hun buurt doorsturen naar de gemeente. Daardoor krijgen gemeenten inzicht in wat relevante problemen in de buurt zijn. Inmiddels maken 300 gemeenten gebruik van het initiatief en zijn er vanaf de lancering circa 6.000 meldingen binnengekomen.

Om het doorsturen van meldingen nog eenvoudiger te maken heeft CreativeCrowds nu ook de Verbeterdebuurt iPhone app gelanceerd. De app is gratis te downloaden en geeft je de morgelijkheid om via je mobiel een melding door te geven. De app weet via de GPS van je iPhone precies waar je bent en met de camera van je telefoon kun je eventueel meteen een foto uploaden. Ook kun je meldingen in de buurt bekijken en vanaf je iPhone de melding delen via facebook, e-mail en twitter.

Ter promotie van de iPhone app is een campagne bedacht waarbij in korte tijd zoveel mogelijk problemen en ideeën worden verzameld. Deze meldingen worden gepresenteerd aan Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In het persbericht lezen we hierover het volgende:

Annemarie Jorritsma is naast burgemeester van Almere ook voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en daarmee hét aanspreekpunt voor alle Nederlandse gemeenten. We willen deze nieuwe manier van buurtverbeteren op de kaart zetten bij alle gemeentes in Nederland. Daarom roepen we iedereen op om vandaag een melding te doen op Verbeterdebuurt.nl of via onze nieuwe iPhone applicatie. We gaan vervolgens naar mevrouw Jorritsma to om haar de meldingen officieel te overhandigen. Zo wordt duidelijk dat er heel veel mensen zijn die mee willen denken en doen via internet. Vanaf 4 november laten we een teller op de site zien met het aantal meldingen sinds deze oproep.

Hoe kun je meedoen?
Ga naar Verbeterdebuurt.nl of download de iPhone app om een melding te kunnen plaatsen. Verzamel makkelijk steun voor je melding door hem automatisch op twitter, hyves en facebook te plaatsen, of betrek buren en vrienden via email. Wil je verbeterdebuurt ook op je eigen website inbedden? Dat kan door een iframe aan te vragen.

De Verbeterdebuurt iPhone app is overigens mogelijk gemaakt met ondersteuning van het innovatieprogramma publieke dienstverlening van het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties.


DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Mooie uitbreiding van de website! Kan iemand mij vertellen wat het verschil is met de apps: BurgerConnect en BuitenBeter?!

  geplaatst op
 • Ik weet dat bij buitenbeter je geen meldingen kan zien van andere bewoners. En dat is toch wel leuk om te zien waar het vaker mis gaat.

  geplaatst op
 • ik zie het verschil ook niet 123

  geplaatst op
 • Fantastisch concept. Net maar even het probleem van de bladeren op de stoep gemeld. Netjes een emailbevestiging ontvangen dat het naar gemeente Woerden is gestuurd. Top!

  Kijk ik echter op de website, dan zie ik staan (als ik mijn postcode intoets) dat mijn gemeente (nog) niet meedoet.

  geplaatst op
 • @Niels; je hebt gelijk. Je hebt bij de andere initiatieven geen inzicht in meldingen die door anderen in jouw buurt zijn gedaan en of daar misschien ook echt iets mee gedaan wordt. Ik kan me niet voorstellen, dat ze bij de andere initiatieven er niet over hebben nagedacht om deze data m.b.v. google maps met iedereen te delen. Misschien verkoopt het niet inzichtelijk maken voor derden beter bij gemeenten?

  geplaatst op
 • Geinspireerd door 'fixmystreet', geinspireerd door 'BuitenBeter', gefinancieerd door binnenlandse zaken? VerbeterdeBuurt april 2009, dus meer dan 1,5 jaar nodig om 6000 meldingen te halen. BuitenBeter heeft binnen een half jaar 10.000 meldingen bereikt met hun app (buitenbeter.nl).

  Het verschil tussen kopieren en innoveren wordt hier pijnlijk duidelijk.

  Het idee vind ik sympathiek, maar gewoon ideeen kopieren vann echte vernieuwers n.b. met geld van binnenlandse zaken. behoorlijk onsympathiek. Begrijp niets meer van onze regering. 18 miljard bezuinigen maar laten we geld steken in anti-innovatie.

  BuitenBeter blijf ik gebruiken. Het is makkelijker en die jongens (of meisjes?) zijn tenminste vernieuwend bezig.

  geplaatst op
 • Als je de app download zul je al snel merken wat er uniek aan is. Bijvoorbeeld:
  -Niet alleen je eigen melding, maar ook die van anderen in je buurt
  -Niet alleen problemen, maar ook ideeën
  -Deel meldingen met de social media integratie
  -Je melding wordt ook zichtbaar op verbeterdebuurt.nl en op de sites van mediapartners

  Het innovatieve zit hem wat ons betreft niet in de app van een paar duizend euro aan ontwikkeling, maar in de sociale verandering waarbij de overheid echt aan de slag gaat met de betrokkenheid van burgers. Rolf, je besteed wat mij betreft wel heel veel aandacht aan de 'gadgetfactor' van een iphone app.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.