Slechte lokalisatie kan soms best leuk zijn

20 juli 2010, 11:16

Iedereen die in meerdere landen opereert en zijn product in meerdere talen uitbrengt kent het belang van goede vertalingen. Een game wordt meestal in vele landen uitgebracht en heeft niet per definitie een vaste thuismarkt, een goede lokalisatie is daarom cruciaal. Het gebeurt nog steeds dat games met een budget van 7 nullen op het laatste moment vertaald moeten worden, onbegrijpelijk. Een game vertalen lijkt makkelijk: gewoon een lap tekst vertalen en terugsturen naar de opdrachtgever.

Het grootste gedeelte van deze tekst is de handleiding, maar het belangrijkste gedeelte is de glossary, de lijst met woorden die consequent en in de juiste context moeten worden vertaald. Niemand leest de handleiding, maar als de user interface niet klopt dan raken mensen gefrustreerd en haken ze af: ”slecht spel, wegwezen!”.

Opdrachtgever draagt ook verantwoording

Een budgetvertaler zal zich vanwege tijdgebrek direct storten op het vertalen van de teksten en geen rekening kunnen houden met de context van het spel. Kwaliteitsvertalers zullen hier juist extra aandacht aan besteden en bij de opdrachtgever vragen om goede bronillustraties, daarnaast moet de vertaler ook de mogelijkheid hebben het spel alvast te kunnen spelen. Hoe beter de opdrachtgever deze informatie aanlevert, hoe beter de vertaling. De verantwoordelijkheid van een goede vertaling ligt dus ook deels bij de opdrachtgever.

Dit geldt natuurlijk ook voor de bijbehorende online campagnes, een kleine vertaalfout kan namelijk desastreuze gevolgen hebben voor de conversie. Raad maar eens uit welk woord en uit welke taal het woord “Toneelstuk” in de afbeelding is vertaald :-), deze banner heeft online gestaan en doet dat misschien nog.

Weersta de verleiding

Dus, laat je niet verleiden door de tarieven van de budgetvertaler en maak van te voren tijd en budget vrij voor een lokalisatie. Een goede vertaling is vakwerk en betaalt zich dubbel en dwars terug. Rangeela en U-TRAX zijn voorbeelden van goede gamelokalisatiebedrijven in Nederland, die ook nog eens beschikken over professionele opnameapparatuur om de games van de geschikte stemmen te voorzien. Zonder vertaalfouten uiteraard.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Koen Roumen

  Toneelstuk zal wel ‘Play’ moeten zijn. 😉

  Het is soms te triest voor woorden, dat de vertalingen gewoon even door een vertaalmachine gehaald worden en dat moet het dan maar zijn, terwijl aan de software zelf bakken met geld besteed wordt. Leuk artikel. 🙂


  20 juli 2010 om 12:01
  Dirk W.

  Championship Manager 2 blijft wat dat betreft briljant: kennelijk is daar alle Engelse brontekst klakkeloos door een vertaalgeheugen gejast, want zelfs Francesco Totti heette in de Nederlandse versie Frankrijksco Totti. 😉


  20 juli 2010 om 18:07
  Rick

  Dit soort ellende blijft helaas niet tot games beperkt. Ook in softwarepakketten waar klanten tonnen, zoniet miljoenen aan licensies voor betalen worden kinderlijke vertaalfouten gemaakt.


  21 juli 2010 om 16:34
  Richard van der Giessen

  Leuk stukje Pim!

  Hoe triest ook, dit soort bloopers houden bij ons de pret erin. We komen ze dagelijks tegen, de videoaanhangwagens en de olifanten die met hun kofferbak water opzuigen.

  @ Frank: je hebt gelijk, de druk op de budgetten is gigantisch momenteel in de gameslokalisatiewereld. Wellicht heeft het ook een positief effect en vallen veel van de matige tot slechte collega’s de komende maanden af. Maar we hebben wel eens blijere tijden meegemaakt. 😉

  Enne… we hebben inmiddels uitstekende teams in Japan, dus we kunnen je ook met je EN->JP behoefte helpen.


  22 juli 2010 om 10:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!