De titel was eigenlijk: “privacy, is dat nog wel van deze tijd” maar omdat het gaat over alles wat iedereen tegenwoordig online gooit, leek 2.0 me een betere titel.
Ik propageerde altijd, dat als je klaagt over je privacy, je alleen maar iets te verbergen hebt. En daarmee suggereerde ik, dat dat een slechte zaak is. Daar kom ik nu op terug. Voor mezelf ben ik heel transparant in alles wat ik doe. Ik Twitter en Foursquare me suf (kost soms wel eens een volger) maar daarmee hou ik ook niets echt geheim. Dat is voor mijzelf prima en dat wil ik graag zo houden. Maar ondertussen ken ik een paar mensen waar dat niet voor geldt. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die werkzaam zijn in bepaalde beroepen, waardoor je je privéleven liever gescheiden houdt.
Daar kwam ik achter toen ik tijdens een feestje weer eens een foto maakte en deze op Twitter wilde gooien. Er was een dame bij aanwezig die werkt als gezinsvoogd en liever niet met haar gezicht online komt. Waarom? Omdat er wel eens ouders niet blij zijn dat hun kind uit huis geplaatst wordt en bij haar verhaal willen komen halen. Volledig begrijpbaar dus, maar daar stond ik nooit zo bij stil. Nu dus wel.
Toen vorige week mij het bericht bereikte over een vrouw uit Duitsland die een rechtszaak had aangespannen tegen 123people omdat die een foto van haar online hadden gezet, wilde ik daar toch graag iets over kwijt.
De betreffende vrouw uit Duitsland had zelf haar foto online geplaatst bij een sociaal netwerk onder haar eigen naam. Wanneer iemand je opzoekt bij 123people dan krijg je die foto’s automatisch te zien. Maar die foto’s staan niet op de servers van 123people zelf, maar op het sociale netwerk. En sociale netwerken willen maar één ding, gevonden worden op zoekmachines als Google. Dus als jij daar je eigen foto’s met naam en toenaam plaatst, dan loop je een risico.
Eigen verantwoordelijkheid?
Een simpele conclusie kan dan zijn: Eigen verantwoordelijkheid. Maar als je er langer over nadenkt ga je er toch anders naar kijken. Nog steeds weet een groot deel van de online bevolking niet hoe dat internet allemaal werkt. De jeugd weet prima hoe ze foto’s en video’s met hun mobiel moeten maken en op hun hyvespagina moeten zetten en de ouders houden braaf toezicht. Maar zowel de ouders als de kinderen weten vaak niet dat wanneer een profiel openbaar is, dat deze informatie ook door iedereen gevonden kan worden. Niet alleen nu, maar ook later. En aangezien de ontwikkelingen daarin de laatste jaren zo snel zijn gegaan, kun je ook niet verwachten dat al die kennis aanwezig is.
Praktijkvoorbeeld
Ik heb een aantal maanden geleden een workshop gegeven voor het kader van een gemeente in Brabant. Ik had van alle aanwezigen vooraf de namen door allerlei zoekmachines gehaald en dit verwerkt in mijn verhaal. Toen ik de aanwezigen vroeg wie er online actief was, bleef het heel stil. Twee van de veertien aanwezigen deden iets met Twitter en Linkedin, de rest niets. Maar mijn vooronderzoek had anders uitgewezen. Een van de aanwezige, oudere dames, zat op Hyves voor haar kleinkinderen. Zij heeft een belangrijke functie bij die gemeente die wel eens tot wrijvingen kan leiden bij inwoners. Maar ik kon wel zien naar welke school haar kleinkinderen gingen en in welk zwembad zij elke zondag met oma gingen spartelen. Uiteraard kun je daar allerlei horror-scenario’s aan hangen, maar dat was niet mijn bedoeling. Het kwam echter wel duidelijk aan bij de licht geschrokken vrouw. Toen ik vervolgens via wie-o-wie haar telefoonnummer en adres had achterhaald en daarmee met streetview haar televisie en tuinbankje kon tonen was de hele groep stil. Ondertussen heeft Oma haar profiel afgeschermd en haar naam aangepast op Hyves.
Wie beschermt Oma en haar kleinkinderen?
Maar mijn vraag is nu, wie moet al deze mensen tegen zichzelf beschermen? Ik denk dat hier meer aandacht aan geschonken moet worden. Postbus51 heeft wel leuke spotjes over Identy Theft, maar over privacy en mogelijke gevolgen wordt amper tot niet gesproken. Hyves bijvoorbeeld heeft onderaan haar pagina een linkje met als titel: “Veilig Hyven”. Daar staan twee punten op die van belang zijn in deze zaak:
5. Pas op met vertrouwelijke informatie
Wees je bewust van wat je plaatst op plekken waar iedereen kan komen. Met andere woorden: wees voorzichtig met het plaatsen van vertrouwelijke informatie, zoals je telefoonnummer, je mailadres, waar je woont, of waar je precies bent.6. Pas op met dubieuze content
Hetzelfde geldt voor het plaatsen van content waar je misschien later spijt van kunt krijgen. Denk aan foto’s van late feestjes die je baas of je ouders misschien niet hoeven te zien!
Heel goed dat Hyves er aandacht aan besteed, maar wie leest dat allemaal? Lezen kinderen van elf deze regels als ze gaan Hyven? Of Oma’s?
Oproep tot Privacy Campagne
Ik wil hierbij pleiten voor een privacy campagne. Er wordt wel veel gesproken over dat wij recht hebben op onze privacy, maar misschien zouden we ook gebaat zijn bij een stuk opvoeding over hoe we onze eigen privacy kunnen waarborgen. Misschien extra lessen op scholen over privacy en hyves? Ook al houdt dat in dat de leraren hier zelf eerst over opgeleid moeten worden. Hoe dan ook, er moet iets gebeuren en ik hoop hierbij de discussie op te starten over dit onderwerp.