Er wordt veel geschreven over de dood van het persbericht, anti-spamwetgeving, social media releases en de ondergang van de gedrukte media. Maar het persbericht kun je ook prima inzetten om je SEO-positie bij Google te verhogen. Eenvoudig, effectief en vaak ook gratis. Je moet alleen even weten hoe :). Hieronder wat handvatten en een overzicht om zélf aan de slag te gaan met SEO-persberichten:
Wat is een persbericht
Heel kort door de bocht is een persbericht een door of voor jou geschreven nieuwsbericht dat je aanbiedt bij de pers, op basis waarvan zij eventueel iets schrijven of publiceren. Een persbericht kun je echter ook inzetten om je nieuws onder de aandacht van bloggers en zelfs je (potentiële) klanten te brengen.
Hoe werkt dat?
Een persbericht moet van oudsher voldoen aan een aantal basisregels. Een goede titel, een duidelijke onderkop, een eerste alinea die antwoord geeft op de vragen: wanneer;waar;wie;waarom en hoe, een uitgebreidere tekst van maximaal 1 A4 die het gehele nieuws noemt en als afsluiting een boilerplate en contactgegevens (en hierop zijn vele varianten en aanvullingen denkbaar). Dit persbericht werd ook vaak als ‘plain tekst’ aangeboden.
Rol van een pr-bureau
Nederland kent veel pr-bureaus die, veelal voor grote organisaties op basis van (dure) maandabonnementen allerlei pr-activiteiten uitvoeren. Traditionele pr-bureaus schrijven of vertalen persberichten, distribueren deze naar hun journalistenbestand, regelen interviews met relevante journalisten, zorgen dat de producten getest worden door de juiste journalisten, organiseren persconferenties en schrijven case-studies. Dit allemaal met het doel ervoor te zorgen dat er over jouw bedrijf of producten geschreven wordt in de media. De laatste drie jaar zie je dat pr-bureaus ook de weg naar online en social media vinden en sommigen passen zelfs hun dienstenpakket hier op aan. Ze moeten ook wel, want enkelen zien eindelijk in dat on-line media steeds vaker een belangrijke rol gaan spelen in de totale nieuwsvoorziening (pr 2.0).
Maar niet iedere organisatie, zeker start-ups en ZZP’ers, beschikt over de financiële middelen om een PR-bureau in te huren. Overigens is dit geen goede zaak, want juist start-ups kunnen profiteren van de voordelen van free-publicity.
SEO-persbericht
De huidige trend is dat bedrijven zich richten op Social Media Releases, waarover verder meer. Maar er is een belangrijke tussenstap, die zelfs bij Social Media Releases overgeslagen wordt: Het SEO-persbericht. En deze is eigenlijk heel simpel. Een persbericht dat geschreven wordt voor SEO bevat hyperlinks op de juiste plaatsen. Een SEO-persbericht kun je helemaal volplakken met hyperlinks zodat er naar jouw website of product gelinkt wordt. Maar let er wel op dat je het niet overdrijft. Een goed uitgangspunt voor een persbericht is een maximum van 10 hyperlinks. Als je bedrijfsnaam of product genoemd wordt in het persbericht, dan koppel je daar de juiste URL aan. Niks meer, niks minder.
Een optimaal persbericht
Het is een utopie om te denken dat er zoiets bestaat als het beste persbericht. De kwaliteit van een persbericht hangt van veel factoren af. Daarnaast zijn er veel zaken die bepalen of een journalist of redactie iets met je persbericht doet. Dit zijn o.a.:
- Het nieuwsbericht zelf, is het nieuws interessant is het überhaupt nieuwswaardig?
- De timing, komt het bericht net wanneer er veel over het onderwerp geschreven wordt, of wordt het ondergesneeuwd door ander, belangrijker nieuws?
- De schrijfstijl, ook al voldoet je bericht aan alle standaardregels, dan nog moet het de journalist of de redactiemedewerker die het onder ogen krijgt triggeren om er iets mee te doen;
- Gun-factor. Ziet de journalist jou als een belangrijke nieuwsbron? Journalisten ontvangen dagelijks honderden persberichten per e-mail. Wanneer de titel van het bericht al niet interessant genoeg is, zal het zonder pardon ongelezen verwijderd worden;
- Etc…
Daarom is het handig om te kijken naar een andere mogelijkheid waarmee je zeker bent van plaatsing van je bericht.
(Gratis) persberichtensites om je SEO-persbericht te promoten
Als je een SEO-persbericht hebt en geen gebruik maakt van een PR-bureau moet je zeker eens kijken naar de gratis persberichtenservices. Zij bieden het beste platform om een SEO-persbericht te plaatsen. Nederland kent een redelijk aantal van deze diensten waar je gratis, of tegen een kleine betaling, je persberichten kunt plaatsen. Het voordeel van deze diensten is dat ze al lekker ingebakken zitten bij Google en dat je bericht dus snel wordt opgepakt. Er zijn in Nederland een aantal services die je gratis kunt gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld:
Deze gratis diensten zijn echter geen garantie dat de berichten ook onder de aandacht van journalisten komen. Daarvoor zal je ze dus toch direct moeten benaderen, of gebruik maken van de betaalde diensten van bijvoorbeeld ANP Pers Support. Let bij het direct benaderen goed op de anti-spamwetgeving en verminder het aantal hyperlinks.
Betaalde diensten
Een aantal persberichten-sites is overgestapt naar een betaald model. Waarschijnlijk omdat de opbrengsten van de GoogleAds een beetje tegenvielen. Betaalde diensten die je eventueel extra kunt inschakelen zijn:
- Nieuwsloket.nl (25 euro per bericht);
- Persberichten.com (29 euro per bericht);
- Allepersberichten.nl (49 euro per bericht).
Deze betaalde diensten zijn nog altijd goedkoper dan een adwords campagne. Wel is duidelijk dat hun populariteit onder de gebruikers behoorlijk gedaald is sinds zij alleen nog maar betaald leveren. Toch worden deze betaalde diensten vaker serieus genomen door journalisten en ook als nieuwsbron gebruikt.
Social Media Releases
De volgende stap in nieuwsvoorziening en persberichten zijn de Social Media Releases. Hier is al veelvuldig over geschreven hier op Marketingfacts, oa. door Remco Janssen. Grote organisaties als BMW hebben al de kracht van Social Media Releases begrepen en zetten dit dan ook met veel succes in.
Een Social Media Release bevat alle componenten die nodig kunnen zijn om een( pers)bericht direct te gebruiken binnen on-line publicaties. Ze zijn voorzien van korte teksten (voor blogs), beeldmateriaal en video’s. Met deze berichten maak je het voor bloggers en journalisten nog makkelijker om een mooie publicatie te verzorgen.
De meeste persberichtendiensten bieden echter nog geen mogelijkheid voor Social Media Releases. Dit zal echter niet lang op zich laten wachten. Nederlandse initiatieven als Pressdoc zullen hier een steeds belangrijkere rol gaan spelen.
Als (professionele) organisatie moet je overwegen of je niet ook een eigen online persdienst wilt toevoegen aan je website. Dit kun je eenvoudig doen met behulp van Wordpress. Wordpress websites werken erg goed binnen Google en ik zal hier binnenkort een uitleg geven over hoe je Wordpress optimaal inricht als perskamer inclusief Social Media.
Tot slot
Dit bericht beoogt niet volledig te zijn. Het SEO-persbericht en alles er omheen is nog steeds in ontwikkeling. Aanvullingen en suggesties zijn dan ook van harte welkom!