SlideshareReview (71): Ambtenaar 2.0 en uw bedrijf?

SlideshareReview (71): Ambtenaar 2.0 en uw bedrijf?

Ook ambtenaren worden 2.0. Twitteren, LinkedInnen, desnoods Hyven en Facebooken. Maar waar ligt de grens tussen openheid en ongeoorloofd ‘uit de school klappen’? Een worsteling die niet alleen voorbehouden is aan ambtenaren, maar in elke organisatie speelt. Krispijn Beek (@krispijn), werkzaam bij het Ministerie van Economische Zaken, laat in onderstaande presentatie enkele worstelpunten van de openheid van web 2.0 zien. In zijn geval voor ambtenaren, maar eigenlijk is alles waar de presentatie naar verwijst, toepasbaar op elke grote organisatie. In hoeverre kan/mag een individuele medewerker (ambtenaar) werkinhoudelijke zaken naar buiten brengen via het internet.


Neem bijvoorbeeld deze fraaie disclaimer van EZ:


“De medewerkers van EZ bereiden een standpunt voor van de minister van EZ en verzamelen daarvoor informatie en opinies. Niet iedere bijdrage door deelnemers zal door EZ worden overgenomen. De uiteindelijke visie van EZ wordt bepaald door de minister.”

In 1998 stelde Minister-President Kok een nieuwe richtlijn op voor rijksambtenaren. Die beperkte drastisch het contact met ambtenaren voor Kamerleden, én de maatschappij. Ongeveer in dezelfde tijd begonnen financiele instellingen met het inrichten van hun compliance. Een van de onderdelen hiervan was dat individuele medewerkers niet met buitenstaanders mochten praten over werkgerelateerde zaken. Uitzonderingen waren natuurlijk de afdelingen communicatie en PR en de klantenservicemedewerkers. Bij hen was het contact echter zeer strak gereguleerd, onder andere door vastliggende scripts. Niet erg 2.0 allemaal.


Minister Cramer van VROM wilde hier een beetje vanaf, zo meldde zij in de Volkskrant: “Ik zou het goed vinden als ambtenaren kunnen interveniëren, mee kunnen doen aan chats op internet. Zonder dat zij oordelen over de discussie.”

Ondertussen zijn er voor ambtenaren al verschillende spelregels opgesteld, waarbij het opvalt dat deze veel meer ruimte bieden aan ambtenaren dan de ruimte die de gemiddelde medewerker in het bedrijfsleven krijgt:

 • Wees geloofwaardig - Als ambtenaar ben je accuraat, eerlijk, transparant en betrouwbaar in één-op-één contacten en tijdens open discussies met meerdere deelnemers. De uitlatingen die je doet, zijn uit naam van jouw organisatie.
 • Wees consistent en constructief - Je gedrag en houding richting anderen is consistent. Stimuleer anderen door constructief te reageren en reacties aan te moedigen.
 • Wees open en ontvankelijk - Deel je expertise en maak duidelijk wat je van anderen nodig hebt en wilt weten. Verwijs waar mogelijk door naar anderen. Laat merken dat je luistert. Maak duidelijk dat je optreedt namens jouw organisatie.
 • Integreer online en offline communicatie - Verbind waar mogelijk online met offline vormen van communicatie (multi-channel). Sluit je online deelname aan bij je reguliere (offline) werkzaamheden. Documenteer je bijdragen. Maak tijd vrij voor online participatie, het kost tijd.
 • Wees een ambtenaar - Je bent een ambassadeur van je organisatie. Gedraag je als een een goed ambtenaar, zorgvuldig, onkreukbaar en betrouwbaar.

Hoe ver gaat jouw bedrijf?


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • Beste Wichert,

  Leuk om de presentatie van Stephan Verveen (@OpenDictator) en mij tijdens Amsterdam Open hier terug te zien.

  De grote ruimte die je beschrijft voor ambtenaren herken ik niet, naar mijn weten is de handreiking Ambtenaar 2.0 nog geen vervanging van de door jou aangehaalde regels van Kok. Voormalig minister Cramer wilde daar dan wel van af, maar dat is formeel nog niet geregeld. De handreiking is in mijn ogen dan ook niet meer dan een wensbeeld van onderop in de ambtelijjke organisaties. Grotendeels geïnspireerd door Amerikaanse en Engelse versies van deze set basisregels.

  Wat betreft de twitternaam een kleine correctie. @krispijn is mijn Amsterdamse naamgenoot Krispijn Plettenberg (dezelfde als die me voor was bij het claimen van http://www.krispijn.nl ;-). Ik ben zelf vindbaar onder de twitternaam @krispijnbeek

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.