X downloads voor nieuwe iPhoneclub app

24 februari 2010, 09:30

Gisteren introduceerde de iPhoneclub onder de naam iPc haar eigen iPhone app.

Uitgangspunt tijdens de 3 maanden ontwikkeling van de app was om een applicatie te maken die eenvoudig en overzichtelijk is, maar daarbij net even een stapje gaat met ook een aantal handige functies erin die je niet zo vaak aantreft. Sharewire was verantwoordelijk voor het ontwikkelwerk, Onstuimig deed het design en Voice-Corp leverde een techniek die nog niet eerder in een Nederlandse App is aangetroffen. Met behulp van deze techniek kan de iPc-app Nederlandstalige artikelen voorlezen. Daarbij ontkom je (helaas) nog niet aan het ‘robotstemmetje’ zoals ze zelf ook aangeven, maar kun je tijdens het autorijden wel handsfree het laatste iPhoneclub-nieuws tot je nemen. Tot zover de features, meer info over de app en alle functies bij de iPhoneclub zelf, de app is namelijk vanuit marketingperspectief om een andere reden ook interessant.

Betaalde content

Voor niets gaat alleen de zon op wordt door menig internetter wel eens vergeten. Ter compensatie van de ontwikkelkosten heeft de iPhoneclub eens niet gekozen voor irritante opvallende banners maar voor de introductie van een App van de week en push notificaties. Bij het opstarten van de app verschijnt éénmaal per dag een wekelijks wisselde pagina waarop de App van de Week centraal staat. 9292OV is op deze wijze de eerste App van de Week en hoopt dankzij deze betaalde exposure extra downloads te verkrijgen.

Daarnaast worden ook rechtstreeks inkomsten verkregen van de gebruiker via zogenaamde push notificaties. Gedurende de eerste 3 maanden na lancering betaal je als gebruiker voor deze functie €0,79 voor 1 maand, €2,39 voor 3 maanden en €8,99 voor 1 jaar pushberichten. Betaling hiervan wordt geregeld via de In App Purchase functie. Ter promotie van deze push notificaties zijn er een aantal extra’s voor abonnee’s: meer nieuwstips, leestips, tips over interessante en/of afgeprijsde apps dan normaal het geval is via de website en/of Twitter. Ook zal op regelmatige basis reviewspullen worden weggeven via speciale pagina’s die alleen toegankelijk zijn voor app-abonnees. Kortom de gewone gebruiker krijgt nog steeds wat hij nu heeft, maar abonnees krijgen meer waar voor hun geld.

Gaat dit werken?

Wel de app stond in 3 uur tijd op de nummer 1 van gratis downloads in de Nederlandse Appstore. Op de eerste dag werd de app X maal gedownload zo liet ontwikkelaar Sharewire ons weten. Mooie cijfers. Echter “Betalen voor extra content valt nog niet helemaal goed getuige de reacties. Had ik anders verwacht? Nee.twitterde Jean-Paul Horn. De reacties zijn duidelijk verdeeld. Een deel vindt de App van de Week pure reclame en is van mening dat de iPhoneclub geen club meer is nu er onderscheid wordt gemaakt tussen betaalde en niet-betaalde gebruikers. De ander koopt (net zoals ik) zondermeer een jaarabonnement aan pushberichten enkel en alleen om de iPhoneclub te supporten.

Ben zelf blij dat er omwille van verkrijgen van inkomsten eens niet voor de makkelijke weg is gekozen van een paar irritante banners, maar op een creatieve subtiele manier is gezocht naar inkomstenmogelijkheden, zonder daarbij de app voor niet-betaalde gebruiker uit te kleden. Voor Marketingfacts zijn we inmiddels ook bezig een iPhone app te ontwikkelen in samenwerking met Appnormal. De situatie aan de zijde van iPhoneclub is ten dele vergelijkbaar met Marketingfacts en ook aan onze zijde gaat alleen de zon voor niets op. Voor versie 1.0 van de Marketingfacts App hebben we het nog geheel niet in gedachte, maar je zou kunnen denken aan vergelijkbare al dan niet betaalde features in de Marketingfacts app. Handfree het laatste nieuws van Marketingfacts voorgelezen krijgen is toch zo gek nog niet.

Benieuwd hoe jullie tegen dit alles aankijken. Ben je bereid te betalen voor content? Ben je bereid te betalen voor extra exclusieve features in een app? Voor welke mogelijkheden zou je bereid zijn te betalen?

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!