Evony: Meesterlijk misleidend

19 december 2009, 13:02

{title}Als er een award zou bestaan voor ‘Meest aanwezige campagne’, dan zou Evony deze dit jaar bijna niet mis kunnen lopen. Als je de beelden van de schaarsgeklede Evony-dames nog niet hebt gezien kan dat eigenlijk maar een ding betekenen: je bent dit jaar niet online geweest. In de categorie ‘Meest Misleidend’ moeten ze echter ook tot de kanshebbers gerekend worden. Want hoe aanlokkelijk de dames en hun ‘You can play discreetly’-belofte ook zijn, in het spel zijn ze helemaal nergens terug te vinden!

Een koude douche natuurlijk voor de persoon die op zoek was naar wat licht vermaak tussen het harde werken door. In plaats van het redden van een koningin (met alle bijbehorende benefits), blijkt het een managementgame te zijn. Ongetwijfeld een lager contrast met de dagelijkse werkzaamheden dan gehoopt. Er moet echter wel gezegd worden dat het in het begin van de campagne redelijk netjes begon..

Later werd het stapje voor stapje wat minder SFW, tot LSFW, tot praktisch NSFW. Waar ging het mis?! Laten we de fases eens onder de loep nemen:

{title}Hier begon het allemaal mee. Een ridder die onderdeel uitmaakt van de middeleeuwse/fantasy samenleving die je moet managen. Moet kunnen.

{title}Later ontspoort het al een beetje. Voor de goede orde: er is dus helemaal geen koningin in het spel. En gaat een echte koningin sowieso niet wat minder uitdagend gekleed?

{title}Deze boodschap laat niet veel te raden over. Bepaalde vormelementen zijn duidelijk uitgestald in de etalage en als je dan ook nog eens leest dat je ‘DISCREETLY’ kunt spelen, kun je dan nog denken dat het om een saai managementspel gaat?

{title}Waar is de koningin gebleven? Of is het nu opeens je lover? En heet ze dan Evony? En is het normaal om er zo bij te zitten als je met je enkel aan een ketting bent vastgeketend?

{title}De ketting is los! Maar er ontbreken ook andere dingen. Deze koningin heeft blijkbaar geen last van betutteling door de Rijksvoorlichtingsdienst.

{title}Wat is er beter dan een koningin? Twee koninginnen! Maar nog steeds discreetly! En gratis voor altijd! Wat doe je hier nog? Dít is marketing!

Dat we hier te maken hebben met een bedenkelijke campagne mag duidelijk zijn. Helaas houdt het daar bij de uitgever van Evony niet op. Een blogger uit de gamesindustrie is door het bedrijf aangeklaagd omdat hij kritische dingen over het spel en het bedrijf heeft geschreven. Ironisch genoeg heeft dat weer voor een storm aan negatieve publiciteit gezorgd, waardoor de uitgever van het spel ondanks alle marketingactiviteiten niet bepaald geliefd is gamesland. Een uitgever die wel geliefd is, is Popcap games.

{title}De kwaliteit van games als Peggle is daar vooral voor verantwoordelijk, maar hun gevoel voor humor heeft er ook aan bijgedragen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de campagne hier links die ze dit jaar voor hun nieuwe spel hebben gevoerd? Een award voor beste parodiecampagne lijkt me wel gerechtvaardigd!

Categorie
Tags

8 Reacties

  Philip

  Misschien niet super origineel, maar wel vermakelijk.


  21 december 2009 om 18:44
  Pimster

  @Jasper: Dat er veel over Evony is geschreven is me niet ontgaan maar dat er al artikelen met dezelfde strekking bestonden dus wel! Bewijst maar weer eens hoe ‘succesvol’ de campagne is. Bedankt voor de links, nog meer Evony ads en de reacties zijn zeker ook interessant.


  21 december 2009 om 20:58
  Pete

  Evony.: eindelijk eens een (gratis ?) spel. Wat mij als een leuk en uitdagend on-line spel leek, is niets anders dan een lokkertje.

  Je begint en je hebt 1 week de tijd om alles op een rij te krijgen (dorp,industrie en voorraden) voor spel info ben je grotendeels afhankelijk van mede-spelers.

  Het duurt uren/dagen voordat er echt iets staat en dan…dan bereiken bepaalde zaken ( huizen,winkels,industrie enz:) het hoogst haalbare niveau (9) d.w.z “gratis het hoogst haalbare” want vanaf dan heb je bepaalde items nodig die alleen te koop zijn voor ECHTE €.. s of met heel/heel veel geluk te winnen zijn via het veroveren van gebieden al dan niet gepaard gaande met strijd tegen de daar aanwezige troepen. en… wat Ik het” RAD van FORTUIN” noem (dagelijks 1 kans)

  Ik heb dit spel sinds Kerst 2009 gevolgd en ben tot de conclusie gekomen dat dit een hele slimme manier is om

  mensen zover te krijgen om toch $s te investeren.

  Men kan zelfs cadeau’s weggeven aan medespelers het verplicht tot niets, maar als ontvanger heb je wel een sleutel nodig die ALLEEN verkrijbaar is als je ook een pakket t.w.v $30 aanschaf, ook jij kan dan “GRATIS” cadeau’s we geven aan vrienden die op hun beurt ook een sleutel nodig hebben en dus……


  17 januari 2010 om 09:46
  yvan

  haha ja ik kreeg ook zo’n pakket maar het spel blijft fun in dat rad kan je trouwen

  bbs ook 300 game coins kope.


  6 februari 2010 om 09:35
  Jurriaan

  Chinese product, what else do we need to know!


  17 februari 2010 om 19:15
  Wim

  Een misleidend spel. Het is helemaal niet gratis. Als je wil chatten vragen ze je geld het lijkt dus wat op SMS ipv. chat. Ze vergeten eventjes voor het gemak dat je ook messenger hebt en gratis kunt chatten overal ter wereld, maar nee, niet bij evony!!!! Ik heb het spel een keertje geprobeerd ik ga het gelijk opzeggen ik had er na enkele minuten spelen al schoon genoeg van dat ze geld vroegen voor virtuele onzin.


  27 augustus 2010 om 07:54
  Fallon

  @ wim

  wat een complete onzin… voor chat op evony hoef je echt niet te betalen hoor ik weet wat niet voor spel jij speelt maar geen evony dat is duidelijk.

  ik speel het spel al vanaf begin 2010 en het enige waar je voor betaal zijn de paketten en als je in world chat wil praten heb spakers nodig nou meestal win je die met rad van fortuin dus ik weet niet waar je over praat.

  en dan nog wat… wat ga je opzeggen?? evony is geheel gratis aanmeden klaa!!!r en als je niet wil spelen is het allen resetten en je bent klaar!!!


  23 september 2010 om 14:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!