Breken Sony en Bol.com de markt voor digitaal lezen definitief open?

Breken Sony en Bol.com de markt voor digitaal lezen definitief open?
{title}

‘Digitaal lezen is de grootste vernieuwing sinds de boekdrukkunst.’ Dat zei de CEO van Bol.com, Daniël Ropers vanmiddag op de door Sony en Bol.com belegde persbijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst werd de samenwerking tussen Sony en Bol.com bekend gemaakt. Sony levert een nieuwe generatie e-readers, Bol.com levert de digitale boeken. Sony de hardware, Bol.com faciliteert de content.

De e-readers van Sony zijn verkrijgbaar vanaf 199 euro. Dat is de prijs voor de pocket-editie, de touch-editie, iets groter, gaat 299 euro kosten. Er wordt samengewerkt met de uitgevers van boeken, met de auteurs en met de boekwinkels. Er zijn 2000 Nederlandse titels beschikbaar op Bol.com en meer dan 100.000 Engelstalige titels. Allemaal mooi. Maar, zei Ropers: ‘Het is een proces van jaren.’ [UPDATE: Interessante toevoegingen in de Q&A]

2000 titels

Er komen 2000 Nederlandstalige titels beschikbaar, en ook 100.000 Engelstalige titels. Ropers: ‘We hadden al het grootste aanbod van nieuwe boeken. En we hadden ook het grootste aanbod van tweedehands boeken van Nederland. Hier komen nu e-boeken als alternatief bij.’

Verwachtingen

‘Ik denk dat we voor het einde van het jaar kunnen spreken over duizenden Nederlandstalige boeken erbij.’ Ropers gebruikte in zijn prestatie de woorden ‘eindeloze potentie’. Daar heeft hij mogelijk gelijk in. Áls het grote publiek maar mee doet.

Nieuw

De apparaten die nu beschikbaar zijn, zei Ropers, zijn duur. De prijzen voor bijvoorbeeld de iLiad in combinatie met een NRC abonnement lag rond de 600 euro. De prijsbarrière is nu dus 200 euro. De grens is nu doorbroken voor het grote publiek. ‘Je moet natuurlijk wel met een aantal partijen samenwerken om de voordelen aan de consument te kunnen uitleggen.’ In zijn presentatie trok Ropers de vergelijking met de ontwikkeling van e-commerce en de rol die Bol.com daarin heeft gespeeld.

Proces van jaren

Voordat iedereen aan het digitaal lezen gaat; het is een proces van jaren, en dat weet Daniel Ropers ook. ‘Maar daar gaat het niet om,’ zei hij snel. Waar het om gaat, zegt Ropers, is dat alle factoren nu bij elkaar zijn gekomen. De hardware, de contentproviders en het platform.

Vragen en Antwoorden (Q&A)

Na alle promoverhalen de afsluitende Q&A. En in de Q&A hoor je altijd hoe het écht zit. Veel kritische vragen. Vooral over kopiëren, de aansluiting en het prijsvoordeel (dat echt zwaar marginaal is).

Prijsvoordeel
Een eBook levert 20 procent prijsvoordeel op. De btw voor eBooks is 19 procent. De overheid vindt een papieren boek een cultuurproduct en een eBook niet. Tien procent van het kostenvoordeel gaat nu verloren.

Géén Wifi
Nee, er zit geen Wifi op. Alle readers die voor A-pub beschikbaar zijn, worden verkocht door Bol.com. ‘De Sony-reader is op dit moment de beste keuze,’ voegde Ropers nog toe.

Géén kleur
Op dit moment is de e-ink technologie aléén klaar voor grijstinten en dat zijn er 8. ‘Dit is waar we op dit moment mee starten.’

Schoolboeken
Of er ook schoolboeken beschikbaar komen, wil Vincent Everts weten. ‘Een majeure kans,’ zegt Ropers voorzichtig. Maar dat is wel iets voor de toekomst.

Kranten en tijdschriften
Ropers: ‘Technisch wel mogelijk. Maar je moet het vanuit het cms van de krant naar e-pub krijgen. Daarnaast heb je de commerciële discussie die speelt. Ik moet eerlijk zeggen dat wij dat balletje vrij laat hebben opgeworpen bij de krantenuitgevers.’

Illegaal kopiëren
Hoe zit het met illegaal kopiëren, wil Saskia Noort weten. Ropers is voorzichtig, en antwoord omslachtig: ‘We hebben in de discussie sterk de stem van de consument gevolgd. Maar we weten dat illegaal kopiëren de doodsteek voor de boekenbranche zal zijn.’ De boel is beveiligd via e-pub en met Adobe.


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Als je zelf een tekstbestand kunt uploaden, lijkt me dat lastig te beveiligen. In de comments hier http://www.marketingfacts.nl/berichten/digitaal_lezen_met_sony_en_bol.com._wat_verwacht_u/ is er volgen Timo Boezeman weinig tot geen sprake van beveiliging. Benieuwd hoe ze 't willen of gaan beveiligen.

  geplaatst op
 • 199 euro voor een instapmodel e-reader die je met een draadje aan je computer moet vullen? Lijkt me niet dat dat veel kans maakt om groot te worden.

  Voor datzelfde geld kun je veel leukere dingen kopen.

  geplaatst op
 • Aan het eind van de jaren 70 voorspelde men met de opkomst van de computers het papierloze kantoor. Er is sinds het gebruik van computers nog nooit zoveel papier in kantoren gebruikt

  Ik denk dat het met dingetje hetzelfde zal gaan. ‘eindeloze potentie’ is precies wat het blijkt te zijn 'potentie' want 's Neerlands lezers willen gewoon een lekker boel in de handen waar het ook heerlijk aan ruiken is(ken je het fenomeen). Laat de 'zieners' van Bol en Sony zich maar lekker suf speculeren. Tenzij de prijzen tot een aanvaardbaar minimum zullen gaan, zullen mensen gewoon boeken blijven kopen.

  geplaatst op
 • Wat zien die dingen er verschrikkelijk uit, oordeel zelf:
  http://www.bol.com/nl/l/elektronica/e-readers-sony/N/7894+5260+1283+1285+7373+4294874115/index.html?Referrer=ADVNLGOO0020160487rdr. Als ik Bol.com was had ik liever een volledig apparaat gehad. Eentje die boeken toont, video en muziek afspeelt. Die je uiteraard via een koppeling met Bol.com koopt. Met de beperking van een 20 MB harddisk en geen wifi mogelijkheden in de Sony readers zit dit er voorlopig niet in.

  Misschien moest Bol.com wel, voordat de Apple Tablet in de winkels ligt.

  Is tijdens de persbijeenkomst ook besproken of er een marketingcampagne komt en hoe groot deze is? Ik kan me voorstellen dat het redelijk wat moeite gaat kosten om de 'old school' lezer naar dit ding over te laten stappen.

  geplaatst op
 • "Maar we weten dat illegaal kopiëren de doodsteek voor de boekenbranche zal zijn." Alles wat digitaal is, is te copieren. Dat weten we nu toch inmiddels. Zorg voor groot gemak, groot aanbod en een scherpe prijs, dan blijf ik kopen ;-)

  geplaatst op
 • @Erwin: Voor die scherpe prijs moeten ze dus wel wat doen aan het btw tarief. Want 16 euro betalen (20 procent minder dan 19,95 wat dacht ik wel normale prijs is voor een boek) voor een bestandje: ik weet het niet zo. Ik betaal dan denk ik liever vier euro meer: heb nog wel ruimte in mijn boekenkast.

  Voor vakanties en reizen zie ik direct voordeel. En iemand zei gisteren: Als je hem toch 4 x mag delen met iemand, kost een boek dus eigenlijk maar 4 euro. Weet niet of auteurs en Bol.com daar blij mee gaan zijn. Sony waarschijnlijk wel.

  @Bram: Het ding is vast beperkt, maar lelijk zeker niet. Dat ga jij vanmiddag meemaken ;)

  geplaatst op
 • @matthijs Mooi dat de uitgevers de schuld aan btw geven (is ook raar), maar ze kunnen zelf ook zakken als er niet gedrukt en gedistribueerd hoeft. Helemaal eens. Ik betaalde ooit meer voor digitaal dan papier. Was mijn eerste en laatste e-book.

  geplaatst op
 • @Erwin: De prijs is een enorme drempel. Dat WiFi is eigenlijk beetje onzin, je moet het ding toch opladen via USB (althans, er zit niet eens een 220 lader bij).

  Ik denk dat de overheid nog wel naar 6 procent gaat een dezer dagen/maanden/jaren. Maar dat de uitgevers ook kunnen dalen is zeker zo. Misschien verhaalt Bol.com wel allerlei kosten op die rare e-books:

  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20080911_bolcom_boycot_lemniscaat_bol_is_groot_en_wij_zijn_klein/

  ;)

  Oja: Er komt nog geweldig videomateriaal aan van Vincent Everts waaronder dubbelinterview met Saskia Noort en Daniel Ropers van Bol.com.

  geplaatst op
 • Die apparaten zien er uit als My First Sony spul :-( Laat apple er eens naar kijken

  geplaatst op
 • @Krijn,

  Sony is precies 15 jaar geleden begonnen met de verkoop van Electronic Books. Dat was my First Sony E-Book. Ik heb wat foto's uit mijn archief gehald en een aantal titels op een rijtje gezet in mijn blog Buziaulane (http://buziaulane.blogspot.com)

  geplaatst op
 • Dit gaat er meer op lijken, innovatie van Asus: Dual-Screen E-reader. Kost ook niet duur ;)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.