Upload Cinema: de toekomst van cinema?

Upload Cinema: de toekomst van cinema?

{title}Afgelopen maandag 3 november was de tweede editie van Upload Cinema. Upload Cinema brengt de beste web films naar het grote doek. Elke eerste maandag van de maand (de dag dat de sirene gaat!) komt een groep samen in bioscoop De Uitkijk in Amsterdam, met elke keer een ander thema. Dit keer was het thema ‘The Perfect Speech’. Een superleuke ervaring om webfilms die je al langere tijd kent - een hysterische Steve Ballmer, Obama, I have a dream of Miss South Carolina - nu een keer op groot scherm te zien. Waar je normaal gesproken zacht gniffelt achter je computerscherm werd er nu hardop gelachen, geklapt en daarna veel nagepraat. 

Zie hier een impressie van de avond en interviews met de aanwezigen.


In onderstaande YouTube player kun je alle films van afgelopen thema The Perfect Speech kijken. Films die langskwamen waren onder andere Obama, Steve Ballmer, Steve Jobs, Mengsvoeders United, Hans Teeuwen en Southpark. Vooral de laatste film in dit rijtje ‘Revolution’, was een nieuwe voor me waar ik heel hard om gelachen heb.

Upload Cinema is een besloten club, maar iedereen kan lid worden. Hoe? Door zelf een video in te sturen die voldoet aan het thema voor de volgende maand. Word je geselecteerd dan wordt jouw film op het grote doek afgespeeld, en mag je ook vanaf dan elke keer aanwezig zijn.

Waarom Upload Cinema?
Het internet is film aan het veranderen. Niet alleen de manier waarop film wordt gedistribueerd, maar ook hoe het geproduceerd en bekeken wordt. Het hele interactieve proces van het maken, mixen, kiezen, uploaden, reageren, aanbevelen is een revolutie voor de industrie. Film wordt steeds meer een sociale activiteit, waarin meerdere mensen samenwerken. Maar helaas vindt veel van deze activiteit plaats achter computers of op het werk. En dat zijn niet de beste plekken om echt van films te genieten. Upload Cinema wil die nieuwe manier van films delen wegkrijgen van het internet en het kleine computerscherm en terugkrijgen naar de plek wat echt gemaakt is voor de collectieve experiencie: de bioscoop.

{title}Initiatiefnemer Dagan Cohen (creatief directeur Draftfcb): ‘Upload Cinema is gewoon een gezellig filmclubje, maar het zou zomaar kunnen dat dit de toekomst van cinema is: je favoriete filmfragmenten doorsturen naar de bioscoop. En de bioscoop een sociaal platform wordt voor videocontent in plaats van een plek waar alleen maar professionele filmproducties worden vertoond.’

Video Gastronomique
December is de maand van overvloed (crisis of niet), dus het aankomende thema van Upload Cinema gaat over voedsel, drinken en het internet. 1 december kan iedereen weer bij elkaar komen om films te bekijken. Wil je er ook bij aanwezig zijn, stuur dan jouw film in die je het beste bij dit thema vindt passen. Word je geselecteerd, dan ben je erbij!

En wie weet komt er ooit nog een gezamenlijke bijeenkomst met Marketingfacts Viral Friday?


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Ontzettend jammer dat ik er ook deze tweede keer niet bij kon zijn... Opdrachtgevers en deadlines, zucht! 1 December zeker! En anders zeker in 2009... En anders... Zucht, ooit! Ik moet!

  geplaatst op
 • @gilles
  precies, dat komt vast wel goed. Ik heb nu gewoon een terugkerende afspraak gemaakt op elke 1e maandag van de maand. Dan moet het toch wel een aantal keer goedkomen ;)

  geplaatst op
 • Wel gaaf! Vraag me alleen af waarom je je alleen kunt inschrijven via een vriend? Is het om het 'juiste' publiek aan te trekken? Of om terugkerende mensen voorrang te geven?

  Maar verder gaaf.

  PS. Gilles & Karlijn, hoe zit het met de kwaliteit van de filmpjes op groot doek? Ik bedoel de kwaliteit van bijv. youtube lijkt met niet perfect op groot scherm. En hoe zit het met copyright van de ingezonden content? Niet alles wat online staat (zelf op youtube) is legaal natuurlijk.

  geplaatst op
 • Maikel, de reden dat je je alleen in kunt schrijven als vriend, is omdat filmtheater De Uitkijk klein is. En we het leuk vinden om een actief en betrokken publiek te hebben. Inmiddels zijn flink wat mensen lid geworden doordat ze een filmpje hebben ingestuurd dat opgenomen is in het programma. Dus alle ruimte om lid te worden! Wat betreft je vraag over de beeldkwaliteit en juridische status van Upload Cinema: de films worden van het web geript en op dvd gebrand die vervolgens wordt gebeamed op het witte doek. De bronbestanden zijn over het algemeen een stuk beter dan de compressie voor YouTube. Soms zitten er films bij met een grove resolutie. Maar dat maakt de lol er niet minder om. Het gaat hier niet over de kwaliteit van het beeld maar over de impact van de films. Upload Cinema heeft geen commercieel oogmerk. Net als bij veel online video kanalen zijn er geen afspraken gemaakt met de makers. Ook dat is een van de redenen waarom het een besloten club is.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.