Google lanceert eigen browser genaamd Google Chrome

Google lanceert eigen browser genaamd Google Chrome

Op zeer korte termijn lanceert Google een eigen browser om daarmee het gevecht met marktleider Microsoft nog steviger aan te gaan. Eerst kwam Google met Gmail als concurrent voor Hotmail, en nu dus de Google Chrome Browser als concurrent voor de Microsoft Internet Explorer. Het nieuws werd vanacht officieel bekend gemaakt en door Google zelf bevestigd op Google blog.

Hoewel er al een tijd geruchten de ronde doen rondom een eigen Google Browser, komt de lancering toch onverwacht snel. De Chrome browser moet net als Gmail een nieuwe manier van werken en denken rondom het werken met internet introduceren. Hoewel nog weinig bekend is over de browser, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Morgen wordt de web browser gelanceerd.

Op dit moment heeft Microsoft met Internet Explorer 75 procent van de browsermarkt in handen. De tweede grote speler op de markt voor browsers is Firefox. Google is een supporter van Firefox, waardoor volgens sommigen het opmerkelijk is dat Google Chrome nu gaat lanceren.

Update: Video verhaal achter Google Chrome toegevoegd, onderstaande alinea is geschreven door Erik van Roekel (postings kruisten elkaar vanochtend).

De allereerste browsers waren gemaakt om te browsen door simpele tekstpagina’s. Het web heeft zich echter door ontwikkeld en vandaag de dag draaien er complete interactieve applicaties in je browser, die totaal niet meer te vergelijken zijn met de allereerste internetpagina’s. Tijd om eens van scratch een nieuwe (open source) browser te ontwikkelen, zo dacht men bij Google.

Vandaag wordt de Windows beta release vrijgegeven van Google Chrome. Mac en Linux volgen daarna. Google’s Comicbook geeft alvast wat achtergrond informatie over de nieuwe Google Browser. Erg benieuwd wat de look and feel zal worden, maar ook wat dit gaat betekenen voor de browserstrijdj tussen met name Mozilla Firefox en Microsoft Internet Explorer en de gevolgen voor webdesign.


Geplaatst in

DelenEr zijn 35 reacties op dit artikel

 • Dan ben ik toch erg benieuwd hoe de browser gaat werken en voornamelijk of het ook echt makkelijker en prettiger werkt. GMail vind ik niet erg handig werken, zelf hou ik het overzicht niet meer (kan natuurlijk aan mij liggen). Gaat Chrome bijvoorbeeld websites aanbieden in een vorm van RSS? Ik ben benieuwd.

  geplaatst op
 • Geweldige timing natuurlijk. Eerst IE8 beta afwachten en deal met Firefox sluiten om de open source community te plezieren en nu er zelf overheen met een eigen open source browser.

  Keerzijde van de medaille is wel dat Google nu over nog meer privacy gevoelige data zal beschikken. Voor al diegenen die nog geen Google Toolbar, Google Desktop, Personalized Search, etc hadden, hebben ze nu voor het gemak maar een browser gemaakt...

  geplaatst op
 • Opvallend, gisteren werd bekend dat ze firefox nog tot 2011 blijven steunen. Wedden ze op twee paarden? Misschien een goede zet. Of worden die straks geïntegreerd?

  geplaatst op
 • Ik kan nergens de technische specificaties vinden, maar ik vermoedt dat het een browser is die rondom de Gecko render engine van Firefox hangt. Daarbij enkele verbeteringen zoals bijvoorbeeld geheugengebruik en javascript performance. Ik ben benieuwd.

  geplaatst op
 • Standaard GEARS implementatie ws. en idd een call back functie zoals de toolbar lijken me ook wel aanwezige elementen.

  geplaatst op
 • @ André Scholten

  Is gebaseerd op Webkit Engine die ook voor Apple's Safari wordt gebruikt. Heb de comic even doorgekeken en 1 van de killer features lijken me het opdelen van tabs (en plugins) in verschillende processen. Lijkt meer geheugen te kosten, maar voorkomt het oppotten van ongebruikt geheugen.

  Ben zeer benieuwd...

  geplaatst op
 • @Andre, de browser maakt gebruik van Webkit als render engine.

  Er zitten interessante vernieuwingen in Google Chrome. Metname de multi-threaded architectuur kan de gebruikerservaring behoorlijk verbeteren. JavaScript optimalisaties zijn ook meer dan welkom!

  geplaatst op
 • Ik las het gister ook dat Google met Firefox in zee blijft gaan.
  Spreiden van de kansen zeker...

  geplaatst op
 • @Heini van Bergen en anderen die 'bang' zijn voor hun privacy:
  Je bent niet verplicht om Google's diensten te gebruiken en ook nu kun je Google's browser links laten liggen... Alsof Google de enige is die data opslaat als je je op internet begeeft. Zij geeft je iig wel de mogelijkheid om heel wat van die info zelf te gebruiken (bijvoorbeeld je hele web history). Ik heb liever een bedrijf dat data gebruikt om z'n producten beter te maken dan een bedrijf dat maar willekeurig wat data op je afvuurt (zoals irrelevante ads).

  geplaatst op
 • Eerste screenshots Google Chrome

  Ps. Website doet soms moeilijk.

  geplaatst op
 • Waar kan ik de browser downloaden? weet iemand dat? wel een leuke ontwikkeling en waarschijnlijk een hele verbetering ook m.b.t. het bekijken van video's :)

  geplaatst op
 • @ nils

  Een update zal morgen worden gepost hier met een link naar de beta.

  geplaatst op
 • Voor mensen die zich druk maken over Google en hun privacy een interessante quote van Dave Winer, de uitvinder van RSS-newsfeeds:

  "In the long-term, advertising is on its way to being obsolete ... Advertising will get more and more targeted until it disappears, because perfectly targeted advertising is just information."

  BRON: Me the Media, blz 109.

  Vond het overigens wel frappant dat Microsoft gisterenochtend nog met een aanval op Google's privacybeleid kwam. Een halve dag later lanceert Google een browser met een met IE8 vergelijkbare 'Privacy Mode' :-)

  geplaatst op
 • Het is natuurlijk zo dat de browser met de toename van het gebruik van internet steeds belangrijker geworden is. Websites moeten dan ook niet meer als bladzijdes worden gezien maar als een soort losstaande applicaties. De uit de kluiten gewassen browsers gaan regelmatig door hun eigen grootheid (en populariteit) onderuit omdat de steeds rijker wordende sites meer geheugen en functionaliteit opeisen. Prima idee dus om eigenlijk een mini-OS te maken met bijbehorend geheugenbeheer en veiligheidsrestricties. Het is een zelfde soort stap die MS met win 3.11 naar win95 zegde te maken, maar waar eigenlijk NT en later XP dit echt deed (multithreading etc.)

  En toch moet gezegd zijn dat Microsoft dit (een beetje) heeft aan zien komen met hun active desktop en de (overdadige) vermenging van IE en Windows. Afgezien van die visie hebben ze natuurlijk continu achter de feiten aangelopen. Dit is goed te zien door de keuze voor Firefox van mensen die hobby- of beroepsmatig veel internet gebruiken.

  geplaatst op
 • Meer informatie zoals screenshots e.d. over Google Chrome browser:

  Chrome Browser.nl

  geplaatst op
 • Matt Cutts:

  "According to a press release this morning, Google will host a webcast press briefing and demo at 11 a.m. Pacific time today. I think this link (Windows Media Player) or this link (Real Player) will get you there in case you want to watch."

  11:00 AM Pacific is 20:00 uur vanavond onze tijd.

  Vermoed dat rond die tijd of vlak er na de download te vinden is op Google.com/Chrome, Google Blogspot of bij gears.google.com/chrome/?hl=en.

  geplaatst op
 • @Erik: zo maar eens even kijken dan, ben wel benieuwd!

  geplaatst op
 • De press release is net afgerond en Google Chrome kan nu worden gedownload. Heb tevens artikel hierboven aangepast en video toegevoegd met verhaal achter Google Chrome.

  't ziet er erg goed uit. Highlights uit de persbijeenkomst:
  - werkt je site in Safari dan werkt deze ook onder Chrome
  - uitgangspunt Chrome user interface is dan men niet meer gevoel heeft in een browser te zitten. Dus bv een hele kleine bovenbalk.
  - elke tab in Chrome kent zijn eigen afgeschermde processen. Hangt er iets in tab 1 dan crasht niet je hele browser.
  - deze sandbox-opzet zorgt ook voor een stuk security
  - adresbalk en zoekbox is geintegreerd tot één geheelen heet nu omnibox
  - zoekmachines in een site (zoals op site van amazon) worden herkend en kunnen daarna direct gebruikt worden vanuit de omnibox
  - Nieuwe IE kent 'porno-mode' waarbij na sluiten browser (vrijwel) niet meer kan worden achterhaald welke sites bezocht zijn. Chrome kent hiervoor een Incognito-window.
  - Chrome kan desktopapplicatie gevoel geven aan sites die je gedurende de hele dag open hebt staan (mail bijvoorbeeld). Veel browserelementen zijn dan weg en voorkomt dat je per ongeluk de applicatie verlaat.

  Overzicht van alle features tref je hier

  Ik heb Chrome inmiddels geinstalleerd en eerste indruk is buitengewoon goed!

  geplaatst op
 • Eerste reactie van mij in Vista:
  Ik kan niet meer bij mijn taskbar (als hij op autmatisch hidden staat) in full screenmode.
  Verder is het gedrag 1:1 Safari.
  En het is vergelijkbaar met IE kiosk mode (druk F11), ik zie het voordeel niet zo ervan.
  Het snelheids veschil zie ik met IE wel met FireFox niet en met Safari ook niet.
  The securiy sandbox modes (alles in een eiegn process draaien) kun je in elke browser tegenwordig zelf instellen. Persoonlijk is dat voor mij niet boeien't.

  Mijn conclusie:
  Lekker gebruiken wat je zelf wil. Hou je van d kiosk-mode F11 in IE voor fullscreen browsen? Dan vindt je Google Chrome vast wel fijn.
  Maar het doen voorkomen in het PR praatje dat het geen browser mer is en een applicatie behaviour er van kunnen maken... nee dat is niet het geval.. het blijft een brower.

  geplaatst op
 • En het officiele persbericht:

  MOUNTAIN VIEW, Californië (2 september 2008) - Google Inc. (NASDAQ: GOOG) introduceert vandaag Google Chrome, een nieuwe open source-browser die ten doel heeft om gebruikers overal ter wereld een betere internetervaring te bieden. Google Chrome is als bèta versie beschikbaar in 43 talen en biedt een nieuwe browseraanpak die is gebaseerd op de kracht en eenvoud waarmee gebruikers van Google-producten inmiddels vertrouwd zijn.

  In de vroege dagen van het internet bestonden websites vaak uit niet meer dan tekst en afbeeldingen. Het internet is echter uitgegroeid tot een krachtig platform dat gebruikers in staat stelt om via e-mail en andere internettoepassingen met vrienden en collega´s samen te werken, documenten te bewerken, video´s te bekijken, naar muziek te luisteren, hun financiën te beheren en nog veel meer. Google Chrome is gebouwd voor het internet van vandaag en voor de toepassingen van morgen.

  "We zien de browser als een venster op internet. Het is een tool die gebruikers de mogelijkheid biedt de interactie aan te gaan met verschillende websites en toepassingen, en het is van groot belang dat we deze ervaring nergens in de weg zitten", aldus Sundar Pichai, de vicepresident Product Management van Google Inc. "Google Chrome wordt net zoals de klassieke homepage van Google gekenmerkt door een combinatie van een simpele gebruikersinterface en geavanceerde onderliggende functionaliteit, en maakt een moderne internetervaring mogelijk".

  Een betere internetervaring voor gebruikers
  Google Chrome is ontwikkeld om gebruikers een eenvoudige manier te bieden om het internet te doorzoeken en de informatie te vinden waarin zij geïnteresseerd zijn.

  - Een gecombineerde zoek- en adresbalk zorgt ervoor dat gebruikers snel op hun bestemming kunnen aankomen. In veel gevallen zijn er slechts een paar toetsaanslagen nodig.

  - Wanneer gebruikers een nieuw tabblad in Google Chrome openen, krijgen ze een pagina te zien met miniatuur-afbeeldingen van websites die ze het vaakst bezoeken, recente zoekopdrachten en bladwijzers. Op deze manier wordt surfen nog makkelijker.

  Google Chrome heeft ten doel om gebruikers een prettige internetervaring te bieden. Aan de browser ligt een platform ten grondslag dat op meerdere afgescheiden processen is gebaseerd en gebruikers een hogere mate van stabiliteit en veiligheid biedt.

  - Elk tabblad van de browser functioneert op basis van een afzonderlijk proces. Als een tabblad crasht of niet langer reageert, zullen de andere tabbladen blijven reageren, zodat gebruikers hun activiteiten kunnen voortzetten zonder Google Chrome opnieuw te hoeven starten.

  - Google heeft daarnaast een nieuwe JavaScript-engine gebouwd, V8 genaamd, die niet alleen bestaande internettoepassingen versnelt, maar tevens een volstrekt nieuwe categorie van internettoepassingen mogelijk maakt die met de huidige browsers ondenkbaar zou zijn geweest.

  Bijdragen aan de innovatie van browsers door middel van openheid
  Hoewel Google Chrome volgens ons voor een fundamentele verandering zal zorgen in de manier waarop mensen over browsers denken, beseffen we ons dat we Google Chrome niet op eigen houtje hadden kunnen ontwikkelen", aldus Linus Upson, directeur Engineering bij Google Inc. "Google Chrome is ontwikkeld op basis van andere open source-projecten die belangrijke bijdragen op het gebied browsertechnologie leveren en concurrentie en innovatie bevorderen".

  Om de openheid van het internet verder te bevorderen wordt Google Chrome geïntroduceerd in de vorm van een open source-project. De bedoeling is dat Google op deze manier een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van toekomstige browsers door de technologie die aan Google Chrome ten grondslag ligt aan de markt beschikbaar te stellen en aanvullende functionaliteit te blijven ontwikkelen.

  Google Chrome downloaden
  Google Chrome wordt als bètaversie voor Windows uitgebracht en kan worden gedownload van http://www.google.com/chrome. Binnen enkele maanden zal Google Chrome ook beschikbaar zijn voor Mac- en Linux-gebruikers. Raadpleeg voor meer informatie over het open source-project Chromium de website http://www.chromium.org.

  Noot voor de redactie:
  Voor afbeeldingen kunt u terecht op http://www.google.com/chrome/press.

  geplaatst op
 • In het persbericht wordt gezegd dat ze hun eigen javascript-engine hebben gemaakt die meer mogelijk maakt? Dat lijkt mij in de trant van MS die zijn eigen HTML-tags toelaat in IE, ver van alle standaarden af dus. Terwijl hier iedereen fel op tegen is, is Google toch een eigen weg ingeslagen?

  Gelukkig hebben ze ook de laatste Opera-ideeën er in meegenomen. Zo blijft Opera weer een stap voor op de rest. Bijv. de 9 favorieten in de blanco startpagina, het zoeken op delen van woorden in de website (facts intikken resulteert ook in http://www.marketingfacts.nl) en de adresbalk per tabblad ipv boven de tabs.

  En voor de critici: de download is inmiddels afgelopen, dus installatie volgt ;)

  geplaatst op
 • Geinstalleerd.

  Mijn homepage opgeroepen deze bestaat uit een normale html tekst met een paar beeldjes.
  Het duurde 10 maal zo lang als op de goede oude Internet Explorer op een seperate gelijkwaardige PC.

  Mijn uitgebreidde PriveHomepage (onder Joomla 1.5.6) opgeroepen.
  Helaas heeft Google Chrome deze test niet doorstaan.

  Google pretendeert een betere firma te willen zijn dan de firma aan wie zij haar succes te danken heeft.

  Men "Googled" schijnbaar nieuwe zaken voor.
  Mijn indruk is dat de zoekmachine Google haar werkzaamheden achter mijn firewall wil voortzetten.
  De zoekmachine zoekt inderdaad zeer intens.
  Men vergeet evenwel zo nu een dan een melding op de monitor te laten zien wat hij daar allemaal aan het zoeken is.

  Na 1 minuut wit beeld had ik gewonnen en had de nieuwste zoektelg van Google de prullebak gevonden.

  geplaatst op
 • performance van de browser is hier in ieder geval goed te noemen! En stukken sneller dan IE

  geplaatst op
 • Netjes van Google dat ze je vragen bij het installeren "Google is nu de default zoekmachine, wil je dit aanpassen?"
  Ik zie IE niet zo snel deze vraag stellen: "Live Search is nu je zoekmachine, wil je dit aanpassen?" ;-)

  Heb nog geen mening over Chrome trouwens. Je moet toch even een paar uurtjes met zo'n ding werken voordat je er iets van kan zeggen.

  geplaatst op
 • Heb Chrome tegenover Opera getest.
  Ik ben een vaste gebruiker van IExplorer en dat al sinds windows 3.11.

  Met Opera en zijn speeltjes ben je al gauw aan het instellen.
  Opera is een interessant programma, goed doordacht.

  Chrome is niet gebruikersvriendelijk en brengt niets nieuws.
  Mijn PC is snel genoeg, ik heb geen "paar uurtjes" nodig om vast te stellen dat dit programma
  andere doelen voor ogen heeft dan een goede browser te zijn.

  En google!? is leuk om mee te spelen, maar mijn zoekmachine blijft Hotbot.com .... Een beetje nostalgie hoort erbij ;-)

  geplaatst op
 • Nu op Security.nl:Google Chrome stuurt surfgedrag naar zoekgigant...

  geplaatst op
 • Mijn eerste indrukken..

  Look:
  - Feller aan de ogen dan IE7.
  - Pagina's lijken drukker dan in IE7. Dit laatste deels doordat er meer tekst op past (i.v.m. de kleinere menubalken). Kwestie van wennen denk ik.

  Usability:
  - Laadtijden sneller dan in IE7.
  - Het kunnen opslaan van bladwijzers/favorieten en mappen bladwijzers op een speciale balk vind ik een handige feature.
  - Na drag en drop van een bladwijzer/favoriet binnen een map sluit de map automatisch (ook de bovenliggende map). Dit is vooral erg irritant als je je bladwijzers wilt herindelen in de map 'Andere bladwijzers' of in een map op de Bladwijzerbalk.
  - Een tweede keer clicken op een map sluit deze niet. Hiervoor moet je onhandig in de kleine ruimte naast een map clicken.
  - De omnibox moet ik nog wat langer gebruiken om goed te kunnen beoordelen.

  Bugs:
  - Bij scrollen op Marketingfacts loopt de pagina af en toe vast. Na enige seconden komt deze vervolgens weer los.
  - Een gisteren geinstalleerde plugin voor video's wordt vandaag niet meer gevonden.

  geplaatst op
 • Los van details als laadtijden en features vind ik Google Chrome vooral een verbetering als het om gebruikersgemak gaat. Zeker voor onervaren gebruikers die "alleen maar willen surfen" zal deze browser een verademing zijn. Ben erg benieuwd hoe lang het duurt voor dit stukje software bij deze doelgroep aan gaat komen.

  Mijn eerste reactie was: Yes, eindelijk een browser met de adresbalk op de juiste plaats!

  (namelijk op ieder tabblad!)

  Ik heb er over geblogd op onze site:

  Google Chrome, gebruiksvriendelijk?

  geplaatst op
 • Oeps, te snel geoordeeld. Ik kreeg zojuist een screenshot binnen met IE die vraagt "Live Search is nu uw standaard zoekmachine, wilt u dit behouden?"

  geplaatst op
 • Ook wel aardig om te bekijken, het stripverhaal in vijf delen over de keuzes die Google heeft gemaakt bij het ontwikkelen van Chrome.

  Vooral in het eerste deel wordt duidelijk gemaakt dat de huidige browsers niet snel en krachtig genoeg zijn om goed met zware javascript-applicaties te kunnen werken. Alleen de problemen die zij schetsen met de browser heb ik zelf nooit zo ervaren. Wellicht voor de echte heavy user kan deze browser een uitkomst bieden, maar ik zie niet echt het voordeel voor de 'gewone' surfer van dit technisch vernuft. Zeker nu het uitbrengen van deze browser direct in verband wordt gebracht met problemen omtrent privacy (terecht of niet), vraag ik me af of veel mensen de overstap gaan maken.

  geplaatst op
 • Als je geen zin hebt om Google Chrome te installeren maar wel wilt weten hoe het eruit ziet, hoe snel het werkt, wat er allemaal in zit.

  Bekijk dan deze video!

  geplaatst op
 • b]Afblijven van Google Chrome.

  Normaal is het, volgens Spiegel Duitsland die het "Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik" (BSI) citeerd, dat een Afblijven van Google Chrome.
  Normaal is het, volgens Spiegel Duitsland die het "Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik" (BSI) citeerd, dat een Beta versie eerst in een kleine kring wordt verspreid en daarbij bugs worden verwijderd.
  Met Google chrome heeft men dit niet gedaan.
  Nadat met bij de BSI al meer dan een half dozijn aan veiligheidsfouten had ontdekt, bracht een andere firma nog een veiligheidsfout aan het licht. De nieuwe browser van Google staat, om zijn snelheid in het invoerveld "zoeken" te verhogen voortdurend met een Google server in contact en registreerd daarbij ongevraagd alle toetsenaanslagen van de gebruiker. Google heeft intussen toegegeven de zo verzamelde gegevens op te slaan.
  Na de diverse publicaties wereldwijd had ik op deze plaatst van de Jeroen Bertrams toch wel een aanvulling willen lezen op zijn positieve bijdrage.Beta versie eerst in een kleine kring wordt verspreid en daarbij bugs worden verwijderd.
  Met Google chrome heeft men dit niet gedaan.
  Nadat met bij de BSI al meer dan een half dozijn aan veiligheidsfouten had ontdekt, bracht een andere firma nog een veiligheidsfout aan het licht. De nieuwe browser van Google staat, om zijn snelheid in het invoerveld "zoeken" te verhogen voortdurend met een Google server in contact en registreerd daarbij ongevraagd alle toetsenaanslagen van de gebruiker. Google heeft intussen toegegeven de zo verzamelde gegevens op te slaan.
  Na de diverse publicaties wereldwijd had ik op deze plaatst van de Jeroen Bertrams toch wel een aanvulling willen lezen op zijn positieve bijdrage.

  geplaatst op
 • Ik heb zelf ook twee weken zitten testen met Chrome en ik ben zeker aangenaam verrast door deze browser. OK, het is waar dat de veiligheid nog niet op punt staat maar het is dan ook een bèta. Het is normaal dat de eerste weken van een bèta release heel wat security problemen aan het licht komen. Het zou erger zijn als deze browser al een paar jaar bestond en er komen dan nog elke maand security problemen boven (kuchkuch IE).
  Ik vindt het persoonlijk een super browser om gewoon wat mee rond te surfen op het net.

  geplaatst op
 • hee, waar is de klassieke startpagina van google gebleven?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.