ReclameReview: Slankie

ReclameReview: Slankie
, Hardcopy
@davidbrinks

Slankie verrast positief met deze Bridget Jones-achtige commercial.

Credits:
Bureau: S-W-H.
Creatie: Wendy Deun, Daniel te Lindert.
Creatief directeur: Erik Wünsch.
Regie: Richard Boden (Deem Productions).
D.O.P.: Menno Westendorp.
Productie: Ineke Koornstra (S-W-H), Vu Meijer (Deem).
Zang: Sanne Hans
Compositie: Geert van Gaalen (de Keuken)
Muziek: Sabine Voorderhake.
Geluid: Studio de Keuken.
Account: Mariska Kloezen, Toprak Ozturan.

Doelstelling:
Met deze campagne neemt Slankie afscheid van haar oude campagneregel ‘Wat er niet aankomt hoeft er ook niet af.’. Hierdoor doet ze ook afstand van haar imago als dieetproduct. Slankie draagt bij aan een gebalanceerd leven. Met de nieuwe merkcampagne ‘Goed lijf. Goed leven.’ wil Slankie laten zien dat het allemaal niet uitmaakt, als je maar goed in je vel zit. En de 20+ kaas van Slankie helpt daarbij.

De uitwerking:
In de nieuwe commercial zien we een meisje vrolijk zingen over allerlei ‘ongelukkige’ situaties die vrouwen overkomen. Want wat maakt het uit, als je maar goed in je vel zit. Het deed me heel erg denken aan Bridget Jones’ Diary. Het is wel een erg drukke commercial geworden, want je moet tegelijkertijd letten op de situatie en luisteren/kijken naar de zangeres die als rode draad fungeert.

Het oordeel:
Wat ik heel goed vind aan de commercial is dat het product niet direct naar voren wordt geschoven. Het is meer indirect: je maakt een blunder, maar dat geeft niet. Want je hebt een goed lijf en dus een goed leven. En dat komt weer door Slankie. Daardoor is in deze commercial meer ruimte voor de verhaallijn omdat Slankie er niet meteen een prominente rol in speelt. Heel goed gedaan, want we hebben het immers over iets kleins als smeerkaas. Verder is de grappigheid en herkenbaarheid van de commercial onbetwistbaar. Met de likeability zit het dus wel goed. Nog een sterk punt: de pay-off. ‘Goed lijf. Goed leven’ vind ik erg krachtig. Een nadeel van de commercial is de hoeveelheid informatie die je te verwerken krijgt, zoals ik al eerder zei. De muziek, de songtekst, drie scènes met grappige situaties… het is nogal wat in 35 seconden. Maar aangezien ik de commercial al heel vaak ben tegengekomen afgelopen week, gok ik dat dit probleem opgelost gaat worden via een hoge uitzendfrequentie.


Geplaatst in

DelenEr zijn 65 reacties op dit artikel

 • Misschien kunnen vrouwen dit prima volgen door hun multitask talenten ;-)

  geplaatst op
 • Hahaha, dat zal het zijn!

  geplaatst op
 • Sjaha. "Ik heb een goed lijf. Dus een goed leven." O, en als je geen "goed lijf" hebt, dan heb je geen "goed leven"? WTF. Wat is trouwens een goed lijf? En een goed leven? Vind het veel te zweverig. Gaat een beetje richting die walgelijke hypocriete commercials van Dove. Bah.

  Vind de vergelijking met Briget Jones wel een aardige. Zag trouwens laatst een film die er op lijkt maar eigenlijk nog veel leuker is. "Happy Go Lucky". Daar deed deze commercial ook een beetje aan denken in de verte.

  Ik zag deze commercial eergisteren op tv, en ik kijk nooit tv, dus @David: die uitzendfrequentie is inderdaad mogelijk hoog ;-)

  geplaatst op
 • vergelijking met Bridget Jones? Die zie ik niet helemaal....Want Bridget Jones heeft net zoveel ongelukjes als die in de commercial worden getoond (de types kloppen dus wel), maar daarentegen is Bridget helemaal niet zo tevreden met haar (volgens haar) dikke kont...Zij zal het lied dus niet snel zingen :D

  Multitasken? Ik vind het een hele eenvoudige commercial. Je luistert gewoon naar de tekst, die juist doordat het via een lied is meteen blijft hangen .Maar misschien is dat idd het verschil tussen mannen en vrouwen :D

  Ik erger me wel een beetje aan de uitspraak:"Gelukkig heb ik altijd een goedE lijf, dus een goed leven.

  Ik vind hem opvallend, maar begin nu langzaamaan wel een beetje genoeg te krijgen van deze commercial die echt wel elke dag een keer langskomt. Gelukkig is het lied nog niet in mijn kop gaan zitten

  geplaatst op
 • @Karlijn, die uitspraak viel me inderdaad ook op, maar het kan ook bijna niet anders uitgesproken worden. Zal wel komen door de combinatie van de d en de l.

  geplaatst op
 • @Matthijs: Dat zie je verkeerd. Een mus is een vogel maar dat betekent niet dat als je geen mus bent geen vogel kan zijn :-)

  Ik vind het een akelige reclame omdat het liedje zo leuk is... nu krijg ik de neiging om tijdens het doorspoelen van de reclame op play te drukken bij deze commercial ;-) De hoeveelheid informatie die je te verwerken krijgt is wel veel maar aan de andere kant is de boodschap snel duidelijk.

  geplaatst op
 • By the way: Volgens mij zingt ze niet "een goede lijf" maar "het goede lijf" alleen is de articulatie wat onduidelijk. Pas als je heel goed luistert hoor je dat het ook best "het" kan zijn i.p.v. "een" :-)

  geplaatst op
 • Ik vind de reclame super. Blijft lekker hangen. Alleen met de uispraak heb ik ook een beejte moeite.

  geplaatst op
 • Voglens mij wil ze echt zeggen: ah, gelukkig heb ik altijd nog een goed lijf en niet 'het. Het is gewoon een charmante oplossing om het metrum lekker te laten lopen, door de d van goed gewoon wat 'dikker' uit te spreken. Hoor je vaker in liedjes. 'het' ipv 'een' is ook gewoon niet logisch: de liedjesschrijver is echt gebriefd om een lied te maken met de slogan erin. Niet een versie daarop, dat is niet logisch.

  geplaatst op
 • @Karlijn: Hmm.. volgens mij heb je gelijk :-)

  geplaatst op
 • Ik kan haar echt NIET verstaan... echt niet... dus haak ik af.

  geplaatst op
 • Vind het een goede reclame. Krijg er zeker geen bridget jones gevoel bij, meer een soort cabaret/zingende claudia de breij sketch ofzo.

  Prettige, luchtige, (heel goed te volgen), vrolijke campagne.
  Verwachtte ik niet zo 1-2-3 van Slankie. Zaten meer in de gezondheidstechnische hoek, en nu dus in vrolijke en luchtige 'het-is-goed-voor-je' benadering.

  geplaatst op
 • jemig, nu heb ik dit lied alsnog in mijn hoofd...

  geplaatst op
 • Commercials zijn natuurlijk erg leuk om te bespreken, maar zou je deze rubriek dan maar niet beter CommercialReview noemen? Reclame is toch méér dan alleen maar tv, niet waar. Het is de (brede) campagne die moet werken voor het merk.

  geplaatst op
 • @Michael: klopt, maar ReclameReview klonk lekkerder. ;-)

  Bovendien is het voor mij moeilijk om een brede campagne te bespreken als ik niet alle uitingen en de onderlinge samenhang ken. Daarom beperk ik me meestal tot commercials.

  geplaatst op
 • Deed me denken aan Dorine Wiersma over Heleen van Royen bij DWWD

  geplaatst op
 • Slankie draagt er helemaal niet aan bij ... Sabine draagt deze hele reclame m.i. Het had ook van Linera kunnen zijn. Lekkere timing, aardig liedje en de slotscene is grappig. Hopelijk geeft het haar muzikantenbestaan wat vleugels ...o nee, dat is een andere reclame ;-)

  geplaatst op
 • @Peter WIegman
  Ik wilde exact hetzelfde zeggen op bijna exact hetzelfde tijdstip, ik was al op zoek naar Dorine op YouTube ;-)

  geplaatst op
 • De reclame is niet leuk en boodschap komt niet over. Liedje is helaas erg goed.

  geplaatst op
 • @ Annet de Graaf
  De zangeres in kwestie is Miss Montreal, niet Sabine (waarschijnlijk de "song"writer).

  geplaatst op
 • @Engels
  dank voor de aanvulling!

  geplaatst op
 • Kan het amper verstaan wat ze zingt.
  Gelukkig heb ik altijd nog een gordel lijf, dus een goed leven versta ik. :s

  geplaatst op
 • Bijkomend positief effect van de zangerige uitspraak " 'n goede lijf" is dat je heel makkelijk "een goede lijn" hoort.

  Erg subliminal, stiekem.

  geplaatst op
 • Aha, nu snap ik wat ze zingt. Ik hoorde telkens iets van: "gelukkig heb ik een goder- lijf". Hoe goed ik ook mijn best deed om te verstaan wat ze zingt.

  geplaatst op
 • Heel goed gedaan. Prima verstaanbaar. Ik snap jullie probleem niet. Verder een mooie positieve commercial. Slankie is cool

  geplaatst op
 • Vind het een leuke reclame die opvalt tussen alle andere reclame uitingen.
  Zag deze commercial gister op tv en moest er hard om lachen..

  @Matthijs: Denk niet dat de commercial impliceert dat wanneer je geen goed lijf hebt je geen goed leven hebt. De boodschap is eerder dat je lekker in je vel moet zitten.

  Ik kan de zangeres prima verstaan hoor.

  Goeie krachtige commercial!

  geplaatst op
 • Erg leuke reclame en ook prima verstaanbaar. Het lijkt mij wel leuk als ze het liedje nog iets verlengen.

  geplaatst op
 • Op zich wel een grappige reclame, maar die uitspraak is echt vervelend.
  zingt ze niet 'god'lijk lijf'?

  geplaatst op
 • Ze zingt: aaahg gelukkig heb ik altijd nog m'n goede lijf, dus een goed leven... het is dus de ingelikte versie van mijn... en dat lijkt een beetje op een

  geplaatst op
 • Voor de duidelijkheid: de officiele tekst (uit betrouwbare bron)

  Oh die is leuk en ook mijn maat??
  Even kijken of ie staat??
  Maar waar is het gordijn nou gebleven
  Ach...
  Gelukkig heb ik altijd nog ‘n goed lijf dus een goed leven.?

  Beetje flirten voor die baan
  Denk ineens ‘Waar zuig ik aan?’
  Maar zo zal ie me zeker nooit vergeten
  Ach...
  Gelukkig heb ik altijd nog ‘n goed lijf dus een goed leven.?

  Stoere blik langs een vol terras
  Knikt m’n enkel uit de pas
  Strompel verder en word nagewezen
  Nou en...
  Gelukkig heb ik altijd nog ‘n goed lijf dus een goed leven.?

  geplaatst op
 • Dank je wel, Daniel. Verhelderend ;-)

  Een goed lijf = dus een goed leven. Ik zei het al. "WTF". Zonder lijf, geen goed leven. Zonde Slankie geen goed lijf. Dus geen goed leven.

  Ik eet alleen La Vache qui rit. Vroeger louter in Frankrijk, tegenwoordig kun je het ook in NL halen. Net als die Amora crossover van mayo en mosterd, overigens, offtopic.

  geplaatst op
 • Mijn man vind het meisje wat zingt wel een lekker ding, ben wel benieuwd wie het eigenlijk is.
  Vind zelf de reclame wel grappig en ze heeft nog gelijk ook, als je zelf maar gelukkig bent dan maakt de rest niet meer uit.

  geplaatst op
 • Wat ik dan weer erg jammer vind aan deze reclame is dat de nadruk weer heel erg op (nogal) slanke vrouwen legt. Daardoor vind ik de boodschap wat vreemd overkomen. Het lijkt er echt op te duiden dat je dun moet zijn, omdat je anders niet met zulke dingen weg kunt komen en dus maar zielig bent. Je kunt ook iets steviger en gezond zijn EN goed in je lichaam zitten.

  Op deze manier krijg je denk ik antipathie van mensen die niet zo dun zijn als de vrouwen in de reclame...

  geplaatst op
 • wat zingt dat wijf? gordel lijf? gorewijf? kanker.. ik versta er geen zak vak. smeer

  geplaatst op
 • Ik vind het een superirritante reclame, vooral door dat ontzettend vervelende liedje; dat praat-zingen met dat waardeloze 'refrein'. En die quasi-grappige slappe flutfilmpjes, waar niemand zich een buil aan kan vallen. "Lekker luchtig" my ass, "lekker irritant" lijkt me beter. Vind 'm zó irritant dat ik erop ging google'n, benieuwd naar wat anderen ervan vinden.. kom ik hier uit. En wat een boel positieve reacties. DAMN! Als ik iets NIET ga kopen is het wel die vieze jonge rotkaas.

  geplaatst op
 • Ik kan het ook absoluut niet verstaan. Mensen die het wel verstaan zijn waarschijnlijk betrokken bij het maken of schrijven van de commercial. Wat zingt ze precies?

  geplaatst op
 • @Peter: zie de reactie van Daniel hierboven (maandag 25 augustus 2008, 15:31)

  geplaatst op
 • @ Matthijs Dankje. Zou dat bij de tactiek horen, onverstaanbaar zingen zodat men op internet gaat googlen wat ze nu precies zingt...

  geplaatst op
 • Kan misschien aan mij liggen hoor... maarehm: zingt ze nou (...) maar gelukkig heb ik altijd nog een GOEDE lijf... en een goed leven....? Of lijkt dat maar zo?

  geplaatst op
 • Zeg, stelletje oude mannen,
  kijk voor de grap eens op youtube. meer dan 30.000 views, het merendeel enthousiast, en niemand die er over verstaanbaarheid zeikt!
  (niet te verstaan...hou toch op, ooit naar hans teeuwen geweest?)

  geplaatst op
 • Slecht te verstaan, of fout Nederlands? Nietszeggende reclame.

  geplaatst op
 • Het is die eigenwijze "wie maakt mij wat uitstraling" van haar wat uiterst charming is (jeetje ik ben een vrouw en zie dat zelfs) en de val van het meisje aan het eind, wat gewoon leuk is, niet meer en niet minder ... wat een gemiep verder, de laatste tijd veel geklaag over onverstaanbaarheid op MF, zeker te veel met de iPhone liggen rollebollen heren, uuh ik bedoel de Black Berry ik bedoel de N95 ...

  geplaatst op
 • @MaximR: Misschien is het M! publiek gewoon iets kritischer dan op YouTube? Ik kan Hans Teeuwen doorgaans prima verstaan. Alleen dat stukje "Duits" (dacht dat het op Hard & Zielig staat), daar kom ik niet helemaal uit.

  geplaatst op
 • Deze meisje zingt echt "een goedE lijf" en dat maakt dat hele commercial mateloos irritant en nutteloos. Deze spotje moet snel van het buis!

  geplaatst op
 • Kees Klos heeft gelijk maar heeft ook zelf een fors taalprobleem... "deze meisje".. hij weet vast ook waar mijn huis woont :-)

  geplaatst op
 • @Henne uut Brum,
  Kees maakt m.i. expres taalfouten. Deze meisje, deze spotje en het buis.
  Juist om aan te geven dat goedE lijf geen correct Nederlands is.

  geplaatst op
 • Of ze nou "gelukkig heb ik altijd nog een goed lijf" zingt, of "gelukkig heb ik altijd nog een goede lijn"; wat ik nogal stuitend vind is de DUS die daarna komt: "...dús een goed leven"!

  Een rare, onjuiste conclusie. Zonder goed lijf of goede lijn kun je per slot van rekening ook een prima leven leven. En vice versa: ik ken best mensen die er uitzien om door een ringetje te halen, maar allesbehalve een 'goed leven' hebben.

  Kortom, verstaanbaar of niet, ze zingt onzin. En da's best kwalijk, als u het mij vraagt.

  geplaatst op
 • Michael van Os, oud-hoofdredacteur Adformatie, op zijn weblog over deze tv-reclame:

  (...) Nog niet eerder is er op een marketingcommunicatiesite/blog zó gepraat en soms heel fel ook, over een tv-commercial. Leuk dus, en nuttig. In David Brinks' ReclameReview op MarketingFacts was het onderwerp het filmpje -eigenlijk de campagne- waarmee Slankie afscheid van haar oude campagneregel ‘Wat er niet aankomt hoeft er ook niet af.’ Waarmee ook haar imago als dieetproduct exit is.

  Het Frico/Friesland Foods-produkt draagt bij aan een gebalanceerd leven. Met de nieuwe merkcampagne ‘Goed lijf. Goed leven’ van reclamebureau S-W-H wil Slankie laten zien dat het allemaal niet uitmaakt, als je maar goed in je vel zit. En de 20+ kaas van Slankie helpt daarbij. Totnogtoe 45 reacties op MF... Zou ''het publiek'' -dus niet de vaktribune- er ook mee zitten? (...)

  geplaatst op
 • Ik snap niet hoe Michael erbij komt dat de reclame zou zeggen dat het allemaal niet uitmaakt,als je maar goed in je vel zit.
  Ze zeggen juist dat een goed lijf (goed=dun), een goed leven betekent. Dus het maakt wel degelijk uit hoe je eruit ziet. Ze zeggen indirect zelfs dat als je geen goed lijf hebt, je dus geen goed leven kunt hebben.

  geplaatst op
 • @Jacobien: ''Met de nieuwe merkcampagne ‘Goed lijf. Goed leven’ van reclamebureau S-W-H wil Slankie laten zien dat het allemaal niet uitmaakt, als je maar goed in je vel zit.'' Niet ik dus, maar Slankie/S-W-H.

  geplaatst op
 • Ik snap niet hoe Slankie/S-W-H erbij komt dat de reclame zou zeggen dat het allemaal niet uitmaakt,als je maar goed in je vel zit.
  Ze zeggen juist dat een goed lijf (goed=dun), een goed leven betekent. Dus het maakt wel degelijk uit hoe je eruit ziet. Ze zeggen indirect zelfs dat als je geen goed lijf hebt, je dus geen goed leven kunt hebben.

  geplaatst op
 • Goed lijf (goed = gezond) betekent een goed leven. Ja. Klopt. Daar hamert m'n kwieke oma van 85 ook nog steeds op, als ik d'r weer eens opzoek.
  En het wordt best wel uitgelegd met de regel "Ach, wat maakt het ook uit. Als je maar goed in je vel zit." Goed in je vel door gezondheid... is nie zo gek gedacht, hoor :)

  geplaatst op
 • Eddie, ik ben het helemaal met je eens. Het allerbelangrijkste is toch dat je goed in je vel zit?! Wat doet de rest er dan nog toe?
  En iedereen die zich heel erg druk maakt om deze commercial zou moeten denken: "Ach, gelukkig heb ik altijd nog een goed lijf... dus een goed leven".

  geplaatst op
 • Eddie, Brenda,

  Slankie is gewoon een dieetkaas. Zie ook de site van slankie:
  " Janneke is een professional op het gebied van voeding. Ze krijgt zeer regelmatig allerhande vragen over verantwoord afvallen en gezond eten. Maar ook over hoe je gezond kunt blijven. Haar adviezen werken verhelderend en sluiten naadloos aan op Slankie Natuurkaas en Smeerkaas assortiment."

  En op de site van friesland foods:
  " Met Slankie kies je voor kaas met gezonde voedingsstoffen en met weinig calorieën."

  Als ze hadden bedoeld dat je een goed leven hebt als je maar gezond bent, hadden ze wel een andere commercial gemaakt of ook vrouwen met maat 44 getoond.
  (je kunt een goede bmi hebben en toch maat 44 hebben)

  geplaatst op
 • "Gelukkig heb ik altijd nog een gordeldier en een goed leven" :P Ik versta haar nog steeds niet.

  geplaatst op
 • Leuke meid die Sanne Hans, was vanavond in DWDD:
  http://www.upstream.nl/comments.php?id=971_0_1_0_C

  geplaatst op
 • Dit is volgens mij is het concept van deze commercial een enorme rip-off van de reclames die Danica Pension in Denemarken al een paar jaar draait.

  http://www.gimmickserver.dk/gallery/index.asp?Producer=Roger+Kormind

  http://www.youtube.com/watch?v=UQD3koVA1IY

  geplaatst op
 • WTF 136 reacties over één lullig zinnetje in een lousy reclame

  geplaatst op
 • Kopie van Katinka Polderman... Googlen!

  geplaatst op
 • @ Herstel

  Dat jij denkt dat goed lijf voor dun staat...wil niet zeggen dat een S-W-H een Slankie of alle andere 16 miljoen Nederlandse mensen daar ook zo over denken. S-W-H en Slankie suggereren dan ook helemaal nie dat het om een dun persoon gaat...dat is jouw interpretatie daarvan.

  geplaatst op
 • wat me vooral opvalt aan de reclame, en ik verbaas me dat de reacties er niet opingaan, is de onbenulligheid van het tekstje en filmpje.
  Alsof vallen zo erg is... mijn god.
  Alsof een gordijn dichttrekken erg is.

  En dan dat pijpen voor een baan... pff..daar maakt dus geen enkele vrouw zich hierboven druk om, wel om de vraag dik of dun
  seks voor een baan is een mogelijkheid die vrouwen wel hebben, mannen niet..
  . En ja dames, natuurlijk neemt een slanke den als model in de reclame...
  een dame van normaal formaat zou niet verkopen, dat weet u, marketingmens, toch wel?
  Zou ook niet echt geloofwaardig zijn - het product heet SLANKie.
  Dus dames u kunt zich blijven opwinden over de boodschap dat je dun moet zijn of zo, maar dat heeft geen zin. Reclame moet verkopen, en is er niet echt om nu een idealistisch schoonheidsideaal of zo te creeeren. snapt u waarom uw opwinding onterecht is?

  geplaatst op
 • Renzo schreef:"seks voor een baan is een mogelijkheid die vrouwen wel hebben, mannen
  niet.."

  Tja, en mannen hebben de mogelijkheid om vrouwen eindeloos dwars te zitten als ze weigeren met hen naar bed te gaan...

  geplaatst op
 • Toffe reclame, goede & krachtige campagne en een super muzikant ingezet. M.i. helemaal top.

  geplaatst op
 • Niet te verstaan dat nummer. Lijkt me sterk dat dit door een goeie geluidsstudio is gedaan. Of de creatief heeft zich ermee bemoeit. Wat een treurig resultaat.

  geplaatst op
 • Het is de reclamemakers kennelijk opgevallen dat de tekst in het liedje toch op zijn minst erg slecht gearticuleerd was, want.... het is nu half april en het spotje is nog steeds op de radio, maar het is sinds kort opnieuw ingezongen! Een hele verbetering en nu wel goed verstaanbaar.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.