VPRO’s Tegenlicht op zoek naar Wiki’s waarheid

VPRO’s Tegenlicht op zoek naar Wiki’s waarheid

Op de dag dat China de blokkering van de Engelstalige Wikipedia opheft, zond VPRO’s Tegenlicht de documentaire Wiki’s waarheid uit.

In ‘Wiki’s waarheid’ gaat regiseur IJsbrand van Veelen op zoek naar de waarheid van en achter de gratis online encyclopedie Wikipedia. Slechts vijf mensen werken betaald voor Wikipedia, en alle activiteiten worden gefinancierd via donaties en subsidies. De online encyclopedie waar iedereen die dat wil aan kan bijdragen en in kan corrigeren is inmiddels groter dan de gerenommeerde Encyclopaedia Britannica. Aan het woord komen Jimmy Wales (mede-oprichter Wikipedia), Larry Sanger (mede-oprichter maar niet meer betrokken bij Wikipedia, nu Citizendium), Andrew Keen (schrijver van ‘The Cult of the Amateur’), Phoebe Ayers (Wikipediaan in Californië), Ndesanjo Macha (Swahili Wikipedia, digitale activist), Tim O’Reilly (CEO O’Reilly Media en bedenker van de term Web 2.0), Charles Leadbeater (schrijver van ‘We Think’) en Robert McHenry (voormalig hoofdredacteur Encyclopaedia Britannica).

Een interessante documentaire dat niet echt een antwoord geeft, maar wel de voor- en tegenargumenten voor Web 2.0 op een rij zet. De vraag of een kleine groep experts tot betere informatie komt dan de massa blijft onbeantwoord. Ik denk ook niet dat deze vraag ooit sluitend kan worden beantwoord. Want wat is nu eigenlijk waarheid?

Discussie over ‘Wiki’s waarheid’ is ook te vinden op weblogs als Hans on Experience, Kletskous, Netters en Vue Royale.


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Zie dat VPRO nu ook zelf de uitzending op YouTube heeft gezet.

  geplaatst op
 • Waarheid? Ach, we zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals we zelf zijn....

  geplaatst op
 • Ja, dat gezemel over 'de waarheid' vond ik ook een beetje storend. Experts zouden de waarheid in pacht hebben en amateurs niet. Maar ik denk dat iedereen wel eens bij de dokter is geweest en met een verkeerde diagnose weer naar huis is gestuurd. Om maar even een voorbeeld te noemen...

  geplaatst op
 • Andrew Keen was gisteren weer in A'dam en Henk Blanken heeft er een stukje over geschreven getiteld 'Andrew Keen is een hork met een missie':

  (...) Wie de Brits-Amerikaanse auteur Andrew Keen gisteravond in Felix Meritis zag, moet toegeven dat-ie van aanpakken weet. Ook als zijn publiek ‘t niet pikt dat hij internet kraakt, ook als columniste Karin Spaink hem gedecideerd, kalm en eloquent afserveert, dan nog bijt Keen door. Sterker: hij beledigt zijn gehoor nog eens, trekt met nog een scheut vette arrogantie van leer tegen “idiots”, vergeet ten tweede male de naam van zijn gastvrouw en ramt ons zijn “cultuurkritiek” (”Let me finish, let me finish“) door de strot. (...)

  Jammer dat het zo'n hork is, hij roept namelijk af en toe best zinnige dingen.

  geplaatst op
 • Ook Peter Olsthoorn was gisteren in Felix Meritus en deed daarvan verslag op Emerce:

  (...) Andrew Keen had het zwaar gisteravond met de kritiek op zijn boek en Globaliseringslezing. Internetdeskundigen Karin Spaink en Michael Polman gaven hem de volle laag aan kritiek. (...)

  geplaatst op
 • Web 2.0 is een paraplubegrip voor concepten waarbij sprake is van tweerichtingsverkeer, zodat mensen actief kunnen bijdragen aan 'hun' wereldwijde web'.

  Omdat het doel van Web 2.0 niet het opzetten van een encyclopedie die samengesteld is door het publiek is, vind ik het vreemd dat wordt gesteld dat deze documentaire de voor- en tegenargumenten van Web 2.0 opsomt. Wikipedia is slechts één specifieke verschijningsvorm van Web 2.0, het lijkt me niet eerlijk om een beeld van Web 2.0 te scheppen alleen op basis van de hoogte- en dieptepunten van een Wikipedia.

  Zelf heb ik de documentaire (nog) niet gezien, maar ik krijg bij het lezen hiervan een associatie met eerdere pogingen van documentairemakers om bijvoorbeeld Google onder het vergrootglas te leggen.

  geplaatst op
 • Keen zegt idd vaak zinnige dingen. Hiij helpt ons internet geloofwaardig te maken.
  Ik heb trouwens erg gelachten om de ex-man van Brittanica met zijn kamer vol historie. Een viral waardig.

  geplaatst op
 • Ik heb zelf een tijdje rondgelopen in de academische wereld en vind deze discussie over de status van encyclopedieën soms overdreven. Geen enkele wetenschapper kijkt in een encyclopedie in het kader van zijn onderzoek. De laatste stand van het onderzoek vind je in in vakliteratuur. Nog niet eens in boeken, maar eerder in tijdschriften.

  Een encyclopedie is eerder een soort handboek voor als je nog niets van een onderwerp weet. Kortom: in de wetenschappelijke wereld wordt een encyclopedie zeker NIET als 'de waarheid' gezien. Om precies die reden zijn (lees: vind ik) wetenschappers die Wikipedia afdoen als 'inherent onwaar' chauvinistisch, maar dat is een andere discussie :)

  De grote kracht - en ten opzichte van de Wikipedia ook de achilleshiel - van de Encyclopedia Brittanica is het feit dat er zeer gerenommeerde kenners een eindredactie voeren. Het lijkt me dat de perfecte encyclopedie een mix is van dit sterke punt van wetenschappelijke encyclopedieën, gecombineerd met de 'wisdom of crowds' van Wikipedia.

  En over 'de waarheid': sowieso gebruiken wetenschappers die term niet, want iedereen is geïndoctrineerd volgens het falsificatie criterium van Popper: er is geen waarheid, maar een axioma: slechts iets wat we allemaal voor waar aannemen totdat het tegendeel bewezen is (ook wel bekend als het 'inductieprobleem').

  geplaatst op
 • Een van de punten die Andrew Keen op de globaliserings lezing naar voren bracht was dat Google en andere web 2.0 organisaties monopolies aan het creeren zijn en of dat nou wel verstandig is. Vanuit dat perspectief verschuift de macht van grote media bedrijven en overheid juist niet naar het volk maar naar de bedrijven die deze platformen onderhouden. We verruilen de ene vendor lockin voor de andere en we raken rechten op onze eigen content ook nog eens kwijt. Daar komt gelukkig ook steeds meer gehoor voor. Data portabiliteit en data control zijn onderwerpen die dat betreft steeds relevanter worden.

  Plaxo weet juist rond dit thema een businessmodel neer te zetten. Helaas maken ze een ' fout'. Ze creeeren weer een klassieke vendor lockin...

  geplaatst op
 • Een geweldig interessante Podcast van UC Berkely School of Information met Andrew Keen is hier te vinden: http://groups.sims.berkeley.edu/podcast/?p=28 (even op “Here is the audio of the debate (48MB mp3)” klikken). Hier wordt de non-valeur Keen ontmaskerd. Snap ook niet dat VPRO zo’n blaaskaak als criticaster uitnodigt. Je mag best kritiek hebben om Wikipedia, maar nodig dan iemand uit die er wat zinnigs over kan zegen. Luister naar die Podcast en je bent voor eens en altijd Keen-vrij.

  geplaatst op
 • Interessante analyse van Diana van den Driessche in de volkskrantblog.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.