Vier collega’s van Traffic4u zijn momenteel aanwezig op de Search Engine Strategies in New York. In de interessante sessies en keynotes van vooraanstaande mensen in de industrie komt een aantal zaken telkens terug: Uiteraard ligt de focus op het verkrijgen van conversies uit de zoekmachines.
De impact van Universal Search op de rankings van de zoekmachines is een “hot”item bij veel sprekers. Door de toename van plaatjes, video’s en bijvoorbeeld kaarten in de topposities komen de “reguliere”tekstresultaten in de zoekmachines steeds meer onder druk te staan. Wat verder opvalt is dat er in toenemende mate kritiek is in de Verenigde Staten op Google. Meer en meer wordt de betrouwbaarheid van de zoekmachine gigant in twijfel getrokken.
Tijdens de panel discussie op woensdag was er zelfs sprake van een onvervalst stukje Google Bashing. John Batelle van Federated Media viel de Project manager Universal Search van Google, Jack Menzel dusdanig aan dat de voorzitter Kevin Ryan van Search Engine Watch hem bij herhaling in bescherming moest nemen. Er is veel kritiek op de wijze waarop Google er niet slaagt om universal search rendabel te maken voor adverteerders. Google wordt meer en meer een eindpunt voor bezoekers in plaats van een beginpunt.
Er zijn veel interessante sessies o.a. over het verbeteren van landingpages, video optimalisatie en tips ten aanzien van het verbeteren van rendement. Later zullen wij hierover meer schrijven, maar nu eerst aandacht voor één van de “hotste” zaken op het congres:
het gebruik van analytics om je conversies te verhogen.
Dat web analytics gebruikt kan worden om je bezoekers aantallen, pageviews en conversies etc. te meten is natuurlijk al algemeen bekend. Maar het toepassen van deze data voor het verhogen van je conversies gebeurt helaas nog veel te weinig. Mijn collega Maurits van Eeghen heeft twee specifieke sessies gevolgd betreffende dit onderwerp en is er vervolgens in geslaagd een exclusief interview te krijgen met een van de meest vooraanstaande specialisten op het gebied van web analytics: Avinash Kaushik.
Avinash Kaushik is de schrijver van het boek: Webanalytics: An hour a day en heeft zijn eigen blog: Occam’s Razor. Na gewerkt te hebben bij zeer vooraanstaande bedrijven in de Media, Finance en IT is hij sinds 2007 werkzaam bij Google als Analytics Evangelist en is zelfstandig consultant voor Fortune 500 bedrijven in de Verenigde staten.
Op de vraag wat zijn belangrijkste tip is in het gebruik van Analytics zegt hij: concentreer je eerst op je Bounce rate. Bounce rate is een prachtig gegeven: het vertelt je precies welk percentage van je bezoekers je content vreselijk vindt. Deze bezoekers kwamen binnen op een pagina, zagen wat deze te bieden had en vluchtten zo snel mogelijk terug naar de zoekmachine. Ga na op welke pagina je een hoge bounce rate hebt en ga kijken wat er mis is met deze pagina. Waarvan had je publiek zo’n grote afkeer? Staan er teveel links op de pagina? Zijn je teksten heel erg lang? Geen plaatjes? Ga experimenteren met deze pagina en kijk wat wel werkt. Maar realiseer je tegelijkertijd dat een gedeelte van je bezoekers zal blijven “Bouncen”.
Een volgende stap kan zijn dat je gaat kijken naar de loyaliteit van je bezoekers. Hoeveel procent van mijn bezoekers is nieuw? Hoeveel procent komt vaker terug? Hoeveel dagelijks? Hoeveel meerdere malen per dag? Deze laatste groepen zijn je meest loyale bezoekers. Zij vinden je site helemaal top en zullen daarom ook best bereid zijn om je te helpen met het verbeteren van je site. Laat deze bezoekers een onderzoek invullen en jou vertellen hoe je hun gebruikerservaring nog verder zou kunnen verbeteren.
Een opvallende aanbeveling is bovendien: Kijk naar de data die je echt gebruikt. Blijkt het nodig om je bezoek in verre mate te segmenteren dan is Google Analytics niet de tool die Avinash aanbeveelt, ondanks dat hij voor Google werkt. Hij geeft aan goede ervaringen te hebben met veel betaalde pakketten die voor deze opdrachtgevers een betere oplossing bieden. Voor veel bedrijven geldt echter dat de data die ze momenteel uit hun betaalde pakket halen, dezelfde is als de data die ze uit google analytics zouden kunnen halen. Google Analytics wordt bovendien bij meer dan een kwart van de fortune 500 bedrijven gebruikt waar Avinash voor werkt als Webanalyse tool.
Helaas kon Avinash geen antwoord geven op de vraag welke impact de overname van Double Click zou hebben op Google Analytics. Hij sloot niet uit dat bidmanagement en Google Analytics in de toekomst aan elkaar gekoppeld zullen worden. De goedkeuring van de overname is echter nog dermate recent dat het niet te zeggen is welke impact het zal hebben op Google.
Tenslotte was hij erg enthousiast over de wijze waarop je tegenwoordig je resultaten kan Benchmarken in Google Analytics ten opzichte van anderen die werkzaam zijn in dezelfde industrie. (Hierover heeft web analytics collega André op 6 maart dit stuk geschreven.)
Na een ruim een uur te hebben gesproken over zijn werk en zijn passie voor web analytics gaf Avinash aan dat hij het gesprek dusdanig prettig had gevonden dat mijn collega nog eventuele nakomende vragen per e-mail kon stellen, naar aanleiding van deze post. Dus mochten jullie vragen aan Avinash hebben? Je kan ze stellen in de reacties en wij zullen ze doorgeven aan Avinash!