Wie kent succesvolle cases van behavioral targeting?

Wie kent succesvolle cases van behavioral targeting?

Behavioral targeting geldt al jaren als ‘the next big thing’ binnen de internetwereld. Wat is het nu precies en wat kun je ermee als internetmarketeer? Zijn er al succesvolle voorbeelden bekend en waar moet je rekening mee houden bij de implementatie van targeted marketing?

Geert-Jan Smits van JungleRating geeft in het artikel Behavioral targeting in praktijk (eerder deze maand gepubliceerd in Twinkle) een eerste aanzet op deze vragen. Bij behavioural targeting wordt content (bijv. productaanbiedingen of advertenties) getoond op basis van bezoekersgedrag (denk aan herkomst bezoeker).

Smits geeft aan dat er in Nederland nog maar weinig succesverhalen bekend zijn. En om eerlijk te zijn kom ik ook niet veel verder dan bedrijven die ‘er mee bezig zijn’. Wie kent succesvolle Nederlandse cases van behavioral targeting?


DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • Bas, ik verwacht nu natuurlijk wel een reactie van Wunderloop ;-)

  geplaatst op
 • In het artikel van Geert-Jan Smits wordt terecht Amazon aangehaald als grote voorbeeld en volgens mij heeft Bol.com al tijden hetzelfde principe en zou dus een goed nederlands voorbeeld zijn.

  Ook worden echter MSN en WebAds aangehaald met targeting/profiling maar dat zou ik niet onder de noemer 'behavioral targeting' scharen omdat het niet om targeting op basis van handelingen maar kenmerken (leeftijd, geslacht etc.) gaat.

  Dan zouden wij en onze collega's in de e-mail marketing branche zich namelijk al ruim 5 jaar met 'behavioral targeting' bezighouden omdat we in het algemeen elke mailing op leeftijd, geslacht en interesse (kunnen) targetten.

  geplaatst op
 • Amazon en Bol.com zijn inderdaad de klassieke voorbeelden. En het zal inderdaad niet lang meer duren voordat exploitanten en netwerken als Microsoft, ilse media en webads dit zullen gaan inzetten.

  geplaatst op
 • @ Marco,
  Wat ik grappig vind is dat iTunes ook een functie heeft van "those who bought your selection also bought...", die zit altijd bij mijn bevestigingsmails. En slaat nooit ergens op. Het beste wat ze ervan maken is een nummer of cd van dezelfde artiest, maar soms is het niet te geloven. Dan krijg je een dance-artiest terwijl je een singer/songwriter hebt gekocht of een britpopband als je net VS collegemusic heb gekocht.
  Het zou overigens aan aardige vraag voor een bedrijf als Reddion zijn dit, voor zover zij daarover uit de school klappen.

  geplaatst op
 • De column Mijn beste vrienden van Joost Steins Bisschop is wel een aardige in deze.

  geplaatst op
 • Ik ken inderdaad zelf geen goeie Nederlandse cases, maar ben wel gecharmeerd van de mogelijkheden van Adlink 360. Ik moet zeggen dat ik het bij veel klanten (zeker grote logge organisaties) ook niet snel zie gebeuren. Als het ze soms al niet eens lukt om Spotlight tags te implimenteren, dan zie ik behavioural targeting nog wel even op zich wachten. Zeker the next best thing, maar eerst maar eens fatsoenlijke conversiemetingen, dat lijkt me een eerste stap

  geplaatst op
 • In het maartnummer van Adforesult stonden we ook stil bij behavioral targeting, mede aan de hand van de verhalen van Bas Seelen en Arno Otto. En inderdaad: nog weinig Nederlandse praktijkverhalen. Een
  PDF van het artikel staat online.

  geplaatst op
 • We zijn op dit moment bezig om de eerste sites te taggen en profielen in kaart te brengen. De eerste cases zullen dan snel volgen. we zullen zoveel mogelijk proberen alle betrokken partijen (adverteerder, buro , exploitant) te overtuigen om deze publiek te maken.
  Dus als er iemand l wil... ;-)

  geplaatst op
 • @Marco,

  Wij, askNow, lanceren op DME onze Personal Targeting Platform. We richten ons niet op presenteren van advertenties maar op het personaliseren van de online beleving van een bezoeker op een site.
  Wij zijn op dit moment o.a. in gesprek met een grote gemeente in Nederland voor het personaliseren van de website. Ik verwacht dat we binnen 1 maand hierover meer bekend kunnen maken.

  Rob

  geplaatst op
 • Werkt Reddion niet samen met Netmining voor Behavioral targetting ? Ik dacht dat ze een automotive case in NL hadden waar webleads ontdekt en geprofilieerd werden op basis van online gedrag ...

  geplaatst op
 • @Bas Seelen,

  Heb nog een plan binnenkort.... ;-) mocht het er van komen...dan weet ik je te vinden!

  geplaatst op
 • Op zeer korte termijn zullen wij starten met het personaliseren van een bekend weblog in Nederland. De bedoeling is dat we het hele proces zichtbaar maken voor de bezoekers van de site. We zullen regelmatig onze bevindingen, resultaten enzovoort posten en staan natuurlijk open voor ideeën, opmerkingen en bevindingen van de bezoekers.

  Binnenkort meer..

  Rob

  geplaatst op
 • Ik heb een goede case gezien op de site van memo2
  zie de link: http://ads.memo2.nl/presentations/abnamrobt/

  geplaatst op
 • Netmining heeft een hele rits BT implementaties in NL gedaan in 2007. Autobytel, VW, SUN, Opel ... Allemaal succesvol naar ik verneem van een van hun partners. Ik denk dat BT een succes is als je het als buitenstaander niet direct ervaart als BT en daarom is het ook minder zichtbaar.

  geplaatst op
 • Zijn er volgens jullie weer nieuwe noemenswaardige cases? Ik ben op zoek naar succesvolle cases van event driven marketing, liefst met bijbehorende resultaten.

  Hebben jullie input?

  Groeten,
  Linda

  geplaatst op
 • Voetbal International. Iedere niet Ajax-fan vooral behoeden voor Ajax aanbiedingen ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.