Het hek is eindelijk van de dam: EMI biedt aanbod zonder DRM

Het hek is eindelijk van de dam: EMI biedt aanbod zonder DRM

Zojuist met veel plezier op nu.nl gelezen dat EMI heeft aangekondigd dat het van haar gehele digitale aanbod een DRM-vrije versie gaat verkopen. Deze versie is dan wel een flink stuk duurder dan de DRM-versie (€1,29 vs €0.99 nu), maar daar staat een hogere geluidskwaliteit tegenover.

In de presentatie, staat verder dat consumenten ook de mogelijkheid krijgen eerder gekochte tracks en albums te upgraden – tegen “slechts” €0,30 per liedje. Apple Itunes is de eerste online winkel die het aanbod zal verkopen, vandaar dat Steve Jobs gisteren bij de bekendmaking aanwezig was. Naast het repertoire van EMI gaat Itunes nu ook DRM-vrije Indy-muziek verkopen.

Wat betekent dit ?

DRM en andere kopieerbeveiligingsoorten is het belangrijkste middel tot nu toe geweest van de entertainment-industrie om zich te verweren tegen het illegaal downloaden van consumenten. Dit heeft in het verleden tot veel idiote situaties geleid – van ontploffende CD-spelers tot versies van platen die slechts een beperkt aantal keer door de eigenaar gedraaid konden worden.
En keer op keer bleek dat de consumenten die hier het meest geraakt door werden, juist de eerzame burgers waren die helemaal niet illegaal bezig waren.

Stel dat dit inderdaad een doorbraak betekent : dan bestaat er een goede kans dat de DVD- en HD-wereld ook mee gaat doen. Dan is het echt het hek van de dam. Wellicht dat de industrie zich dan ook gaat ontdoen van de laatste imbeciele acties, die een schadelijke verdediging tegen de opkomst van het internet zijn.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 13 reacties op dit artikel

 • "Deze versie is dan wel een flink stuk duurder dan de DRM-versie (€1,29 vs €0.99 nu), maar daar staat een hogere geluidskwaliteit tegenover.

  Dat van die hogere geluidskwaliteit moet ik nog zien (of eigenlijk horen). Het voelt voorlopig een beetje als een financiële compensatie voor het feit dat de muziek DRM-vrij is. Desalnietemin een goede ontwikkeling.

  geplaatst op
 • De huidige iTunes Store nummers zijn geencodeerd in AAC 128, de DRM-vrije versies in AAC 256. Dat laatste klinkt echt een heel stuk beter. Het verschil is ook makkelijk zelf te testen. In iTunes kan je in de voorkeuren instellen in welk formaat je wilt importeren. Ik zou zeggen, neem één van je favoriete nummers en haal het binnen in iTunes in zowel AAC 128 als AAC 256. Kost niets en dan kan je het verschil zelf horen!

  geplaatst op
 • Het verbaast me meer dat ze eigenlijk toegeven tot nu toe mindere kwaliteit te hebben geleverd.

  geplaatst op
 • Weer een stapje dichter bij alle muziek die gratis wordt ;-)

  geplaatst op
 • Ik ga mee met TechCrunch: DRM is gisteren overleden. Mijn visie op rechten en meer in het bijzonder het beheer van digitale rechten (hetgeen meer is dan beveiligen tegen kopiëren) is als volgt: het verdwijnt naar de marges van onze (video) content driven samenleving. Kijk naar mijn presentatie in Beta over de verandering van waardeketen naar een waardenetwerk. Binnenkort publiceer ik er meer over hier.

  geplaatst op
 • Hier dus!

  geplaatst op
 • Thnks, Maurice!

  geplaatst op
 • het is alleen jammer dat de drm vrije bestanden duurder worden. de hogere kwaliteit én het los laten van de drm rechtvaardigt niet de hogere prijs. een gemiddeld album zal nu als download duurder uitvallen dan de cd zelf. een échte muziekliefhebber zal zeker kiezen voor de betere kwaliteit. maar de ervaring leert dat de gemiddelde download consument (legaal en illegaal) is gewend aan de 128 kbps, en 128kbps voor veel mensen (helaas) de norm is.

  nu denk ik wel dat prijs/kwaliteit verhouding een kwestie van tijd is. de stap die nu door emi en itunes genomen is zal snel navolging vinden. dan is het hier ook een kwestie van tijd we drm vrije bestanden met een hoge bitrate voor 0.99 cent kunnen downloaden.

  ik werk zelf voor een (independent) platenmaatschappij en wij waren al vanaf dag 1 tegen drm. alleen de download portals legde ons de drm op!

  overigens is het zo dat veel gespecialiseerde dance downloadportals al veel langer drm vrije bestanden aanboden in hoge kwaliteit.

  geplaatst op
 • @Marc - Grappig : Nu.nl meldt toevallig ook vandaag dat de Europese Commissie de prijzen van I-tunes gaat onderzoeken. Echt, die rare prijzen zijn een kwestie van tijd.

  geplaatst op
 • Het duurt dan wel even bij de grote platenmaatschappijen maar het kwartje begint dan eindelijk te vallen, het heeft wel verrekte lang moeten duren. Jammer. De prijs daar en tegen vind ik acceptabel, het wordt voor de gebruiker een stuk makkelijker gemaakt om de gedownloade track(s) willekeurig te copieeren en dat mag zijn prijs kosten. Het vergelijk om dan maar een CD in de winkel te kopen gaat niet helemaal op, want van de gemiddeld genomen 12 tot 15 nummers die op een CD staan zijn er maar 8 tot 10 echt goed, de rest zijn zogenaamde fillers. Dus netto gezien krijgje met een gedownloade track meer waar voor je geld.

  Het argument dat de prijs duurder is omdat het toevallig ook een beter kwaliteit is vind ik absurd ze zouden de mogelijkheid moeten aanbieden om de gebruiker zelf een keuze te laten maken. 128, 256, 320 onafhankelijk van de prijs.

  Uit eindelijk zal de prijs weer naar 0,99 dalen dat heet volgens mij marktwerking.

  geplaatst op
 • @Marc
  "een gemiddeld album zal nu als download duurder uitvallen dan de cd zelf"

  Dat klopt niet. Albums worden wel DRM-free en 256kbps, maar zullen niet in prijs stijgen. Het wordt dus aantrekkelijker om albums te kopen ipv losse tracks.

  zie: http://www.techcrunch.com/2007/04/02/emi-apple-are-announcing-sale-of-non-drm-music/

  geplaatst op
 • "want van de gemiddeld genomen 12 tot 15 nummers die op een CD staan zijn er maar 8 tot 10 echt goed"

  ...

  Koop dan een CD van een goede band!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.