Cebit 2007

16 maart 2007, 19:14

Gisteren was ik dankzij Hans Mestrum op uitnodiging van Tulip op de Cebit. Woensdagmiddag vertrokken en iets minder dan 4 uur later in Hannover. ‘t was overduidelijk dat de Cebit er aan kwam in het hotel; 3 gasten voor mij met elk de nodige mobiele devices en alle drie de standaard vraag: Is er Wlan? Om vervolgens een kamer dicht bij de lobby te willen, aangezien daar alleen goed bereik is 😉

De Cebit is groot, eerlijk gezegd belachelijk groot: 26 hallen met een totaal oppervlakte van 450.000 m2. Voeg de RAI en Jaarbeurs samen en je hebt nog maar 1/3 van de oppervlakte hoorde ik gisteren. Kortom met een dagje Cebit heb je nog maar het tipje van de sluier gezien. Daarom een algemene impressie van een dagje Cebit.

Ik heb mij laten vertellen dat Hannover zo’n 600.000 inwoners heeft en er tijdens de Cebit zo’n 1,5 miljoen bezoekers bij komen. Kortom hotels moet je ruim van te voren boeken. Miel van Opstal had de pech om die reden op 90 kilometer van de Cebit te moeten overnachten. Ons Etap-hotel (vergelijkbaar met een formule1 in Frankrijk) is vlak bij het station en zo’n beetje midden in het centrum. Woensdagavond kunnen we dan ook lekker lopend naar het centrum en eten Hans en ik bij Maredo een Argentijns restaurant met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Tot mijn verbazing is de menukaart in een fors aantal talen waaronder Russisch. Rusland is dit jaar partner van de Cebit en dat heeft meteen gevolgen zelfs voor de menukaart 😉

Tulip.

Donderdagochtend klokslag 9 uur zijn Hans en ik op de stand van Tulip. Een mooie open stand waar Hans al eens vol trots over schreef en waar naast Tulip ook producten van hun andere merken zoals PaceBlade, Conceptronic en het recent overgenomen Devil te zien zijn. Ik maak kennis met een aantal collega’s van Hans en onder genot van een kop koffie legt Rene Vlak, commercial directeur van PaceBlade, mij wat zaken rondom PaceBlade uit. Het product wordt inmiddels zo’n 4 jaar gevoerd en kent meerdere varianten waaronder de EasyBook P8 die ik vandaag te leen heb op de beurs om te bloggen en mijn ervaringen met Tulip hierover te delen. Daarna een korte rondleiding over de stand van Tulip. Om persoonlijke reden ben ik zelf erg geinteresseerd in de Netwerk Storage van Conceptronic. Eerlijk gezegd kwam ik 2 dagen geleden er pas achter dat het één van de merken van Tulip was, maar ik laat mij graag de specs even uitleggen. Een mooie oplossing voor een centrale opslagmogelijkheid in mijn netwerk. Daarna wil men graag mijn mening horen over een nieuw project van Conceptronic genaamd Wifi Wall. Hiermee wordt het mogelijk je Wifi-signaal via de bestaande Coax-bekabeling door het huis te transporteren. In plaats van te werken met een booster, extra wired accesspoint of antenne’s transporteer je het signaal desnoods naar zolder via (vaak) bestaande Coax-bekabeling, zonder dat dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van het tv- of radiosignaal. Mijn mening? Dat had ik 5 jaar geleden heel graag willen hebben! Nu met veel moeite een wired extra accesspoint naar de tweede verdieping kunnen trekken, maar zo’n wifi wall was een fraaie oplossing geweest want die de Coax bekabeling was al aangelegd maar de lanbekabeling pastte niet meer in de kabelgoot.

Future Parc.

Rond de klok van 10 uur ga ik voorzien van de PaceBlade de beurs op. Via een aantal hallen loop ik naar hall 9 genaamd Future Parc. “As a center of innovation, future parc offers far more than just research. The forerunners to the new generation of ICT products will be presented by higher education institutions, large research facilities and all major German research institutes”, had ik gelezen op de Cebit site. Wel dat was een aardige tegenvaller. Geen ‘state of the art’ nieuwe technologieen gezien. Niets vooruitstrevends en naar mijn mening teveel stands uit de publieke sector, waarmee de hal eveneens werd gedeeld. Jammer, vergeet deze hal maar als je de Cebit nog bezoekt. Ik schrijf kort een paar alinea’s met de PaceBlade op een terrasje. Formaat is lekker voor dit soort gelegenheden. Een pda is te klein voor het snel maken van wat aantekeningen en een laptop te groot/te zwaar. In combinatie met het bluetooth-keyboard gaat het typen ook lekker vertrouwd.

Vista.

Even later belt Hans dat Miel van Opstal op de Tulip stand is om hem een Sony Vaio voorzien van Windows Vista kado te geven min of meer ter promotie van Windows Vista via het Vaio influencer program. Hans is trendwatcher schrijft het nodige over IT op zijn weblog en stoeit met foto’s en video, dus een mooie blogger voor zo’n programma. Het is Hans van harte gegund maar damn wat een fraai kado!

Erg leuk om Miel, Enthusiast Evangelist bij Microsoft, eens IRL te ontmoeten na recente mailtjes over Soapbox-testaccounts voor bloggers van Marketingfacts. Miel vervult zijn functie goed. Nadat ik mijn eerste ervaringen met Windows Vista deel en opmerk dat de interface erg lekker is, maar dat ik gevoel heb dat er functioneel voor mij als eindgebruiker weinig nieuws in zit, pakt hij meteen zijn laptop om wat zaken toe te lichten in Vista. En meteen een goede tip te geven voor bloggers met Vista. Onder Bureau-accesoires zit een erg handig tooltje (genaamd Knipprogramma of Snipper) om een screenshot te maken van (een deel) van je scherm al dan niet met border en de mogelijkheid delen meteen te markeren. Een kleine wow-ervaring, want hiervoor maakte ik steeds gebruik van aanvullende tooltjes, alleen jammer dat resizen nog niet kan maar dat lukt wel bij uploaden van de file met Expression Engine.

Na de lunch loop ik samen met Miel naar de hallen 25, 26 en 4 waar de Microsoft staat. Videomateriaal dat je in dit artikel ziet is door Miel gemaakt. Hilarisch momenten op de Microsoft stand, alwaar Miel helemaal weg is van de speciaal voor het beurspersoneel gemaakte Microsoft poloshirts met “evangelist” op de achterkant, die hij nog niet heeft en dus met de nodige moeite een exemplaar probeert te bemachtigen. Die evangelisten zijn vasthoudend. Lori Grosland, eveneens evangelist bij Microsoft, laat Miel in een video-interview nog even fijntjes weten dat Size does matter 😉

{title}Rond de klok van 4 zijn we terug op de Tulip stand. Met de PaceBlade lees ik mijn mail en maak opnieuw wat conceptalinea’s aan voor dit verslag. Zoals gezegd de Cebit is belachelijk groot en daar waar ik, na zo’n 8 van de 26 hallen vrij selectief te hebben bezocht, het gevoel heb niet veel nieuws te hebben gezien, kan iemand anders een heel andere ervaring hebben. Wat mij vooral bij is gebleven zijn stands op het vlak van lifestyle. Zoals kleding waarin bedrading is in verwerkt of waar devices makkelijk in kunnen worden opgeborgen en computertassen, laptops en andere devices waarmee je een fashion statement mee kunt maken. Ook opvallend dat een aantal landen waaronder Nieuw-Zeeland, Argentinië en een aantal Aziatische landen zich gezamenlijk presenteren als mogelijke locatie voor outsourcing van activiteiten. Hou komende dagen de Cebit-verslagen in de gaten. Alle verslagen te samen geven een veel beter beeld dan één of twee bloggers voor elkaar krijgen.

Mijn PaceBlade ervaring.

De PaceBlade is mij goed bevallen, zeker in combinatie met het Bluetooth keyboard is het een prima device om op lokatie aantekeningen te maken en/of te bloggen. Niet te klein zoals een PDA en niet te groot/zwaar zoals een laptop. Verbeterpuntjes zijn er natuurlijk altijd. Hij mocht wat mij betreft nog wel een tikkie lichter en accuduur mag wel wat langer. Op één accu kun je nu zo’n 2,5 uur werken afhankelijk van de mate waarin je bluetooth, wifi etc. gebruikt, maar dat betekent al gauw dat je voor een dag verslaglegging een reserve-accu mee moet nemen of ergens moet opladen. Ik geef de PaceBlade virtueel door aan Erno Hannink hij is vrijdag op de beurs eveneens op uitnodiging van Tulip en heeft al een kort verslag live staan. Frankwatching en Pierre Gorrissen komen volgende week.

Marketingfacts blogger Cem Yildiz is ook volgende week aanwezig, dus meer Cebit-nieuws next week!

Zie verder:

Micromiel: Cebit Hannover & Size does matter.

Hans van Mestrum: Eerste posting vanaf de Cebit, Eerste foto’s van de CeBIT & Windows Vista op een Sony Vaio.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

7 Reacties

  CemYildiz

  Bedankt voor het verslag Erik, erg leuk om te zien en lezen!


  16 maart 2007 om 20:15
  Jan-Willem

  Erik, bedankt. Ik zag idd op de video al dat veel elementen weer terugkomen van de dingen die we vorig jaar gezien hebben. Ben wel geinteresseerd in het EasyBook, handig voor in de keuken of slaapkamer? Ik hoor het binnenkort wel.

  Vorig jaar waren de universiteiten goed vertegenwoordigd in 3D motion capture, surround technologie en robotica. Dit jaar niet?


  16 maart 2007 om 21:10
  media

  Leuk verslag Erik! Ben eigenlijk wel benieuwd of je nu prive die PaceBlade (kosten +/- 1000 euro?) gaat kopen of niet? En zo nee, waarom niet.


  16 maart 2007 om 21:23
  venturo

  mannen wacht ook mijn verslag af. ik heb trouwens een tijdje paceblade gehad en na een paar maanden verkocht. voor sommige (handschrift) toepassingen prima maar geen concurrent voor een goede laptop…


  16 maart 2007 om 21:55
  evroekel

  @Cem: benieuwd wat je van de nieuwe Commodore’s vind! Helaas kwam ik tijd te kort om te gaan kijken, maar foto’s zien er goed uit.

  @Jan-Willem: Vragen rondom universiteit zijn lastig te beantwoorden. Ik heb een aantal gezien met name rondom het scannen van gezichten, maar wellicht stonden ze in andere hallen die ik niet gezien heb.

  @Marco: Nee, ik zou het er niet uit halen. Te weinig op lokatie nodig. Tenzij je een vaste blogger in dienst neemt 🙂 En thuis ben ik nogal kritisch en wil een high performance systeem met groot scherm.

  @Albert: Ik neem aan dat je ook nog even kennis gaat maken met de mensen van Tulip en je ervaringen deelt met Rene Vlak? Hans had je uitgenodigd.


  17 maart 2007 om 06:08
  Hans Mestrum

  Mooi verslag Erik. Leuk dat je er was en fijn om eens uitgebreid met elkaar te hebben gesproken opgegtrokken te hebben met elkaar.

  Fijn dat ik je heb voor kunnen stellen aan Miel van Opstal en dat jullie samen wat ‘swag’ hebben kunnen scoren 😉


  17 maart 2007 om 10:14
  Addy

  Ik had graag nog een shot gezien van de Sony Ericsson dames 😉


  18 maart 2007 om 14:56

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!