Nadat enkele jaren geleden heel voorzichtig de eerste initiatieven de kop opstaken, gaat er inmiddels geen week meer voorbij of er is wel weer een nieuw platform gelanceerd waarbij de gebruiker wordt gestimuleerd om nieuws aan te leveren of om mee te beslissen welk nieuws belangrijk is.
In deze laatste categorie, ook wel social news genoemd, is vanavond MSN Reporter als onderdeel van de nieuwe MSN.nl gelanceerd. Op MSN Reporter kunnen bezoekers nieuwsitems aanleveren, beoordelen of een reactie achterlaten. Vergelijkbaar met het populaire Digg of het Nederlandse eKudos.
Als we kijken naar de eerste categorie waarbij de gebruiker wordt gestimuleerd zelf nieuws aan te leveren, dan is het aardig om te zien dat zowel de oprichters van ilse als ilse media zelf met resp. Sync.nl en Hier.nl de afgelopen maand nieuwe iniatieven hebben gelanceerd.
Merien ten Houten en Robert Klep, twee oprichters van ilse, lanceerden deze maand de online nieuwssite Sync.nl. Sync.nl is volgens eigen zeggen een nieuw online magazine voor mensen die interesse hebben in of werkzaam zijn op het snijvlak van wetenschap, ondernemen en technologie. Sync.nl selecteert, categoriseert en brengt prioriteiten aan in de artikelen. Voor de artikelen doen ze een beroep op vakdeskundigen, enthousiaste volgers en freelance journalisten die op 50/50-basis delen in de advertentie-opbrengsten. En ik moet zeggen, de eerste publicaties van een 30-tal vrijwilligers zijn meer dan de moeite waard.
Ilse media kwam met Hier.nl als het lokale burgerjournalistieke zusje van NU.nl. Met dit project wil ilse media bekijken hoe ze de nieuwsvoorziening kunnen verbeteren door samen te werken met lezers. Hier.nl wordt gefaseerd ingevoerd in verschillende regio’s, te beginnen in Amsterdam.
Eerdere Nederlandse initiatieven zijn o.a. MobileReporters, Buurtlink, Trouw in de buurt, digitale dorpspompen van Wegener, Skoeps maar ook de verschillende weblog-netwerken kunnen we toevoegen aan dit lijstje.
Grote vraag is wat mij betreft, hoeveel ruimte is er nog in deze overvolle markt van aanbieders? En vooral ook, welke initiatieven zullen overleven en commercieel succesvol zijn?