Het wordt tijd voor een widget voor tagging

Het wordt tijd voor een widget voor tagging
, Saristos
@saristos
Een van de krachtigste middelen op dit moment om content te organiseren is het gebruik van trefwoorden (tags). Daarnaast brengen tags mensen met gelijke interesses bij elkaar. Moderne social sites kunnen niet zonder tags en ook Amazon bijvoorbeeld maakt inmiddels ook al geruime tijd gebruik van tags.

Zelf gebruik ik tags inmiddels al meer dan een jaar bij bijvoorbeeld Furl, Del.icio.us, iPhoto, iTunes, Gmail, Flickr en nog veel meer bronnen. Het probleem waar ik tegen aan loop is dat ik inmiddels zo veel tags heb dat ik niet meer consistent ben bij het toepassen van tags. Zo hanteer ik inmiddels bij Furl andere tags dan bij Del.icio.us. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld bij Furl nog wel eens het probleem dat ik niet meer weet welke trefwoorden ik in het verleden had toegepast.

Volgens mij is het dus tijd voor een widget, die er voor zorgt dat je altijd je tags bij de hand hebt en die je kunt beheren, ongeacht op welke site je ook bent.

Mocht ik iemand op een idee gebracht hebben, dan zijn donaties uiteraard welkom ;-)

Iemand soortgelijke ervaringen of nog meer ideeën / voorbeelden van handige tagging tools?


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Het idee achter tagging is dat zulke widgets juist niet nodig zijn. Zolang je maar genoeg relevante tags aan je item geeft is het de bedoeling dat je het in ieder geval zelf later terug moet kunnen vinden. Consistentie bij het toepassen van tags is nou net niet de bedoeling ;-)

  geplaatst op
 • Persoonlijk ben ik van mening dat enige vorm van consistentie wel handig is... En dat zou al kunnen beginnen door je te beperken in het aantal taggingtools wat je momenteel hebt. Dus beperk je tot Furl of tot Del.icio.us. Problem solved volgens mij!

  geplaatst op
 • Precies, inconsistentie behoort bij tags juist geen probleem te zijn. Daarnaast wordt het tijd voor een widget..? Die widget haalt de tags dan 'ergens' vandaan en zet ze 'ergens' weg. Dat beperkt zich dan alsnog tot 1 service zoals bijvoorbeeld del.icio.us; die overigens alle gebruikte tags keurig op een rijtje zet zodat je enigszins consistentie kan aanhouden..

  geplaatst op
 • Het hang er van af hoe je tegen tags aan kijkt. Contacten kun je bijvoorbeeld ook als tags beschouwen. Dus ik zou naadloos willen aansluiten bij mijn contactlijst.

  Een enige vorm van hierarchie binnen tags zou ook bijzonder handig zijn, zeker als het aantal tags in de loop der tijd exceptioneel zal toenemen.

  geplaatst op
 • Voor het nieuwe punt.nl II ben ik ook een aantal onderzoeks taggingexperimenten gestart. Wat met vooral interesseert is het taggen van tags. Associatie op associatie dus. Eigenlijk breng je het Amazonaanbevelingssysteem dan naar een meer abstractniveau van associaties omdat iedereen vanuit een eigen perspectief naar dingen kijkt.

  Een experiment wat ik nu online heb staan is addtags.com. Wat is bijvoorbeeld jouw associatie bij marketingfacts? http://marketingfacts.addtags.com

  Toepassingen volgen in punt.nl II :) Heel graag discussieer ik hier verder met mensen die wat zien in tagging.

  Als er interesse is wil ik hieronder wel een toepassing beschrijven.

  geplaatst op
 • @Henkjan, heel graag. Ik ben hier zelf ook onderzoek naar aan het doen varierend van het automatisch extracten van tags, integratie met contacts list en het associeren van tags. Het is zeer zeker een boeiend onderwerp.

  geplaatst op
 • Ik ben er ook benieuwd naar!

  geplaatst op
 • @ Peter en Edwin

  Hier zijn er twee:

  Een sociaal netwerk waarbij het (alleen) mogelijk is elkaar te taggen. Je vraagt aan anderen wat de trefwoorden zijn die ze bij jou vinden passen. Omdat iedere tag onder een persoon weer klikbaar is loop je op een heel natuurlijke manier door de database met mensen heen.

  Of

  Een index (zoekmachine) die maar 1 resultaat levert en ook gelijk de perceptie van dat merkvan gebruikers doorgeeft. Hoe werkt het: Je meld je aan met bijvoorbeeld 'marketingfacts' Aan marketingfacts koppel je een tekst + link en claim jij een aantal tags waarvan jij als eigenaar vindt dat deze tags bij jou passen. (Dit plaats je op addtags.com/marketingfacts.)

  Anderen geven jou tags die de werkelijke perceptie vertegenwoordigen van dat individu mbt marketingfacts. Als er genoeg taggers zijn ontstaat er een tag - longtail waarvan de bovenste tags een reeel beeld geven van de perceptie van de grote groep.

  Stel dat dit de tag top 3 is voor marketingfacts: (Je ziet er nu hier een aantal binnenkomen http://marketingfacts.addtags.com )

  1 marketing weblog
  2 innovatief log
  3 grootste marketinglog

  Dan wordt marketingfacts als eerste getoond bij het zoeken op 'marketing weblog' als er geen andere weblogs zijn die vaker als 'marketing weblog' zijn getagged.

  Je kunt doorklikken naar geclaimde tags en gegeven tags waar je het perceptieverschil tussen de eigenaar en het publiek kunt zien. (Dit kan voor sommige merken erg vervelend zijn.. )

  Het zou erg mooi zijn als er een battle for tags zou ontstaan als bijvoorbeeld verschillende partijen het woord 'hosting' claimen.

  geplaatst op
 • Het doet me denken aan Fleck.com, als je via zo'n interface allerlei sites kunt taggen dan ben je er toch?

  geplaatst op
 • Henkjan, heb net even gekeken naar je experiment; ziet er indrukwekkend uit en ik blijf graag op de hoogte van de ontwikkelingen!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.