‘Al 3 miljoen Nederlanders weten wat RSS is!’

‘Al 3 miljoen Nederlanders weten wat RSS is!’

Al 3 miljoen Nederlanders weten wat RSS is!Zowel vaksites als Adformatie en Twinkle en vakblogs als Adforesult en Molblog publiceerden gisteren het persbericht ‘RSS onbekend bij Nederlanders’ dat namens NationaleVacaturebank.nl was uitgestuurd door Lensink Van Berkel Communicatie. In het persbericht de conclusie dat bijna 70% van de Nederlanders niet weet wat RSS is en slechts 7% gebruik maakt van deze functionaliteit. Bijna een kwart van de respondenten weet wel wat RSS is, maar gebruikt het niet. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gehouden onder 774 consumenten.

Nu zullen vakgenoten die de literatuur over RSS bijhouden niet echt verbaasd zijn over deze resultaten. Het is immers al geruime tijd bekend dat het merendeel van de internetgebruikers niet weet wat RSS is, maar dat steeds meer mensen het al dan niet bewust wel steeds meer gebruiken. Steeds meer sites zullen ervaren dat hun sitetraffic afkomstig is via RSS. Direct doordat mensen zich abonneren op de RSS-feed of indirect doordat andere sites gebruik maken van de RSS-feed en de content (deels) aanbieden. Voor Marketingfacts ligt het percentage bezoekers via RSS inmiddels op ca. 30 procent.

Een ander punt dat mij een beetje verbaasd is hoe de media het persbericht heeft opgepakt. Men heeft de benadering dat slechts een klein deel van de Nederlanders RSS kent, klakkeloos overgenomen. Ten eerste is het begrip Nederlanders wel erg breed. Gaat het hier om alle Nederlanders? Gaat het om internetgebruikers? Gaat het om werkzoekenden op Nationale-Vacaturebank.nl? Gaat het om 13+? Oftewel, hoe representatief zijn deze cijfers eigenlijk en mogen we ze op deze manier interpreteren?  Laten we even voor het gemak uitgaan van 10 miljoen internetgebruikers. In dat geval zou maar liefst 3 miljoen internetgebruikers wel op de hoogte zijn van RSS. En dat is best veel!

Complimenten aan Planet dat als één van de weinige sites wel kritisch naar het persbericht heeft gekeken en zich niet blind heeft gestaard op de titel van het bericht!


DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • scherp artikel. Overigens lijkt het me duidelijk dat je moet kijken naar je eigen doelgroep. Mijn eigen feed groeit gestaag door, terwijl ik op andere websites na 1.5 jaar nog steeds zit met 15 readers, waaronder 4 van mijzelf ;)

  geplaatst op
 • Roy, helemaal met je eens. Ik heb een aantal sites (zoals bijv. agritoerisme-toscane.nl of foodlog.nl) waar het aandeel RSS-gebruikers ver achter blijft. Marketingfacts zit met het aandeel RSS-gebruikers aan de bovenkant. Het aandeel RSS-gebruikers neemt overigens iets af en dat heeft vooral te maken met het feit dat er relatief meer niet tech-savvy gebruikers bijkomen. Het absolute aantal RSS-gebruikers neemt nog steeds toe met deze week een nieuw record van 3,500 unieke RSS-lezers.

  geplaatst op
 • Ik vind 3 miljoen wel erg optimistisch. Zelfs op de IPAN bijeenkomst laatst hoorde ik nog mensen fluisteren 'weet jij eigenlijk wat RSS is?'. Niet dat ik dat erg vind of zo, maar het geeft wel een indruk van de bekendheid, laat staan acceptatie. Vanuit Feeder bezien is het interessant te zien dat steeds meer bezoekers (het meerendeel?) allerlei zoekopdrachten meenemen als RSS-feed, terwijl nergens op de site staat hoe dat moet (maar het kan dus wel). En dat zijn echt geen nerds of early birds, die zitten allang bij Technorati etc. Ik laat in het midden hoeveel mensen in Nederland RSS kennen. Maar ik denk dat je wel kunt stellen dat de ontwikkeling van beginnende RSS-gebruikers tot volleerde feedmixers sneller gaat dan (ik had) verwacht.

  geplaatst op
 • Leuk; die postieve benadering. :)
  Zelf kan ik niet meer zonder mijn RSS feeds, hoe moet je dan op de hoogte blijven? Toch niet al die sites af gaan lopen.. ;)

  geplaatst op
 • Het werkelijke aantal mensen dat RSS kent is absoluut lager dan 3 miljoen.

  Misschien had ik wat duidelijker moeten zijn in mijn artikel maar wat ik ermee wilde aangeven is dat het persbericht werkelijk nergens over gaat. Zonder enige onderbouwing wordt een bewering gedaan en overgenomen door de media. Voor hetzelfde geldt namelijk zou ik het kunnen omdraaien en zeggen dat al 30% van de Nederlanders wel RSS kent, oftewel 3 miljoen internetgebruikers. Als je daar vervolgens over gaat nadenken dan weet je dat het absurd is.

  geplaatst op
 • :-D

  Ik erger me altijd kapot aan klakkeloos overgenomen persberichten. En u doen we het zelf ook :-(

  Zo'n stukje als jij hier schrijft, Marco, daarvan kun je er tientallen per dag schrijven over allerlei onderwerpen. Vooral onderzoeken, waarvan totaal onduidelijk is wie, wat, waar en hoe is gevraagd. Er is veel luie journalistiek (en dat reken ik ook mezelf aan)

  geplaatst op
 • @Marieke: Mee eens, gebeurt hier ook wel eens en daar mag je mij dan ook zeker op wijzen. Maar ik hoop toch wel dat we in de regel kritisch blijven op de persberichten die we ontvangen.

  geplaatst op
 • Marco heeft per abuis het eerste deel van zijn aanhef gemist.

  Hij bedoelde "Tegen het einde van 2008 zullen naar verwachting ...". De subtitel is ook weggevallen. Die luidt namelijk ... RSS eindelijk klaar voor de doorbaak tot het grote publiek?

  Toch Marco ;)

  geplaatst op
 • Helemaal correct Ernst, alleen moet je dan RSS nog vervangen door webfeeds want tegen die tijd heeft niemand het meer over RSS ;-)

  geplaatst op
 • Een onderzoek onder 774 consumenten is naar mijn mening niet representatief te noemen.

  geplaatst op
 • Arash, de benodigde steekproefgrootte is afhankelijk van de totale populatie waarover je iets wilt zeggen en met welke betrouwbaarheid je iets wilt zeggen.

  geplaatst op
 • Volgens mij moet in bovenstaand verhaal even dit meegenomen worden:
  De resultaten moeten volgens de Nationale Vacaturebank een beeld bieden van internettend Nederland. Ons land telt ruim 10 miljoen surfers. Daarvan zouden 3 miljoen personen weten wat RSS is. En 700.000 mensen zouden RSS gebruiken.

  Dat verduidelijk het punt iets meer volgens mij.

  Planet heeft idd een goed stukje geschreven, wellicht een interessant onderwerp voor een bericht op marketingfacts: Hoe leg je nou uit aan je klant zijn consument wat RSS is?

  geplaatst op
 • En toch. Weer een plaatsing van het artikel op een blog. Net geen linkje voor nationalevacaturebank.nl dus wat dat betreft even een tegenvaller maar toch...

  geplaatst op
 • Die link heb ik bewust niet opgenomen omdat ze 'm deze keer niet hebben verdiend ;-)

  geplaatst op
 • Het zou misschien een interessant experiment zijn als een aantal sites uit verschillende disciplines (marketing, publieksbladen, vakbladen enz) tegelijkertijd een polletje zouden laten draaien met de vraag of rss bekend is, danwel gebruikt wordt.

  geplaatst op
 • 'Al 3 miljoen Nederlanders weten wat RSS is!’

  En maar 1 miljoen weet wat een bougie is.... Ik snap en weet dat RSS belangrijk is. Net zoals een moter in de auto. Maar moeten we echt elk technisch middel of instrument bij naam en toenaam weten? Ik denk t niet.

  Waar gaat het wel om? Of bezoekers op de hoogte kunnen blijven. En dat internet bouwers daar de juiste code voor maken. En hoe maakt niet uit.

  geplaatst op
 • @Maarten: ik heb bewust de uitspraak tussen quotes gezet en een positieve draai gegeven naar aanleiding van het persbericht (en de overname daarvan door diverse sites). Mee eens overigens dat het niet interessant is of men nu wel of niet weet wat een bouie is; als je het onder de motorkap maar gebruikt. Mooie vergelijking met RSS dus!

  @Annemarie: in aanvulling op Maarten's reactie zou ik liever zien hoeveel traffic nu afkomstig is vanuit RSS-feeds. Zowel direct als indirect. Vraag is hoe we dit kunnen regelen (en meten). Iemand een suggestie?

  geplaatst op
 • @Marieke: goed om te zien dat je een aanvulling hebt gegeven op het RSS-artikel. Top!

  geplaatst op
 • Feit is dat de groep RSS users steeds groter en groter zal worden en de toepassingen uitgebreider. Meer en meer mediagroepen beginnen dus ook stil te staan bij de commercialisering van hun RSS feeds door het plaatsen van advertenties in de feed zelf... Persoonlijk heb ik zo men twijfels of dit dan het juiste business model is voor deze technologie, maar wat zijn de alternatieven?

  geplaatst op
 • Vaak is persoonlijk onderzoek nog het meest representatief.
  Veel bezoekers van een blog zijn ook bloggers of 'early adopters', die gebruiken vaak ook wel rss en persoonlijke startpagina's.
  Als ik het aan collega-informatiewerkers vraag wordt de grens vaak bepaald door de leeftijd; je ziet dat jongere collega's vaker gebruik maken van RSS.
  Maar vraag je het aan jongere mensen in het cafe: slechts een hele selecte groep kent het verschijnsel.

  Maar ik blijf er van overtuigd dat het mainstream wordt, in het model van netvibes en browserintegraties...

  geplaatst op
 • @ Marco (vrijdag 9 februari, 16:07 uur)

  Ben geen marketeer, dus heb geen idee hoe je indirect bezoek uit rss zou moeten kunnen meten. Heb wel wat harde cijfers van Computer Idee. We bieden verschillende feeds aan (Nieuws, Artikelen, Downloads, FAQman, Sneltips, Workshops). In totaal zijn er daar zo'n 6700 'abonnementen' op. Koploper is de Nieuwsfeed. met ruim 2200 abonnees. Afgelopen week was 8,44% van al onze visits afkomstig uit rss. Dat ligt aanmerkelijk lager dan bij bv. Marketingfacts. Hieruit blijkt duidelijk wat al eerder opgemerkt is, o.a. door Roy, over doelgroep. Onze doelgroep bestaat niet uit professionals, maar uit consumenten. Consumenten met een (grote) interesse voor computers en internet weliswaar, maar toch. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben, is naar hoe rss het doet bij consumentenbladen buiten de pc/it-branche, maar dit terzijde. Hoewel 8,44% misschien niet zoveel lijkt, is het wel ruim meer dan het aantal visits dat binnenkomt via de nieuwsbrief: dat ligt op 3,52%.

  Zelf denk ik dat het gebruik van rss de komende tijd blijft stijgen, ook omdat in Internet Explorer 7(dat langzamerhand al in een groot deel van Nederland uitgerold is dmv de automatische updates van Windows) de rss-button zo'n dominante plaats gekregen heeft.

  geplaatst op
 • Kijk, dit zijn nou de reacties waar je wat aan hebt. Erg interessant Annemarie. Ben met name verrast door het feit dat RSS twee keer zoveel bezoekers aanlevert dan de nieuwsbrief. Wake-up call voor collega-uitgevers die RSS nog moeten ontdekken?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.