Help, ik krijg geen bezoek meer vanuit de zoekmachines!

Help, ik krijg geen bezoek meer vanuit de zoekmachines!

Het aantal bezoekers op Marketingfacts afkomstig via zoekmachines

Steeds meer mensen zijn voor hun inkomsten afhankelijk van internet en dan met name van de online advertentie-inkomsten of online verkoop. Steeds meer mensen zijn daarbij afhankelijk van de bezoekers die komen vanuit de zoekmachines (en dan met name vanuit Google). Maar wat nu als Google het om de een of andere reden laat afweten?

Nu is Marketingfacts gelukkig steeds minder afhankelijk van het aantal bezoekers vanuit de zoekmachines maar zeker begin dit jaar kwam een belangrijk deel van de bezoekers vandaan. De grafiek hierboven laat bijvoorbeeld zien dat in januari 2006 maar liefst 70.000 bezoeken op deze website kwamen via zoekmachines. Op dat moment een aandeel van ruim 40 procent van het totale aantal bezoeken. Gelukkig hebben we in de loop der tijd steeds meer bezoekers die ofwel rechtstreeks komen ofwel via RSS-feeds of links op andere sites want anders was de verhuizing naar een ander domein (in het voorjaar) en een storende fout bij het indexeren kort na de zomer, ons duur komen te staan. Want zoals je in de grafiek kunt zien hebben we ruim 50% van alle bezoek uit de zoekmachines verloren door deze ‘geintjes’.

Cruciale vraag is natuurlijk, wat kun je daar nu als site-eigenaar aan doen? Daarover heeft Darren Rowse vandaag een aardig artikel op zijn weblog ProBlogger waarin hij een aantal praktische tips geeft. Allereerst, raak niet in paniek! Vervolgens is het verstandig om even te wachten. Soms heeft Google een hickup en zie je na korte tijd dat het aantal bezoeken uit Google weer terugkeert naar het oude niveau. Is dat niet het geval dan adviseert Rowse om de situatie goed te analyseren en te starten met de optimalisatie van de site. Daarvoor heeft hij een aantal tips. Als laatste redmiddel adviseert Rowse om contact op te nemen met Google maar geef daarbij aan dat de kans dat ze je helpen gering is.

Wie heeft deze situatie ook al eens mee gemaakt en deelt met ons zijn of haar tips om het probleem op te lossen?


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Heb het precies zo meegemaakt toen ik van bedrijfsleider.nl verhuisde naar ebase.nl. Alles volgens het boekje gedaan, "301 redirects" en de hele rimram, maar ook ik raakte tijdelijk de helft van de bezoekers uit zoekmachines kwijt. Ik denk dan ook dat er bij een domeinnaam-wisseling weinig aan te doen is. Het zal wel bij Google horen.

  De enige tip die ik kan geven is om niet te afhankelijk te worden van verkeer uit zoekmachines. Je kunt immers geen rechten ontlenen uit een hoge positie in Google- of MSN. Tip 5 van Darren Rowse dus: diversify.

  geplaatst op
 • Diversificatie is ook één van de belangrijkste aandachtspunten die ik bij Marketingfacts hanteer - zorg dat je vanuit verschillende bronnen je sitebezoek krijgt en wordt niet te afhankelijk van één bron. Het is overigens ook één van de redenen waarom ik hoop dat er naast Google nog een aantal zoekmachines komen die een significant marktaandeel krijgen. Google krijgt teveel (economische) macht.

  geplaatst op
 • Ook wij bij ilocal.nl hadden van de zomer last van de problemen bij google. Scheelt een stuk in bezoek. Hoewel ik het absoluut eens ben dat je je niet afhankelijk moet opstellen aan een partij als google (wat overigens wel veel bedrijven doen), is het toch een aderlating als je pagina's minder aanwezig zijn in de index. Kortom je ontkomt er niet aan dat als je goed in een index staat als bijvoorbeeld google, je meer traffic krijgt en hieraan ook went. Als dit dan weg valt dan besef je maar weer eens dat een deel van je traffic minder stabiel kan zijn.

  geplaatst op
 • Maandelijkse unieke bezoekers Marketingfacts.nl van 10/2004 tot 11/2006 (Laatste 24 maanden)


  September 2006 was voor MF! een topmaand! Hoe zou dat toch komen? ;-)

  geplaatst op
 • Tip: Ga een samenwerkingsverband aan met een of meerdere website's waarbij jullie elkaar kunnen aanvullen. Maak gebruik van elkaars kwaliteiten. In welke vorm dan ook. Gun elkaar wat. Wees niet benauwd om in elkaar te investeren.

  Sinds kort ben ik gastredacteur bij http://www.blikopdebeurs.com. Het bezoekersaantal op mijn site neemt hierdoor toe.

  Groet,

  Arnoud

  geplaatst op
 • @Paul: let wel even op het verschil tussen bezoeken en unieke bezoekers! Het aantal pageviews en bezoeken is een veelvoud van het aantal unieke bezoekers. Blijft lastig die Onestat-plaatjes zonder teolichting bij de assen.

  @Arnoud: helemaal mee eens!

  geplaatst op
 • Als dochterbeheerder bij Startpagina (New York) ervaar ik deze problemen zeker ook. Alle dochterpagina's zijn gewijzigd van *.pagina.nl naar *.startpagina.nl, voor zover bekend geheel volgens het boekje en met ondersteuning van specialisten. Toch zijn vele dochterpagina's nog behoorlijk *zoek* in Google, terwijl zij wel goed vindbaar zijn in andere search engines. Vreemd genoeg zijn andere dochterpagina's weer nu al wel goed vindbaar in Google. Waarschijnlijk hebben Marco en Anders gelijk : heb geduld bij een domeinnaam-wijziging, en probeer onderhand niet te afhankelijk te zijn van 1 bezoekersstroom.

  geplaatst op
 • Ik ben momenteel ook betrokken bij een migratie die niet geheel vlekkeloos (ahum) verloopt.

  het blijft een moeizame actie!

  Overigens is mijn ervaring dat Yahoo! en MSN er aanmerkelijk minder moeite mee hebben dan Google..
  Is dat iets wat door meer mensen zo wordt ervaren?

  geplaatst op
 • Dat ervaar ik *precies* zo!

  geplaatst op
 • Over het algemeen is het nooit gunstig om over te stappen op een andere domeinnaam, maar Google wijkt in dit geval af van de regel doordat het extra lastig is om je vertrouwde plekje terug te winnen. Dit heeft waarschijnlijk iets te maken met de wijze waarop sites worden geoptimaliseerd voor Google, Google vindt hierin noodzaak om meer 'goed gedrag' van sites te verwachten alvorens hen een hoge positie in de SERP's toe te kennen vergeleken bij andere zoekmachines. Spammers en linkfarms worden zo misschien succesvol buiten de deur gehouden, maar het kan inderdaad erg frustrerend zijn voor de eerlijke (internet)ondernemer.

  @Rogier: De problemen bij Startpagina lijken een geval apart te zijn. Het gaat hier niet om zomaar een domeinverandering, maar om de migratie van duizenden pagina's die door Google worden gezien als aparte websites. Hoewel alles precies volgens het boekje is gedaan, konden de gevolgen zoals die hebben plaatsgevonden moeilijk voorspeld worden. Kennelijk gingen binnen de geautomatiseerde systemen van Google alarmbellen rinkelen toen zoveel sites ineens onder een ander domein gevonden weden.
  Veel SP-dochterpagina's hebben maandenlang in de Sandbox gezeten. Inmiddels is gestaag herstel zichtbaar, maar het is door de bank genomen nog niet meteen om over naar huis te schrijven.

  geplaatst op
 • Grappig is dat ik me deze zomer bewust uit Google heb laten verwijderen omdat via één zoekresultaat veel bezoekers naar mijn site kwamen. Ondanks dat ik op een gegeven moment bijna niet meer via Google te vinden was, bleef het zoekresultaat waar ik wél goed op werd gevonden gewoon in Google staan (m.a.w.: het effect waarom ik me uit Google had laten verwijderen kwam niet). Na heel veel moeite werd dan eindelijk ook het zoekresultaat dat veel bezoekers naar mijn site lokte verwijderd, maar ik merk nu dat het weer heel moeilijk is om weer geïndexeerd te worden.
  Het geeft voor mij maar eens aan dat Google inderdaad stugger werkt dan andere zoekmachines. Gelukkig ben ik over het algemeen niet heel veel bezoekers verloren, aangezien meer mensen (volgens de statistieken) mijn pagina vonden via een bookmark.

  geplaatst op
 • Ik sluit me volledig aan bij Arnoud. Gun elkaar wat! Heb onlangs een mail gestuurd naar alle tekstschrijvers die onder het trefwoord tekstschrijver op de eerste twee Google-pagina's belanden. Enerzijds met het verzoek om links uit te wisselen en anderzijds in het kader van een klein onderzoekje naar wat zo'n hoge ranking betekent voor je opdrachtenstroom. Een tussenbalans is dat men via Google eerder de kleine lullige klusjes binnenhaalt en geen mooie opdrachtgevers. Dat komt overeen met mijn recente ervaring met Google Adwords. Met een investering van 300 euro aan 10 dagen aDwords trok ik gemiddeld 60-80 bezoekers naar mijn site en haalde ik inderdaad twee lullige klusjes binnen waarmee ik de advertentiekosten net kon dekken. Het toeval wil dat ik in diezelfde 10 dagen toch ook een hele mooie prospect binnenhaalde. Gemengd beeld dus. Misschien zijn bloggers relaxter in het uitwisselen van links, maar van het dozijn tekstschrijvers dat ik aanschreef was niemand bereid een link met mijn bedrijfssite uit te wisselen: "Nee we halen niks binnen via Google, maar we gunnen een ander toch ook geen hogere ranking." Arnoud: I'm so with you - met angst kom je nergens.

  geplaatst op
 • Waarom sta jij met freewriter nog niet in de top 100 Hajo? Gewoon even aanmelden en dan doen je vanaf volgende maand ook mee!

  geplaatst op
 • Eén van mijn andere websites Gezonderworden.nl is begin oktober zonder verklaarbare reden uit de zoekresultaten bij Google verdwenen. De berichten waren wel geïndexeerd, maar verschenen nergens op de eerste 10 resultaatpagina's. Zelfs niet als je de hele tekst in het zoekscherm gooide.
  Opeens was ik 80% van mijn bezoekers kwijt en daardoor had ik ook 80% minder inkomsten. Ik heb een paar kleine veranderingen doorgevoerd (bijv. mijn headers klikbaar gemaakt), puur voor een betere indexering van mijn bestanden. Na ong. 6 weken begon het bezoek uit Google weer toe te nemen en nu heb ik bijna weer de oude bezoekersaantallen.
  Bij een daling van 80% ben je al snel geneigd je website om te gooien, maar dat moet je juist niet doen. Je merkt ook hoe afhankelijk je kan zijn van één partij, Google begint teveel macht te krijgen...

  geplaatst op
 • Wij ervaren in het dagelijkse unieke bezoekers aantal dat via Google binnenkomt bij Feeds4all ook sterke dalingen en dan weer stijgingen om vervolgens op onverklaarbare wijze weer opnieuw een inzakker te zien zonder dat we maar iets aan de content veranderd hebben. (Dezelfde bewegingen zien we ook bij de ECMP van Google Adsense).
  Uiteindelijk krabbelt alles weer overeind en is het weer zoals voorheen. De beste raad: Niet te snel iets veranderen. Eerst een aantal weken (maanden?) afwachten.

  geplaatst op
 • We hadden als bedrijf vista landscape and urban design (http://www.vista.nl) in Amsterdam veel last van de introductie van Windows Vista. Daardoor duikelden we ver weg uit de top van de zoekresultaten van Google. Waar we vroeger de helft van de eerste pagina besloegen is er nu nog maar een over. Ik ben benieuwd of dat met de nieuwe naam van een site van me (http://www.planecologie.nl) beter gaat.

  geplaatst op
 • Ik ben de eigenaar van een webwinkel Mp4sale.nl Ik ben zeer afhankelijk van google. letterlijk 95% van mijn bezoekers komen van google af. Heeft een van jullie mischien een idee hoe ik op een andere manier bezoekes kan trekken?

  Mvg, Victor (14 jaar oud)

  geplaatst op
 • Goede avond , ik ben eigenaar van verschillende adult domeinen .
  waar ik vorig jaar 500 bezoekers per dag ontving zou je denken dat
  ik nu een jaar later veel meer bezoekers trek op zoek-camgirls.nl
  maar google lijkt idd erg stug de laatste tijd , iemand tips hoe meer verkeer vanuit google ?

  geplaatst op
 • HAHAHA bombastic, je gaat gewoon ten onder aan de http://freetube.110mb.com s van vandaag. Ken je je markt of niet?

  geplaatst op
 • Ja je hebt vermoed ik wel een beetje gelijk vandaar , laatst met een nieuwe marketing stunt begonnen , aangezien ik mij moet onderscheiden van de r4st ! 10 000 den andere geluk zoekers !
  (die helaas oook webcamsex promoten als het er geen 20 K zijn

  camdonalds.nl

  om mij zeg maar een beetje te onderscheiden op dat gebied , helaas doet google alsof ze het niet kan lezen , of ze mij niet wil indexeren . het had in mijn hoofd onder tussen al wereld beroemd moetten zijn camdonalds ! ,, mischien kan iemand een leuk verhaaltje schrijven op zijn of haar website !! over dit onderwerp ik heb ook nog wel een leuk filmpje voor je

  Poging veel bezoekers uit youtube te halen

  zelf denk ik aan het promoten via youtube , maar het lijkt wel alsof mijn filmpjes niet zo vaak bekeken worden ,

  wel vermoed ik dat hier leuke stukken over te schrijven zijn omdat het concept leuk is !

  geplaatst op
 • Enne?? SEO suxxx, maar ECHTE leuke stukken srrhijven -- DAAR leven we hier op M! natuurlijk van.

  geplaatst op
 • stukken scrijven daar gaat het om idd !

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.