Online actie voor nieuwe boek

Online actie voor nieuwe boek

Online actie voor nieuwe boek Richard Osinga (foto: Mark de Kock)Richard Osinga van Oberon Medialab en tevens blogger op Marketingfacts, heeft een weblogactie bedacht om zijn nieuwe boek Wembley te promoten en online te publiceren. Hij heeft daarvoor vanaf afgelopen vrijdag een aantal bloggers uitgenodigd om een deel van het boek online te publiceren. De gepubliceerde delen volgen elkaar op en verwijzen naar het volgende deel (dat op een andere weblog staat) waardoor een ring van publicaties ontstaat.

In de eerste 24 uur deden er al 23 weblogs mee, maar dat waren voor een groot deel weblogs van bekenden of bekenden van bekenden. Daarna ging het helemaal los. Er verscheen een stuk voorop Volkskrantblog.nl en inmiddels staat de teller op 87 weblogs. De minisite richardosinga.com/wembley werd gisteren 1000 keer bezocht en zijn er 2358 fragmenten gelezen (ongeveer evenveel als het aantal boeken die van zijn debuut verkocht zijn!).

Een briljante aktie en uiteraard doet Marketingfacts ook mee…

wembley
Dit is fragment nummer 84 van het boek "Wembley" van Richard Osinga.
De boodschappen rollen een voor een van de band af. De cassière vraagt of ik een tas wil; ze houdt er een omhoog in de kleuren van de supermarkt. Ik knik.Vijfentwintig cent tikt ze in op de kassa. Ik haal de euro's die ik bij de slager verdiend heb uit mijn zak en betaal. Ik kijk naar de andere mensen bij de andere kassa's. We zwijgen, laden onze spullen op de band, schuiven ze in de tas en betalen. Ik ben een van hen.
Ik zorg voor mezelf, ik verdien geld, maar ik weet dat het niet is waarvoor ik hier ben. Het geld in mijn zak is verdiend met het uitbenen van varkensbuiken, niet met voetbal. Ik ben nog nergens. Ik moet het doel voor ogen houden.
Vanavond bel ik Leolo. Ik heb zijn nummer bij me, ik geef het aan de man in de belwinkel en ik kies een cel. Ik neem de telefoon op en ik zal hem uitleggen dat hij moet komen. Ik doe het goed bij Rap. Ik scoor elke week. Ze zijn tevreden. Je moet met ze praten, Leolo. Kom zondag en praat met de voorzitter voor me. Vanavond bel ik hem. Ik stel het niet langer uit. Vanavond.
Dioudi, binnenkort zal ik je een brief sturen. Ik ben zolang weg en heb nog niets van me laten horen. Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn een geschikte schrijver te vinden. Wie kan ik het vragen? Leolo heeft het te druk. Hij heeft belangrijker dingen aan zijn hoofd. Diop vertrouw ik niet genoeg. Hij zal niet opschrijven wat ik wil. Hij heeft zijn eigen waarheden, zijn eigen wereld. Hij zal je een lange brief sturen met mooie verhalen, maar het zal niet zijn wat ik je wil vertellen.
Ik heb Youssou gevraagd me te helpen, maar hij bromde dat hij geen tijd had. Youssou leeft alleen. Hij wantrouwt me, hij lijkt altijd op zijn hoede, lacht niet, zijn blik is achterdochtig. Het lijkt alsof zijn ziel opgegeten is. Hij is te lang in Nederland.
De enige persoon die ik kan bedenken is Cantona. Hij helpt me graag. Hij heeft antwoord op de vragen die ik heb. Bij hem voel ik me op mijn gemak. Hij heeft filosofie gestudeerd, hij kan goede brieven schrijven.
Ik wil Dioudi vertellen dat ik werk heb, dat het goed met me gaat, dat ik bij een goede club speel. Dat zij, zodra ik het geld heb, mag komen. Ik betaal alles. Ze hoeft niet met de taxi door de woestijn, maar ze kan komen met het vliegtuig, zoals dat hoort voor een vrouw van een voetballer. Als vrouw van een voetballer ben je iemand, meer nog dan wanneer je met een ambtenaar getrouwd bent. Dan loopt Dioudi met geheven hoofd, rechtop, haar borsten, haar mooie borsten recht vooruit en haar kont pront.

Naar het begin - Doe mee - Lees verder >>


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Ik lees net dat er vanavond ook enige publiciteit in de traditionele media is voor het boek, Richard mag bij Radio Online iets vertellen over de actie. Richard, succes!

  geplaatst op
 • Heb me ook aangemeld. Geweldige actie!

  geplaatst op
 • Je hebt een mooi lang stuk gekregen, Marco! Inmiddels staan er ook stukken op NRC, Bright en Boekblad en straks op Computer Idee. Het loopt dus lekker.

  geplaatst op
 • Geniaal! Voor deze campagne zou ik bijna een eigen blog beginnen.

  geplaatst op
 • Het is niet alleen Google die boeken online zet dus! :)

  geplaatst op
 • En fragment 101 is online!

  geplaatst op
 • Dat schiet aardig op; was 260 niet je doelstelling Richard? Je bent inmiddels over de landsgrenzen heen zie ik net!

  geplaatst op
 • Ik wed dat ze zo'n actie ook wel wat vinden op Java: kom op bloggers, plaatst allen de online doneerbanner voor giro 555!

  Klik voor broncode op het plaatje:

  geplaatst op
 • Mmmm, daar had dus deze link onder gemoeten: http://www.feeder.nl. Meteen doneren kan natuurlijk ook: http://www.giro555.nl/nl-NL/Donate.aspx?type=donate&id=2.

  geplaatst op
 • Dit werkt maar één keer...

  geplaatst op
 • Dit moet je inderdaad niet al te vaak doen...

  Radio Online: De derde roman van internetondernemer Richard Osinga met de titel Wembley verschijnt donderdag bij uitgeverij Querido. Osinga wil zijn boek daarnaast gratis in zijn geheel op internet publiceren. Maar niet op zijn eigen site, maar op tientallen weblogs. Hoe lukt hem dat?

  geplaatst op
 • Geweldig!! Super goed bedacht... leker 1999 ook, een webring ;)

  geplaatst op
 • Medicalfacts.nl doet ook mee. Het is alleen jammer dat sommige sites erg traag zijn. Ben ook wel benieuwd hoeveel mensen uiteindelijk alle fragmenten lezen.

  geplaatst op
 • Na fragment 134 kom ik niet meer verder. Fragment 135 kan ik namelijk niet vinden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.