• Mobile
  wordt gesponsord door

Video zoekdiensten steeds populairder

Video zoekdiensten steeds populairder
Youtube is onbetwist marktleider op de video zoekmarkt. Dat is de conclusie van het statistiekenbureau Hitwise. Uit gisteren gepubliceerde cijfers van het onderzoeksbureau, blijkt dat 43% van alle video zoekopdrachten via Youtube wordt uitgevoerd. Het marktaandeel van de populaire videozoekdienst groeide in de afgelopen 3 maanden met 160%.

Myspace Videos is verrassend tweede met 24,2%. Op de derde plaats staat Yahoo Video Search met 9,58%. De overige plekken worden ingenomen door MSN Video Search (9.21%) en Google Video (6.48%).De drie grootste zoekmachines ondervinden flinke concurrentie van gespecialiseerde videosites en laten nauwelijks groei zien. Noch Yahoo, Google en MSN worden genoemd als grootste stijgers. No. 2 video zoekdienst Myspace Videos is de grote winnaar. De video search provider zag een toename van haar marktaandeel met maar liefst 3800%. Andere snelgroeiende diensten zijn Grouper (765%) en Daily Motion (300%).Dit ondersteunt eerder onderzoek van comScore Networks en Hitwise, waaruit bleek dat Google’s overige diensten flink achterblijven bij Google Search; Ook waar te nemen via Amazon's Alexa.

Webvideo wint snel aan populariteit op internet. Het aantal mensen dat videobeelden bekeek op internet tussen oktober 2005 en maart 2006 steeg met 18 procent. In totaal bekeken Amerikaanse internetters 3,7 miljard video streams in maart. Maandelijks besteedt de gemiddelde internetter 100 minuten aan het bekijken van videobeelden op internet. Dat was in oktober 2005 nog 85 minuten. Hoewel bijna evenveel mannen als vrouwen video bekijken op het web, besteden mannen er meer tijd aan: gemiddeld 2 uur per maand, tegenover 1 uur en 20 minuten voor vrouwen.

Directeur Peter Daboll van comScore verwacht dat adverteerders in de nabije toekomst een groter marketingbudget zullen reserveren voor video: "Video consumptie op internet benadert in hoog tempo het omslagpunt voor adverteerders. Met de komst van steeds meer breedbandgebruikers en met publishers die blijven innoveren met nieuw technologieën, wordt video consumptie steeds meer gemeengoed. Het medium biedt adverteerders mogelijkheden die ze die tot nu toe niet hadden."

De visie van Peter Daboll kan snel waarheid worden, nu zoekmachinegigant Google heeft aangekondigd binnenkort haar Adwords-netwerk uit te breiden met videoadvertenties.

Bronnen: Eweek, eBase, Comscore, Hitwise en Webwereld

Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Bedankt Paul,

  Weet jij ook of er Nederlandse statistieken beschikbaar zijn?

  geplaatst op
 • Bedoel je van Shoobidoo.tv, filmpjes.nl en meer soortgelijke Nederlandse 'Youtube' klonen?

  geplaatst op
 • Ja Paul, dat bedoel ik.

  Daarnaast o.a hoeveel % van Youtube, Google video enz door Nederlanders gebruikt worden.

  geplaatst op
 • Nieuwe cijfers video zoekdiensten:

  Google video haalt Yahoo video in. Zie ook analyse door Bill Tancer

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.