Versiertrucs van online marketeers

30 november 2012, 11:41

Wees maar niet bang: ik ben nog vrijgezel! Dergelijke versiertrucs werken natuurlijk nooit. Wat wetenschappelijk aantoonbaar wel werkt, is indruk maken met kennis en kunde. Online marketeers zijn wat dat betreft pure casanova’s. Ze smijten veel met jargon, combineren er op los en compliceren zaken vaak onnodig. Hiermee maken zij initieel een goede impressie, maar de vraag is of dit charmante gedrag ook na de eerste date leidt tot loyalty. Oftewel, blijf je hangen voor dat ontbijtje op bed of is de churn rate 100%? Ons advies: laat je niet verleiden tot een one-night-stand en herken een gladde online versierder tijdig. Wat hulp nodig? Hierbij 4 tips om je kuisheid in tact te houden!

Deze blogpost heb ik samen geschreven met Alouette Edens, online marketing consultant bij Internet Advantage.

Tip 1: Prik door jargon heen

Soms lijkt het alsof online marketeers een taal spreken die normale mensen niet verstaan. Termen als presence, CPC, ATL, affiliates, linkbuilding, stickiness, behavioral targeting en realtime bidding worden te pas en te onpas gebruikt. En wie begrijpt nu echt wat er wordt bedoeld als een online marketeer zegt dat we persuasion architecture moeten toepassen binnen een sequential bannering-campagne die gericht is op het verhogen van de CTR en CR?

Ons advies: vraag om een uitleg in normaal Nederlands en laat je niet overrulen. Veel online casanova’s gebruiken namelijk jargon om indruk te maken en komen daar te vaak mee weg. Wijze mensen kunnen moeilijke dingen ten slotte ook makkelijk uitleggen.

Tip 2: Reken performance-based af

Wat is het grootste voordeel van online t.o.v. offline? Alles is meetbaar! We weten dus precies wie welke advertentie heeft gezien, wie er op heeft geklikt en wie uiteindelijk een product op jouw website heeft gekocht. En toch betalen we online marketeers vaak nog voor het verkeer dat ze naar je website weten te trekken. Handig voor hen, want zo hoeven zij zich niet druk te maken om de ROI van de campagne. Onhandig voor jou, want als er allemaal mensen naar je winkel komen die niks kopen, heb je wel de kosten gemaakt, maar niet de omzet gerealiseerd.

Ons advies: zet altijd in op een performance based deal. Je betaalt dan alleen als er ook echt een product is verkocht. Vergeet dan uiteraard niet om eventuele bureaukosten hierin al te verwerken. Zo weet je zeker dat je niet meer kosten maakt dan je je kan en wil veroorloven.

Tip 3: Maak afspraken over conversie attributie

Wat is het toverwoord binnen online? Conversies! Maar hoe bepaal je welke inspanningen tot een verkoop hebben geleid? Online Marketeers hebben de neiging om elke verkoop toe te kennen aan hun eigen activiteiten. Ze zetten een bannercampagne live en als iemand die de banner heeft gezien (en erop heeft geklikt) uiteindelijk een keer converteert, rekenen ze deze verkoop vaak toe aan dit kanaal. Maar wat als diezelfde bezoeker daarnaast op een advertentie in Google heeft geklikt en een vergelijker heeft geraadpleegd? Aangezien er ook kosten zijn gemaakt in die kanalen, lijkt het onjuist om de sale (volledig) toe te kennen aan de bannercampagne.

Ons advies: maak duidelijke afspraken over de toekenning van conversies. Zo voorkom je gegoochel met conversies en kosten! Als je geen geavanceerde attributiemodellen hebt, ga dan uit van last-click. Dit betekent dat de sale wordt toegekend aan het laatste kanaal waar de prospect op heeft geklikt, voordat hij converteerde tot klant.

Tip 4: Eis inzicht in de resultaten

Online marketing-rapporten zijn vaak onleesbaar. Klikken, vertoningen, CTR, CR, kwaliteitscore: who cares? Toch ontvang je uitgebreide rapportages met veel verschillende variabelen en resultaten. Je opent het rapport en ziet ellenlange rijen en kolommen, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat je vooral wil weten, is of de doelstellingen zijn behaald en welke werkzaamheden jouw online casanova hiervoor heeft verricht. En precies die twee zaken zijn niet direct inzichtelijk.

Ons advies: vraag om een rapport dat jou direct inzicht geeft in de (behaalde) doelstellingen en de manier waarop de online marketeer deze heeft behaald. Durf ook te vragen om een echte analyse (tekstuele interpretatie) in plaats van enkel de droge cijfers.

Aanbeveling

Ben jij onlangs verleid door een echte online casanova? Dumpen! Ga op zoek naar de online marketeer die jou niet wil imponeren met dure woorden, maar met je in gesprek gaat, een relatie opbouwt en zelfs een ontbijt op bed brengt. Het is misschien even zoeken, maar de ware bestaat…

Categorie
Tags

14 Reacties

    Philippe van Ooteghem

    Leuk artikel… en je hebt helemaal gelijk wat betreft het gebruik van jargon.

    Ik zat net naar jouw oude postings te kijken; je blijkt zelf ook een hoop jargon te gebruiken “casanova” Stefan ;).


    30 november 2012 om 11:27
    Stefan Op de Woerd

    @Philippe: je hebt helemaal gelijk! Ik vertaal het alleen wel als ik met “offline” mensen praat :-).


    30 november 2012 om 11:50
    Jente De Ridder

    Artikel met een leuke insteek en terecht pijnpunt.

    Past volledig binnen de filosofie van bakerMEN. “Online marketing mag geen black box zijn. “


    30 november 2012 om 12:23
    Alouette Edens

    Voor een ontbijtje op bed moet je zijn bij Alouette 🙂


    30 november 2012 om 13:41
    Rick

    Ik blijf er elke keer maar intrappen bij die vrouwelijke casanova’s ( hoe noem je die? man-eater(s)?)


    30 november 2012 om 13:45
    Stefan Op de Woerd

    @Rick: dat probleem kennen we allemaal :-). Alouette levert gelukkig altijd kwaliteit en weet precies waar ze het over heeft.


    30 november 2012 om 13:47
    Robert Boersma

    Ik vind dit een beetje een open deur…


    30 november 2012 om 14:25
    sopdewoerd

    @Robert: gelukkig maar! Dat betekent dat jij je niet laat misleiden. Ik ken echter genoeg mensen zonder veel online marketing kennis die zich regelmatig laten overdonderen. Inclusief een groot aantal offline marketeers 🙂


    30 november 2012 om 14:31
    Erwin

    Leuk artikel!

    Ik vind dat het de taak van de online marketeer is om de adverteerder op te leiden in het online marketingvak. Ik ben het er dus volledig mee eens dat de online marketeer met de adverteerder in gesprek gaat en een waardevolle relatie opbouwt, voor beide partijen.


    30 november 2012 om 14:35
    Sebastiaan Bode

    Performance-based afspraken klinken altijd mooi, maar werken wat mij betreft alleen als je de online marketeer ook compleet inzicht (en controle) geeft over alle middelen. Van adwords, banner, maar ook het platform waar de conversie plaatsvindt. Je kan nog zo veel koopbereid bezoek naar een platform sturen, maar als de conversie niet te vinden is of het afrekenproces brak is levert dit alsnog tegenvallende resultaten op.

    Geef een marketeer dan ook vooraf inzicht in de huidige resultaten om realistische verwachtingen van de campagne te bepalen. Ook kan je werken met een korte test periode (fixed price) om hierna performance-based te werken.

    Nog mooier is om samen met de marketeer te werken aan analyse en optimalisatie van het platform voordat je de campagne start, zodat je aan de randvoorwaarden voor conversie hebt voldaan.


    30 november 2012 om 14:46
    sopdewoerd

    @sebastiaan: ik ben het met je eens! Op het gebied van inzicht heb je natuurlijk een punt. Bij het bepalen van de prijs van de deal, moet je ten slotte wel weten hoe de website in elkaar zit en wat de conversiepercentages zijn. Je suggestie van een korte testperiode is dan ook zeer goed!


    30 november 2012 om 15:34
    peter

    Als online marketeer voel ik mij absoluut niet aangesproken door dit artikel. Rapportages bevatten bij ons altijd de kosten + omzet. Dat is namelijk wat de klant wil, meer omzet. (in geval van webwinkel)

    Het zal mijn klanten echt een worst wezen wat de CTR van een campagne is, als het hem onder aan de streep maar meer heeft opgebracht.

    Mijn ervaring is dat concullega’s ook kosten + opbrengsten rapporteren en dit dus zeker geen probleem is binnen de branche.

    Ook is mijn ervaring dat ‘de klant’ veelal vraagt wat een term betekend als iets niet duidelijk is. Zeg ik dat ik een advertentie heb geoptimaliseerd, met een hogere CTR als gevolg, dan vraagt die klant wat CTR betekend als het niet duidelijk is. (als voorbeeld, meestal leg ik uit wat CTR betekend)

    Met andere woorden: zowel vanuit bureauzijde als klantzijde ben ik het niet met jou eens.


    30 november 2012 om 15:46
    Ad de Beer

    De eerste marketeer die doet wat hij belooft moet ik nog tegenkomen.

    De eerste die het aandurft de mooie woorden om te zetten in “no cure no pay” is niet te vinden (en pay is dus een betalende klant, niet een vermeende klik op een banner of zo)

    Maar ze blinken wel uit in het geven van steeds maar weer dezelfde adviezen. Het advies: “ben onderscheidend of authentiek” weten ze geen van alleen zelf invulling te geven en dat zegt meer dan genoeg over hun professionaliteit.


    2 december 2012 om 13:04
    Chris

    Ben het deels eens, maar als een Online Marketeer 500 bezoekers op je site zet en er niemand een aankoop doet zou ik toch na gaan denken wat je fout doet. Een marketeer zet potentiële klanten wellicht op je stoep (online stoep) maar als je geen vakwerk levert of de klanten niet binnen kan halen terwijl ze op je stoep staan is dat ook niet de schuld van de marketeer.


    18 juni 2014 om 12:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!