Steven van Belleghem over The Conversation Company (video-interview)

14 maart 2012, 14:18

Hoe je de lessen van The Conversation Manager kunt doorvoeren in je bedrijf

Gisteren lanceerde Steven van Belleghem, managing partner bij Insites Consulting, zijn tweede boek de Nederlandse markt in: De Conversation Company. Dit boek, de opvolger van Stevens bestseller De Conversation Manager, geeft je de inspiratie en concrete handvatten om de lessen uit dat boek binnen je bedrijf te kunnen doorvoeren. Een kort verslag van de bijeenkomst en een video-interview met de schrijver zelf.

In zo'n twee jaar tijd wist Steven van Belleghems eerste boek, De Conversation Manager, z'n weg te vinden naar meer dan 20.000 bureas, boekenkasten, salontafels en nachtkastjes. En gezien de online buzz erover werd een flink deel ervan ook daadwerkelijk ingezien of zelfs gelezen. Dat is misschien nog wel een knappere prestatie dan het eerste. Het is een beeld dat volledig bij de inhoud van het boek past: zorg dat wat je verkoopt de moeite waard is. De moeite van het gebruik, maar ook van het erover vertellen, het delen.

Er was één klein kritiekpuntje te vinden op het boek, door Erik van Roekel bondig verwoord in zijn boekrecensie hier op Marketingfacts:

Wat ik nog wel mis in het boek is wat dit alles betekent voor organisaties. Hoe turnen we traditionele organisaties die gaan achterover leunen als het uitzendschema van de commercials is opgesteld om tot een organisatie waarin het activeren van de consument via een dialoog centraal staat? Da’s veel meer dan domweg de functie ergens in een organigram benoemen. Dit heeft zijn uitwerking op de totale organisatie.

Deze opmerking van Erik was volgens Kristof de Wulf, CEO van Insites Consulting, dan ook de aanleiding tot het schrijven van de gisteren gelanceerde De Conversation Company.

De eigenwijze consument

Ben van der Burg verzorgde de aftrap van de middag met een presentatie over zijn #benstedentocht. Als van vanouds was deze goed-te-volgen-en-toch-onnavolgbaar en vol energie. De belangrijkste boodschap: waarom zou je je ergens van laten weerhouden door instituties vol grijze mannen? En zeker van iets waar je al je hele leven van droomt? Je kunt het ook gewoon dóen!

Het was de perfecte opmaat naar Stevens verhaal. Want als consumenten zich nog maar weinig laten (ge)zeggen, kun je er als bedrijf of merk ook maar beter voor zorgen dat je ze reden geeft tot positieve conversaties. Bedrijven laten daar nog veel kansen liggen, zowel intern -bij werknemers- als extern -bij consumenten-, een gemis dat hij betitelt als unused conversation potential.

Het belang van de bedrijfscultuur

De belangrijkste voorwaarde voor het benutten van dat potentieel is de bedrijfscultuur. Door in alle facetten van de bedrijfsvoering de bedrijfswaarden door te voeren, kweek je een identiteit waar de eigen medewerkers zich mee kunnen en willen verbinden. Kortom: je helpt ze trots te zijn op wat ze doen en dat rond te bazuinen.

De volgende stap is de klanten positief over je te laten praten, een proces waarvoor Steven “de vier C's” voorstelt: customer experience, conversaties, content en collaboratie. Dat laatste aspect wordt in het boek bestempeld als de tweede dimensie van social media, waarbij de eerste dimensie bestaat uit het gebruiken van je publiek voor het vergroten van je bereik en versterken van je boodschap.

Het laatste deel van Stevens boek geeft een concreet actieplan om de (door)groei tot een conversation company in te zetten. Dit plan bestaat uit tien strategische project verdeeld over drie stappen, nl:

  • opbouwen van kennis en een noodzakelijk kader;

  • kiezen en uitvoeren van pilotprojecten;

  • de weg naar volledige integratie en hefboomeffecten.

Zie ook de slides van Stevens presentatie onderaan deze post.

Video-interview

Voorafgaande aan het launch-event mocht ik Steven enkele vragen stellen over zijn boek. Hierin legt hij uit hoe belangrijk conversaties zijn voor een fabrikant van (pak 'm beet) schoonmaakmiddelen, hoe je het management van je organisatie meekrijgt en welke bedrijven goede voorbeelden zijn van conversation companies.

Voorbehoud: de kwaliteit van het camerawerk is, diplomatiek gezegd, enigszins sub-par. We hebben de cameraman (mijn alter ego) dan ook ontslagen en beloven beterschap. Maar Stevens verhaal is te goed om niet te kijken!

Presentatie

Hieronder vind je Stevens slides van de launchpresentatie, zeker de moeite van het doorklikken waard!

Bram Koster
Senior consultant bij Evolve

Ik werk als consultant bij Evolve, een bureau dat is gespecialiseerd in het verbeteren van de interne communicatie en interne processen met behulp van interne sociale media. Was voorheen hoofdredacteur bij Marketingfacts en betrokken bij o.a. Online Tuesday en NIMA.

Categorie
Tags

2 Reacties

    evroekel

    Ik was verrast om te horen dat mijn opmerking in de review van de Conversation Manager de aanleiding was voor dit boek. Bijzonder om te lezen.


    14 maart 2012 om 19:25
    media

    Was een topsessie in het kantoor van Trouw, Amsterdam. Heb genoten van presentatie Ben van der Burg en Steven was zoals altijd een heerlijke spreker om naar te luisteren. Inhoudelijk nog niet heel veel vernieuwende zaken gehoord maar ik ga het boek lezen en hoop een antwoord te krijgen op Steven en Insites’ visie op hoe (grote) organisaties nu de stap kunnen zetten naar social business of zoalshij het zelf noemt de conversation company.

    Nogmaals complimenten voor de middag, de aankleding van het event en de presentaties. Top!


    15 maart 2012 om 09:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!